Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie pełnowartościowy towar? Reklamacja Porothermu....

Recommended Posts

Witam! Mam pytanie do fachowców i nie tylko...

W kwietniu 2003 zakupiłem pustaki Porotherm 25 P+W kl.100 (Wienerberger).

Zacząłem rozpakwowywać palety i zauważyłem że wiekszość posiada większe lub mniejsze peknięcia. Kilkanascie pustaków rozpadło się w rękach. Struktura ścianki rozpadniętego pustaka nie jest jednolita - widoczne są na niej ciemne przebarwienia.

Czy dopuszczalne są peknięcia scianek zewnetrznych lub wewnętrznych pustaka? Czy moga isnieć różnice jakościowe między poszczególnymi zakładami Winerberger???

Czy komuś przytafiło się coś podobnego i czy składał reklmacje na ten materiał? Jak została rozpatrzona i jak długo to trwało...

Na marginesie chcę dodać że własnie miała zacząć się u mnie murarka scian.... :evil:

ten cały Porotherm to badziewie!Ja buduje z BK i nie żałuje,a wręcz przeciwnie, jestem z tego bardzo zadowolony.BK bije tą ceramike na głowe pod każdym względem, nawet jeśli chodzi o kwestie rakotwórczości, BK jest dużo zdrowszy....I ma jeszcze wile zalet których nie ma ta tzw. ceramika (żeby to jeszcze była tylko glina wypalana :) ) ale już mi się nie chce wymieniać bo trwało by to długo...

Pozdrawiam.

Dobrzykowice........ Czekaj, czekaj może niech narazie postawi z tego "wspaniałego" BK, po pewnym czasie może jak inni będzie "klientem" Psycholog dyżurny czynne 24 h na dobę , czego mu broń Boże absolutnie nie życzę.

Żaden materiał budowlany nie jest idealny!

czesć

Darek - kiedyś juz to pisałem ale powtórze ...

Budowałem z porothermu 44 P+W po dostarczenmui przez hurtownie kilkunastu palet wiele putaków było pekniętych ... nie rozpakowywałem tych palet tylko odrazu za telefon i do hurtowni ... przyjechal facet popatrzył zadwonił do Wiennerbergera .... i mówi prosze budowac przyjedzie przedstawiciel producenta .... i faktycznie na drugi dzien był porobił zdjęcia , spisał serie produkcji i mówi ze odkładac wszystkie pękniete pustaki ...tak tez robiłem po skonczeniu budowy nazbierało mi sie tego około palety ...Uznali reklamacje bez najmniejszych problemów

A jak jest z innymi producentami ceramiki (Leier, Biegonice, Krotoszyn....)? Czy też tak szybko załatwiają reklamacje? Mój znajomy miał problemy z pustakami z Biegonic (odkształcenia, margiel) i miał trudności z załatwieniem reklamacji.

A jak jest z załatwianiem reklamacji przez Ytonga, czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

dariusz100

Złóż reklamację u producenta za pośrednictwem dostawcy.

Są różnice w jakości bloczków jeżeli chodzi o różne cegielnie tego samego koncernu, jednak pustak z każdej cegielni powinien spełniać wymagania minimalne. W przypadku Wienerberga polecam cegielnię Gnaszyn.

Co do spękań w PTH - jeżeli są to spękania po grubości, ew długości to jest to wlk problem, przy spękaniach po wysokości nie jest źle i można nawet takie pustaki zostawić...pozdr

Robiłem reklamacje w Ytongu. Wystarczyło zgłosić do hurtowni bądź do przedstawiciela regionalnego, ten przyjechał na budowę policzył bloczki i przy kolejnej dostawie materiału dołożyli tyle ile trzeba boczków. Materiał co prawda można było odebrać jeszcze tego samego dnia u hurtownika. Uszkodzenia były niewielkie np uszkodzony róg bloczka. Poza tym nie odbierają uszkodzonego materiału więc po przycięciu można go było jeszcze wykorzystać.