Kasiulka999 12.01.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 witam pytanie jak w temacie czy używacie żarówek energooszczędnych i gdzie? ja juz kupiłam do salonu i do kuchni u nas w rodzinie choroba-nikt nie wyłancza po sobie światła,a ja za każdym nie dam rady-stąd takie rachunki dziwnawe światło mają takie żarówki,ale jak sie rozpali-to jest OK no i oczywiście EKOLOGIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 12.01.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Masz chyba na myśli świetlówki elektroniczne. Można stosować wszędzie. Należy dobrać odpowiednią temperaturę barwową. Warto kupować tylko firmowe. W zasadzie są ekologiczne - trochę szkła, plastiku, metalu, niewielka ilość rtęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiulka999 12.01.2008 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 dzięki już poprawiłam rzeczywiście świetlówki a ekologiczne bo ENERGOOOSZCZĘDNE ale fakt ze do kosza wyrzucac nie mozna ale ja mam fioła na punkcie ekologii,więc głową ręczę ze żadna nie wyląduje na wysypisku SERO SERIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 13.01.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Nie nadają sie do pomieszczeń gdzie często sie włącza i wyłącza światło czyli np. łazienka, kuchnia.Ze względu na trwałość starterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.01.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Masz chyba na myśli świetlówki elektroniczne. Można stosować wszędzie. Należy dobrać odpowiednią temperaturę barwową. Warto kupować tylko firmowe. W zasadzie są ekologiczne - trochę szkła, plastiku, metalu, niewielka ilość rtęci Ekologiczność energooszczędnych źródeł światła nie wynika z tego z czego są wykonane, bo gdyby tak było, to zwykłe żarówki byłyby super ekologiczne. Tu chodzi o pobór prądu (mały), a co za tym idzie mniejsze globalne zapotrzebowanie na energię i mniejsza produkcja energii i zużycia węgla, co daje mniejszą ilość ton dwutlenku węgla w atmosferze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.01.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Nie nadają sie do pomieszczeń gdzie często sie włącza i wyłącza światło czyli np. łazienka, kuchnia. Ze względu na trwałość starterów. A ponadto do czasu stabilizacji pobierają dużo prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiulka999 13.01.2008 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 słyszałam ze jednak takie swiatło jest niezbyt zdrowe dla oczu i osób z chorobami skóry/np.łuszczyca/-to prawda czy mit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 13.01.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Nie nadają sie do pomieszczeń gdzie często sie włącza i wyłącza światło czyli np. łazienka, kuchnia. Ze względu na trwałość starterów. A ponadto do czasu stabilizacji pobierają dużo prądu. Oglądałem na Discovery w Myth Busters testy pomiarowe. Wynika z nich: 1. Uruchomienie świetlówek kompaktowych i żarówek klasycznych (to takie co się wkręca zamiast żarówek) to wzrost poboru energii elektrycznej równej 1/2 sekundy ich świecenia - oznacza to, że światła nie opłaca się wyłączać tylko w przypadku gdy pomieszczenie opuszczamy an mniej niż 1/2 sek. W przypadku świetlówek klasycznych - różnica już jest większa i wynosi 30 sek. 2. Świetlówki kompaktowe wytrzymują ponad 10 000 włączeń - co jest równe ich pracy przez okres około 3 lat. 3. Najlepsze i najbardziej ekonomiczne jest wykorzystanie świetlówek LED. Niestety nie widziałem ich na polskim rynku. Jeśli chodzi o jakość światła - jedyny typ, który zapewnia światło białe to lampa ksenonowa. Żarówki i świetlówki dają różne widma światła - w przypadku świetlówek łatwiej jest uzyskać światło "ciepłe", jednakże nie będzie to światło białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.01.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Świetlówki LED dostaniesz w każdej hurtowni. Jednakże jak narzie cena odstrasza, bo to często ok. 40 pln za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 13.01.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Miałem i takie za 1,5 zl i za 12 zl.Kolorem swiatła sie nie roznia.Oszczednosc pradu - praktycznie pomijalna.Natomiast obior koloru swiecenia fatalny.Dlatego choc to mało estetyczne zacząłem je łączyc ze zwyklymi:daje 1 zwykla zarowke 40W aby był miły kolor + 1 energooszczedna 15 W dla jasnosci.Same energooszczedne - porazka, meczace swiatło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacol 13.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 słyszałam ze jednak takie swiatło jest niezbyt zdrowe dla oczu i osób z chorobami skóry/np.łuszczyca/-to prawda czy mit? A gdzie to slyszalas ? Wez mnie nie strasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 słyszałam ze jednak takie swiatło jest niezbyt zdrowe dla oczu i osób z chorobami skóry/np.łuszczyca/-to prawda czy mit? A gdzie to slyszalas ? Wez mnie nie strasz Pewnie w Fakcie i Superexpressie pisali :D:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacol 13.01.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Pewnie w Fakcie i Superexpressie pisali :D:D. Pewnie tak Ja u siebie mam energooszczedną jedynie zewnetrzna bo w domu nigdzie mi nie psaują do lamp. Ale w pracy mam i w sumie nie zauwazylem zeby na mnie jakos zle dzialaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiulka999 13.01.2008 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 takiej makulatury nie czytam ale w internecie kiedyś chyba jako ciekawostka była w stylu "wg.ostatnich badań amerykańskich specjalistów" jeden jedyny artykuł a tak mi w głowie zamącił obecnie też wkręcam 1 małą żarówke dla znormalizowania światła-reczta świetlówki PS.a jak myślicie-jak taką świetlówke przypadkowo sie zbije-czy jakieś związki rtęci mogą parowac? czy tam wszystko przemyślane i zabezpieczone? to tak na wszelki wypadek... /ciekawska jestem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Masz chyba na myśli świetlówki elektroniczne. Można stosować wszędzie. Innymi słowy świetlówki kompaktowe lub potocznie żarówki energooszczędne. Nie wszędzie to ma sens. W pomieszczeniech w których zapala się światło na bardzo krótko świetlówki ani się nie zdążą na dobre rozświecić ani nie są energooszczędne. W zasadzie są ekologiczne - trochę szkła, plastiku, metalu, niewielka ilość rtęci W zasadzie to jednak są. Zużywają znacznie mniej energii. A z tą rtęcią to nie byłabym taka pewna. Tylko do kosza nie należy wyrzucać. Lepiej oddać do utylizacji, albo kupić takie z gwarancją i oddawać producentowi. Ja mam takie świetlówki w salonie kuchni i jadalni raz w pokoju gościnnym. w korytarzach łączniku z garażem i w łazience nie mam z wymienionych wcześniej przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 13.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 No dobra. Zainteresowanych odsyłam do: http://www.swiatlo.tak.pl/oswietlenie/swietlowki-zarowki-roznica.php Jeśli ten artykuł nie rozwiewa czyichś wątpliwości to ........... cóż szanujemy go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pleg 13.01.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Uzywam je wszedzie w mieszkaniu już od 6 lat. Kiedys kupowalem najtansze ale szybko sie przepalaly, teraz staram sie brac drozsze zabudowane, aby np. nie uszkodzil ich owad, ktory utknie miedzy bankami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.01.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Miałem i takie za 1,5 zl i za 12 zl. Kolorem swiatła sie nie roznia. Oszczednosc pradu - praktycznie pomijalna. Natomiast obior koloru swiecenia fatalny. Dlatego choc to mało estetyczne zacząłem je łączyc ze zwyklymi: daje 1 zwykla zarowke 40W aby był miły kolor + 1 energooszczedna 15 W dla jasnosci. Same energooszczedne - porazka, meczace swiatło. No to spróbuj naprawdę dobrych Philips Softone (20W=100W), bardzo ładna barwa światła, do osiągnięcia pełnej mocy świecenia potrzebują ok. pół minuty. Gwarancja na 6 lat. Do ceny 34PLN doliczony koszt gospodarowania odpadami 2.92PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 14.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 No dobrze, a mi najbardziej zależy na tym, żeby świetlówka(użyta tylko i wyłącznie jako oświetlenie ozdobne-za gzymsami) nie brzęczała po nagrzaniu się. To jak kupić w sklepie taką świetlówkę? Zapytać, czy nie brzęczy? Nie wyśmieją mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiulka999 14.01.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 a ja zwykłe najzwyklejsze mam za 10 zł i nic mi jakoś nie brzęczy -tylko że rozpala sie w ok 40s czasami trzeba poczekać az usiądziesz czytać ale tak jak pisałam-dodaje do zestawu zwykłą żarówke 60W i problem znika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts