Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚWIETLÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE-gdzie?

Kasiulka999

Recommended Posts

witam :D

pytanie jak w temacie

czy używacie żarówek energooszczędnych i gdzie?

ja juz kupiłam do salonu i do kuchni

u nas w rodzinie choroba-nikt nie wyłancza po sobie światła,a ja za każdym nie dam rady-stąd takie rachunki :evil:

dziwnawe światło mają takie żarówki,ale jak sie rozpali-to jest OK

no i oczywiście EKOLOGIA :wink: :D

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz chyba na myśli świetlówki elektroniczne. Można stosować wszędzie. Należy dobrać odpowiednią temperaturę barwową. Warto kupować tylko firmowe.

W zasadzie są ekologiczne - trochę szkła, plastiku, metalu, niewielka ilość rtęci :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ekologiczność energooszczędnych źródeł światła nie wynika z tego z czego są wykonane, bo gdyby tak było, to zwykłe żarówki byłyby super ekologiczne. Tu chodzi o pobór prądu (mały), a co za tym idzie mniejsze globalne zapotrzebowanie na energię i mniejsza produkcja energii i zużycia węgla, co daje mniejszą ilość ton dwutlenku węgla w atmosferze.

Nie nadają sie do pomieszczeń gdzie często sie włącza i wyłącza światło czyli np. łazienka, kuchnia.

Ze względu na trwałość starterów.

A ponadto do czasu stabilizacji pobierają dużo prądu.

Oglądałem na Discovery w Myth Busters testy pomiarowe. Wynika z nich:

1. Uruchomienie świetlówek kompaktowych i żarówek klasycznych (to takie co się wkręca zamiast żarówek) to wzrost poboru energii elektrycznej równej 1/2 sekundy ich świecenia - oznacza to, że światła nie opłaca się wyłączać tylko w przypadku gdy pomieszczenie opuszczamy an mniej niż 1/2 sek. W przypadku świetlówek klasycznych - różnica już jest większa i wynosi 30 sek.

2. Świetlówki kompaktowe wytrzymują ponad 10 000 włączeń - co jest równe ich pracy przez okres około 3 lat.

3. Najlepsze i najbardziej ekonomiczne jest wykorzystanie świetlówek LED. Niestety nie widziałem ich na polskim rynku.

Jeśli chodzi o jakość światła - jedyny typ, który zapewnia światło białe to lampa ksenonowa. Żarówki i świetlówki dają różne widma światła - w przypadku świetlówek łatwiej jest uzyskać światło "ciepłe", jednakże nie będzie to światło białe.

Miałem i takie za 1,5 zl i za 12 zl.

Kolorem swiatła sie nie roznia.

Oszczednosc pradu - praktycznie pomijalna.

Natomiast obior koloru swiecenia fatalny.

Dlatego choc to mało estetyczne zacząłem je łączyc ze zwyklymi:

daje 1 zwykla zarowke 40W aby był miły kolor + 1 energooszczedna 15 W dla jasnosci.

Same energooszczedne - porazka, meczace swiatło.

takiej makulatury nie czytam :lol:

ale w internecie kiedyś chyba jako ciekawostka była w stylu "wg.ostatnich badań amerykańskich 8) specjalistów" :lol:

jeden jedyny artykuł a tak mi w głowie zamącił :oops:

obecnie też wkręcam 1 małą żarówke dla znormalizowania światła-reczta świetlówki :D

PS.a jak myślicie-jak taką świetlówke przypadkowo sie zbije-czy jakieś związki rtęci mogą parowac? czy tam wszystko przemyślane i zabezpieczone? :roll:

to tak na wszelki wypadek... :oops: /ciekawska jestem/ :wink:

Masz chyba na myśli świetlówki elektroniczne. Można stosować wszędzie.

Innymi słowy świetlówki kompaktowe lub potocznie żarówki energooszczędne. Nie wszędzie to ma sens. W pomieszczeniech w których zapala się światło na bardzo krótko świetlówki ani się nie zdążą na dobre rozświecić ani nie są energooszczędne.

W zasadzie są ekologiczne - trochę szkła, plastiku, metalu, niewielka ilość rtęci :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

W zasadzie to jednak są. Zużywają znacznie mniej energii. A z tą rtęcią to nie byłabym taka pewna. Tylko do kosza nie należy wyrzucać. Lepiej oddać do utylizacji, albo kupić takie z gwarancją i oddawać producentowi.

Ja mam takie świetlówki w salonie kuchni i jadalni raz w pokoju gościnnym. w korytarzach łączniku z garażem i w łazience nie mam z wymienionych wcześniej przyczyn.

Miałem i takie za 1,5 zl i za 12 zl.

Kolorem swiatła sie nie roznia.

Oszczednosc pradu - praktycznie pomijalna.

Natomiast obior koloru swiecenia fatalny.

Dlatego choc to mało estetyczne zacząłem je łączyc ze zwyklymi:

daje 1 zwykla zarowke 40W aby był miły kolor + 1 energooszczedna 15 W dla jasnosci.

Same energooszczedne - porazka, meczace swiatło.

No to spróbuj naprawdę dobrych Philips Softone (20W=100W), bardzo ładna barwa światła, do osiągnięcia pełnej mocy świecenia potrzebują ok. pół minuty. Gwarancja na 6 lat.

Do ceny 34PLN doliczony koszt gospodarowania odpadami 2.92PLN.