Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚWIETLÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE-gdzie?

Kasiulka999

Recommended Posts

No dobrze, a mi najbardziej zależy na tym, żeby świetlówka(użyta tylko i wyłącznie jako oświetlenie ozdobne-za gzymsami) nie brzęczała po nagrzaniu się. To jak kupić w sklepie taką świetlówkę? Zapytać, czy nie brzęczy? Nie wyśmieją mnie?

W przywołanym kilka postów wyżej artykule autor naucza, ze świetlówki nie brzęczą, a właściwie zdarza się, że brzęczą ale to wada oprawy a nie świetlówki.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe artykuły na ten temat? :roll:

problem przecież aktualny-Polsce grozi deficyt prądu

ekologia coraz słabsza :(

niektórzy nie mają świadomości skali problemu

niektórzy mają to gdzieś bo liczy sie tu i teraz :evil:

Z tym deficytem to chyba trochę przesadzone, trzeba będzie postawić jedną lub dwie atomowki i problemu nie bedzie. A atomowka to trochę bardziej ekologiczna niż nasze tradycyjne elektrownie węglowe. Chociaz pewnie ekolodzy będą na mnie krzyczeć za takie stwierdzenie.

Z tym deficytem to chyba trochę przesadzone, trzeba będzie postawić jedną lub dwie atomowki i problemu nie bedzie.

Niestety to nieprzesada. Jeśli wzrost zapotrzebowania na prąd na świecie utrzyma się to żeby mu sprostać należy od dziś oddawać do użytku codziennie jedną elektrownie jądrową na w weekendy po dwie dziennie. Oczywiście w skali świata, ale takie są realia. Należy już coś robić nim obudzimy się z ręką w nocniku bo na razie mamy jeszcze nadwyżki mocy.

Z tym deficytem to chyba trochę przesadzone, trzeba będzie postawić jedną lub dwie atomowki i problemu nie bedzie.

Niestety to nieprzesada. Jeśli wzrost zapotrzebowania na prąd na świecie utrzyma się to żeby mu sprostać należy od dziś oddawać do użytku codziennie jedną elektrownie jądrową na w weekendy po dwie dziennie. Oczywiście w skali świata, ale takie są realia. Należy już coś robić nim obudzimy się z ręką w nocniku bo na razie mamy jeszcze nadwyżki mocy.

JoShi - ja tu odnosze się do krajów choć trochę rozwinietych (a do takich Polska należy). Oczywiście biorąc pod uwagę ogół świata to być może jest tak jak mówisz.

Polsce atomówka potrzebna była już jakieś 20 lat temu - i prawie stanęła (Żarnowiec) - a nawet stanęła tylę, że w skandynawii a nie w Polsce.

Dlatego na nasze warunki 2 ataomówki obecnie wystarczą.

JoShi - ja tu odnosze się do krajów choć trochę rozwinietych (a do takich Polska należy). Oczywiście biorąc pod uwagę ogół świata to być może jest tak jak mówisz.

Jeśli chodzi o energetykę to przeceniasz nasz kraj. Nawet jeśli jesteśmy trochę lepsi niż Indie czy Chiny to nie damy rady zapewnić sobie energii na przyszłość. uważasz, że na ile nam starczą te 2 atomówki? Czy zdążymy je wybudować nim nam zabraknie mocy w tym co mamy?

no jasne-ponaklepać wszędzie atomówek i gitara :-?

a może jednak pogłowkować i zacząc korzystać z odnawialnych lub ekologicznych żródeł energii?

niestety na konstruktywne myslenie nikt specjalnie nie ma czasu :evil: ani ochoty

DO CZASU

byle by nie było za pożno :(

zegar tyka a z ekologią jest coraz gorzej :(

czy tego nikt nie widzi...?

no jasne-ponaklepać wszędzie atomówek i gitara :-?

a może jednak pogłowkować i zacząc korzystać z odnawialnych lub ekologicznych żródeł energii?

Wcale nie jestem za atomówkami. Znam to od podszewki i wcale się nie garnę. Wierz mi, że wiele się robi na świecie w temacie odnawialnych źródeł energii, które tak naprawdę do końca nie są odnawialne. Tylko czy wydaje Ci się, że jeśli nie jesteśmy w stanie podołać zapotrzebowaniu budując elektrownie jądrowe to damy radę za pomocą młynów i wiatraków? Powiem Ci, że ludzie główkują i to ostro. W tej chwili trwają badania nad technologią przesyłania energii z przestrzeni kosmicznej na ziemię w postaci precyzyjnych wiązek mikrofalowych.

a ja zwykłe najzwyklejsze mam za 10 zł

Czyli niedługo je wyrzucisz i ... zanieczyścisz środowisko, poza tym sama pisałaś, że to światło jest nieteges - kup sobie naprawdę dobrą (i drogą) - przepyszne światło

dla zainteresowanych - obszerne dywagacje o żarówkach/swietlówkach kompaktowych http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=356906

...dodaje do zestawu zwykłą żarówke 60W...

energooszczędnie

no jasne-ponaklepać wszędzie atomówek i gitara

niestety na konstruktywne myslenie nikt specjalnie nie ma czasu ani ochoty

DO CZASU

byle by nie było za pożno

zegar tyka a z ekologią jest coraz gorzej

czy tego nikt nie widzi...?

Czy to Ty się kładłaś przed transportem odpadów z elektrowni atomowej skandując "nie ma kompromisów w obronie Matki Ziemi!"?

Po czym wracałaś do domu ogrzanego prądem/gazem/węglem i zadowolona wrzucałaś zbrudzone ciuchy do pralki zużywającej prąd i wodę (no chyba, że prałaś w rzece klepiąc kijankami)

A tak przy okazji, słyszałaś, że zielone ludziki mają za złe elektrowniom wiatrowym, bo hałas (takie herce mają, że uhuhu), zagrażają ptactwu itp...

Główkują ludzie, główkują...

A rzeczywistość bywa taka, że ja przez ostatnie 5 miesięcy byłem zmuszony puścić z dymem około 300 (trzystu) ton ropy - bo nie było innego wyjścia...

(na szczęście nie w domu i nie z mojej kieszeni...)

No dobrze, a mi najbardziej zależy na tym, żeby świetlówka(użyta tylko i wyłącznie jako oświetlenie ozdobne-za gzymsami) nie brzęczała po nagrzaniu się. To jak kupić w sklepie taką świetlówkę? Zapytać, czy nie brzęczy? Nie wyśmieją mnie?

W przywołanym kilka postów wyżej artykule autor naucza, ze świetlówki nie brzęczą, a właściwie zdarza się, że brzęczą ale to wada oprawy a nie świetlówki.

No właśnie... A jak poprosić w sklepie o taka oprawę, żeby nie brzęczała?

O to mi chodziło.. :) Nie spojrzą na mnie, jak na przy... głupa? :)

No właśnie... A jak poprosić w sklepie o taka oprawę, żeby nie brzęczała?...

Przecież świetlówki kompaktowe (chyba o nich mowa) wkręca się w normalne oprawki żarówkowe - one nie brzęczą, bo nie ma w nich co brzęczeć.

a tak w ogóle to stary dowcip mi się przypomniał:

"Podczas zajęć laboratoryjnych studentka pyta pana profesora:

- Panie profesorze, a dlaczego transformator buczy?

- Pan profesor po zastanowieniu odpowiada:- Jakby pani miała 50 okresów na sekundę to też by pani buczała."

... mam wrażenie, że pytanie było o rurowe.

aha - to mogą brzęczeć :cry: ale oprawy...nie świetlówki...aha - już mówili...

Moje stare w garażu - to był najgorszy badziew - brzęczały, w końcu powywalałem kilka lat temu, kupiłem nową i (...idę sprawdzić) - nie brzęczy

http://manu.dogomania.pl/emot/lalala.gif

wydaje mi się, że te stare, to był po prostu taki typowo komunistyczny wyrób z byle jakiej blachy, nawet krawędzie nie obrobione pilnikiem, te plastiki z odpadów - teraz się troszkę inaczej robi...

wydaje mi się, że te stare, to był po prostu taki typowo komunistyczny wyrób z byle jakiej blachy, nawet krawędzie nie obrobione pilnikiem, te plastiki z odpadów - teraz się troszkę inaczej robi...

Chińszczyzna nie wiele się różni od tamtych wyrobów. W końcu też komunistyczny. Na szczęście postęp dotyczy również ich zapłony są lepsze.