wolo63 12.01.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Mam pytanie czy tak można zrobić docieplając dach . W przekroju wygłąda to tak patrząc od zewnątrz. 1.dachówka 2.papa 3.deskowanie 4.szczelina wentylacyjna 5.wełna 15cm 6.wełna 5cm w stelarzu i folia paroizolacyjna .I skoro osłaniamy wełnę od wilgoci z pomieszczeń nie dać 5 cm styropianu a na końcu folię paroizolacyjną styropian w tym miejscu chyba nie szkodzi ? Dlaczego tak się nie robi ? A może przepisy p.poż. nie pozwalają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 12.01.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 podłączę się do tematu i chętnie posłucham... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 ... Dlaczego tak się nie robi ? A może przepisy p.poż. nie pozwalają ? nie słyszałem aby przepisy p.poż. zabraniały dawać wełne ze styropianem nie wiem dlaczego inni nie robią w ten sposób - ja tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.01.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 styropian pary wodnej nie przepuszcza, a paroizolacja oraz wełna tak, jeśli wilgoć będzie szła z pomieszczenia to zatrzyma się na styropianie i tak już zostanie, jak wilgoć będzie szła od dachu, bo po przejściu przez wełnę zatrzyma się na styropianie od wewnątrz, jeśli szczelina wentylacyjna będzie dość duża i umożliwi odparowanie wilgoci to będzie dobrze, jak będzie za mała to wełna będzie wiecznie mokra i wiecznie zimna he, he dobre, potrafisz rozbawić, tak o poranku co do ppoż to w kurnikach nie obowiązują żadne tego typu przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 13.01.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Mam strop domu a zarazem spód poddasza nie użytkowego ocieplony wełną. Niestety nie jest położona nadzwyczaj starannie i chętnie bym ją ocieplił czymś łatwo "upychalnym" w szczeliny np. granulatem. Wiem że jest granulat wełniany ale jak sobie wyobrażam, że te drobinki wełny wywiewane w ramach wentylacji poddasza fruwają wokół całego domu łącznie z werandą to tracę zapał do tego pomysłu. Tym bardziej, że już mam obawy, że luźne "włoski" wełny widoczne wszędzie na poddaszu trafiają do naszych płuc. Dlatego chętnie bym pokrył strop warstwą granulatu styropianowego aby docieplić i przykryć wełnę. I co myślicie o takim połączeniu wełny i styropianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 13.01.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Paroizolacja jak sama nazwa wskazuje parę wodną ... przepuszcza . Na etapie ociplania poddasza też myslałem nad takim rozwiązaniem ( wełna między krokwie i 10cm styropianu w poprzek krokwi) ale roztaw krokwi temu nie sprzjał i to był dla mnie główny argument, łatwiej było położyć wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 13.01.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Paroizolacja jak sama nazwa wskazuje parę wodną ... przepuszcza . Na etapie ociplania poddasza też myslałem nad takim rozwiązaniem ( wełna między krokwie i 10cm styropianu w poprzek krokwi) ale roztaw krokwi temu nie sprzjał i to był dla mnie główny argument, łatwiej było położyć wełnę. Oj proszę pana chyba całkowita mylność pojęć -paro izolacja czyli izoluje od pary nie przepuszcza jej i tak ma być bo wilgotność nie powinna dostać się do wełny z pomieszczenia. Przepuszcza parę natomiast folia paro przepuszczalna czyli większość folii - membran dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 13.01.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Paroizolacja jak sama nazwa wskazuje parę wodną ... przepuszcza . Na etapie ociplania poddasza też myslałem nad takim rozwiązaniem ( wełna między krokwie i 10cm styropianu w poprzek krokwi) ale roztaw krokwi temu nie sprzjał i to był dla mnie główny argument, łatwiej było położyć wełnę. Oj proszę pana chyba całkowita mylność pojęć -paro izolacja czyli izoluje od pary nie przepuszcza jej i tak ma być bo wilgotność nie powinna dostać się do wełny z pomieszczenia. Przepuszcza parę natomiast folia paro przepuszczalna czyli większość folii - membran dachowych. nie do końca. Paroizolacja też przepuszcz parę wodną - tylko bardzo mało. Idealną "paroizolacją" jest folia budowlana - a tej nikt nie stosuje jako paroizolację. Orygninalne paroizolacje mają paroprzepuszczlność na poziomie 5-20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 13.01.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dlaczego właściwie tak na siłę chcecie przez wełnę czy inne granulatyprzepuszczać tę parę wodną ? Od wymiany powietrza razem z parąwodną jest wentylacja.Jedynym zmartwieniem przy organizowaniu ocieplania i calej resztypowinno być zadbanie o możliwie jak najbardziej szczelne zamknięciewszystkich warstw od WEWNĄTRZ. Styropian ? Dwa w jednym: izolacjacieplna i szczelność. Reszta to dokładność wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 13.01.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 właśnie dlaczego nie można użyć foli budowlanej,czarnej do osłonięcia wełny od wilgoci?a może nikt tak nie robi i dlatego nie jest to znane?są jakieś przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.01.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 he, he dobre, potrafisz rozbawić co cię tak rozbawiło, to że nie wiedziałeś ze paro-izolacja przepuszcza parę wodną ?? nie ma prawa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 nie ma prawa !!! dlaczego Barbossa nie ma prawa wiedzieć że paro-izoolacja przepuszcza parę wodną ?? Zgodnie z Twoją teorią, nawet stalowa blacha przepuszcza pare wodną. I to sie zgadza. Tylko po co pisać o takim mikrofakcie W tym przypadku "król jest nagi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Zgodnie z Twoją teorią jaka moją teorią ?? Prepraszam, miało być "tokiem myślenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 nic nie rozumiem możesz odpowiedzieć pełnym zdaniem ?? bo jak na razie 10 postów o d...ie maryni To nic nie da. Ja już rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.01.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 nic nie rozumiem możesz odpowiedzieć pełnym zdaniem ?? bo jak na razie 10 postów o d...ie maryni to ja Ci odpowiem - folia paroizolacyjna - jak nazwa wskazuje - izoluje od wody i pary - nie przepuszcza wody i pary ani troche - jak nie potrafisz tego pojąć to musisz z tym jakoś żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.01.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 folia paroizolacyjna - jak nazwa wskazuje - izoluje od wody i pary - nie przepuszcza wody i pary ani troche kto ci tak powiedział ?? masz to gdzieś na piśmie ?? znasz jakąś normę PN albo EU na to stwierdzenie ?? zacytuj, przekonaj mnie że folia paro-izolacyjna nie przepuszcza pary wodnej widze, że z Tobą nie ma sensu rozmawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 i tak się właśnie kończy rozmowa jak ludzie nie myślą tylko ufają temu co przeczytają na informacji marketingowej. Każdy materiał *lub prawie każdy przepuszcza parę wodną - w jednym materiale struktura jest pomyślana tak aby stopień przenikania pary przez materiał mieścił się w jakiś normach i można go było zmierzyć. Co więcej dobre materiały są zbudowane tak aby ten proces przebiegał w jednym kierunku. Co do myślenia... to wystarczy wziąć sobie karteczkę i ołówek i narysować - prawdopobobnie wszystko stanie się jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 13.01.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 nic nie rozumiem możesz odpowiedzieć pełnym zdaniem ?? bo jak na razie 10 postów o d...ie maryni to ja Ci odpowiem - folia paroizolacyjna - jak nazwa wskazuje - izoluje od wody i pary - nie przepuszcza wody i pary ani troche - jak nie potrafisz tego pojąć to musisz z tym jakoś żyć zrozum w końcu że nie masz racji. Folia paroizolacyjna to nie jest zwykła, szczelna folia. To jest specjalna folia która owszem izoluje parę wodną, ale też ją przepuszcza w niewielkim stopniu. Ma ona za zadanie zmniejszyć przepływ pary wodnej przez ocieplenie - ale jej nie zablokować calkowicie. Tu masz link na taką folię : http://www.henwal.pl/?m=folie&a=paroizolacyjne&id=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.01.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 fredy dyskuja toczy się o foliach paroizolacyjnych a nie paroprzepuszczalnych. Różnica jednak jest - bo gdyby jej nie nie było na dach możnaby kłaść folię paroizolacyjną a raczej nikt tak nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 13.01.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 no przecież ja o takiej folii piszę. Poprawiłem link sorry - zobacz jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts