Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna i styropian razem - dlaczego nie ?

wolo63

Recommended Posts

Mam pytanie czy tak można zrobić docieplając dach .

W przekroju wygłąda to tak patrząc od zewnątrz. 1.dachówka 2.papa 3.deskowanie 4.szczelina wentylacyjna 5.wełna 15cm 6.wełna 5cm w stelarzu i folia paroizolacyjna .I skoro osłaniamy wełnę od wilgoci z pomieszczeń nie dać 5 cm styropianu a na końcu folię paroizolacyjną styropian w tym miejscu chyba nie szkodzi ? Dlaczego tak się nie robi ? A może przepisy p.poż. nie pozwalają ?

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Dlaczego tak się nie robi ? A może przepisy p.poż. nie pozwalają ?

nie słyszałem aby przepisy p.poż. zabraniały dawać wełne ze styropianem

nie wiem dlaczego inni nie robią w ten sposób - ja tak zrobiłem

styropian pary wodnej nie przepuszcza, a paroizolacja oraz wełna tak, jeśli wilgoć będzie szła z pomieszczenia to zatrzyma się na styropianie i tak już zostanie, jak wilgoć będzie szła od dachu, bo po przejściu przez wełnę zatrzyma się na styropianie od wewnątrz, jeśli szczelina wentylacyjna będzie dość duża i umożliwi odparowanie wilgoci to będzie dobrze, jak będzie za mała to wełna będzie wiecznie mokra i wiecznie zimna

he, he dobre, potrafisz rozbawić, tak o poranku

co do ppoż to w kurnikach nie obowiązują żadne tego typu przepisy

Mam strop domu a zarazem spód poddasza nie użytkowego ocieplony wełną. Niestety nie jest położona nadzwyczaj starannie i chętnie bym ją ocieplił czymś łatwo "upychalnym" w szczeliny np. granulatem. Wiem że jest granulat wełniany ale jak sobie wyobrażam, że te drobinki wełny wywiewane w ramach wentylacji poddasza fruwają wokół całego domu łącznie z werandą to tracę zapał do tego pomysłu. Tym bardziej, że już mam obawy, że luźne "włoski" wełny widoczne wszędzie na poddaszu trafiają do naszych płuc. Dlatego chętnie bym pokrył strop warstwą granulatu styropianowego aby docieplić i przykryć wełnę.

I co myślicie o takim połączeniu wełny i styropianu ?

Paroizolacja jak sama nazwa wskazuje parę wodną ... przepuszcza :lol: . Na etapie ociplania poddasza też myslałem nad takim rozwiązaniem ( wełna między krokwie i 10cm styropianu w poprzek krokwi) ale roztaw krokwi temu nie sprzjał i to był dla mnie główny argument, łatwiej było położyć wełnę.

Paroizolacja jak sama nazwa wskazuje parę wodną ... przepuszcza :lol: . Na etapie ociplania poddasza też myslałem nad takim rozwiązaniem ( wełna między krokwie i 10cm styropianu w poprzek krokwi) ale roztaw krokwi temu nie sprzjał i to był dla mnie główny argument, łatwiej było położyć wełnę.

Oj proszę pana chyba całkowita mylność pojęć -paro izolacja czyli izoluje od pary nie przepuszcza jej i tak ma być bo wilgotność nie powinna dostać się do wełny z pomieszczenia.

Przepuszcza parę natomiast folia paro przepuszczalna czyli większość folii - membran dachowych.

Oj proszę pana chyba całkowita mylność pojęć -paro izolacja czyli izoluje od pary nie przepuszcza jej i tak ma być bo wilgotność nie powinna dostać się do wełny z pomieszczenia.

Przepuszcza parę natomiast folia paro przepuszczalna czyli większość folii - membran dachowych.

nie do końca. Paroizolacja też przepuszcz parę wodną - tylko bardzo mało. Idealną "paroizolacją" jest folia budowlana - a tej nikt nie stosuje jako paroizolację. Orygninalne paroizolacje mają paroprzepuszczlność na poziomie 5-20.

Dlaczego właściwie tak na siłę chcecie przez wełnę czy inne granulaty

przepuszczać tę parę wodną ? Od wymiany powietrza razem z parą

wodną jest wentylacja.

Jedynym zmartwieniem przy organizowaniu ocieplania i calej reszty

powinno być zadbanie o możliwie jak najbardziej szczelne zamknięcie

wszystkich warstw od WEWNĄTRZ. Styropian ? Dwa w jednym: izolacja

cieplna i szczelność. Reszta to dokładność wykonania.

folia paroizolacyjna - jak nazwa wskazuje - izoluje od wody i pary - nie przepuszcza wody i pary ani troche

kto ci tak powiedział ?? masz to gdzieś na piśmie ?? znasz jakąś normę PN albo EU na to stwierdzenie ?? zacytuj, przekonaj mnie że folia paro-izolacyjna nie przepuszcza pary wodnej

widze, że z Tobą nie ma sensu rozmawiać...

i tak się właśnie kończy rozmowa jak ludzie nie myślą tylko ufają temu co przeczytają na informacji marketingowej.

Każdy materiał *lub prawie każdy przepuszcza parę wodną - w jednym materiale struktura jest pomyślana tak aby stopień przenikania pary przez materiał mieścił się w jakiś normach i można go było zmierzyć. Co więcej dobre materiały są zbudowane tak aby ten proces przebiegał w jednym kierunku.

Co do myślenia... to wystarczy wziąć sobie karteczkę i ołówek i narysować - prawdopobobnie wszystko stanie się jasne

nic nie rozumiem możesz odpowiedzieć pełnym zdaniem ?? bo jak na razie 10 postów o d...ie maryni

to ja Ci odpowiem - folia paroizolacyjna - jak nazwa wskazuje - izoluje od wody i pary - nie przepuszcza wody i pary ani troche - jak nie potrafisz tego pojąć to musisz z tym jakoś żyć ;)

zrozum w końcu że nie masz racji. Folia paroizolacyjna to nie jest zwykła, szczelna folia. To jest specjalna folia która owszem izoluje parę wodną, ale też ją przepuszcza w niewielkim stopniu. Ma ona za zadanie zmniejszyć przepływ pary wodnej przez ocieplenie - ale jej nie zablokować calkowicie.

Tu masz link na taką folię :

http://www.henwal.pl/?m=folie&a=paroizolacyjne&id=3