FREDY 13.01.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 widzialem jak ogien trawi welne mineralną , to zludzenie , czy fakt ? to musiał być naprawdę niezwykły ogień Opowiedz nam koniecznie jak to wyglądało. Bo może to naruszyć działalność marketingową np Rockwoola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Generalnie, jeśli ma sie coś spalić, to niech sie spali zgodnie z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 13.01.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 widzialem jak ogien trawi welne mineralną , to zludzenie , czy fakt ? złudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 widzialem jak ogien trawi welne mineralną , to zludzenie , czy fakt ? Zaglądałeś do" żołądka????????????" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.01.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 po co tu sie zastanawiac czy mozna czy nie dawac styropian na ocieplenie poddasza jak firmy produkuja strypoian specjalnie do poddaszy...rozni sie on od zwykłego tylko tym ze ma naciecia ktore ułatwiaja ułozenie miedzy krokwiami.http://www.termoorganika.pl/produkty/5/19/styropiany_specjalne/superpoddasze/mysle ze warto dac styropian jako druga warstwe po wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 13.01.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Od góry:gont bit./papa/deska/folia paroprzepuszczalna/wełna/folia izolacyjna żółta/styropian/płyta GK.Ten styropian został mi i dałem na dach.Grugość chyba 3cm.Kierownik mówił że nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 14.01.2008 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 styropian pary wodnej nie przepuszcza, a paroizolacja oraz wełna tak, jeśli wilgoć będzie szła z pomieszczenia to zatrzyma się na styropianie i tak już zostanie, jak wilgoć będzie szła od dachu, bo po przejściu przez wełnę zatrzyma się na styropianie od wewnątrz, jeśli szczelina wentylacyjna będzie dość duża i umożliwi odparowanie wilgoci to będzie dobrze, jak będzie za mała to wełna będzie wiecznie mokra i wiecznie zimna P-poż wełna jest niepalna, styropian samo gasnący ale podany wysokiej temperaturze topi się i wydziela trujące gazy Ja to mam fart, ledwie sobie wszedłem poczytać i już widzę kolejną teorię mojego ulubionego eksperta o paraizolacji. To obok pasywnego domu co to nie pobiera energi na ogrzewanie, reku z GWC, co mu potrzebna grzałka coby nie zamarzał, kolejne śmiałe osiągnięcie myśli budwlanej, oczywiście podparte teorią, że jakiś idota będzie specjalnie dopuszczał do zawilgotnienia wełny, żeby potem ona górą parowała ... a jak jej się nie będzie chciało to co leżeć będzie taka mokrusieńka na dachu i zamiast izolować to przewodzić będzie. To śmiałe rozwinięcie myśli nt. paraizolacji a w zasadzie WENTYLACJI, oraz obsesji autora, który choruje na rację tworzy niecodzienne i jakże kolorowe posty. Proponuję nadać mu nagrodę, za najbardziej nieugiętego w swoich poglądach eksperta tego forum, bo z wiedzą to nic nie ma wspólnego. Podwyższam twój współczynnik poboru energii przez budowany przez ciebie dom 3 litry masz w stopce, za nieznajomośc zasad działania domu niskoenergetycznego dodaję do twojego domu 3 litry (jak można coś zbudować jak się nie zna sady jego działania), za błądzenie z zakresu wentylacji z GWC dodaję 1 litr, za paraizolację 1 litr, narazie budujesz dom circa about 8 litrowy, walcz dalej, przed tobą przyszłość. Użytkownikom tego forum serdecznie radzę do porad kolegi mpopława podchodzić z należytą dozą podejżliwości zabarwioną nutką ironii ..... pomóc nie pomoże a może zaszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 14.01.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja to mam fart, oczywiście podparte teorią, że jakiś idota będzie specjalnie dopuszczał do zawilgotnienia wełny, żeby potem ona górą parowała faktycznie masz fart, oczywiście rozumiem ze w swoim domku nigdzie foli pod wełnę nie dajesz ?? zdajesz się na los szczęścia i fakt że twój dach będzie zawsze suchy ?? twoim zdaniem dlaczego tedii zabezpieczył folią i z dołu i z góry Od góry: gont bit./papa/deska/folia paroprzepuszczalna/wełna/folia izolacyjna żółta/styropian/płyta GK albo czemu autor wątku zamierza dać papę pod dachówką ?? więc proszę, podziel się swoim doświadczeniem co do pożądania tej pary przez różne materiały to co napisałem wyżej ci nie wystarczy ?? napisz czego oczekujesz więcej ponad to ?? Ad. 1 Piszesz jak zwykle nie na temat, celem tej dyskusji nie jest stwierdzenie czy folia paroprzepuszczalna powinna być bo to nie podlega dyskusji, tylko jakie jest jej zadanie i tutaj właśnie wytworzyłeś teorię żywcem wziętą z książki "Znaczy kapitan", czyli zrobiłeś PYF, innaczej uknułeś kolejną cudaczną teorię budowlaną. Ad. 2 Nie znasz zasad kładzenia gontu bitumicznego, robi się go zawsze w pełnym odeskowaniu i z papą, która ma chronić elementy więźby przed zamakaniem i dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z folią. Gont ekspercie to nie jest dachówka, w zasadzie układanie go jest bliższe układaniu papy i jako materiał i jako wykonawstwo. Za nieznajomość materiału dodaję ci następny litr do budowy domku ...... razem już zbudujesz domek 9 litrowy. Ad. 3 Sam jestem ciekaw, które materiały wg ciebie bardziej, a ktore mniej porządają pary nie udzieliłeś jasnej odpowiedzi (jakaś teoria może?).... już się cieszę następny literek do twojego domku przybędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.01.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.01.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 14.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ty napisałeś, że styropian jest niepalny. Ja napisałem, że jest to bzdura no właśnie napisałeś ze to bzdura i trzeba było jeszcze dodać ze styropian jest klasyfikowany jako samo gasnący a nie niepalny, co nie zmienia faktu że ze względów p-poż wełna lepsza bo nie wydziela trujących gazów, a styropian tak Mpoplaw poczytaj proszę ze zrozumieniem i nie odwracaj kota ogaonem. TY napisałeś , że styropian jest niepalny. Ja Ci mówię, że jest to BZDURA. Styropian nie jest niepalny! Styropian jest palny i powoduje rozgożenie ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 14.01.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 po co tu sie zastanawiac czy mozna czy nie dawac styropian na ocieplenie poddasza jak firmy produkuja strypoian specjalnie do poddaszy...rozni sie on od zwykłego tylko tym ze ma naciecia ktore ułatwiaja ułozenie miedzy krokwiami. http://www.termoorganika.pl/produkty/5/19/styropiany_specjalne/superpoddasze/ mysle ze warto dac styropian jako druga warstwe po wełnie. Nie ma najmniejszego sensu łaczyć styro z wełną na poddaszu, nazwę to nawet kompletną głupotą. Wełna jest naturalna, trwała, niepalna A1 i paroprzepuszczalna a styropian się pali i nie przepuszcza pary, lambda podobna. Wiec połaczenie styropianu z wełną zniweczy wszelkie zalety wełny. Szkoda pieniadzy. Jak już chcecie dac ten styropian na poddasze (bardzo głupi pomysł) to nie wsadzajcie tam wełny bo szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.01.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 po co tu sie zastanawiac czy mozna czy nie dawac styropian na ocieplenie poddasza jak firmy produkuja strypoian specjalnie do poddaszy...rozni sie on od zwykłego tylko tym ze ma naciecia ktore ułatwiaja ułozenie miedzy krokwiami. http://www.termoorganika.pl/produkty/5/19/styropiany_specjalne/superpoddasze/ mysle ze warto dac styropian jako druga warstwe po wełnie. Nie ma najmniejszego sensu łaczyć styro z wełną na poddaszu, nazwę to nawet kompletną głupotą. Wełna jest naturalna, trwała, niepalna A1 i paroprzepuszczalna a styropian się pali i nie przepuszcza pary, lambda podobna. Wiec połaczenie styropianu z wełną zniweczy wszelkie zalety wełny. Szkoda pieniadzy. Jak już chcecie dac ten styropian na poddasze (bardzo głupi pomysł) to nie wsadzajcie tam wełny bo szkoda kasy. Moim zdaniem styropian od wewnątrz(na dachu) to rozsądne i mądre rozwiązanie( ze względu na swoje właściwości) Jeśli chodzi o ogień, cóż będziemy gasić tak jak więźbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ... Nie ma najmniejszego sensu łaczyć styro z wełną na poddaszu, nazwę to nawet kompletną głupotą ... a wg mnie jest sens łaczyć styro z wełną a kompletna głupotą to nazwe zakup samolotów F16 przez Polske ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.01.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ... Nie ma najmniejszego sensu łaczyć styro z wełną na poddaszu, nazwę to nawet kompletną głupotą ... a wg mnie jest sens łaczyć styro z wełną a kompletna głupotą to nazwe zakup samolotów F16 przez Polske ... Brzoza daj sobie spokój z tymi F-16 bo na temat lotnictwa wiesz tyle co ja o rozmnażaniu surikatek. Powielasz tylko ploty jak te matoły z brukowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Geno, nie wmawaij mi ze sie nie znasz na surlikatkach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.01.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Geno, nie wmawaij mi ze sie nie znasz na surlikatkach ... Ehhh - sugeruję tylko może poczytaj inne źródła niż portale internetowe albo gazety w których dziennikarze piszą o czymś o czym nie mają zielonego pojęcia. Dziennikarz faktu pewnie wiele np. wie jak pisze np. o " na zasadzie odprowadzania gazów prochowych przez boczny otwór lufy, z zamkiem ryglowanym przez obrót" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 14.01.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 widzialem jak ogien trawi welne mineralną , to zludzenie , czy fakt ? to musiał być naprawdę niezwykły ogień Opowiedz nam koniecznie jak to wyglądało. Bo może to naruszyć działalność marketingową np Rockwoola. Widzę, że jeszcze nie jeden raz się zdziwisz. Co prawda wełna mineralna jest klasyfikowana jako nie palna, jednak problem występuje przy wełnie z welonem szklanym, a dokładnie z klejem łaczącym. O szczegóły możesz popytać przedstawicieli Rockwoola. Jeśli jeszcze nie rozwiązali tego problemu to niestety "wełna" może się palic czytaj uważnie co pisze - napisałem wełna mineralna, a nie wełna szklana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 14.01.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Sorry ale myślałem że jednostkę paroprzepuszczalności znają wszyscy Chodzi oczywiście o gramy/m2 w ciągu 1 doby Teraz rozumiesz? Nie będę dyskutował, gdyż musiałby sie zniżyc do Twojego poziomu niewiedzy " Daruj sobie - i wyluzuj. Przepisywać definicje przez CTRL C ,CTRL V potrafisz to pokazałeś. Ciekawe czy to z ksiązki z Fizyki czy z folderów . Normalnie mnie zatkało - taka dawka wiedzy. Ja jednak dalej będę używal jednostki g/m2 na dobę a nie Sd[m]. I tego mi nie zabronisz, tak też robi tu na forum zdecydowana większość. Ty używaj sobie jednoski dla super fachowców , a nam zostaw jednostki dla amatorów. No i absolutnie nie zniżaj sie do mojego poziomu niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts