Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna i styropian razem - dlaczego nie ?

wolo63

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie dzisiaj zrobiłem test palności a raczej nie palności wełny.

Wrzuciłem do kozy kawałek wełny skalnej Rockwool Superrock. I nic po 15 minutach wyjąłem ją. O dziwo mogłem ją nawet trzymać w ręku była ciepła ale nic się jej nie stało wyglądała tak jak przed wrzuceniem do kozy.

to jest przecież skała - bazalt. To co ma się palić. No chyba że tu zaraz wkroczy ekspert Budulec i coś wynajdzie palnego - on wiele widzial. :D

czytaj uważnie co pisze - napisałem wełna mineralna, a nie wełna szklana. :x

Jak byś Ty czytał uważnie, a nie sie zacietrzewiał to również byś zrozumiał.

Wełna mineralna jest niepalna i posiada klasyfikacje A1. Problem z jej palnością dotyczył wyłącznie produktów z welonem szklanym i nie dotyczył wełny samej w sobie.

ale bełkot. :o

Najpierw piszesz że jest niepalna , a potem piszesz że ma problemy z palnością - zdecyduj sie . Czy ty rozumiesz że temat dotyczył wełny mineralnej a ty mówisz o wełnie szklanej? To są dwa zupełnie odmienne produkty. :D

Ja to mam fart, oczywiście podparte teorią, że jakiś idota będzie specjalnie dopuszczał do zawilgotnienia wełny, żeby potem ona górą parowała

faktycznie masz fart, oczywiście rozumiem ze w swoim domku nigdzie foli pod wełnę nie dajesz ?? zdajesz się na los szczęścia i fakt że twój dach będzie zawsze suchy ??

twoim zdaniem dlaczego tedii zabezpieczył folią i z dołu i z góry

Od góry:

gont bit./papa/deska/folia paroprzepuszczalna/wełna/folia izolacyjna żółta/styropian/płyta GK

albo czemu autor wątku zamierza dać papę pod dachówką ??

więc proszę, podziel się swoim doświadczeniem co do pożądania tej pary przez różne materiały

to co napisałem wyżej ci nie wystarczy ?? napisz czego oczekujesz więcej ponad to ??

Proszę to twoja wypowiedź w wątku ( na czerwono) odnośnie gontu bitumicznego co wg ciebie jest dachówką, sam się do tego odnosiłeś. Kończę i ten temat nie mam już sił, ale kręcisz ... Machiavelli to przy tobie szczeniak, powinien na nauki się do ciebie wybrać, dodaje literek za krętactwo razem 11-to litrowy dom budujesz, no wyrazy uznania to już potęga.

widzialem jak ogien trawi welne mineralną ,

to zludzenie , czy fakt ?

to musiał być naprawdę niezwykły ogień :D

Opowiedz nam koniecznie jak to wyglądało. Bo może to naruszyć działalność marketingową np Rockwoola. :D

Widzę, że jeszcze nie jeden raz się zdziwisz.

Co prawda wełna mineralna jest klasyfikowana jako nie palna, jednak problem występuje przy wełnie z welonem szklanym, a dokładnie z klejem łaczącym.

O szczegóły możesz popytać przedstawicieli Rockwoola.

Jeśli jeszcze nie rozwiązali tego problemu to niestety "wełna" może się palic

czytaj uważnie co pisze - napisałem wełna mineralna, a nie wełna szklana. :x

Wełna szklana to też mineralna (produkowana z kwarcu) W wełnie mineralnej trzeba rozróznić wełnę szklaną i wełnę skalną. Skalna wytrzymuje dużo wieksze temperatury. Sprawdzone.