edytawit 16.08.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam, Chcę zamówić ten projekt domu: http://www.z500.pl/index.php?projekt=17&rzuty=1&lustro=0. Co o nim sądzicie? Ze wszystkich, które dotychcas przejrzałam ten wydaje nam się najrozsądniejszy ale może nie dostrzegamy jakichś jego mankamentów. Pozdrawiam,edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 17.08.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Boże, ten dom jest śliczny! .Dokładnie w moim stylu. Ten ogromny salon i sypialne, no nie aż mi dech zaparło. Dom ma wszystko co trzeba i na swoim miejscu, a jak udałoby ci sie zachować tę samą elewację i aranżację co jest w projekcie, to byłby to dom konkursowy. Nie powinnaś mieć żadnych obiekcji, kupuj i do dzieła. A tak na marginesie zdjęcia mojego domku M07 Wdzięczny: http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_338_18.jpg http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_338_19.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytawit 17.08.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Super, cieszę się że Ci się podoba Moim zdaniem jest najlepszy z pośród wielu, wielu, które oglądaliśmy dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.08.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Niezły Wydaje sie (na wizualizacji) bardzo zgrabny, z odpowiednimi proporcjami, i ładna bryła. Srodek tez mi sie podoba - moze troche poszaleli z wielkoscia tego holu (ponad 12 metrow) - i nie wiem czy bym nie powiekszyla troche jego kosztem - tej malej lazienki (wc) - albo chociaz odsunela od drzwi wiekszej lazienki - bo sie robi ciasno i brzydko z tym otwieraniem drzwi łazienki do tego mniejszego korytarzyku Nawet nie duzo - zeby zostala tam ta narozna wneka od strony holu (na szafke z ksiazkami ?) Przy wiekszej lazience - kier. otwierania drzwi (na sciane! a nie na drzwi od pokoju!) - drobiazg ale zwracam uwage Nie wiem czy nie dalabym ciut wiekszego podcienia na tarasie Nie podoba mi sie sposob zaaranżowania salonu w taka "elipse" i podlreslenie tego ta scianka polokregla przy kuchni - ale to tez jakis totalny drobiazg i akurat rzecz gustu. Cala reszta - fajnie pomyslana i z glowa - naprawde - calkiem dobry projekt typowy parterowego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.08.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 ps. mam nadzieje ze nie ustawicie tak kanap w salonie jak to probowal zrobic ktos na wizualizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 18.08.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 bardzo bardzo fajny salon (reszta też)ale salon kasuje wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytawit 22.08.2007 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi. Mam jeszcze 1 pytanie - zależy mi aby w 2 19 m sypialniach zrobić garderoby, tam gdzie są wnęki. Stworzyć garderoby kosztem zmniejszenia pokoi. Myślicie, że to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaja22 14.09.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Ja już zdecydowałam i odbieram projekt. Prace budowlane ruszą w przyszłym roku na wiosnę.Mam nadzieję , że nie będzie żadnej zwłoki. Jeśli ktoś jeszcze buduje dom z projektu z17 , to proszę o kontakt. http://www.projekty.z500.pl/projekt/z17.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 14.09.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Bardzo ładny i fajny domek, ciekawie i funkcjonalnie ułożone pomieszczenia Ja mam zamiar budować Z2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 22.10.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam. O u Ciebie słychać. Czy domek się już realizuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 13.01.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Po wielu poszukiwaniach postanowiliśmy oprzeć swój projekt na "gotowcu" z pracowni Z500, a mianowicie na projekcie Z17. Czy ktoś buduje albo zamierza budować ten domek, a jeśli tak to może macie jakieś spostrzeżenia, może jakieś modyfikacje?http://z500.pl/projekt/z17.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Łazik 19.01.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Witam Jesteśmy na etapie zamawiania tego projektu.Zmiany jakie poczyniliśmy to stropbetonowy zamiast drewnianego,likwidacja drzwi z kotłowni do holu oraz wstawienie drzwi balkonowych w sypialni. Ciekaw jesteśmy czy są osoby które jużrealizują ten projekt? Może ktoś wstawi jakieś uwagi do tego projektu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaapril 31.01.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Cześć, od dwóch lat probuję znaleźć odpowiedni projekt. Przejrzeliśmy już z mężem tysiące. Już prawie, prawie decyzja była przy 3. Jednym z nich był Komfortowy C34 z Muratora. niestety problemy budujących trochę nas zniechęciły. Prawie kupiliśmy z 21, ale nie mogę sobie dać rady z aranżacją części dziennej i kuchni (zbyt wydłużona powierzchnia).Teraz trafiłam na ten projekt Z17. Jest niemal identyczny z Komfortowym jeżeli chodzi o rozmieszczenie pomieszczeń. Jest jednak trochę mniejszy. Martwi mnie jedynie konstrukcja wiązarowa dachu. Podobno jak jest źle przygotowany projekt lub są jakieś błędy, może się on okazać bardzo kosztowny w wykonaniu.Dlatego mam pytanie: zmieniliście w swoim domku strop na betonowy. Czy te zmiany już są zatwierdzone? Robiliście je w Z500 czy u innego projektanta? jak kształtują się wówczas koszty budowy w porównaniu z wiązarami (chyba drożej?) i ile bierze architekt za takie przeróbki?Jeżeli udałoby się to sensownie załatwić, to chyba się zdecyduję choć nie podoba mi się projekt zewnętrznej elewacji - jest zbyt ciemny, przytłaczający i ciężki. Te okiennice chyba nie dodają mu uroku.Poza tym jedyną rzeczą jaką bym zmieniała to zrobienie sauny z mniejszej łazienki a pomieszczenie gospodarcze przeznaczyć na drugą łazienkę. Takie drobiazgi jak powiększenie okien i więcej drzwi balkonowych np z sypialni rodziców - to już drobiazgi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaapril 11.02.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Cześć, właśnie zamówiłam projekt w pracowni - odbicie lustrzane. Przeróbek na razie nie robię. Wystąpiłam tylko o zgodę na zmianę wielkości stolarki okiennej. Pozostałe zmiany zrobi architekt adaptujący projekt do działki.Dostaliście już swój projekt? jak długo na niego czekaliście? Czy zmiany robiła pracownia Z500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Łazik 11.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam Zmiany o których pisałem będzie nanosił mi zaprzyjaźniony architekt dlatego nie będe pisał o kosztach.Na projekt czekałem ok tygodnia. Mam wstępną wycenę dachu i jestem zmartwiony bo cieśla który mi to wyliczał (ma bardzo duże doświadczenie) powiedział mi , że powierzchnia dachu to 392 m2 a nie jak podali w projekcie 352. Będe dzwonił do z500 bo jestem ciekaw kto zrobił błąd w obliczeniach. Co do stropu to niestety żelbet będzie droższy ale ja nie mam zaufania do drewnianego dlatego przerabiam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaapril 12.02.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Dzięki za wyjaśnienia. Ale czy brałeś pod uwagę zmianę fundamentów, bo przecież betonowy strop to ogromne obciążenie? Chętnie też bym zmieniła ale mój mąż uważa że to wyjdzie dużo drożej i sporo zamieszania. Robiłeś już wyceny? jaka różnica jest między stropem betonowym i odpowiednią do tego więźbą (jak nie wiązary to co?) a tym co proponują w projekcie. Czy ten Twój architekt jest też dostępny dla innych? Może byłby zainteresowany przeróbką również mojego projektu (mam odbicie lustrzane) Skąd on jest. Możesz udostępnić namiary? Może zajmuje się też dostosowaniem projektu do działki?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaapril 18.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Cześć Łazik, udało Ci się ustalić co z tą wielkością dachu, kto się pomylił? Ja wciąż czekam na projekt w odbiciu lustrzanym. Obiecali że do końca lutego będzie. Okropne jest to czekanie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Łazik 18.02.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witamco do wielkości dachu to jeszcze nie dzwoniłem do z500.Jak tylko będę coś wiedział to napiszę.Strop założyłem od razu że będzie betonowy dlatego będę wykonywał fundament pod ściankami działowymi szer. 40cm.Fundament pod ścianami zewnętrznymi spokojnie wytrzyma.Jak wspominałem dałem do obliczenia doświadczonemu cieśli ilość drzewa na konstrukcję z zaznaczeniem że chcę normalnie chodzić na poddaszu dlatego konstrukcja będzie trochę inna niż w projekcie.Szykuję dach pod dachówkę z pełnym deskowaniem -obliczona ilość drzewa to 19m3 konstrukcji wraz z łatami i 12m3 desek które wykorzystam także do zaszalowania stropu.Ścianę będę stawiał trój warstwową pustak MAX 25 cm,styropian 10cm i cegła K3.Całość prac wyliczona przez cieślę (zrobienie konstrukcji,montaż łat,położenie dachówki,deskowanie i papowanie,montaż rynien i obróbki dekarskie) wyniesie 28 tys.Koszt stropu szacuję na ok 20 tys.Mam obliczony koszt dachówki Roben jesienny liść wraz z orynnowaniem-34 tys Niestety mój architekt nie podejmie się przeróbek.Chyba za daleko od siebie mieszkamy- 250 km.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaapril 19.02.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 OK, dzięki za wszystko. Udało mi się w międzyczasie zdobyć sensownego architekta który też mi dostosuje do działki projekt. O zmianie stropu na betonowy jeszcze nie rozmawiałam, ale podobnie jak Ty wydaje mi się że fundament zewnętrzny szerokości 60cm był przygotowany trochę na wyrost i bez problemu wytrzyma obciażenie przy stropie betonowym. Nie wiem tylko gdzie zrobić wyłaz na dach. Co do ścianek działowych to jeszcze się nie zastanawiałam. No i też planuję dachówkę ceramiczną.Co do fundamentów to mam jeszcze jeden problem. Nie wiem jak głęboko kopać. Mam bardzo niestabilne podłoże - piaszczysta łacha w lesie. Chyba fundamenty będą musiały dość długo stać by wszystko osiadło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaja22 16.03.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam. Mnie także bardzo spodobał się projekt Z17, ale w końcowej fazie poczyniliśmy zmiany . W taki o to sposób powstał projekt z77, Budowę rozpoczynamy w maju. Pozdrawiam . Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts