Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, fajne zmiany. Ten projekt chyba sam się prosił o coś takiego bo ja zrobiłam niemal identyczne ale przerabiałam u innego architekta. Chciałam też zrobić poddasze ale architekt się nie podjął. Powiedział że łatwiej zrobić nowy projekt a to wiadomo - duże koszty.

Mój projekt różni się od Twojego jedynie tym, że tam gdzie masz garaż ja mam pokoj rekreacyjny z dużym oknem zamiast bramy garażowej.

Garaż zaplanowałam sobie oddzielny za domem. Trochę utrudnień ale może lepiej nie mieszkać z samochodem.

Dorota, gdzie się budujesz? Bo ja w okolicach Radzymina

pozdrowienia

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ojej strasznie tu cicho. Czy ktoś już zaczął coś budować? ja dopiero jutro skladam o pozwolenie na budowę. Trochę się przedłużyło bo co krok to niespodzianka. Po pierwsze nie zmieniam stropu na betonowy bo za dużo zamieszania i nie ma tak długiej terivy. Zrezygnowałam za to z garażu - mam tam dodatkowy pokój i duże pomieszczenie gospodarcze: pralnia i takie tam.

Za to mam dodatkowy garaż wolnostojący.

Kolejny problem który wydłużył czas był fakt że musiałam załączyć papier o usytuowaniu zjazdu - i tu niespodzianka. Droga którą wszyscy jeżdżą nie jest drogą gminną ale prywatną. Musiałam negocjować z właścicielem w kwestii służebności , a to wiadomo: koszty i czas bo notarialnie.

Jak to się pisze to nic skomplikowanego ale jak to załatwialiśmy to było kilka tygodni nerwów i niepewności.

Ale już chyba wszystko udało się wyprostować, przynajmniej na ten moment.

Teraz kolejne dwa miesiące czekania na pozwolenie.

Dajcie znać jak tam postępy.

Teraz kolejne dwa miesiące czekania na pozwolenie.

Dajcie znać jak tam postępy.

To jesteśmy na podobnym etapie :)

Tyle, że w sumie ja w sumie buduję projekt indywidualny, ale mocno oparty na rzutach z Z17. Mam kawałek poddasza użytkowego, powiększony garaż i zmienione chyba wszystkie wymiary budynku i pomieszczeń w środku ;)

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 years później...

Witam serdecznie,

Jestem zainteresowany zakupem tego projektu http://www.z500.pl/projekt/z17.html Proszę o swoje propozycję zmian :-)

Zastanawiam się nad przerobieniem dwóch dużych pokoi na 3 mniejsze.

Chciałbym konstrukcję dachu wykonać za pomocą wiązarów (niższy koszt i nie zamierzam korzystać z poddasza). Dodatkowo planuję zamontować PC i wentylację mechaniczną oraz zadaszony taras z pergoli.

Czy ktoś buduje/wybudował dom wg tego projektu

Proszę o swoje przemyślenia.

Pozdrawiam,

whisler

• 4 months później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie,

Zamierzam budować dom wg tego projektu. Długo zastanawiałem się na parterówką Z77 a Z17 aż w końcu zakupiłem projekt Z17 :-)

W tej chwili jestem na etapie adaptacji projektu. Chciałbym przerobić 2 sypialnie na 3 pokoje mniejsze oraz zastanawiam się nad budową zadaszonego tarasu z pergoli.

Proszę o jakikolwiek przemyślenia.

Pozdrawiam,

whisler

http://www.z500.pl/projekt/z17.html

• 1 month później...
  • 6 months później...

Witam,

Czytałam na tym forum, że wiele osób interesowało sie projektem z 17. Proszę, odezwijcie się, czy ktoś może jest w trakcie budowy tego domu albo może już go zbudował. Jakich jeszcze zmian dokonaliście? Bardzo zależy mi na jak największej ilości danych, gdyż najprawdopodobniej kupię ten projekt. Bardzo dziękuję z góry za wszelkie wiadomości. Edyta

Witam,

Czytałam na tym forum, że wiele osób interesowało sie projektem z 17. Proszę, odezwijcie się, czy ktoś może jest w trakcie budowy tego domu albo może już go zbudował. Jakich jeszcze zmian dokonaliście? Bardzo zależy mi na jak największej ilości danych, gdyż najprawdopodobniej kupię ten projekt. Bardzo dziękuję z góry za wszelkie wiadomości. Edyta

Witam

Jesli jestes zainteresowana tym projektem, niezastanawiaj sie i kupuj :) Projek bardzo fajny. Dom spory, przestrzenny. Jestesmy na etapie tynkow wewnetrznych. W przyszlym roku mamy nadzieje sie wprowadzic. Co do zmian... w kuchni wyburzylismy wszystkie scianki i stworzylismy czysta przestrzen, pom.gop.podzielone zostalo na pol. Z jednej bedzie mala łązienka a z drugiej zrobilismy pomieszczenie na pralke... Z lazienki malej w holu zrobilismy garderobe :) Proponuje wejsc na strone http://www.extradom.pl badz http://www.z500.pl Jest tam kilka zdjec Z17 (naszych :) ) Powodzenia.

Witaj Doroniu,

Bardzo dziękuję za Twój wpis. Na Z 17 jestem zdecydowana, ale mój mąż jak zwykle się zastanawia, bo brak mu w tym projekcie zadaszonego na stałę tarasu. W zasadzie znaleźliśmy już rozwiązanie, bo chcemy zamontować pergolę, jak w Z 77 i np. przykryć ją poliwęglanem, co osłoni przed deszczem, a nie zabierze światła. A co Ty myslisz na temat tego odsłoniętego tarasu? Nasz zaprzyjaźniony architekt od wnętrz też zaproponował wywalenie wszystkich ścianek w kuchni, tak jak u Was. Strop zmieniamy na betonowy, a w sypialniach robimy drzwi balkonowe. Jak kupimy, oczywiście. Czy możesz podać koszt stanu surowego. Jeśli tak, to dzieki. A teraz wędruję oglądać Twoje zdjęcia z budowy. Pzdr, Edyta :):):)

Bardzo fajny pomysl z zadaszeniem z pergoli. Co do okna balkonowego to bardzo fajny pomysl. My tego nie zrobilismy, poniewaz mamy małe dziecko. W pryszlosci bedziemy chcieli miec drugie i pomyslalam sobie, ze bedzie 2 dzieci to my z mezem zasiedlimy mała sypialnie i nie bardzo mi psawoalo, ze jedno z dzieci bedzie mialo wyjscie na taras :) Wystarszylam sie, ze bedzie uciekac :) A koszt budowy stanu surowego z dachem z oknami z brama garazowa z woda i kanaliza i z sufitami wyszlo 260 tys. Mozna odjac 5 tys, bo my mamy wiazary. W razie czego sprawdzcie jeszcze projekt ORCHIDEA (parterowka ponad 200 m) bardzo fajna. Teaz mozna wyburzyc scianki z jadalni i stworzy sie super duza przestrzen i z tego co pamietam jest tam zadaszony taras :)

Witaj.dzieki za info.decyzja podjeta budujemy z 17.nie pomyslalam ze dziecko moze mi uciec przez balkon:)projekt z 17 ogladal wlasnie dzisiaj kolejny architekt,ktory bedzie adoptowal go do dzialki i tez b.chwalil w ogolepracownie z 500.nie moge sie doczekac rozpoczecia budowy ale to dopiero latem.mamy juz ekipe z polecenia mam nadzieje ze sie uda...a co teraz u was sie dzieje?szkoda`ze nikt nie pokusil sie o napisanie dziennika budowy z z17...ale ten ciagly brak czasu no i nie kazdy chce sie ujawnic.odezwij sie czasem.pozdrawiam.e.