Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak powiesic stelaz GK przy welnie 27cm?

maudi

Recommended Posts

jak wy mocujecie druga warswe welny przy zstosowaniue wieszakow grzybkowych lub ESow? nabijacie ja na te wieszaki i dopiero mocujecie profile? czy wkladacie welne malymi kawalkami w skrecony stelaz?

...ogólnie sa 3 sposoby...nabijanie na wieszaki i dopiero profile... wsuwanie pod profile... układanie pomiędzy profilami... i posługujemy się wszystkimi :wink: wszystko zalezy jaka wełna, jaki stelaż to dobiera się w trakcie pracy...

więcej informacji wyczytacie tutaj:

http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340.htm

Na jednym z filmików pokazowych pokazane było, żeby paski wełny wkładać w profile przed ich przykręceniem. Dzięki temu potem nie trzeba jej upychać.

Ja będę używał u siebie wieszaki ES, bo jakoś nie widzi mi się przebijanie wełny przez grzybki. Potem nie dałoby się dosunąć wełny i jest możliwość, że jakaś szpara by została.

ES-y są gorsze do obróbki! Lepsze są grzybki a wełnę dosuwa się do grzybka i żadnej szpary nie ma....Przy wełnie ciężko jest tak spir... robotę by szpary były. Wełnę pięknie się dosuwa jedna do drugiej...

ES-y są gorsze do obróbki! Lepsze są grzybki a wełnę dosuwa się do grzybka i żadnej szpary nie ma....Przy wełnie ciężko jest tak spir... robotę by szpary były. Wełnę pięknie się dosuwa jedna do drugiej...

Jeżeli wełnę się dosuwa do grzybków, to wymusi to na mnie odpowiednie jej docinanie na długość. Przez co jest więcej roboty. A im więcej roboty, tym więcej można popsuć. W przypadku ESów rozwijam całą rolkę i wkładam między dwa profile ucięte po długości.

Dlaczego twierdzisz, że ESy są trudniejsze w obróbce?

Żeby pojawiły Ci się szpary wystarczy, aby ekipa cieła wełnę nie do końca w pionie. Wtedy z jednej strony masz ładnie wełnę dosuniętą, ale z drugiej już powstaje przerwa, której nie widać.

• 1 month później...
wymyslilem sposob mocowania profili zeby zminimalizowac docinanie welny, welne docinam tylko tam gdzie musze (czyli przy koszach i na dulgosci) a tak klade sobie cale pasy welny szerokosci 1,2m :D , tyle ze moj sposob jest pewnie wiecej pracochlonny i troszke drozszy bo stosuje ruszt podwojny na skosach, po zalozeniu wyglada to tak http://www.maudi.republika.pl/DSC04686.JPG tylko czy w ten sposob powstana rowne powierzchnie a sufit nie bedzie pekac ? mam nadzieje ze tak :oops: