edde 13.01.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 tak zaczynam dopiero wgłębiać sie w tajniki tego paliwa i zastanawia mnie ile czasu i w jakich warunkach może być przechowywany eko-groszek? czy np. oryginalnie workowany ma określony jakiś termin? (przydatności do spożycia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 13.01.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Mam pytanie do Ciebie :Czy zamierzasz jeśc ten eko groszek czy go spalać w kotle C.O. ????????????????????????????????????????????????????? O ile wiesz co to jest kocioł C.O.????? - Odpowiem Kocioł zwany potocznie piecem centralnego ogrzewania masz to zapewne w piwnicy. Ekogroszek - pochodna węgla kamiennego - odpowiedź sobie na pytanie albo poszukaj w internecie ile lat leży węgiel w ziemi zanim zostanie wydobyty? Jeżeli martwisz się o przetrminowanie swojego paliwa w postaci ekogroszku to możesz oddac mi je nawet zxapłace połowe ceny. Jeżlei będziesz trzymał go 50 lat wtedy napewno wejdzie w reakcję z tlenem - znajdującym się wpowietrzu - straci jakiś procent swojej wartości opałowej ale póki co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ale żeś zabłysnął. Chyba masz dzisiaj gorszy dzień. Mam pytanie do Ciebie : Czy zamierzasz jeśc ten eko groszek czy go spalać w kotle C.O. ????????????????????????????????????????????????????? Przecież edde nie napisał, kto lub co będzie spożywało ekogroszek . Zresztą napisał to jak widać po dołączonych buźkach z lekkim przymrużeniem oka i to jeszcze w nawiasie. Może miał na myśli, ile ekogroszek może być magazynowany aby można nim było karmić kocioł CO O ile wiesz co to jest kocioł C.O.????? - Odpowiem Kocioł zwany potocznie piecem centralnego ogrzewania masz to zapewne w piwnicy. Zapewne ja go mieć nie będę w piwnicy. Tak więc stosujesz zbytnie uogólnienie. Ekogroszek - pochodna węgla kamiennego - odpowiedź sobie na pytanie albo poszukaj w internecie ile lat leży węgiel w ziemi zanim zostanie wydobyty? Tyle że pod ziemią panują troszkę inne warunki jak na powierzchni. Tak więc stosowanie takiego podejścia nie jest dobrym rozwiązaniem. Co innego naturalne pokłady węgla znajdujące się grubo pod ziemią, a co innego węgiel składowany na powietrzu. Jeżlei będziesz trzymał go 50 lat wtedy napewno wejdzie w reakcję z tlenem - znajdującym się wpowietrzu - straci jakiś procent swojej wartości opałowej ale póki co.... No i wreszcie jakiś konkret. Zakładając, iż przez te wspomniane przez Ciebie 50 lat węgiel straci 1% swojej wartości opałowej, to odnosząc się do Twojej wczesniejszej wypowiedzi, zwróć uwagę ile % straci piorąc pod uwagę, iż epoka karbonu była jakieś 300 milionów lat temu (wyczytane zgodnie z Twoją radą w internecie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.01.2008 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 dzięki Trociu, bo już jak zacząłem czytać to myślałem że po tej Latrynie, czy tam Latarenie pojadę no niektórzy to chyba muszą mieć napisane "ile to 2+2" bo inaczej logicznie czytać nie umieją po ripoście Trociu nie podejmuje polemki z latarką, rzecz jasna w pytaniu chodziło o to ile jest prawdy w zasłyszanej gdzieś opinii że długo leżący węgiel traci powoli swoją wartość opałową, i jak to sie ma do chyba szczelnie pakowanego ekogroszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 W szczelność pakowania raczej bym nie wierzył. Węgiel jest dość twardym materiałem i folia z opakowania może podczas transportu się lekko podziurawić lub naderwać. Na temat zaleceń co do składowania ekogroszku, to jednak się nie wypowiem, bo jeszcze jestem przed tym etapem. Na razie to palę weglem w kozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 13.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Na razie to palę weglem w kozie A po Twoich wypowiedziach myślałem, że masz uprawnienia doświadczonego palacza. Szkoda słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Na razie to palę weglem w kozie A po Twoich wypowiedziach myślałem, że masz uprawnienia doświadczonego palacza. Szkoda słów. Na jakiej podstawie wnioskowałeś, iż jestem doświadczonym palaczem? Przecież nawet pisałem, że piec to ja dopiero będę miał: Zapewne ja go mieć nie będę w piwnicy Gdybym już miał odpowiedni piec nie napisałbym w ten sposób, tylko dla przykładu "Ja go akurat nie mam w piwnicy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.01.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Wywnioskowałem to na podstawiue Twojej wypowiedzi z licznych postów w tym wątku.Jeżeli ma się zerowe doświadczenie w tego typu sprawach to najlepiej jest nie zabierać głosu w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.01.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ile czasu ... może być przechowywany eko-groszek? 123 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.01.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 gdzieś słyszałem, że dr Yamak, z Kazachstanu, określił przydatność do spożycia ekogroszku na tylko 89 lat. http://www.myspace.com/dryamak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 14.01.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 UWAGA ! węgiel pozostawiony bez opieki może się "ulotnić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts