Lataren 13.01.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam jak zrobić taki element na ścianie jak na załączonym zdjęciu?http://img177.imageshack.us/img177/7060/wnetrza106rq8.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 13.01.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 stelaż z profili, na to płyta GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliku 13.01.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Prosta sprawa - stelaż i płyty GK tak jak mój przedmówca powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.01.2008 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 No to, że stelaż a potem płyty gk to się domyślałem ale jaka ma wyglądać kontrukcja musi być jakoś wzmocniona może jakiś rysunek?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.01.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Zastanawiam się również na tym czy mozna to bezpośrednio umieścic na ścianie czy trzeba robić ściankę z gk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.01.2008 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.01.2008 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Hmm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulSoiree 14.01.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Po pierwsze, nie spamuj. Po drugie, Zastanawiam się również na tym czy mozna to bezpośrednio umieścic na ścianie czy trzeba robić ściankę z gk ? sugerujesz, że ktoś zrobi najpierw taką przenośną ścianke a potem powiesi ją na ścianie?... Robi się normalny stelaż który przytwierdza się do ściany (co logiczne), a następnie przykręca się do tego płyte regipsową i wyrównuje gładzią gipsową, po czym szlifuje. Logiczne, że jeżeli chcesz tam podświetlenie, to musisz poprowadzić przewody. Wszystko można ukryć, kwestia wyobraźni przy tworzeniu stelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.01.2008 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Widzisz ja to rozumiem, że stelaż itp tylko zastanaiwa mnie jedna rzecz czy nie wzmacniać tego stelaża jakims kątownikiem, ponieważ obawiam się, że ta konstrukcja może nie być stabilna? To własnie stanowi cały mój ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 14.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Widzisz ja to rozumiem, że stelaż itp tylko zastanaiwa mnie jedna rzecz czy nie wzmacniać tego stelaża jakims kątownikiem, ponieważ obawiam się, że ta konstrukcja może nie być stabilna? To własnie stanowi cały mój ból. Mamy w pokoju gościnnym zrobiony regał z gk na książki http://images30.fotosik.pl/141/aaf06c492beba93c.jpg Nie muszę chyba mówić ile książki ważą ... Zabudowa z typowych profili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 15.01.2008 00:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Bardzo fajny regał, ale widzisz róznica pomiędzy twoim regalem a moim pomyslem polega na tym, że Ty masz wzmocnienie konstrukcji poprzez przytwierdzenie jej do podłogi i sufitu a u mnie to wisi, że tak brzydko sie wyraże na ścianie.Pozdraiwma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 07.02.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wracając do tego wątku proszę o podpowiedź jakie profile zastosować zwykłe czy wzmiocnione? Bo przedstawiony na obrazku kawałek ścinaki (tak to nazwijmy) nie jest przytwierdzony do sufitu ani do ściany. Czy można tak w ogóle zrobić i jaka ma być jego grubość tzn odległość końca od ściany.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.02.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Kubaimycha a czy masz zamiar na te półki coś położyć - co z kurzem- szyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 07.02.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Mozna takjie półeczki zrobić z szyb ew płyt gk bądź z płyt drewnianych ale całość musi być stabilna i stąd wywodzi się mój wątek Proszę o pomoc w sprawie wzmocnienia całej konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 07.02.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 a tą konstrukcję to na jakiej ścianie chcesz zrobić?jeśli na murowanej to wg mnie zwykła konstrukcja g-k wystarczyjeśli ścianka jest g-k to wewnątrz powinno być jakieś wzmocnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 07.02.2008 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Na "zwykłej" murowanek ścianie tylko sek w tym, że jeżeli to będzie zakotwiczone - przymocowane tylko do tej ściany a nie do sufitu ani podłogi to czy zwykłe profile np. UW czy CD wytrzymają czy się nie wygną jak dojdzie ciężar płyty. Tak sobie rozważam możliwość: dać profil UA - mocniejszy na główną kontrukcję i jeszcze ewentualnie wzmocnić go kątownikami. Dlatego potrzebuję konkretnej porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobak2002 07.02.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 W zupelnosci wystarczy szkielet z profili, w miejscu przytwierdzenia do sciany glownej mozesz dac 2x profil. jesli obawiasz sie o stabilnosc takiej konstrukcji zrob konstrukcje drewniana i wzmocnij to naroznymi blokami. Wytrzyma na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 07.02.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 wydaje mi się, że dziobak ma rację odpowiedz sobie na pytanie: co będzie obciążało tą zabudowę jeśli to nie będą jakieś ekstremalne ciężary, to zwykły profil da radę widziałeś przecież regał z książkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 07.02.2008 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Prawdopodobnie obciążać cała konstrukcję będą jakies pierdoły typu: figurki, ramki ze zdjęciami ew płyty cd czy max cieżar rozłożony na całej półce będzie wacha sie od 5 kg do max 25 i pewnie nawet to nie.Bo takie przeznaczenie półek jest czysto ozdobne więc nie zamierzam tam trzymać książek czy telewizora same pierdółki.Tak sobie pomyślałem, że wzmocnię stateczność tejże półeczki-ścianki poprzez dociągnięcie jej do rogu i przymocoewanie do drugiej ściany. Pytam dlatego, że siła wyższa(żona) nie chce przytwierdzać jej do sufitu zamarzyło jej się oświetlenie na górę. A co do oświetlenia myślałem o wężu świetlnym "położonym na gorze zamiast halogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 07.02.2008 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A propo dziobak2002 co rozumiesz pod pojęciem 2x profil?Dodam jeszcze, że grubość tejże ścianki wachać się będzie w okołicach 25cm więc to jest mała grubość i tak sobie myślę, że profil aluminiowy wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts