Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to zrobić???

Lataren

Recommended Posts

Po pierwsze, nie spamuj.

Po drugie,

Zastanawiam się również na tym czy mozna to bezpośrednio umieścic na ścianie czy trzeba robić ściankę z gk ?

sugerujesz, że ktoś zrobi najpierw taką przenośną ścianke a potem powiesi ją na ścianie?...

Robi się normalny stelaż który przytwierdza się do ściany (co logiczne), a następnie przykręca się do tego płyte regipsową i wyrównuje gładzią gipsową, po czym szlifuje.

Logiczne, że jeżeli chcesz tam podświetlenie, to musisz poprowadzić przewody. Wszystko można ukryć, kwestia wyobraźni przy tworzeniu stelarza

Widzisz ja to rozumiem, że stelaż itp tylko zastanaiwa mnie jedna rzecz czy nie wzmacniać tego stelaża jakims kątownikiem, ponieważ obawiam się, że ta konstrukcja może nie być stabilna? To własnie stanowi cały mój ból.

Mamy w pokoju gościnnym zrobiony regał z gk na książki

http://images30.fotosik.pl/141/aaf06c492beba93c.jpg

Nie muszę chyba mówić ile książki ważą ... Zabudowa z typowych profili...

• 4 weeks później...

Wracając do tego wątku proszę o podpowiedź jakie profile zastosować zwykłe czy wzmiocnione? Bo przedstawiony na obrazku kawałek ścinaki (tak to nazwijmy) nie jest przytwierdzony do sufitu ani do ściany. Czy można tak w ogóle zrobić i jaka ma być jego grubość tzn odległość końca od ściany.

Proszę o pomoc.

Na "zwykłej" murowanek ścianie tylko sek w tym, że jeżeli to będzie zakotwiczone - przymocowane tylko do tej ściany a nie do sufitu ani podłogi to czy zwykłe profile np. UW czy CD wytrzymają czy się nie wygną jak dojdzie ciężar płyty.

Tak sobie rozważam możliwość: dać profil UA - mocniejszy na główną kontrukcję i jeszcze ewentualnie wzmocnić go kątownikami.

Dlatego potrzebuję konkretnej porady.

Prawdopodobnie obciążać cała konstrukcję będą jakies pierdoły typu: figurki, ramki ze zdjęciami ew płyty cd czy max cieżar rozłożony na całej półce będzie wacha sie od 5 kg do max 25 i pewnie nawet to nie.

Bo takie przeznaczenie półek jest czysto ozdobne więc nie zamierzam tam trzymać książek czy telewizora same pierdółki.

Tak sobie pomyślałem, że wzmocnię stateczność tejże półeczki-ścianki poprzez dociągnięcie jej do rogu i przymocoewanie do drugiej ściany.

Pytam dlatego, że siła wyższa(żona) nie chce przytwierdzać jej do sufitu zamarzyło jej się oświetlenie na górę. A co do oświetlenia myślałem o wężu świetlnym "położonym na gorze zamiast halogenów.