Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blaszany dom

Recommended Posts

raczej nie o takie - przede wszystkim blacha ma byc niewidoczna, ale dziekuje :)

podobno w tej technologii stawia sie m.in. rozne pomieszczenia biurowe - wiec nie tylko komorki na narzedzia...

no i wiem od jednego wykonawcy, ze powstalo w niedalekiej wsi kilka domow (i wygladaja jak normalne domy) i jesli wezme taka opcje pod uwage na powaznie, to postaram sie je odnalezc

myslalam po prostu, ze moze na forum jest ktos, kto wie cos wiecej na ten temat (sam budowal, sasiad budowal, znajomy budowal)

i ze nie zaszkodzi zapytac

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czemu na gg - nie mam tajemnic :wink: - chętnie się podzielę doświadczeniami, chwilowo brak mi czasu, a tu jeszcze kolęda dzisiaj...

w takim razie jesli znajdziesz chwilke, to moze...? ;)

i faktycznie lepiej tutaj - moze przyda sie komus jeszcze

ja nie jestem zapalona do tego pomyslu, szczerze mowiac (to ktos mnie namawia) - ale chetnie dowiem sie czegos konkretnego od osoby, ktora ma tu jakies doswiadczenia

z gory dziekuje :)

wątpliwości jest tak dużo' date=' a część tak oczywistych, że pisać się nie chce. Róbta co chceta i nie zawracajta ludziom glowy.[/quote']

ze tez chce sie za to pisac takie odpowiedzi - cos wnosza?

Barbossa, Tobie tez dziekuje za uwage

bardzo to pomocne...

nadal pierdoły, bez minimalnego info, o co tak naprawdę chodzi, lepiej już nic nie prokuruj, to tak dla dobra ogółu, nie Twojego

chyba rekord dezinformacji, jeżeli chodzi o ilość postów poczynionych przez Autora i Woluntariuszy

oczywiście jestem wyjątkiem, mnie chodzi li tylko o licznik (to takie info, kto miałby problem, ze zrozumieniem o co mi choddzi),

nie umniejszając beznadziejnie nic nie wnoszących postów Autora

ale tyrrada :D

nadal pierdoły, bez minimalnego info, o co tak naprawdę chodzi, lepiej już nic nie prokuruj, to tak dla dobra ogółu, nie Twojego

chyba rekord dezinformacji, jeżeli chodzi o ilość postów poczynionych przez Autora i Woluntariuszy

oczywiście jestem wyjątkiem, mnie chodzi li tylko o licznik (to takie info, kto miałby problem, ze zrozumieniem o co mi choddzi),

nie umniejszając beznadziejnie nic nie wnoszących postów Autora

ale tyrrada :D

Ktore znaczenie slowa "prokurowac" masz na mysli?

1. Ťsporządzać coś, zwykle jakieś dokumenty, w sposób nieuczciwy, dostosowując je do określonych potrzebť

2. daw. Ťprzygotowywać cośť

(http://www.pwn.pl/)

zadne nie odnosi sie do mnie :roll:

Jestem tutaj, bo szukam informacji i chyba po to jest forum.

Ponadto, skoro zadaje pytanie, to moje posty NIE MUSZA nic wnosic - w przeciwienstwie do postow, ktore dostaje w odpowiedzi....

Twoje nie wnosza nic poza agresja, wiec nie wiem, co tu robisz - leczysz kompleksy?

prosze, nie odzywaj sie juz do mnie

ten poziom "dyskusji" mnie nie interesuje

Barbossa, piracie, zejdź z dziewczyny :D

A żeby tak merytorycznie, to słyszałem o szkielecie stalowym :D

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Tour_eiffel_at_sunrise_from_the_trocadero.jpg/400px-Tour_eiffel_at_sunrise_from_the_trocadero.jpg

Gdy go budowano wywoływał wiele kontrowersji, tak jak Twój pomysł.

Jeśli chodzi o domki jednorodzinne, nie jest to popularna technologia. To od razu oznacza dużo większe kłopoty przy budowie (ekipa z doświadczeniem, perspektywa bycia "tą dziwną (rodziną)" czy też "żelazną damą").

No i tak na chłopski rozum, bo fachowcem nie jestem. Dom rozkładam na dwie części: konstrukcyjną i osłonową. Jeśli chodzi o konstrukcję, to szkielet stalowy podobno bywa stosowany. A jeśli chodzi o osłonową, to przecież nie obijesz go blachą, pisałaś, że nie o to chodzi, że z zewnątrz różnicy nie widać (od środka pewnie też nie). Pewnie też nie planujesz obić go blachą, a potem wełna/styropian/tynk/cegła osłonowa/elewacja drewniana/....... (niepotrzebne skreślić). To gdzie ta stal ma być?

Są pewne miasta (na świecie), gdzie drobna część społeczeństwa mieszka w konstrukcjach stalowych/stalowo-drewnianych. Nazywa się to barkami mieszkalnymi. O warunkach nic nie wiem.

Gdzieś wpadła mi informacja o eksperymentach Holendrów z pływającymi budynkami, dom stojący na terenie zalewowym na rodzaju stalowego pontonu, który w razie powodzi utrzymuje się na powierzchni. Budynek w technologii lekkiej. Ale też chyba nie o to Ci chodzi. :x

Wątek zapowiada się interesująco, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z wiedzą merytoryczną :D

Barbossa, czy mozesz opuscic ten watek?

Siedzisz tu i mnie obrazasz - po cholere?

Co Ci to daje?

Latwo anonimowo zgrywac madrale, szczegolnie gdy w realu nie ma sie nic do powiedzenia, prawda?

Albo moja teoria o leczeniu kompleksow byla sluszna, albo jestes bardzo samotny i zgorzknialy i w taki sposob (widze, ze w wielu innych watkach tez) dajesz ujscie swoim przeroznym frustracjom. Wspolczuje Ci, ale juz daj spokoj.

Zadalam pytanie - w pierwszym poscie.

Nie znasz na nie odpowiedzi i temat Cie nie kreci - w takim razie Panu juz dziekujemy.

To gdzie ta stal ma być?

Bylam w jednym takim domu - niestety wlasciciel tylko tam pomieszkiwal, wiec nie udzielil mi zbyt wielu informacji (ale zacheca ;) ).

Sciany to, tak z grubsza: blacha, folia, ocieplenie, tynk.

U niego blache widac na zewnatrz, wiec wyglada to nieciekawie, natomiast w srodku nie ma szans by sie zorientowac z czego sa sciany. Dom jak dom. 8)

Jaki dowiem sie wiecej, to dam znac.

Mam tez nadzieje, ze Cpt_Q sie odezwie, bo moglby tu wniesc jakies konkrety...

I dziekuje Ci za Twojego posta. :)

...

Mam tez nadzieje, ze Cpt_Q sie odezwie, bo moglby tu wniesc jakies konkrety...

tak właściwie, po zastanowieniu - (już raz mi tu zarzucono, że porównuję rozwiązania z zupełnie innych światów),

Stalowe pomieszczenia, w których dane mi jest mieszkać i pracować nie znajdują się wprawdzie na stałym lądzie, ale myślę, że poza tym, że się kiwają i trzęsą, to pewne reguły można znaleźć:

- słynne "oddychanie" ścian - nie odczuwamy tego tak bezpośrednio, ale uwierz mi, że po jakimś czasie brak tego jest dokuczliwy - to przebywanie w puszce. Można sobie zafundować najlepsze systemy wentylacji, klimatyzacji - cokolwiek, ale wrażenie z czasem sie potęguje.

- wspomniane powyżej systemy (łącznie z ogrzewaniem) muszą działać praktycznie non-stop, wystarczy zatrzymanie któregoś z nich i w zależności od pory roku - albo masz saunę, albo lodówkę (prawie natychmiast) - grubość izolacji praktycznie nie ma znaczenia - "normalna" ściana (ceramika, drewno etc.) jest zawsze swego rodzaju akumulatorem ciepła. Izolacja nim nie jest.

- każde radyjko, telefon komórkowy, jakie posiadasz, powinno być wyposażone w antenę zewnętrzną - inaczej niewielkie szanse na poprawne działanie

- a tak w ogóle - nie czujesz tego?

Mówisz, że byłaś w takim domu - może trzeba by pobyć dłużej, piszesz, że znajomy tylko pomieszkuje - sam jestem ciekaw wrażeń. Może to być też kwestia indywidualna - są ludzie chodzący na okrągło w adidasach z tworzywa i w nylonowych dresach - ja wolę bawełnę.

Stal jest fajnym materiałem, nawet unosi się na wodzie, ale do mieszkania - NIE!

W tym wątku sie więcej nie wypowiem, już mnie tu od Wolontariuszy wyzywają

http://users.telenet.be/honeybee1/ben_weg.gif

Sciany to' date=' tak z grubsza: blacha, folia, ocieplenie, tynk.[/quote']

To musisz jeszcze dowiedzieć się tak z cieńsza :D Bo na razie, to to się na chłopski rozum kupy nie trzyma. Wiem, wiem, baba jesteś :D

No bo tak:

1. blacha od zewnatrz, potem folia. Po co ta folia. Chyba, że między blachą i folią jest szczelina powietrzna, zwana też szczeliną wentylacyjną. To też jest warstwa ściany, której nie można pomijać; w necie, również na forum wiele informacji dlaczego, raczej pod hasłem dach niż ściana.

2. skoro za folia jest ocieplenie, to może to być wełna lub styropian. Styropian to chyba mógłby być bezpośrednio do blachy, więc może wełna. No, a jak wełna, to potem (od wewnątrz) musisz mieć paroizolację, albo wełna będzie mokra w wyniku, upraszczając, eksploatacji domu i innych praw fizyki :D

3. Jeśli nie będzie to jakaś bardzo grupa blacha to, o czym już wyżej wspomniałem, nie będzie się to trzymało kupy, tym razem dosłownie, Więc musi być konstrukcja. Ponieważ pewnie nie będzie to coś z konstrukcją zewnętrzą to konstrukcja to szkielet (stalowy ?). A ocieplenie zapewne między belkami. No a stal jest wyjątkowo kiepskim izolatorem cieplnym :(

I dziekuje Ci za Twojego posta. :)

Ależ drobiazg. :D

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Tokyo_Tower_20060211.JPG/200px-Tokyo_Tower_20060211.JPG

Ja po prostu lubię stal

W tym wątku sie więcej nie wypowiem, już mnie tu od Wolontariuszy wyzywają

http://users.telenet.be/honeybee1/ben_weg.gif

Kiedyś przybył prorok do pewnego miasta z zamiarem nawrócenia jego mieszkańców. Początkowo ludzie słuchali jego kazań, ale po trosze zaczęli się oddalać, tak, że w końcu nie było nikogo, kto słuchałby słów proroka. Pewnego dnia jakiś przybysz powiedział do proroka: - Dlaczego ciągle przemawiasz? - Nie widzisz, twe posłannictwo jest niemożliwe? Prorok odpowiedział: - Na początku miałem nadzieję, że można ich zmienić. -Ale teraz, jeśli nawołuję nadal, to tylko po to, by oni mnie nie zmienili.

Anthony De Mello SJ, Śpiew Ptaka

czy ktos budowal dom z blachy?

czy mozecie napisac cos o minusach takiego domu?

ewnt. o plusach - poza szybkim i tanim wykonaniem?

Nie budowałem i nie będę budował, natomiast mieszkałem (w NRD, za czasów studenckich, na MOPie), podobne to było do tego niebieskiego

http://www.containex.pl/uploads/2144.jpg

Same plusy, za 100 tys. można po kilku godzinach wprowadzić się do M-6, jest elektryka, sanitariat. Z pozostałymi mieszkańcami można porozumiewać się alfabetem Morse'a lub innymi ustalonymi sygnałami nadawanymi poprzez stukanie w ścianę, fenomenalny zasięg :lol:

Jednym słowem taki amerykański trailer park dla ubogich.

Chociaż możliwych wariacji budowlanych jest sporo, jest też wersja pokryta sidingiem

http://www.gazzola.us/MTP/Images/motorhoem.jpg

Więcej dla zainteresowanych takim budownictwem i jego mieszkańcami http://www.mytrailerpark.com/ :p