Gość xrrr82 20.08.2003 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Czy glebokosc 1 metr do spodu lawy w Polsce pol-wsch jest wystarczajaca czy musze kopac glebiej?see ya:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 20.08.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 http://www.muratordom.pl/611E88D5D4A94867A0B65925D35C66A0_C988CA1E434B4D98B61943D930FA82CF.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.08.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 http://republika.pl/henok/strefy_przemarzania1.jpgI strefa - głębokość przemarzania - 0,8 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej -1,1 m. II strefa - głębokość przemarzania -1 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej 1,35 m. III strefa - głębokość przemarzania -1,2 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej 1,6 m. IV strefa - głębokość przemarzania -1,4 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej 1,85 m. Ale głębokość przemarzania nie zależy jedynie od strefy klimatycznej. Grunt będzie przemarzał głębiej w miejscach, gdzie nie jest pokryty roślinnością, a także tam, gdzie często wieją silne wiatry. Istotne jest także, czy przed nastaniem mrozów powierzchnię przykrył śnieg. Gruba warstwa śniegu zabezpiecza podłoże przed przemarzaniem. Fundament budynku zawsze musi być posadowiony poniżej głębokości przemarzania. Podziemne instalacje wodne i kanalizacyjne też należy układać głębiej niż wynosi głębokość przemarzania w danym rejonieDane pochodzą ze strony firmy GEOTEST . (tylko rysunek trochę zmniejszyłem), na której znajdziesz też więcej informacji na temat posadowienia budynków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 20.08.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Z tą kanalizą to jesteś pewien? Bo u mnie gminny rurociąg jest na głębokości 1 m, do domu mam 15 m i wyszło mi, że przyłącze przy domu jest na głębokości 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.08.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Z tą kanalizą to jesteś pewien? Bo u mnie gminny rurociąg jest na głębokości 1 m, do domu mam 15 m i wyszło mi, że przyłącze przy domu jest na głębokości 60 cm. Radziłbym jednak przestrzegać tych głębokości, zwłaszcza w odniesieniu do wody. Przy kanalizacji wydaje mi się, że można pozwolić sobie na nieco płytsze posadowienie kanałów. Podałem te dane za firmą GEOTEST. Z wodą jest tak, że jeżeli płynie ona w rurociągu to mrozy są dla niej niegroźne nawet na niewielkiej głębokości. Ale nalezy też przewidywać sytuację, gdy np. przez kilka dni wyjedziesz na narty i woda przestanie płynąć. Przy tak płytki połozeniu rurociągu należałoby ocieplić od góry. Najprostsza i najtańsza metoda to nasypanie nad rurociągiem warstwy np. żużla. Są też eleganckie rozwiązania z kablami grzewczymi ale wtedy dochodzą jeszcze koszty eksploatacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość xrrr82 20.08.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Dzieki z a fajne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość xrrr82 20.08.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Zapomnialem o jednej sprawie.Lawa ma miec 30 cm czy to oznacza za Lawa ma sie zaczynac na glebokosci 1 metr czy musze zejsc na 1.30 i wtedy bedzi to faktycznie ten metr. Troche zamotane ale ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.08.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Zapomnialem o jednej sprawie.Lawa ma miec 30 cm czy to oznacza za Lawa ma sie zaczynac na glebokosci 1 metr czy musze zejsc na 1.30 i wtedy bedzi to faktycznie ten metr. Troche zamotane ale ciekawe. Jeżeli jesteś w II strefie, to głębokość przemarzania (dla cełow posadowienia fundamentów) wynosi 1,0m. Co najmniej na tej głebokości powinien znaleźć się dół ławy fundamentowej, czyli wykop robisz na 1,0m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość xrrr82 21.08.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 No teraz kumam w 100 % dzieki za porady see ya later aligator:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts