Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chińskie produkty i używanie handlowej - pozytywnej nazwy "drewno egzotyczne" - to profanacja dla dobrego egzotycznego drewna. a pamiętasz chińskie mleko w proszku dla niemowląt zawierające trujące składniki? mam sporo do czynienia z chińskimi produktami - i na pewno bym nie zaryzykował chińskiego drewna (cholera wie jak oni je zabezpieczyli) , np. chiński marmur na pomniki - po 2, 3 latach takie plamy - że wygląda jakby miał kilkanaście lat.

Witam forumowiczów. To jest mój pierwszy post. Mam pytanie do talgo jak i do innych kolegów. Kolego talgo czy ta kratka co jest u góry po lewej stronie drzwi to jest kratka wylotowa pary ????? na to pomieszczenie co jest w niej sauna????? bo nie wiem jak rozmieścić kratki. Wiem tylko tyle że jedna musi być pod piecykiem czyli wlotowa a wylotowa na pewno u góry ale gdzie???? czy może wylatywać prosto do komina wentylacyjnego z osobnym kanałem dla sauny????? Aha i jeszcze jedno na ścianę idą kantówki potem wełna potem co????? czarna zwykła folia np. pod fundamenty????? a później ta srebrna????? i na to deski????

Bardzo Proszę o odpowiedź i proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuje.

Kratka wylotowa może być obojętnie w gdzie , oby pod sufitem. Służy do regulacji wilgotności i temperatury.

Jesli masz możliwość zamontowania do kanału wentylacyjnego , to najlepsza opcja.

No i nie może to być plastikowa kratka , raczej drewniana zasuwa.

http://img707.imageshack.us/img707/3548/54172831.jpg

Na watę od środka nie dajesz foli , tylko od razu srebrną , odbijającą ciepło na papierze

i na to deski.

Edytowane przez Marek-B

chińskie produkty i używanie handlowej - pozytywnej nazwy "drewno egzotyczne" - to profanacja dla dobrego egzotycznego drewna. a pamiętasz chińskie mleko w proszku dla niemowląt zawierające trujące składniki? mam sporo do czynienia z chińskimi produktami - i na pewno bym nie zaryzykował chińskiego drewna (cholera wie jak oni je zabezpieczyli) , np. chiński marmur na pomniki - po 2, 3 latach takie plamy - że wygląda jakby miał kilkanaście lat.

nie mieszajmy produktów które jemy z produktami codziennego użytku czy też surowego drewna - mogę zamówić nie impregnowane drewno

sam mam wiele doczynienia z chińskimi produktami - jestem importerem! - niektóre pozostawiają wiele do życzenia ale to nie znaczy że wszystko jest złe!! nie możesz tego negować!

Witam forumowiczów. To jest mój pierwszy post. Mam pytanie do talgo jak i do innych kolegów. Kolego talgo czy ta kratka co jest u góry po lewej stronie drzwi to jest kratka wylotowa pary ????? na to pomieszczenie co jest w niej sauna????? bo nie wiem jak rozmieścić kratki. Wiem tylko tyle że jedna musi być pod piecykiem czyli wlotowa a wylotowa na pewno u góry ale gdzie???? czy może wylatywać prosto do komina wentylacyjnego z osobnym kanałem dla sauny????? Aha i jeszcze jedno na ścianę idą kantówki potem wełna potem co????? czarna zwykła folia np. pod fundamenty????? a później ta srebrna????? i na to deski????[/Quote]

Jak już napisał Marek, absolutnie żadnej czarnej folii. Od razu idzie srebrna. Oczywiście srebro do środka sauny.

Górny wylot służy do cyrkulacji powietrza wewnątrz sauny. Ja osobiście nie wpinałem do kanału wentylacyjnego, z uwagi na to żeby ciepłe powietrze dodatkowo ogrzewało łazienkę.

Wysokość sauny to 2,40 do 2,25

• 4 weeks później...
Legary - 350zł + boazeria (osika) 750zł + transport - 750zł

Wełna (gr.5cm) 2szt po 78zł

Folia izolacyjna na papierze (rolka 30m2) - 99zł

Śruby, kołki - ok 200zł

piec (harvia vega BC90E 9kw) - 789 zł + sterownik (nexen ss11) 752zł

deski abachi na ławki ceny za sztukę:

2x150cm - 27zł

7x110cm - 19,80 zł

22x230cm - 46zł

Kable sylikonowe - 250zł

oświetlenie (2 lampy), cebrzyk, higrometr z termometrem, klepsydra i 4 zapachy - 460zł

Podliczając wszystko w zaokrągleniu wychodzi 5800 zł.

Możesz powiedzieć co ocieplałeś taką ilością wełny?

Czy 2 szt. starczyły Ci na wszystkie ściany i sufit?

I gdzie kupowałeś materiały? W normalnym hipermarkecie, czy w jakichś hurtowaniach?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Możesz powiedzieć co ocieplałeś taką ilością wełny?

Czy 2 szt. starczyły Ci na wszystkie ściany i sufit?

I gdzie kupowałeś materiały? W normalnym hipermarkecie, czy w jakichś hurtowaniach?

Pozdrawiam

Witaj,

wełna na ściany i sufit. Niestety z drugiej beli wełny zużyłem tylko trochę i teraz nie mam co z tym zrobić i stoi w garażu (ale może w przyszłości na coś się przyda).

Legary i boazerię kupiłem na allegro (znacznie taniej niż w marketach!!!!) Oprócz śrub i kołków wszystko pozostałe też zostało zamówione w necie (u jednego sprzedawcy - i dał zniżkę :) ). Jeśli jesteś zainteresowany to postaram się wygrzebać link do drewna.

ps: z sauny korzystam co 2-3 dni i powiem tyle że lepszego "gadżetu" w domu sprawić sobie nie można :)

Pozdrawiam

Jeśli jesteś zainteresowany to postaram się wygrzebać link do drewna.

ps: z sauny korzystam co 2-3 dni i powiem tyle że lepszego "gadżetu" w domu sprawić sobie nie można :)

Pozdrawiam

Byłbym zobowiązany za namiar na drewno

Sauna co 2-3 dni? Nie powiem, bym nie zazdrościł :-)

Kratka wlotowa powinna być pod piecem, a wylot po przeciwnej stronie sauny.

Ja kratkę wlotową i wylotową mam na tej samej ścianie bo inaczej się nie dało. Ale, obieg powietrza i tak jest :) Ale potwierdzam, żeby wlotowa koniecznie była pod piecem.

Ps:jutro podeślę namiary na drewno :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Witam, chciałem się odnieść tylko do wlotu i wylotu - wlot musi być bezwzględnie inaczej piec może się przegrzać (dokładnie czujnik), nie będzie też takiego obiegu ciepła jak należy. Wylot w miarę możliwości naprzeciwko i min. 20cm powyżej poziomu wlotu. Aha i jeszcze taka uwaga, bo niedawno kupowałem piec - uważajcie na grzałki w piecach - bo prawie kupiłem piec znanej marki z chińskimi grzałkami, niestety.