Marek-B 16.01.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Standardowa wysokość to 2,20m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.01.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 gianti - o jakiej chemii mówisz co ?? chodzi głownie o koszt drewna egzotycznego + ewentualny koszt pieca elektrycznego mogę zamówić gotowe boki sauny nieposkręcane przygotowane na zamówienie pod wymiar mojego miejsca na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 16.01.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 chińskie produkty i używanie handlowej - pozytywnej nazwy "drewno egzotyczne" - to profanacja dla dobrego egzotycznego drewna. a pamiętasz chińskie mleko w proszku dla niemowląt zawierające trujące składniki? mam sporo do czynienia z chińskimi produktami - i na pewno bym nie zaryzykował chińskiego drewna (cholera wie jak oni je zabezpieczyli) , np. chiński marmur na pomniki - po 2, 3 latach takie plamy - że wygląda jakby miał kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 21.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam forumowiczów. To jest mój pierwszy post. Mam pytanie do talgo jak i do innych kolegów. Kolego talgo czy ta kratka co jest u góry po lewej stronie drzwi to jest kratka wylotowa pary ????? na to pomieszczenie co jest w niej sauna????? bo nie wiem jak rozmieścić kratki. Wiem tylko tyle że jedna musi być pod piecykiem czyli wlotowa a wylotowa na pewno u góry ale gdzie???? czy może wylatywać prosto do komina wentylacyjnego z osobnym kanałem dla sauny????? Aha i jeszcze jedno na ścianę idą kantówki potem wełna potem co????? czarna zwykła folia np. pod fundamenty????? a później ta srebrna????? i na to deski???? Bardzo Proszę o odpowiedź i proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 21.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Kratka wylotowa może być obojętnie w gdzie , oby pod sufitem. Służy do regulacji wilgotności i temperatury. Jesli masz możliwość zamontowania do kanału wentylacyjnego , to najlepsza opcja. No i nie może to być plastikowa kratka , raczej drewniana zasuwa.http://img707.imageshack.us/img707/3548/54172831.jpgNa watę od środka nie dajesz foli , tylko od razu srebrną , odbijającą ciepło na papierzei na to deski. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez Marek-B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 chińskie produkty i używanie handlowej - pozytywnej nazwy "drewno egzotyczne" - to profanacja dla dobrego egzotycznego drewna. a pamiętasz chińskie mleko w proszku dla niemowląt zawierające trujące składniki? mam sporo do czynienia z chińskimi produktami - i na pewno bym nie zaryzykował chińskiego drewna (cholera wie jak oni je zabezpieczyli) , np. chiński marmur na pomniki - po 2, 3 latach takie plamy - że wygląda jakby miał kilkanaście lat. nie mieszajmy produktów które jemy z produktami codziennego użytku czy też surowego drewna - mogę zamówić nie impregnowane drewno sam mam wiele doczynienia z chińskimi produktami - jestem importerem! - niektóre pozostawiają wiele do życzenia ale to nie znaczy że wszystko jest złe!! nie możesz tego negować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 21.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Chiński standard.....zależy kto ile płaci . Jak tanio ...to robimy badziewie .Ciut drożej...robimy lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 21.01.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam forumowiczów. To jest mój pierwszy post. Mam pytanie do talgo jak i do innych kolegów. Kolego talgo czy ta kratka co jest u góry po lewej stronie drzwi to jest kratka wylotowa pary ????? na to pomieszczenie co jest w niej sauna????? bo nie wiem jak rozmieścić kratki. Wiem tylko tyle że jedna musi być pod piecykiem czyli wlotowa a wylotowa na pewno u góry ale gdzie???? czy może wylatywać prosto do komina wentylacyjnego z osobnym kanałem dla sauny????? Aha i jeszcze jedno na ścianę idą kantówki potem wełna potem co????? czarna zwykła folia np. pod fundamenty????? a później ta srebrna????? i na to deski????[/Quote] Jak już napisał Marek, absolutnie żadnej czarnej folii. Od razu idzie srebrna. Oczywiście srebro do środka sauny. Górny wylot służy do cyrkulacji powietrza wewnątrz sauny. Ja osobiście nie wpinałem do kanału wentylacyjnego, z uwagi na to żeby ciepłe powietrze dodatkowo ogrzewało łazienkę. Wysokość sauny to 2,40 do 2,25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 21.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 kratka wylotowa najlepiej po przekątnej sauny - oczywiście w suficie. Co do okna w saunie - to mój znajomy ma takie małe (ale drewniane) i nic z nim się nie dzieje od paru lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 13.02.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Legary - 350zł + boazeria (osika) 750zł + transport - 750zł Wełna (gr.5cm) 2szt po 78zł Folia izolacyjna na papierze (rolka 30m2) - 99zł Śruby, kołki - ok 200zł piec (harvia vega BC90E 9kw) - 789 zł + sterownik (nexen ss11) 752zł deski abachi na ławki ceny za sztukę: 2x150cm - 27zł 7x110cm - 19,80 zł 22x230cm - 46zł Kable sylikonowe - 250zł oświetlenie (2 lampy), cebrzyk, higrometr z termometrem, klepsydra i 4 zapachy - 460zł Podliczając wszystko w zaokrągleniu wychodzi 5800 zł. Możesz powiedzieć co ocieplałeś taką ilością wełny? Czy 2 szt. starczyły Ci na wszystkie ściany i sufit? I gdzie kupowałeś materiały? W normalnym hipermarkecie, czy w jakichś hurtowaniach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.02.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) Myśle ze ten artykuł moze troche pomóc w kwestiach technicznych.. http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/348/1/0/1/article/8014/sauna-w-mieszkaniu http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/348/1/0/1/article/8014/sauna-w-mieszkaniu Edytowane 26 Lutego 2012 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 27.02.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Możesz powiedzieć co ocieplałeś taką ilością wełny? Czy 2 szt. starczyły Ci na wszystkie ściany i sufit? I gdzie kupowałeś materiały? W normalnym hipermarkecie, czy w jakichś hurtowaniach? Pozdrawiam Witaj, wełna na ściany i sufit. Niestety z drugiej beli wełny zużyłem tylko trochę i teraz nie mam co z tym zrobić i stoi w garażu (ale może w przyszłości na coś się przyda). Legary i boazerię kupiłem na allegro (znacznie taniej niż w marketach!!!!) Oprócz śrub i kołków wszystko pozostałe też zostało zamówione w necie (u jednego sprzedawcy - i dał zniżkę ). Jeśli jesteś zainteresowany to postaram się wygrzebać link do drewna. ps: z sauny korzystam co 2-3 dni i powiem tyle że lepszego "gadżetu" w domu sprawić sobie nie można Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 02.03.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Jeśli jesteś zainteresowany to postaram się wygrzebać link do drewna. ps: z sauny korzystam co 2-3 dni i powiem tyle że lepszego "gadżetu" w domu sprawić sobie nie można Pozdrawiam Byłbym zobowiązany za namiar na drewno Sauna co 2-3 dni? Nie powiem, bym nie zazdrościł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 02.03.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Myśle ze ten artykuł moze troche pomóc w kwestiach technicznych.. Pomógł i to bardzo, sporo wiedzy, natomiast nie zgodzę się ze sposobem umieszczenia wentylacji w saunie. Kratka wlotowa powinna być pod piecem, a wylot po przeciwnej stronie sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noira 02.03.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Talgo, jeśli można to i ja poproszę o namiar na drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 03.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Kratka wlotowa powinna być pod piecem, a wylot po przeciwnej stronie sauny. Ja kratkę wlotową i wylotową mam na tej samej ścianie bo inaczej się nie dało. Ale, obieg powietrza i tak jest Ale potwierdzam, żeby wlotowa koniecznie była pod piecem. Ps:jutro podeślę namiary na drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 05.03.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Link poszedł na wasze skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noira 05.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cienki84 13.03.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) [reklama - moderowano] Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panzajac 05.06.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam, chciałem się odnieść tylko do wlotu i wylotu - wlot musi być bezwzględnie inaczej piec może się przegrzać (dokładnie czujnik), nie będzie też takiego obiegu ciepła jak należy. Wylot w miarę możliwości naprzeciwko i min. 20cm powyżej poziomu wlotu. Aha i jeszcze taka uwaga, bo niedawno kupowałem piec - uważajcie na grzałki w piecach - bo prawie kupiłem piec znanej marki z chińskimi grzałkami, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts