Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

jesli chodzi o promienniki ciepła do takich saun to produkował je kiedys Philips,

który sprzedał fabryke firmie Dr. Fischer. Tera oni produkuja takie promienniki podczerwieni

rózne moce

http://www.febri.pl/index.php/id_24925_mode_proddet.html

http://www.febri.pl/index.php/id_24950_mode_proddet.html

http://www.febri.pl/index.php/id_24958_mode_proddet.html

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z wlotem sprawa jest jasna-pod piecem, co do wylotu sa dwie szkoly. na przeciwnej scianie i przy suficie. na przeciwnej scianie i ok 1m nad podloga. o ile pierwszy wariant jest jasny, gorace powietrze jest wypychane z pod sufitu na zewnatrz o tyle drugi jest argumentowany tym ze gorace powietrze wychladzajac sie i opadajac " po ludziach" zuzywa sie i jest wypychane powietrze zuzyte.

• 1 month później...
Nikt nie wspomniał i jednej, a wydaje mi się istotnej kwestii. Z tego co widzę, to piece tak gdzieś powyżej 4kW potrzebują zasilania 400V! A to nie jest takie oczywiste. Do łazienki albo na strych raczej się "siły" nie prowadzi.

Się nie prowadzi to nie znaczy że nie można.

BTW dlaczego do innych pomieszczeń poprowadzenie kabelka jest proste a dla tych wymienionych przez Ciebie już trudne?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Można, można. Pewnie że tak. Można nawet rozebrać cały dom i od nowa go zbudować ;)

Mówię o sytuacji gdy pomieszczenia są wykończone i pozostaje prowadzenie kabla po wierzchu albo kucie ścian.

Są piece do 4,5kW, które można podłączyć bez zasilania trójfazowego, tak że łatwo będzie mozna podłączyć. Jak ktoś wspomniał, należy zwrócić uwagę na grubość przewodów, ale te parametry są podane w instrukcji od pieców. Są takie piece i to nie aż tak drogie. Kiedyś miało je Helo, dziś chyba tylko Narvi ma takie piece

• 4 weeks później...

Witam,

Widzę, że sporo tu osób całkiem nieźle orientujących się w temacie budowy sauny.

Powiedzcie proszę gdzie mogę dostać piec do sauny? Mam pomieszczenie ok 8-9 m3. W internecie widziałam kilka sklepów z piecami, ale gdzie warto go kupić? Czy możecie kogoś polecić? A może lepiej u kogoś na miejscu samemu z tradycyjnego sklepu niż internetowego?

A co do tych piecy, co nie potrzebują trzech faz to takie ma też chyba Sawo.

ja kabelek mam na strych wyprowadzony - czy jest on w obudowie silikonowej nie wiem - ale nie przejmuję się tym aż tak - gdyż kabel będzie po zewnętrznej sauny poprowadzony i kabel od pieca też wyrzuce na zewnątrz i tam je podłączę - późną jesienią zaczynam powolne budowanie szkieletu, izolacji etc

• 1 month później...

W najbliższy poniedziałek 26-go w godzinach 19.00-20.00 na Galileo Extra będzie o budowie sauny w domu :)

U nas cały czas czeka specjalne pomieszczenie w piwnicy, zasilanie na siłę, miejsce na prysznic - wszystko jest

Nic tylko z 6 tysi luźnej kasy i można działać :)

Edytowane przez piotrulex

• 2 weeks później...

...dawno nie zaglądałem do tematu - odkąd zacząłem uprzyjemniać sobie mroźne popołudnia przyjemnymi seansami w saunie - a widzę, że zwolenników sauny wciąż przybywa i bardzo dobrze, mogę potwierdzić po trzyletnim użytkowaniu, że jedyne co się zmienia to ten dzień przyjemności (wpływ na to ma rozkład innych zajęć) i tak były "sałnowe czwartki" , wtorki a w tym roku będą "sałnowe piątki" :-)

Kolego piotrulex musisz przyspieszyć realizację - "tydzień bez sauny to tydzień stracony" - pozdrawiam wszystkich saunowiczów

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Jaki jest średni koszt budowy takiej sauny?

.. kolego glazura jak przejrzysz forum od początku znajdziesz koszt budowy w 2010, 2011 i 2012 :-) ..

- jeszcze pytanie do Magda01: jak postępy w budowie? .. może jakieś fotki.

Dla tych którzy jeszcze projektują małe moje spostrzeżenie - starajcie się jak najwięcej ławek planować wysoko - wszyscy później wolą tam zajmować miejsce :-)

u mnie z powodu skosu wyszła tylko jedna wysoka ławeczka i muszę teraz pomyśleć o zmianie konstrukcji :-(