Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

Dziś pierwszy raz saunowałem z tym termometrem i zdziwiony jestem jak dużą mam wilgotność. Przy temperaturze 70 stopni mam 70% wilgotności. Jak jest u Was?

Jeśli non stop nie polewasz kamieni, to nie jest to możliwe

U nas kilkanaście, maks do 20%

Skąd takie stwierdzenie, że masz 70% wilgotności w saunie? Dlatego, że tak Ci pokazuje urządzenie, które zakupiłeś w Chinach?

Nasz higrometr można kalibrować, choć nie było takiej konieczności, wydaje się, że pokazuje OK

Zerknij może ten Twój tez można

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak mi pokazuje, sprawdzę jeszcze w domu jak będzie i porównam ze wskazaniem z elektronicznego. Natomiast myślę że może tak być skoro sauna jest w nieogrzewanej altanie w ogrodzie i zaciąga powietrze z dworu które obecnie pewne też ma wilgotność na poziomie 70-90% Tylko przy takiej wilgotności i temperaturze rzędu 70stopni czy dało by radę wytrzymać?? Wczoraj z synem siedzieliśmy z godzinę z jedną przerwą 10min.

Co do samego urządzenia to kosztowało 15zł więc stwierdziłem że jak będzie do kitu to wywalę je do kosza i kupie lepsze. Chociaż wątpię aby te z allegro za 80zł mocno się różniły w końcu i tak wszystko pochodzi dzisiaj z chin. Na razie kupiłem kamienie https://allegro.pl/oferta/oryginalne-kamienie-do-pieca-sauny-diabase-20-kg-7655568051?snapshot=MjAyMC0wMS0yMFQyMTo1MTowMS42MjZaO2J1eWVyOzAwODkzZWUxZTJlZDFjNjRmYmU2NzU0NjYyNDIyMGQzMWNhNDM0NTg4YmQyZGI0MjJjMmY3YmQ1MjA3MDU5Yjc%3D i powoli kompletuje wyposażenie. Nawiązując tych płyt krzemionkowych co przykleiłem w okół pieca to akurat to uważam za posunięcie bardzo dobre bo ostatnio tak napaliłem w piecu, że ścianki pieca rozgrzały się do czerwoności :))) więc gdyby tam była nieosłonięta płyta drewniana na bank by się zapaliło wszystko...

Rozmawiałem właśnie z kolegą, który też ma sauna w altanie w ogrodzie i ma dokładnie tą samą wartość wilgotności, mniej więcej tyle ile temperatura 60 stopni - 60%; 70 stopni - 70% więc chyba jest to domena saun w ogrodzie.

Ten jest identyczny jak mój tylko ten jest w drewnianej obudowie

https://www.saunas.pl/akcesoria-do-sauny-termo-higrometr-termohigrometr-do-sauny-p-3554.html

Edytowane przez shady79

Tyle w temacie pomiaru wilgotności ;)

[ATTACH=CONFIG]439884[/ATTACH]

Jeśli mierzone w domu, to ten cyfrowy zapewne prawidłowo pokazuje, gdyż wilgotność idealna :)

Zobacz czy ten Twój idzie skalibrować. Jeśli nie, to traktuj go jako ozdobę. Szczerze, to my mamy taki dedykowany do sauny. Zerkaliśmy tam może przez 5 pierwszych saunowań, cieszyły nas jego ruchy przy nagrzewaniu czy zmiany higrometru jak bardziej się kamienie na seansie polewało. Nie wydaje mi się, abym w ciągu ostatniego roku chociaż raz na te wskazania patrzył. Jak Ci się podoba to traktuj go jako ozdobę :)

Edytowane przez piotrulex

Jeszcze koło pieca na ścianę trzeba coś położyć (myślę o imitacji cegły) oraz trochę drobiazgów dokończyć i będzie można powiedzieć że koniec. prawie 4 miesiące zeszło.

[ATTACH=CONFIG]439927[/ATTACH]

Pięknie, gratulacje

Tam gdzie masz po prawej kawałek górnej ławy, bez dolnej. Będziesz coś tam na nogi planował, nawet wąskiego?

Pięknie, gratulacje

Tam gdzie masz po prawej kawałek górnej ławy, bez dolnej. Będziesz coś tam na nogi planował, nawet wąskiego?

Raczej nie, chodzi o to aby siedząc można było nogi na czymś postawić - tak?

Za duże przerwy między listwami chyba zrobiłem bo się trochę niewygodnie siedzi. Zrobiłem na grubość listwy czyli 2cm.

Raczej nie, chodzi o to aby siedząc można było nogi na czymś postawić - tak?

Za duże przerwy między listwami chyba zrobiłem bo się trochę niewygodnie siedzi. Zrobiłem na grubość listwy czyli 2cm.

Dokładnie. Jak siedzę na górnej ławie to fajnie niżej na czymś te nogi postawić

U nas przerwy 14mm na grubość boazerii - jest OK

Teraz ze szparami nic nie zrobisz, nie jest źle. Też trochę fikuśnie wyglądają miejsca, gdzie łączy się górna deska oparcia z tą skrajną od siedziska ...

My w sobotę robiliśmy u nas saunowy dzień babci i dziadka. W jednej sesji babcia i dziadek (czyli moi teściowie :)), szwagierka, jej mąż, moja żona i ja, a jak my wychodziliśmy to szły dzieciaki i tak na zmianę. Tak więc dalsza część imprezy w szlafrokach :). Nasza sauna w 6 dorosłych bardzo wygodna :)

Też trochę fikuśnie wyglądają miejsca, gdzie łączy się górna deska oparcia z tą skrajną od siedziska ...

Tam muszę dopasować jakiś ćwierćwałek albo jakąś inną listwę wykończeniową. Zacząłem listwy od oparcia dolnego mocować od dołu do góry dlatego tak wyszło, ale wydaje mi się że uda mi się to jakoś ładnie zamaskować. Z kolei też musiałem dać grube listwy (robiłem je z boazerii) w narożnikach przy suficie bo wyszły mi bardzo duże szpary i musiałem je jakoś zamaskować, też nie wygląda to najlepiej ale mimo to spełnia swoją rolę ;) a może i lepiej bo dzięki temu każdą listew przybiłem gwoździkiem do tej poprzecznej i może się nie będą tak rozłazić.

Po weekendowym saunowaniu zauważyłem, że ostatnie z 40cm taśmy led pod ławami nie robi już wszystkich kolorów, tak jakby przestał działać jakaś kolor diody RGB. Mankament niewielki, ale jest. Taśma kosztowała z 30 zeta, wymiana to pewnie z 15 minut. Jak mi zacznie przeszkadzać to kupię nową i wymienię :)

Planuję budowę niewielkiej sauny zewnętrznej - takiego domku. Na tą chwilę mam dwa pytania:

1. Sauna będzie opalana drewnem. Czy lepszy będzie taki piec wewnętrzny, gdzie palenisko jest wewnątrz i ewentualnie jakaś rura dostarczająca powietrze do paleniska, czy może lepszy jest tzw. tunelowy, który stoi w pomieszczeniu sauny, ale drewno ładuje się do niego z zewnątrz? Pierwsza opcja będzie znacznie prostrza do wykonania i tańsza, jednak obawiam się trochę, czy podczas dokładania drewna, powiertrze w saunie się nie zasmrodzi dymem. W domu mam kominek i czasem zdarza się że jakiś smrodek pójdzie na salon.

2. Czy wasze sauny zewnętrzne składają się tylko z jednego pomieszczenia? Taka byłaby najprostrza, do chłodzenia będę miał zbiornik z zimną wodą - paletopojemnik z obciętym wierzchem i obudowany drewnem. Czy lepiej dobudować dodatkowe pomieszczenie i zamontować w nim prysznic? Trzebaby wtedy podciągnąć wodę z domu i jest ryzyko zamarznięcia instalacji.

Witaj

Gdybym ja robił saunę zewnętrzną to dałbym piec tunelowy. Ładowanie pieca z pomieszczenia przy saunie, gdzie by była mała wypoczywalnia, prysznic, miejsce na ciuchy czy zapasowe ręczniki. Przy okazji by było coś w deseń klimatycznego kominka i nieco to pomieszczenie też by się ogrzało. Zależy jak daleko chcesz stawiać saunę od domu. My najczęściej saunujemy zimą. Jakoś sobie nie wyobrażam, aby lecieć spocony, owinięty w ręcznik do domu, aby spłukać się pod prysznicem. Trochę zbyt blisko mam sąsiadów, abyśmy prosto z sauny na waleta wskakiwali do zbiornika z zimną wodą :). Do tego po kilku chłodzeniach w tym zbiorniczku na górze już by pływało trochę potu, a to raczej słabe doświadczenie. Nie mówię nawet o naszych gościach. Nawet przed chłodzeniem w tym zbiorniczku należy gdzieś ten pot spłukać. To samo, aby po saunie wypocząć. Gdzie chcesz zimą odsapnąć między seansami? U nas mała działka, więc takiego dylematu nie było i sauna powstała w domu w przygotowanym, na etapie projektowania i budowy, do tego celu pomieszczeniu. Przy niej prysznic, wypoczywalnia, zapasy ręczników, szlafroki, aromaty, kosmetyki itd

• 1 month później...
Ponad miesiąc minął, wchodzę, a tu cisza. Nikt nic nie buduje, nie wykańcza, nie myśli o budowaniu własnej sauny?

Szkoda czasu na pisanie. Trzeba saunowac póki woda w basenie na dworze w miarę zimna jest.

My się opiekamy 3 razy w tygodniu, ale jak nam kwarantanne zarządzą to będzie SPA codziennie.

U mnie w piwnicy powstaje sauna. W narożniku ściany. Te wymurowane ściany pokryte został resztkami izolacji z budowy, pianka pur, styropian. Na to pójdzie karton gips. Od wewnatrz sauny na karton gips wykleimy folię aluminiowa, ruszt z deseczek i boazeria. No i ławka.

Zapchasz izolacją całą przestrzeń od stelarza do murowanej ściany? Czy izolujesz ścianę, później sądząc po tej srebrnej rurze całkiem spora przerwa i dopiero KG, folia i boazeria?