Grzegorz 64 28.09.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 (edytowane) Ja drzwi zamówiłem na dobrasauna.pl.Komplet z ościeżnica, klamka itp za ok 530 z kurierem.https://dobrasauna.pl/drzwi-do-sauny-184-x-69-finlandia,id339.htmlWymiar otworu pod montaż to o ile pamiętam 190-192/69 Edytowane 28 Września 2020 przez Grzegorz 64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 28.09.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 hehe też z tej stonki miałem zamawiać a materiał ościeżnic chyba bez znaczenia tylko konkretne mocowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 28.09.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Ościeżnicę mocujesz 4 wkrętami z każdej strony. Ja przygotowałem otwór pod wymiar, wstawiłem, ustawiłem 8 wkrętów 6x80 i gotowe:)Nawet nie musiałem regulować, choć jest taka opcja na zawiasach i zamku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.09.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Oczywiście, że nawiew jest i to dorobiony wbrew instrukcji pieca, gdzie napisane jes,że min 50cm od pieca. Nie pomogło. Eksperymentowałem z kamieniami i praktycznie jak nie widać grzałek to się wyłączał, a jak widać to gdzie lać wodę Daj foto jak masz to ułożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.09.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 (edytowane) i pytanko na co zwrócić uwagę przy wyborze drzwi do sauny musza być szklane tylko jaka grubość ościeżnice itp? To wszystko jest w miarę standardowe. Najlepiej wybrać, a nawet kupić drzwi zanim zrobisz konstrukcję. Wtedy idealnie zrobisz otwór pod zakupione drzwi. Ja patrzyłem na kolor szyby i wielkość tych drzwi Edytowane 29 Września 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 02.10.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Daj foto jak masz to ułożone Niestety nie mam fotki zrobię w przyszłym tygodniu. Ułożyłem bardzo luźno, ale i tak zdarzało się, że się wyłączał. Zastosowałem rozwiązanie o którym syn przeczytał na jakimś sauniarskim forum. Podobno to powszechny problem przy piecach, które mają czujnik temperatury w obudowie. Rozwiązanie to mały 3W wentylatorek pod piecem. Może to głupie, ale podobno jak coś działa to nie jest głupie. Teraz piec działa bez problemu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.10.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Niestety nie mam fotki zrobię w przyszłym tygodniu. Ułożyłem bardzo luźno, ale i tak zdarzało się, że się wyłączał. Zastosowałem rozwiązanie o którym syn przeczytał na jakimś sauniarskim forum. Podobno to powszechny problem przy piecach, które mają czujnik temperatury w obudowie. Rozwiązanie to mały 3W wentylatorek pod piecem. Może to głupie, ale podobno jak coś działa to nie jest głupie. Teraz piec działa bez problemu, Ja na forach nie spotkałem takiego rozwiązania. Prędzej wyprowadzali ten czujnik na zewnątrz pieca. Choćby tak jak jest w przypadku rozwiązań z zewnętrznym panelem sterującym. Czujnik wtedy jest elementem zewnętrznym, który zgodnie z instrukcją powinien być montowany nad piecem blisko sufitu. U Ciebie wentylator wymusza ruch powietrza. U mnie jest tak zrobiona wentylacja, że przykładając rękę pod piec czuje jak ciągnie zimne z zewnątrz Grunt, że efekt osiągnąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 05.10.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Ja na forach nie spotkałem takiego rozwiązania. Prędzej wyprowadzali ten czujnik na zewnątrz pieca. QUOTE] Piec na gwarancji, więc nie chcę w nim grzebać, ani przesadzić z wentylacją, bo jak pisałem piec jest na granicy mocy do wielkości sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.10.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 (edytowane) Piec na gwarancji, więc nie chcę w nim grzebać, ani przesadzić z wentylacją, bo jak pisałem piec jest na granicy mocy do wielkości sauny. Z wentylacją raczej nie idzie przesadzić. Zawsze można to płynnie regulować zasuwami na wlocie i wylocie Edytowane 5 Października 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 06.10.2020 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 dach pokryty gontem bitumicznym 3 ściany z zewnątrz obite teraz podłoga ,drwi tez już kupione no i najgorsze rozłożenie wełny i potem ubicie boazerii wewnątrz powiedzcie jak to robiliście ? na blaszki czy gwoździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.10.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 dach pokryty gontem bitumicznym 3 ściany z zewnątrz obite teraz podłoga ,drwi tez już kupione no i najgorsze rozłożenie wełny i potem ubicie boazerii wewnątrz powiedzcie jak to robiliście ? na blaszki czy gwoździe? Ja na blaszki. Robiąc w pionie jest to banalnie proste. My mamy boazerie w poziomie i tu warto robić w 2 osoby. Wełna fajna twarda, nie rozwalająca się, nawet zbytnio się nie nakaszlałem Dawaj foty i kibicujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 07.10.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 no i przekonałeś mnie zrobię w pionie ściany sufit pozioma fotki robię czasem ale jak tu wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.10.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) no i przekonałeś mnie zrobię w pionie ściany sufit poziom a fotki robię czasem ale jak tu wstawić Foty Zamiast Wyślij to Zaawansowana edycja, Zarządzaj Załącznikami, Przeglądaj, Wgraj, Zamknij okno, Zatwierdź odpowiedź Działa intuicyjnie, dasz radę Rób tak, aby Ci się podobało, a nie tak jak jest prościej Nam w pionie się nie podoba i mamy w poziomie, ale to oczywiście kwestia gustu Edytowane 8 Października 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 09.10.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 no to podłoga położona jutro zamykam z zewnątrzfotki nie wchodzą pewno za wielkie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 11.10.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 udało się fotki wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.10.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 (edytowane) udało się fotki wstawić My dawaliśmy twardą watę w arkuszach, łatwiej nam się tym produktem operowało. Do czego będziesz montował ławy czy oparcia? My nie chcieliśmy wewnątrz sauny robić dodatkowych nóg przy ścianach itd, więc wszystko co się dało było mocowane do konstrukcji sauny, która jest za boazerią. Jak będzie u Ciebie? Masz to przewidziane? Gratuluje pięknych okoliczności przyrody Edytowane 12 Października 2020 przez piotrulex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 12.10.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 (edytowane) o wnętrzu jeszcze dokładnie nie myślałem ale coś jak na twojej fotce dokręcane do ścian i 2 no 3 nogi zależy jak to zaplanuje co do wełny to miękka bo łatwiej ja układać w nie regularne przestrzeni krokwie zbijałem do boku a nie do czoła i mam po 5cm różnicale konstrukcyjnie nic to nie zmieniamusze kłaść ocieplenie bo zimno się zrobiło i marnie się w takich warunkach pracuje i jeszcze pytankomam zamiar ocieplić po krokwiach potem folia srebrnai obniżyć pomieszczenie sauny na załóżmy 210 ocieplić wełna i foliatylko teraz czy tą zamkniętą przestrzeń wentylować ? edit raczej tak u góry wylot a wlot samo zassie będzie tylko górna wentylacja przestrzeni nad sauna Edytowane 12 Października 2020 przez mk1a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.10.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) o wnętrzu jeszcze dokładnie nie myślałem ale coś jak na twojej fotce dokręcane do ścian i 2 no 3 nogi zależy jak to zaplanuje co do wełny to miękka bo łatwiej ja układać w nie regularne przestrzeni krokwie zbijałem do boku a nie do czoła i mam po 5cm różnic ale konstrukcyjnie nic to nie zmienia musze kłaść ocieplenie bo zimno się zrobiło i marnie się w takich warunkach pracuje i jeszcze pytanko mam zamiar ocieplić po krokwiach potem folia srebrna i obniżyć pomieszczenie sauny na załóżmy 210 ocieplić wełna i folia tylko teraz czy tą zamkniętą przestrzeń wentylować ? edit raczej tak u góry wylot a wlot samo zassie będzie tylko górna wentylacja przestrzeni nad sauna To popatrz teraz na swoją konstrukcję sauny i zastanów się czy jak położysz wewnątrz boazerię to będziesz miał do czego konstrukcję ław przykręcić. Nie wiem jaki będziesz miał układ ław, ale jeśli tak jak myślę to widzę lekki problem. Będziesz miał na tyle tylko tą środkową, a te 2 boczne zostaną pod boazerią i nic do nich nie przykręcisz. Zostaje Ci teraz zrobić jakieś solidne poprzeczki wewnątrz na odpowiednich wysokościach, abyś miał do czego przykręcać My często mamy znajomych i robimy seanse saunowe. Im wyższa sauna tym wygodniej machać ręcznikiem 210cm jest OK, ale jak możesz mieć ciut więcej to warto się zastanowić. Wentylacja sauny to standardowo wlot najlepiej pod piecem i wylot pod sufitem po przekątnej. Czasami widuje też wylot pod ławą, ale u siebie nie mam tego rozwiązania. Edytowane 13 Października 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 13.10.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Cześć Wstawiam zdjęcia zbiornika, który popełniłem do morsowania i schładzania się podczas sesji saunowania. Docelowo zbiornik będzie stał na zadaszonym tarasie. Zbiornik został wykonany z mauzera 1000l na plastikowej palecie. Ramkę gorną oraz dolną wykonałem z kantówek 50x100mm. Szalunek jest wykonany z desek na pióro 150mm/19mm. Między deskami a zbiornikiem umieściłem styropian 5cm. Górna deska 125mm/27mm. Całość została na grubo zabezpieczona penetrinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.10.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Cześć. Wstawiam zdjęcia zbiornika ... Cześć, wygląda kapitalnie, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts