Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i pytanko na co zwrócić uwagę przy wyborze drzwi do sauny

musza być szklane tylko jaka grubość ościeżnice itp?

To wszystko jest w miarę standardowe. Najlepiej wybrać, a nawet kupić drzwi zanim zrobisz konstrukcję. Wtedy idealnie zrobisz otwór pod zakupione drzwi. Ja patrzyłem na kolor szyby i wielkość tych drzwi

IMG_20181227_092845male.jpg

IMG_20190408_194206 małe.jpg

IMG_20190408_194304 małe.jpg

IMG_20190408_194345 małe.jpg

Edytowane przez piotrulex

Daj foto jak masz to ułożone

Niestety nie mam fotki zrobię w przyszłym tygodniu. Ułożyłem bardzo luźno, ale i tak zdarzało się, że się wyłączał.

Zastosowałem rozwiązanie o którym syn przeczytał na jakimś sauniarskim forum. Podobno to powszechny problem przy piecach, które mają czujnik temperatury w obudowie. Rozwiązanie to mały 3W wentylatorek pod piecem. Może to głupie, ale podobno jak coś działa to nie jest głupie.

Teraz piec działa bez problemu,

Niestety nie mam fotki zrobię w przyszłym tygodniu. Ułożyłem bardzo luźno, ale i tak zdarzało się, że się wyłączał.

Zastosowałem rozwiązanie o którym syn przeczytał na jakimś sauniarskim forum. Podobno to powszechny problem przy piecach, które mają czujnik temperatury w obudowie. Rozwiązanie to mały 3W wentylatorek pod piecem. Może to głupie, ale podobno jak coś działa to nie jest głupie.

Teraz piec działa bez problemu,

Ja na forach nie spotkałem takiego rozwiązania. Prędzej wyprowadzali ten czujnik na zewnątrz pieca. Choćby tak jak jest w przypadku rozwiązań z zewnętrznym panelem sterującym. Czujnik wtedy jest elementem zewnętrznym, który zgodnie z instrukcją powinien być montowany nad piecem blisko sufitu.

U Ciebie wentylator wymusza ruch powietrza. U mnie jest tak zrobiona wentylacja, że przykładając rękę pod piec czuje jak ciągnie zimne z zewnątrz

Grunt, że efekt osiągnąłeś

Piec na gwarancji, więc nie chcę w nim grzebać, ani przesadzić z wentylacją, bo jak pisałem piec jest na granicy mocy do wielkości sauny.

Z wentylacją raczej nie idzie przesadzić. Zawsze można to płynnie regulować zasuwami na wlocie i wylocie

1 (17).jpg

IMG_20181227_092656male.jpg

IMG_20181227_092701male.jpg

IMG_20181227_092707male.jpg

dach pokryty gontem bitumicznym

3 ściany z zewnątrz obite

teraz podłoga ,drwi tez już kupione

no i najgorsze rozłożenie wełny

i potem ubicie boazerii wewnątrz

powiedzcie jak to robiliście ? na blaszki czy gwoździe?

Ja na blaszki. Robiąc w pionie jest to banalnie proste. My mamy boazerie w poziomie i tu warto robić w 2 osoby. Wełna fajna twarda, nie rozwalająca się, nawet zbytnio się nie nakaszlałem :)

Dawaj foty i kibicujemy :)

no i przekonałeś mnie zrobię w pionie ściany sufit poziom

a fotki robię czasem

ale jak tu wstawić

Foty

Zamiast Wyślij to Zaawansowana edycja, Zarządzaj Załącznikami, Przeglądaj, Wgraj, Zamknij okno, Zatwierdź odpowiedź

Działa intuicyjnie, dasz radę :)

Rób tak, aby Ci się podobało, a nie tak jak jest prościej :) Nam w pionie się nie podoba i mamy w poziomie, ale to oczywiście kwestia gustu

1 (9).jpg

udało się fotki wstawić

My dawaliśmy twardą watę w arkuszach, łatwiej nam się tym produktem operowało.

Do czego będziesz montował ławy czy oparcia? My nie chcieliśmy wewnątrz sauny robić dodatkowych nóg przy ścianach itd, więc wszystko co się dało było mocowane do konstrukcji sauny, która jest za boazerią. Jak będzie u Ciebie? Masz to przewidziane?

Gratuluje pięknych okoliczności przyrody :)

1 (0).jpg

IMG_20181210_132442małe.jpg

IMG_20181227_092455male.jpg

• Like 1

o wnętrzu jeszcze dokładnie nie myślałem ale coś jak na twojej fotce dokręcane do ścian i 2 no 3 nogi zależy jak to zaplanuje

co do wełny to miękka bo łatwiej ja układać w nie regularne przestrzeni

krokwie zbijałem do boku a nie do czoła i mam po 5cm różnic

ale konstrukcyjnie nic to nie zmienia

musze kłaść ocieplenie bo zimno się zrobiło i marnie się w takich warunkach pracuje

i jeszcze pytanko

mam zamiar ocieplić po krokwiach potem folia srebrna

i obniżyć pomieszczenie sauny na załóżmy 210 ocieplić wełna i folia

tylko teraz czy tą zamkniętą przestrzeń wentylować ?

edit

raczej tak u góry wylot a wlot samo zassie będzie tylko górna wentylacja przestrzeni nad sauna

Edytowane przez mk1a

o wnętrzu jeszcze dokładnie nie myślałem ale coś jak na twojej fotce dokręcane do ścian i 2 no 3 nogi zależy jak to zaplanuje

co do wełny to miękka bo łatwiej ja układać w nie regularne przestrzeni

krokwie zbijałem do boku a nie do czoła i mam po 5cm różnic

ale konstrukcyjnie nic to nie zmienia

musze kłaść ocieplenie bo zimno się zrobiło i marnie się w takich warunkach pracuje

i jeszcze pytanko

mam zamiar ocieplić po krokwiach potem folia srebrna

i obniżyć pomieszczenie sauny na załóżmy 210 ocieplić wełna i folia

tylko teraz czy tą zamkniętą przestrzeń wentylować ?

edit

raczej tak u góry wylot a wlot samo zassie będzie tylko górna wentylacja przestrzeni nad sauna

To popatrz teraz na swoją konstrukcję sauny i zastanów się czy jak położysz wewnątrz boazerię to będziesz miał do czego konstrukcję ław przykręcić. Nie wiem jaki będziesz miał układ ław, ale jeśli tak jak myślę to widzę lekki problem. Będziesz miał na tyle tylko tą środkową, a te 2 boczne zostaną pod boazerią i nic do nich nie przykręcisz. Zostaje Ci teraz zrobić jakieś solidne poprzeczki wewnątrz na odpowiednich wysokościach, abyś miał do czego przykręcać

My często mamy znajomych i robimy seanse saunowe. Im wyższa sauna tym wygodniej machać ręcznikiem :) 210cm jest OK, ale jak możesz mieć ciut więcej to warto się zastanowić.

Wentylacja sauny to standardowo wlot najlepiej pod piecem i wylot pod sufitem po przekątnej. Czasami widuje też wylot pod ławą, ale u siebie nie mam tego rozwiązania.

Cześć

Wstawiam zdjęcia zbiornika, który popełniłem do morsowania i schładzania się podczas sesji saunowania. Docelowo zbiornik będzie stał na zadaszonym tarasie.

20201009_161534.jpg 20201009_161611.jpg

Zbiornik został wykonany z mauzera 1000l na plastikowej palecie. Ramkę gorną oraz dolną wykonałem z kantówek 50x100mm. Szalunek jest wykonany z desek na pióro 150mm/19mm. Między deskami a zbiornikiem umieściłem styropian 5cm. Górna deska 125mm/27mm. Całość została na grubo zabezpieczona penetrinem.