piotrulex 20.11.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 znalazłem fajne żarówki G4 12v 10w (do 300st) dedykowane do piekarnika -te wykorzystam. zastanawiam się tylko jak je wpuścić w belkę. chyba najlepiej będzie dac metalową oprawkę na taką żarówkę a oprawkę wpasować w belkę okalająca piec Jak masz możliwość to zmierz sobie jaka temperatura jest przy posadzce w okolicy pieca, gdzie jest dobry nawiew świeżego powietrza Te piekarnikowe to w standardzie są pakowane do kinkietów przy suficie. Tu dobrze dobierz moc, ja wymieniałem na mniejszą bo za mocno mi świeciły. Teraz i tak mało kiedy używamy. Dla klimatu zwykle i tak ledy pod ławami włączamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falltom 21.11.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 fakt pod piecem w podlodze tez byloby spoko dac swiatlo w gore na te kamienie. sa nawet dedykowane oprawki z ledami do wpuszczenia w podloge / plytki.zastanwiam sie tylko czy efekt bedzie tez spoko czy lepiej bedzie na belkach pieca (temp wyzsza ale zarowki piekarnikowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 21.11.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 no i stało się ławki dzisiaj powstałydolna 210 długość wysokość 50 szerokość 50górna 210 długość wysokość 45 szerokość 60w obu górne blaty zdejmowanejeszcze dorobię małą dolną ale to już będzie w formie taboretu taka dostawka samonośna przestawianateraz czas zrobić lampy z soli i będzie na gotowo do drobnych poprawek jak zawsze:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.11.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) no i stało się ławki dzisiaj powstały dolna 210 długość wysokość 50 szerokość 50 górna 210 długość wysokość 45 szerokość 60 w obu górne blaty zdejmowane No i pięknie. My mamy identyczne wysokości oraz długości i jest nam bardzo wygodnie. Szerokość mamy 55cm i jest git. Choć zwykle ja leżę na górze, a żona na dole, więc z Twoim układem też by było nam wygodnie .. teraz czas zrobić lampy z soli i będzie na gotowo do drobnych poprawek jak zawsze:P Bardzo ciekawi mnie uzyskany efekt tych lamp, zapowiada się ciekawie, trzymam kciuki Zrób tak, aby TOBIE się podobało i na innych się oglądaj Edytowane 23 Listopada 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-MAN999 25.11.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Już mam mniej/więcej wszystko obmyślone i chciałem zacząć szukać materiałów do zamówienia ale widzę, że chyba szczyt sezonu saunowego i z cenami też ostro szaleją ! Pieca 9kW ze sterownikiem poniżej 2k nie znajdę deska boazeryjna 12-15/szt. Edytowane 25 Listopada 2020 przez X-MAN999 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 25.11.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) ja robiłem ze świerku naszego 1 gatunek bardzo mało żywicy pare punktów ale polecam grubszą ja chyba za cienką wziąłem bardzo pracuje szerokością ale to zalezy co chcesz uzyskaćma działać i taniej czy ma działać i błyszczeć i drożej a i się przy okazji do pytamgdzie dokładnie w saunie termometr powinien być umieszczony wysokość i ściana względem pieca Edytowane 25 Listopada 2020 przez mk1a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.11.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Już mam mniej/więcej wszystko obmyślone i chciałem zacząć szukać materiałów do zamówienia ale widzę, że chyba szczyt sezonu saunowego i z cenami też ostro szaleją ! Pieca 9kW ze sterownikiem poniżej 2k nie znajdę deska boazeryjna 12-15/szt. Zapewne to prawda. Firmy robiące domowy sauny zawalone są robotą to i nie ma co się dziwić, że materiał drożeje Sprawdziłem sklep gdzie ja kupowałem. Ja da deskę świerku skandynawskiego płaciłem chyba koło 10zł, teraz widzę 14,50zł Edytowane 26 Listopada 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.11.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) ja robiłem ze świerku naszego 1 gatunek bardzo mało żywicy pare punktów ale polecam grubszą ja chyba za cienką wziąłem bardzo pracuje szerokością ale to zalezy co chcesz uzyskać ma działać i taniej czy ma działać i błyszczeć i drożej Ja robiłem ze świerku skandynawskiego, który wcale nie ma żywicy, ma standardowe 14mm i nic mi nie pracuje Uzyskany efekt u mnie to: - dobrze działa - jest niedrogo - jest ładnie Naprawdę, dla siebie też można zrobić ładnie, za rozsądne pieniądze, z dedykowanych materiałów, może nawet błyszczeć jak ktoś ma taki kaprys gdzie dokładnie w saunie termometr powinien być umieszczony wysokość i ściana względem pieca Ja mam tam gdzie siedzę. Dokładnie widoczne na załączanych zdjęciach. Jak siedzę na górnej ławie to gdzieś tak na wysokości głowy. Patrząc na foto to piec mam po lewej stronie. Edytowane 30 Listopada 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 26.11.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Już mam mniej/więcej wszystko obmyślone i chciałem zacząć szukać materiałów do zamówienia ale widzę, że chyba szczyt sezonu saunowego i z cenami też ostro szaleją ! Pieca 9kW ze sterownikiem poniżej 2k nie znajdę deska boazeryjna 12-15/szt. Nie wiem jakiego konkkretnie pieca szukasz, ale na saunatech.pl kilka 9 kW poniżej 2 tys jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-MAN999 26.11.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Nie wiem jakiego konkkretnie pieca szukasz, ale na saunatech.pl kilka 9 kW poniżej 2 tys jest. ze sterownikiem zewnętrznym?? nie widziałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 26.11.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 koszty swojej sauny z dodatkami jakie mam w planie podam na końcu budowy właściwie większość już jest jeszcze mauzera muszę kupić bo jest plan w tarasie zrobić zbiornik z wodą z możliwościa podgrzewania z wężownicy na piecuna dzień dzisiejszy koszt budynku sauny 240x 570 wyszedł około 6k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-MAN999 26.11.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Na jakiej wysokości od siedziska ławek macie oparcie z desek na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 27.11.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 My nie mamy oparć. Był to świadomy wybór. Nigdy nie używałem w saunach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 28.11.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 też nie planuje robić oparć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 28.11.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 powiedzcie co to za dziadostwo że jak chce komuś podziękować to komunikat najpierw podziękuj innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-MAN999 28.11.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 mam jeszcze pytanie jakie zabezpieczenia dla pieca macie? chodzi mi o różnicówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 29.11.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Nasz piec 8kW zasilamy kablem 5x4mm2. Zabezpieczonym wyłacznikiem nadmiarowoprądowym B16 i wyłącznikiem różnicowoprądowym 30mA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 29.11.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Musisz sprawdzić instrukcję pieca. W moim akurat nie należy stosować roznicowki.Byłem zdziwiony, ale tak jest napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 29.11.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Musisz sprawdzić instrukcję pieca. W moim akurat nie należy stosować roznicowki. Byłem zdziwiony, ale tak jest napisane. Może i nie należy według producenta, ale nikt nie zabroni X-MAN999 wstawić różnicówki. Lepiej mieć niż nie mieć. Ceny aparatów są niskie, najwyżej ją wymontuje jak będzie wyzwalało ją, choć nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 29.11.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 sauna sucha wszędzie drewno po co ci różnicówka ?grzałki potrafią siać i zadziała jak będziesz akurat w saunie ale jak sie boisz to zakładaj a co u mnie?zaczyna to wyglądać cześć tarasu ułożona reszta jak małzera zamontujeławki już wszytkie została jeszcze tylko osłona hydroforu i podgrzewacza wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts