marcink1207 16.12.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Co do wymiarów to wybierz sobie projekt z tych 2-4 ostatnich ze strony 14. Domek będzie drewniany? Jeśli tak to ocieplenie to ściana zewnętrzna bal/boazeria (min 18mm)- dwie warstwy wełny po 15 cm (łącznie 30 cm)- deska wewnętrzna (min. 18 mm). I tak robisz ściany zewnętrzne (tą północną możesz zaizolować 10 cm wełny) oraz ścianę grodzącą (tu też możesz dać 10-15 cm wełny) Co do pieca to pomyśl czy lepsza jest własna konstrukcja czy przeróbka czegoś kupnego. Ostatnio widziałem w promocji po 600zł (normalnie 1000 zł) żeliwny piec 9 albo 10 kw (czyli po obłożeniu kamieniami starczy spokojnie). A żeliwo będzie w tym wieczne (i bardzo ładne). Co do izolacji ściany od pieca albo cegły albo blacha. Cegły ciepło akumulują, blacha odbija. Co konstrukcji to pytasz o ścianę czy czy o podłogę. (Jak to będzie mocowane do gruntu) oraz ile ew. podpór. PS, wiesz że od podłogi też się izoluje?Jest to 7x7 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomi1-83 19.12.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Co do wymiarów to wybierz sobie projekt z tych 2-4 ostatnich ze strony 14. Domek będzie drewniany? Jeśli tak to ocieplenie to ściana zewnętrzna bal/boazeria (min 18mm)- dwie warstwy wełny po 15 cm (łącznie 30 cm)- deska wewnętrzna (min. 18 mm). I tak robisz ściany zewnętrzne (tą północną możesz zaizolować 10 cm wełny) oraz ścianę grodzącą (tu też możesz dać 10-15 cm wełny) Co do pieca to pomyśl czy lepsza jest własna konstrukcja czy przeróbka czegoś kupnego. Ostatnio widziałem w promocji po 600zł (normalnie 1000 zł) żeliwny piec 9 albo 10 kw (czyli po obłożeniu kamieniami starczy spokojnie). A żeliwo będzie w tym wieczne (i bardzo ładne). Co do izolacji ściany od pieca albo cegły albo blacha. Cegły ciepło akumulują, blacha odbija. Co konstrukcji to pytasz o ścianę czy czy o podłogę. (Jak to będzie mocowane do gruntu) oraz ile ew. podpór. PS, wiesz że od podłogi też się izoluje? Jest to 7x7 cm ? Tak domek będzie drewniany ale z pełnego bala a nie stylem kanadyjskim i zastanawiam się czy wystarczy bal o grubości 7 cm. bez dodatkowego docieplania czy mimo konstrukcji pełnej należy też dodać wełnę? Piec - masz rację lepiej jest wydać 600 zł i poczynić przy nim przeróbki i będzie to żeliwo i będzie naprawdę trwałe a i przy tym estetycznie wykonane! Ścianę przy piecu jednak wymuruje też doda trochę uroku drewno i cegła mają swój klimat. Podłoga natomiast zostanie usytuowana na fundamencie na który pójdzie papa i podwalina konstrukcja drewnianej( czyli podłoga ścian) natomiast podłoga w środku sauny zamierzam zrobić w miejscu samej sauny grunt - styropian 5cm. - chudziak - kratka drewniana ( w części przebieralni terakota). takie są plany jak coś jest nie tak proszę o poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 28.12.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Co do pełnego bala nigdy nie próbowałem. Ale wydaje mi się że nie wystarczy. Przy saunach zewnętrznych (ściany graniczące z zimowym powietrzem) daje się zazwyczaj 30 cm wełny. Nie pamiętam współczynników, ale przewodnictwo cieplne jest skrajnie inne. Więc ja bym to i tak ocieplił od wewnątrz chociaż 15 cm wełny (pamiętaj, że sauna ma grzać do 110 stopni też jak na dworze jest - 25). Co do podłogi to myślałem, że będziesz miał konstrukcję drewnianą podłogi (i budynek jakby zawieszony nad gruntem) Ale masz racje - tak raczej jest lepiej. PS. Teraz jest dobry sezon na kupno pieca żeliwnego. Więc warto się rozglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.12.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Ktos używa tego typu piece ?https://www.vidaxl.pl/p/50243/piec-do-sauny-9-kw-zelazo Jak to wygląda w realu ? Cena interesująca - albo można powiedzieć normalna za blachę i grzałki. Ktoś może podrzucić linka z drzwiami z drewna które można założyć do sauny. Chodzi o wersje ekonomiczną - czyli drzwi identyczne jak do sauny ale nie maja tego magicznago przyrostka - "do sauny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 29.12.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Co do pieca do sauny to własnie tak piec wygląda. Blacha + grzałki + termostat. Jak jesteś majsterkowiczem zrobisz sam. Więc cena całkiem atrakcyjna zamiast samoróbki. Jednak sprawdz/spytaj czy w razie przepalenia którejś grzałki można kupić osobno czy trzeba nowy piec. Co do drzwi do sauny to można poszukać na allegro pod "drzwi drewniane" bądź "drzwi sosnowe". Moderator chyba się nie obrazi jak dam linkahttp://allegro.pl/drzwi-sosnowe-kornik-sekstet-seczne-pelne-i5888224449.html+ ościeżnica chyba 90 zł.Są też inni producenci, ale Ci w wielu miastach polski mają bezpłatną dostawę.Warto też spojrzeć w marketach budowlanych np.:http://www.leroymerlin.pl/drzwi-klamki-i-schody/drzwi-i-oscieznice-wewnetrzne/drzwi-wewnetrzne/skrzydlo-drzwiowe-eko-radex,p347524,l144.htmlTylko trzeba porównywać drzwi+ościeżnice (czasem drzwi są tanio a zarobek ukryty jest w ościeżnicy).Oczywiście kupujemy drzwi pełne (inaczej trzeba wymienić szybę), ale można kupić sęczne. Przetestowane i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Dzieki.... w sumie tylko grzalka moze się zepsuc, chociaż tak do końca nie wiadomo we współczesnej technologi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 30.12.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 No nie tylko grzałka termostat również może się popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.01.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 .. na ławki może być olcha ? Znalazłem deski olchowe 200cm na 12cm za 15pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 04.01.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Może być. Właściwiści cieplne ma nawet lepsze niż świerk. Tylko żeby była wysuszona, bo się powichruje. Co do popsucia się termostatu to faktycznie też możliwe. Jednak termostat w razie co można dosztukować z innego. Z grzałkami jest wiele trudniej. Choć faktycznie dobrze też jest się dowiedzieć czy i w jakich cenach są części zamienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amtk 05.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A jaki jest całkowity koszt sauny parowej w domku jednorodzinnym. Zastanawiamy się coraz poważniej nad tego typu inwestycją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 05.01.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Tutaj większość jest o saunie fińskiej. Z parową to mocno zależy. Same płytki - drobniutkie (1x1cm) czy np. 10x10cm. Bo różnica w metrze płytek będzie kolosalna.Jakiej wielkości ta sauna. Musisz podać więcej szczegółów, bo to trochę jakbyś spytał ile kosztuje samochód nie precyzując czy chodzi o fiata pandę, porsche czy tira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 14.01.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Coś tam u mnie zaczyna się dziać z sauna. Będzie to pewnie trwac miesiacami, bo tak to jest jak się robi dziesięc rzeczy naraz. Rusztowanie robilem z łat 4x6 - poszło jakies 50 metrów. Koszt 100pln. Mocowanie do ścian - sruby do mocowania okien i drzwi - koszt sztuki 0,45pln. Między łatami zwykłe wkrety - koszt 30pln. Rozstaw robiłem co 59 cm aby weszła wełna - płyty 60 cm na 120cm. Izolacja to 5 cm na połowie, a reszta minimum 10cm - szczególnie na suficie tak mi się wydaje warto dać 10cm. Do tego z kosztów jeszcze 2 paczki wełny 160 i folia 90 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 19.01.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Tak jak w moim przypadku koszty zaczną się przy zakupie: drzwi + boazeria, drewno na ławki, piec. Reszta to frytki Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol 26.01.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam, na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem fachowcem, a jedynie amatorem hobbystą. Bardzo mnie jednak interesuje temat budowy i użytkowania saun zewnętrznych.Tak się złożyło, że w zeszłym roku zebrałem się wreszcie w sobie i wykonałem sam taką zewnętrzną saunę ogrodową. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to zapraszam na mojego bloga: http://www.saunaogrodowa.pl.tl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 26.01.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Materiał bardzo ciekawy, jednak jest fragment z którym absolutnie się NIE zgadzam Absolutnie wykluczone przy budowie ścian sauny zewnętrznej jest stosowanie wszelkiego rodzaju materiałów izolacyjnych, w szczególności folii, wełny mineralnej czy styropianu. Zastosowanie tych materiałów może doprowadzić nie tylko do braku odpowiedniej wentylacji sauny, ale również zawilgoceń, a w konsekwencji powstawania zagrzybień. Stosowanie tych materiałów jest zbędne dla zapewnienia odpowiedniej temperatury i atmosfery wewnątrz sauny. Oczywiście, że można używać wełny zamiast pełnego bala. http://www.butenas-sauna.de//resources/57/Images/sauna/Isolierung/SaunaWand-Standard-Bauweise-Alufolie_und-Steinwolle_.png Dla znających niemiecki (oczywiście nie jest to reklama sklepu tylko inspiracja) http://www.butenas-sauna.de/aussensauna-wicki.html PS. Nie trzeba tego też robić na fundamencie a można w jako budynek nad gruntem - nawet jest lepiej pod kątem wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KobiOne 10.02.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witaj. Dużo czasu minęło ale temat aktualny Jak udało się rozwinąć firmę sauniarską? Jak rozwiązałeś przy budowie saun sprawę z wentylacją w pomieszczeniu? Czy możemy podłączyć się z wylotem powietrza z kabiny do szybu wentylacyjnego w ścianie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 10.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Czy możemy podłączyć się z wylotem powietrza z kabiny do szybu wentylacyjnego w ścianie domu? Pierwsza część do kogoś innego, więc się nie odniosę. A co do tej to można. Pytanie czy ma to sens, żeby zimą ciepłe powietrze bezużytecznie wywalać na zewnątrz. Są lepsze sposoby (zarówno w domu z rekuperatorem jak i bez). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 coś tam przybyło w zakresie sauny. Mocowanie boazeri na "spinki" jest szybkie i banalnie proste Kupiłem piec do sauny z Vidax. Generalnie wizualnie wygląda przyzwoicie, nie odbiega od Harvi którą oglądałem na żywo. Wybrałem wersję z nierdzewki, jak bedzie dobrze grzał to jest to dobry zakup Drzwi jednak będa szklane, będąc w tym pomieszczeniu to można klaustrofobi dostać i jakieś "okno na świat" będzie wręcz pożądane.. Jeszcze tutaj wkleje śrubę którymi mocowałem łaty do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 18.02.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 coś tam przybyło w zakresie sauny. jak masz rozwiazany wylot powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 19.02.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 wlot będzie przy piecu a wylot na scianie przy drzwiach na wysokości około 1,2. Kratki bedą "kominkowe". W suficie wentylacji nie będę robić - mam nadzieje że wystarczy otwarcie drzwi.W instrukcji pieca mam kratka przy piecu i druga po przekątnej przy suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts