TAKAGI 26.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 c.d. I tak to wygląda na chwile obecną. Na wiosnę sprawdzenie czy gdzieś coś nie zacieka i okładzina zewnętrzna. Pozdrawiam i życzę sukcesów w budowie Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 26.01.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Bardzo ładnie. Wykańczasz czymś od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAKAGI 26.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Tak, tak będę wykańczał na zewnątrz jakąś deską.Na razie nie ma konkretów. Tak jak pisałem chcę na wiosnę zobaczyć czy gdzieś nie cieknie czy też nie podmaka. Dopiero potem pójdzie okładzina i miejsce z zimnym prysznicem na zewnątrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 09.02.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 @ TAKAGI ciekawy pomysł. Fajnie by na ścianie zewnętrznej cegła wyglądała Nie za wysoka wilgotność przy tej temperaturze? U mnie przy 90 stopniach jest 12-15% wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAKAGI 13.02.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Hej, foto z temperaturą z pierwszych dni użytkowania na początku grzania . Generalnie miewam około 20 % po 1 godzinie grzania. Okładzina będzie drewniana tak by pasowało do reszty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAKAGI 18.04.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Ostatni etap budowy zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 19.04.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Ostatni etap budowy zakończony. Fajny pomysł, gratuluje realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 19.04.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 .. jak podłaczaliście oświetlenie to żyły jakoś izolowaliście ? Jakaś koszulka, taśma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 14.05.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Nie, ale: a) kable były w sylikonowej izolacji (do większych temperatur)b) wszystkie łączenia poza podłączniem do oprawy (które było na śrubki) były w puszkach na zewnątrz sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.05.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 akurat punkt 2 to jest obowiazek. Spróbuje zyły owinąc folią aluminiowa i to powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorseba 24.09.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Witam, przejrzałem wątek ale swojej wątpliwości nie rozwiałem więc pozwolę sobie dopytać. Jak uważacie: Mam pomieszczenie 2,5x2,5x2,3. Chcę w nim umieścić saunę 2,0 x 2,0 x 2,0. Będzie więc w sumie naturalna dylatacja. Pytania są dwa. Czy ścianki konstrukcyjne mogę zrobić z profili aluminiowych "C" i do tego przykręcić łaty drewniane jako podkonstrukcje do boazerii ? ściany planuję zrobić wełną 5 a sufit 10 cm. Drugie pytanie: czy jak podniosę podłogę na kantówkach o 5 cm nad beton to też go ocieplać, dać wełnę ? czy zostawić wolną przestrzeń dla dylatacji ? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.10.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Coś takiego wyszło po1,5 roku a tak naprawde po 10 dniach dłubaniny drzwi polecam szklane bo nie ma sie odczucia bycia w klatce, mam zwykła żarówke w oprawce, ławka drewno topolowe - super drewno nie peka przy wysuszeniu, ma tendencje do zginania przy słojach. Zrobiłem tez z tego meble ogrodowe - REWELACYJNE drewno Koszty łaty 100 folia 100 boazeria 500 drzwi 600 piec 600 wełna 200 (na dachu 30cm) termometr, osłona zarówki 200 ławka 50 wkrety sruby 50 narożniki drewniane 100 SUMA 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.11.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam Budując nową chałupę, na poziomie -1 (dokładniej -0,5) specjalnie pod saunę przygotowaliśmy 1 pomieszczenie Powierzchnia nieco ponad 15mkw Wysokość od betonu do sufitu około 219cm Wymiar tylko po otynkowaniu około 375x420 Przyłącze wody i odpływ z myślą o prysznicu oraz gniazdo 3-fazowe wykonano Jest też okienko do otwierania lub uchylania oraz blisko do ciągu wentylacyjnego Piec, elementy wyposażenia, szklane drzwi, deski, izolacje itd chcę sam, indywidualnie pokupować i wykonać za pomocą zaprzyjaźnionej, złotej rączki własnym sumptem Proszę o porady, podpowiedzi, linki do polecanych stron, projektów, literatury, zdjęć itd Sauna w zamyślę ma mieć na jednej ścianie 2 ławeczki - górna i dolna o długości pozwalającej położenie się wysokiej (około 187) i niższej osoby (170) Na drugiej ścianie jedna lub 2 ławeczki krótsze aby szło usiąść Planuje wejście w ściętym pod katem 45 stopni narożniku, markowy piec ze sterownikiem zewnętrznym (dziwi mnie bardzo wysoka cena tych sterowników). Do tego oczywiście jakieś nagłośnienie i ładne oświetlenie (raczej nie tradycyjne kinkiety pod sufitem) W pomieszczeniu gdzie będzie sauna 2 jej ściany będą przylegać do ścian tego pomieszczenia a 2 będą całkowicie widoczne. Zastanawiam się czy chce mieć je również z zewnątrz drewniane czy może Płyty KG a na nich jakieś kafle czy coś innego, sam nie wiem Mam też zaprzyjaźnionego, dobrego stolarza ze sprzętem. Tu myślę o wykonaniu np. ławek lub innych prac. Mniemam, ze wyjdzie mnie to taniej niż kupno gotowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 14.11.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Hej saunobudowiczeChciałem Was spytać na jakiej wysokości od podłogi macie zamontowane piece. Pytam ponieważ znajomi mają dół pieca na wysokości ok 40 cm i narzekają, że jest im zimno w nogi.Dodatkowo chciałem spytać o umiejscowienie wywiewu wentylacji.Ściana czy sufit ? z góry dziekuję za odpowiedzi PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.11.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Hej saunobudowicze Chciałem Was spytać na jakiej wysokości od podłogi macie zamontowane piece. Pytam ponieważ znajomi mają dół pieca na wysokości ok 40 cm i narzekają, że jest im zimno w nogi. Dodatkowo chciałem spytać o umiejscowienie wywiewu wentylacji. Ściana czy sufit ? z góry dziekuję za odpowiedzi Pozdrawiam Marcin Piec montuje się tak jak jest wskazane w instrukcji konkretnego modelu Kratka zwykle jest na suficie a jak ktoś chce na ścianie to w najwyższym punkcie Wlot oczywiście na dole, zwykle pod piecem i leci też szpara pod drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.11.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 tez mamy w planie saune ... Ten swój wpis znalazłem an 1 stronie tego wątku z datą 25-01-2008 10:16 W końcu plan mam nadzieje przerodzi się w saunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boolean 22.11.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Dzień, dobry. To mój pierwszy post na forum. Dotąd byłem jego aktywnym czytelnikiem. Chciałem zapytać w kwestii prowadzenia instalacji elektrycznej (oświetlenie, sterpowanie, czujnik temp, głośniki). Kupiłem przewody w osłonie silikonowej, jednak teraz naszło mnie, czy w konstrukcji one powinny jeszcze iść w peszlu (jeśli tak to jakim), czy można je po prostu ułożyć "nagie" i przymocować?? Sauna jest wewnątrz mieszkania, a konstrukcja sauny z drewna konstrukcyjnego - samonośna. Wypełnienie ścian będzie z wełny mineralnej. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.11.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Dzień, dobry ... Witaj Nie mam pojęcia, poszukaj w necie na dedykowanych saunom stronach, ja intuicyjnie dałbym w peszlach Opowiedz trochę o swojej saunie. Może o jakieś foto czy plan się pokusisz. Wymiary, materiał, koszty, jakieś Twoje przemyślenia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.12.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 My mamy projekt i wybrane kafle. Niebawem mam nadzieję majster ułoży płytki na posadzce tego pomieszczenia i zaczniemy zakupy saunowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.12.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Kafle na podłogę całego pomieszczenia wybrane, zamówione, zapłacone, odbieram w poniedziałek. Teraz tylko czekać na 1-2 dni wolnego u majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts