kolegaodsauny 02.10.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Dzięki wielkie za podzielenie się czasem i wiedzą w przyszłym tyg zaczynam kuć kafelki w łazience (wywalam wanne) i ciągnę prąd 3-fazowy a potem jazda z konstrukcją . Pewnie będę miał do Ciebie i pozostałych forumowiczów jeszcze mnóstwo pytań o szczegóły Przeglądając fora natknąłem się na temat dylatacji między folia aluminiową a boazerią , uważasz , że to konieczne czy może się stykać ? o dylatacji między sauną a ścianami łazienki wiem (3-5cm styka) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.10.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Dzięki wielkie za podzielenie się czasem i wiedzą w przyszłym tyg zaczynam kuć kafelki w łazience (wywalam wanne) i ciągnę prąd 3-fazowy a potem jazda z konstrukcją . Pewnie będę miał do Ciebie i pozostałych forumowiczów jeszcze mnóstwo pytań o szczegóły Przeglądając fora natknąłem się na temat dylatacji między folia aluminiową a boazerią , uważasz , że to konieczne czy może się stykać ? o dylatacji między sauną a ścianami łazienki wiem (3-5cm styka) dzięki Tak, słyszałem, czytałem, ja nie robiłem W temacie ciągnięcia prądu do pomieszczenia. My mamy piec z zewnętrznym sterownikiem. Panel jest na zewnętrznej ścianie sauny przy drzwiach a sterownik schowany w szafie pod zabudowę, którą też sobie sami zrobiliśmy. Do sterownika idzie zwykły 5x2,5. Od sterownika już silikonowy bezpośrednio do pieca również 5x2,5. Dobrze tu policz bo ten silikon to nawet 15zł/mb a łączyć niewskazane Wstaw jakiś plan, szkic, projekt swojej sauny My nad swoim długo myśleliśmy, zaprojektowaliśmy coś co naszym zdaniem było super i świetnie by pasowało. 80% obeznanych osób zalecało nam inny układ, posłuchaliśmy ich i teraz bardzo im za to dziękujemy Edytowane 3 Października 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolegaodsauny 08.10.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć Robię prostą ekonomiczną saunę wymiary wewnętrzne 2m x 1,65 x 2m ze skosami (sauna w łazience na poddaszu) ściany: Boazeria świerkowa 14 mm / 96 mm klasa A Sauna Finlandia stelaż:Kantówka 34 mm x 54 mm Drzwi do sauny SCAN 7x19 (tafla brązowa) - ościeżnica olcha ławki: Listwa na ławki w saunie z drewna Abachi piec: Piec do sauny Harvia Vega BC80 (Piec z sterowaniem) oświetlenie: LED RGB IP 65 Co do szkicu to mam na kartce ale w takiej formie , że wstyd to tu umieszczać Niestety mam te cholerne skosy które sprawiają , że górna ławka będzie w małej odległości od sufitu planuję dolną ławkę zrobić na wysokości 40cm od ziemi , górną na 80 a sufit będzie gdzieś na wysokości 115cm więc ta górna będzie nam służyła do leżenia (ławka będzie szeroka na 60cm więc ta mała odległość od sufitu będzie tylko w rogu) dolna ławka szerokość 65cm . na ściany wełna 5cm na sufit 10cm , 3 kratki wentylacyjne , jedna pod piecem , druga pod górną ławką po przekątnej od pieca a 3 w suficie . kupiłem olej parafinowy do impregnowania ławek (boazerie też trzeba ?? ) to tak w skrócie , narazie jestem na etapie przygotowań tzn. skułem kafelki pod saunę, jutro będę kładł nowe , w środę planuję pociągnąć zasilanie 3fazowe a potem biorę się za konstrukcję postaram się coś bardziej szczegółowo opisać i wrzucić zdjęcia w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.10.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Wymiar jak na łazienkę to bardzo sensowny Kantówki my kupowaliśmy o podobnym rozmiarze, chyba niecałe 4x6 w cenie 3,50 za mb. Tu polecam tartak gdyż w sklepach saunowych jest sporo drożej. Na całość sauny poszło prawie 100mb . Na konstrukcji nie żałowałem. Często w saunach widuje obwieszony sufit. My zrobiliśmy solidnie sztywny i pomimo, że po długości ma zaledwie 210cm to i tak na środku mocowaliśmy konstrukcję do sufitu Boazerii na fakturze mam nieco ponad 19mkw + OSB i na to kamień w narożniku przy piecu Piec masz za podobną kasę, myśmy Harvia nie chcieli Watę dawaliśmy tak samo, zdecydowaliśmy się na ROCKSLAB, taka twardsza w arkuszach, wygodnie było z tym pracować Nie mamy również wentylacji pod górną ławą. Na wielu projektach jej nie było. Jednak zrobić nie zaszkodzi Piszesz o oświetleniu - LED. Mam nadzieję, że będziesz mieć też jakieś inne? Oczywiście to indywidualna sprawa ale chyba wszędzie widuje w tradycyjnych saunach widuję kinkiety w narożnikach. Jak sam zrobisz z resztek to tanio wyjdzie Namawiam też na mocniejsze światło pod ławami. My mamy zwykłe oprawy z tworzywa, wizualnie jak takie kanałowe z grubym kloszem. Tego i tak nie widać a włączone daje super efekt. Koszt lampy z 2-3 dychy, trochę przewodu i dodatkowy włącznik. My włączników mam 6 (ciągiem jako 3 podwójne) 1. dwa kinkiety w narożnikach 2. dwie lampy na dole pod ławami 3. led pod ławami 4. led na zewnątrz dookoła sauny przy suficie 5. oświetlenie od dołu kamienia za piecem 6 - zapasboróżnietobywa Lampy pod ławami mam w takich miejscach umieszczone, że stojąc w drzwiach i patrząc do sauny światło z nich nie razi, Jest umieszczone centralnie za/pod stelażem ław. Na początku o tym nie pomyśleliśmy ale po skończeniu sauny zostały małe zapasy kabla pod boazerią i szło to przesunąć o kilka/kilkadziesiąt cm Myśmy niczym nie malowali ławek ani ścian. Mamy surowe drewno. Tu zdania były też podzielone. U nas jest w 100% poprawne saunowanie czyli żadna część ciała nie styka się bezpośrednio z drewnem O domowej saunie myśleliśmy jakieś 10 lat, do dziś nie widzę nic co byśmy w niej zmienili czy poprawili. Dla nas jest idealna a rysunków, szkiców, materiałów, zdjęć itd była uzbierana solidna teczka. Teraz jest jeszcze solidniejsza gdyż doszły paragony i faktury oraz większe rachunki za prąd No ale jaka frajda i oszczędność czasu Choć ostatnią sobotę spędziliśmy, wraz z bliską rodziną, w saunarium w Redzie. Polecam to miejsce na kilkugodzinny wypoczynek oraz inspirację co do budowy sauny i poznania kultury saunowania Edytowane 11 Października 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolegaodsauny 11.10.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Panowie co myślicie o zostawieniu szpary pod drzwiami zamiast wlotu powietrza pod piecem ? piec będzie znajdował się obok drzwi . wentylacja grawitacyjna , mam kanał na wylot o średnicy 12cm Edytowane 11 Października 2018 przez kolegaodsauny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.10.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Drzwi do sauny w standardzie mają szparę pod drzwiami My mamy coś takiego https://saunatech.pl/drzwi-do-sauny-7x19-69-x-189.html Po zamontowaniu, gdzie ościeżnica stoi na samej posadzce, dolna szpara ma około 18mm My mamy zarówno szparę pod drzwiami jak i wlot pod piecem. Jak pomieszczenie jest zimne, to do nagrzania szparę pod drzwiami zasłaniamy, bo w nogi zimno Drzwi mamy też obok pieca ale to raczej zalecane i standardowe ustawienie w małych, domowych saunach Edytowane 12 Października 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potegat 16.10.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 WitamTeż myślę o salonie "prawie" wolnostojącej z boku budynku gospodarczego z piecem na drewno. A propo drewna to zastanawiam sie czy do budowy można użyc jesiona chodzi mi o wnętrze czyli boazeria ławki itd.Jesion jest twardy w porównaniu z olchą ale nie wiem czy to ma znaczenie. Mogę kupić deski 5 cm grubości po około 1000 zł za m3 już wysuszone, albo ciąć u mnie z nad łąki olchę która jeszcze rośnie ale to więcej pracy. Dziadek był stolarzem zostały po nim maszyny piła heblarka grubosciowka frezarka więc zrobic boazeria to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.10.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Witam Też myślę o salonie "prawie" wolnostojącej z boku budynku gospodarczego z piecem na drewno. A propo drewna to zastanawiam sie czy do budowy można użyc jesiona chodzi mi o wnętrze czyli boazeria ławki itd. Jesion jest twardy w porównaniu z olchą ale nie wiem czy to ma znaczenie. Mogę kupić deski 5 cm grubości po około 1000 zł za m3 już wysuszone, albo ciąć u mnie z nad łąki olchę która jeszcze rośnie ale to więcej pracy. Dziadek był stolarzem zostały po nim maszyny piła heblarka grubosciowka frezarka więc zrobic boazeria to nie problem. Jesion na boazerię z pewnością się nadaje. Co do ławek nie jestem przekonany Olcha też przewija się w surowcu na saunę ale to jak mniemam wtedy, gdy ktoś ma tego całą łąkę a na dodatek sprzęt aby obrobić Ja nie mam odpowiednich narzędzi, umiejętności ani dostępnego materiału w dobrej cenie. Nie braliśmy więc tego pod uwagę. Poszperaj w necie a z pewnością znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania Edytowane 16 Października 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potegat 16.10.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Mam olchy na niejedną saunę, więc może trzeba zrobić z grubych dech powiedzmy 8 grubości i 12 wysokości lączonej na pióro-wpust bez konstrukcji waty itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.10.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Mam olchy na niejedną saunę, więc może trzeba zrobić z grubych dech powiedzmy 8 grubości i 12 wysokości lączonej na pióro-wpust bez konstrukcji waty itp Coś co ma 8x12 (jak mniemam cm) dla mnie jest raczej drewnem konstrukcyjnym, belką a nie dechą Sauna zewnętrzna ma swoje prawa, ja ich nie znam Tak więc przepraszam, ale z braku wiedzy nie będę odpowiadał na takie pytania, ściśle związane z sauną zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potegat 16.10.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Kantówka belka bez znaczenia chodzi jak lepiej zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolegaodsauny 18.10.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Cześć , Jutro planuję położyć boazerie wewnątrz sauny , gdzieś tam na forum wyczytałem , że powinno się kłaść od góry do dołu.Niestety ja mam skosy w saunie i wygodniej byłoby mi od dołu do góry ją zacząć robić. Czy to ma jakieś znaczenie oprócz aspektu wizualnego ? Czy ew wilgoć nię będzie wchodziła w pióro tej boazerii ? ktoś ma jakieś info na ten temat ? Z góry dziękuję za odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.10.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 (edytowane) Cześć , Jutro planuję położyć boazerie wewnątrz sauny , gdzieś tam na forum wyczytałem , że powinno się kłaść od góry do dołu. Niestety ja mam skosy w saunie i wygodniej byłoby mi od dołu do góry ją zacząć robić. Czy to ma jakieś znaczenie oprócz aspektu wizualnego ? Czy ew wilgoć nię będzie wchodziła w pióro tej boazerii ? ktoś ma jakieś info na ten temat ? Z góry dziękuję za odpowiedzi . Tak, też tak wyczytałem i też tak kładliśmy - od góry. Boazerie mamy w poziomie Boazeria mocowana na te specjalne spinki. https://saunatech.pl/klamra-paneli-boazeryjnych.html Gdybym w ten sam sposób chciał robić od dołu to nie szło by tej spinki zamocować do konstrukcji sauny. Gdybym boazerie kładł "do góry nogami" czyli piórem w dół to też by było to źle zamocowane gdyż boazeria by zjeżdżała w dół. No nie, nie mam takiej wyobraźni, ja kładzenia od dołu jakoś nie widzę Nawet jeśli masz skosy to ja nie widzę utrudnienia dla kładzenia od góry gdzie pióro masz na górze a wpust na dole W 2 osoby jest to bardzo proste ale kilka tych 2,1m zamontowałem sam. Od dołu, robić samemu faktycznie było by to prostsze, gdyż by deska nie spadała W saunie suchej wilgotność jest bardzo mała, ja tym bym się nie przejmował gdyż to jakieś 10-15%. W domu masz co najmniej 30% a komfortowo to podobno pod 50% Z tą wilgotnością w suchej, fińskiej saunie to zwykle Ci przesadzają co mało saunowali w takowych No chyba, że się bywało tylko na solidnych seansach w "Ruskiej Bani" gdzie litrami leje się woda z lodem a witki trzaskają po plecach Edytowane 18 Października 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potegat 18.10.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Kupiłem książkę o saunach może ktoś czytał? ale nie rozwiązała mojego dylematu czy budować z bala czy z boazerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.10.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 My nie mamy jeszcze sauny obudowanej z zewnątrz. Jest jedynie przykręcona płyta OSB. Ostatnio się zastanawiałem czy nie warto by dołożyć jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie jakiegoś zwykłego przycisku alarmowego wewnątrz sauny. Bez jakiś dodatkowych funkcji w stylu wyłącznie pieca a jedynie sam alarm. Przewodów w zapasie pociągniętych kilka mam. Bym to puścił piętro wyżej do części mieszkalnej. No sam nie wiem. Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 13.11.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 witamKoledzy, moglibyście podpowiedzieć gdzie kupić drewno na boazerię i na ławki? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.11.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) witam Koledzy, moglibyście podpowiedzieć gdzie kupić drewno na boazerię i na ławki? dziękuję Ja kupowałem tu https://saunatech.pl/ dlatego że blisko mnie, dobre ceny i pozytywne opinie Znajdź firmę, która jest blisko Ciebie, porównaj ceny i postaraj się dogadać. Na miejscu zawsze łatwiej coś się dopytać, podpatrzeć, wymienić czy dokupić Ceny zbliżonego towaru zwykle, wszędzie są bardzo podobne U nas weekendowo sauna bardzo się przydaje, cały czas super choć niektóre weekendy, całodniowo spędzamy w saunariach, np. aquaparku Reda W naszej saunie pojawiły się 3 rodzaje witek przywiezionych z Litwy. Mamy brzozowe, dębowe i jakieś jeszcze, których nazwy nie pamiętam Przed seansem będzie trochę roboty z przygotowaniem, podczas więcej frajdy a po seansie, zdecydowanie więcej sprzątania Edytowane 16 Listopada 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 17.11.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Wiam, I mnie czeka budowa sauny w najblizszym czasie. Pomieszczenie malutie - mam nadzieje ze wystarczy Wymiary 1.90 x 1.25 po podlodze.Otwor na drzwi 80x201. Czy aby 'oszczedzic' miejsce - konstrukcja 5cm izolacja miedzy latami, na to folia i docelowa deska 15mm bedzie ok? Na suficie wejdzie wiecej izolacji bo 2.5m jest dostepne, tam tez wylot wentylacji bedzie. Czy przestrzen pomiedzy deska a izolacja/folia jest wymagana? Co z dystansem miedzy podloga a deska?czy deska moze dostykac podlogi czy lepiej jakby lekko byla uniesiona? czy taka szpara wowczas zostaje czy czyms jeszcze to uzupelniac?Na podlodze kafle. Piec - myslalem o combi? ktos ma? poleca? Kubatura niewielka- ponizej 4.5m3 zasilanie dostepne jest 3 fazy. Czy wszystkie combi skazane sa na sterownik zewnetrzny? pierwszy z brzegu https://saunykubik.pl/combi-z-parownikiem/1773-piec-sawo-scandia-combi-scac-60ns-n.html + sterownik https://saunykubik.pl/sauna-fiska-sucha/559-sterownik-nexen-ss16-maks-9-kw-3-kw.html to sie robi prawie 4k !!??masakra jak nie ma tanszej opcji na combi to chyba odpuszcze i zwykly(tanszy) ze sterowaniem na piecu - jakies typy pod te 4,5m3? Piotrulex super opis Twojego wykonania. Na pewno wielu takim jak mi to pomoze, Wierze ze ta tasma LED jest ok bo placenie za te 'saunowe' po 3stowki mi sie nie widzi:D Takie pytanie do Ciebie - ogladales moze osobiscie deski przed zakupem? Swierk na pewno ekonomiczniejsza opcja, ale myslalem o osice ze wzgledu na jej kolor a mianowicie o to ze jest najjasniejsza, co do mojej 'klitki' jakos najbardziej mi pasuje. Tez przegladam oferte saunatech. Obok saynykubik.pl i saunahome.pl chyba najlepsza maja oferte. choc moze nie widzialem innych bo tyle tego jest ze az za duzo Ok, pozdrawiam i za wszystkie pomocne informacje dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.11.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Wiam ... Witaj Wymiary niewielkie ale dasz radę, projektów jest sporo więc pewnie czymś się zainspirujesz Drzwi są też węższe niż 80cm, nie marnuj niepotrzebnie miejsca, choćby te 10cm Konstrukcję mam podobnie. Zalecali robić dylatacje przy ścianie i nieco mniejszą przy desce. My nie mamy. Gdyby nasza sauna była włączona z 10 godzin dziennie jak w saunariach to pewnie by tak było, ale przy naszych 2 godzinach 1-2 razy w tygodniu to wydaje mi się niekonieczne Wylot pamiętaj po przekątnej od pieca robić najlepiej Deski kładliśmy w poziomie idąc od góry. Aby nam ta dolna weszła musiała być nieco węższa więc i tak jest szparka kilka mm. Aby to równo wyglądało daliśmy przy posadzce listwę wykończeniową ale i tak zostawiliśmy z 2-3mm szparkę. Tak aby myjąc kafle mopem nie ciągnęło wilgoci z posadzki a jak od tego mopa się wybrudzi to wymienię sama listwę za kilka zł a nie całą deskę będę musiał wyrywać Nad kombi się nie zastanawialiśmy. Bywaliśmy w obiekcie gdzie była takowy i przebywanie w niej nas nie urzekało. Może to jakiś starszy model był ale nam przeszkadzało to bulgotanie wody co kilka minut. Cena też odstrasza Cieszę się, taki był mój zamiar LEDa pod ławami używamy w 95% świecenia w saunie. Pozostałe 5% to paląca się reszta do zdjęć czy prezentacji naszym gościom. Przy saunowaniu każdy woli LED. Zwłaszcza jak nie jesteśmy sami czy saunują razem z nami osoby, które w saunach nie bywają. Światło ściemniamy, leżące na deskach ręczniki jeszcze je przytłumiają i wtedy każdy zaczyna czuć się swobodnie nie przejmując się zbytnio golizną tylko delektując się całym ciałem sauną Tak, oglądałem deski przed zakupem. Problemem jest, że kupuje się w paczkach, nie idzie przebierać. Te tańsze, np. jakość B czy nawet A/B są pakowane w nieprzeźroczystą folię Jak chcesz jasno to operuj światłem - taniej wyjdzie . Nad osiką my się nie zastanawialiśmy. Braliśmy pod uwagę cedr ze względu na nieco ciemniejszy, przepiękny kolor, większą trwałość no i cudny zapach. Stwierdziliśmy jednak, że jak ta domowa sauna zda egzamin to przy remoncie za kilka lat być może nieco pokombinujemy z drewnem. Teraz operowaliśmy najpopularniejszymi standardami nie pakując się w koszty Mi jeszcze w mojej okolicy w oko wpadło http://www.dobrasauna.pl Gość z pasją i wiedza o drewnie wręcz niesamowita. Zwolennik piecy opalanych drewnem ale ma też i sporo elektryków Nie ma za co, dziel się dalej swoją wiedzą i dylematami U nas oczywiście wczoraj wieczorne saunowanie z aromatem cytrusowym, piernikowo-korzennym i kryształkami mentolowymi ... Edytowane 19 Listopada 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 19.11.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Otwor juz pod drzwi przygotowany a i lazienka na gotowo jes praktycznie wiec nie chce juz tego zmieniac..trudno:(Acha, na jednym z opisow montazu bylo cos o montazu drzwi 7cm ponad posadzka? czy to konieczne?czy nie mozna tak jak w moim przypadku w otwor 200cm wstawic drzwi o wym. zew. 198 czy tam 199?? Wentylacja bedzie - wlot pod piecem, wylot na drugiej scianie na gorze i nad sufitem sztywnym prostokatnym kanalem powrot do lazienki. Z tym kladzeniem od gory tak naprawde niedawno dopiero doczytalem, rozumiem ze chodzi tu o wygode montowania tych spiinek tak?A czy nie ma innej opcji montazu desek? np pistolet pneumatyczny? Ostatnio kladlem podbitke wlasnie taka sztyfciarka i mnie bardzo urzekla.Rozumiem ze tu znow przeszkadza estetyka i male bo male slady po sztyftach, no i ewentualnie cieplutki moglby byc taki jakby sie nie dobil dobrze:) No wlasnie a deski czym sie roznia takie od podbitki z tymi do sauny? obie swierk, obie pioro wpust, w moim przypadku chyba ok 10 moze 12mm bylo piora wiec sporo, czy poprostu nomenklatura inna a material ten sam? My nie jestesmy zapalonymi bywalcami sauny, ale oboje z zona ja lubimy i wiem ze majac 'pod reka' wlasnie z 1-2 razy w tygodniu bedziemy uzywac. musze jeszcze poszukac w miare waskiego pieca, i chyba rzeczywiscie normalny a nawet moze ze sterowaniem na piecu, bo nie widze jakos specjalnie w tym wypadku potrzeby kucia kolejnej sciany pod sterownik i to za wieksza kase. Choc wydaje mi sie ze wybor tych ze zdalnym sterowaniem jest wiekszy:( Czy orientujecie sie moze czy ktorys ze sklepow internetowych robi projekty jakies przy zakupie materialu? Ceny wydaja mi sie na podobnym poziomie pomiedzy sklepami, a moze akurat ktorys ma taka mozliwosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts