arturb__ 06.12.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 jak skończę wrzucę trochę zdjęć i informacji bo jak się robi jako amator to naprawdę to się przydaje:) może komuś się później przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 jak skończę wrzucę trochę zdjęć i informacji bo jak się robi jako amator to naprawdę to się przydaje:) może komuś się później przydadzą Lepiej to robic w trakcie - tak mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.12.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) jak skończę wrzucę trochę zdjęć i informacji bo jak się robi jako amator to naprawdę to się przydaje:) może komuś się później przydadzą Jak będziesz miał jakieś dylematy to wstawiaj na bieżąco Jeśli wszystko wiesz to "koko dżambo i do przodu" a my czekamy na finał Gdybym robił to sam to tez bym w trakcie pewnie pytał i pytał Jako, że robiłem to razem z gościem co ma "psi zmysł" do takiej roboty to wszystko szło jak z płatka. Odpowiedzi majstra pojawiały się zanim zauważyłem problem i w związku z nim zdążyłem zadać ewentualne pytanie Po tej robocie nabrałem trochę odwagi do majsterkowania. Sami z żoną zaprojektowaliśmy i zrobiliśmy prostą szafę pod zabudowę w tymi mini spa, która wyszła bardzo ładnie. Teraz sami okleiliśmy panelami płytę OSB i wygląda kapitalnie. Rura do wentylacji sauny na odcinku 2m leciała na widoku pod sufitem. Sam wymyśliłem stelaż i okleiłem go resztkami tych paneli. Dla mnie wygląda rewelacyjnie. Teraz tylko łączenia dopracować jakimiś kątownikami aluminiowymi i mamy finał Edytowane 7 Grudnia 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 08.12.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 tutaj działam. Płytki położone, panele zdjęte. powoli tylko weekendowo może coś wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 09.12.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 09.12.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 09.12.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 i po weekendzie. tyle się udało samemu zrobić. dalej za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.12.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Ekstra. Drzwi to jak mniemam, tylko na chwilę. Ja bym wyjął dla bezpieczeństwa . W dolnej belce frezujesz i chowasz śruby. Moim zdaniem niepotrzebnie, tam i tak będzie elastyczna wata. Boazerie kładziesz w pionie czy poziomie? My dawaliśmy w poziomie i już bez dodatkowego nabijania na konstrukcję dodatkowych listew. Jakbym konstrukcję pionową w narożnikach łączył na styk tak jak Ty to miałbym kłopot aby przymocować do niej później boazerię. Pamiętaj też o poprzeczkach na odpowiedniej wysokości abyś później mógł do nich przez boazerię przymocować poprzeczki na których położysz ławki, przykręcisz oparcie czy zamocujesz piec. Porób fory, pomierz, naszkicuj, zapisz Edytowane 10 Grudnia 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 10.12.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 piotrulex dzięki za podpowiedzi boazeria w poziomie mam zamiar montować dodatkowe listwy na folii w pionie, takie 1cm grubości nie łączę pionów na styk , zobacz na zdjęciu. jedna i druga ściana będzie do nich przymocowana. pamiętam o ławkach i piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 10.12.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 dolna ławka listwa jest na 48cmgórna ławka listwa jest na 93cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.12.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) dolna ławka listwa jest na 48cm górna ławka listwa jest na 93cm Nie wiem czy to góra listwy w konstrukcji czy poziom ławy na gotowo do siedzenia podajesz Jeśli to pierwsze to pamiętaj, ze do tego Ci dojdzie jeszcze z 4cm drewna konstrukcji ławy + 2,5cm grubość deski Ławy mam nadzieję robisz zdejmowane. Nie wszyscy tak robią a przydaje się przy sprzątaniu itd Jeśli chciałbyś jakieś szczegółowe foto, któregoś elementu, rozwiązania, wykonania itd to śmiało proszę Nie mówię, że mam idealnie a nawet dobrze, ale jestem zadowolony a będziesz mógł sobie przemyśleć W temacie stykania pionów konstrukcji w narożnikach. Na zdjęciu wygląda jakby były bardzo blisko. Ja bym oddalił choć z 5cm od narożnika. Jak nabijesz jeszcze 1cm listwę to będzie jeszcze bliżej. Jak na to nabijesz deskę na jednej ścianie to będzie Ci ciężko operować młotkiem aby przybić spinkę na konstrukcji na prostopadłej przyległej ścianie w tym narożniku. Piszę o tym gdyż ja w jednym narożniku o tym nie pomyślałem. Warto też tak piony porobić aby jak najmniej waty docinać Planując wymiar czy kładzenie kamienia za piecem pomyślałem o tym, aby jak najmniej odpadu było. To co odcinałem na jednej ścianie było idealne na drugą. Większosć boazerii mam w standardzie 210cm. Podobnie z ławkami choć tu miałem chyba z 4 długości abachi do wyboru Edytowane 10 Grudnia 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 10.12.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 piotrulex te wymiary to środek listwy poziomej, kantówki. podeślij proszę jak masz zrobione ławki, jak je ściagać itd co do pionów masz rację, jak dojdą listwy będzie ciężko. niestety będą musiał się z tym męczyć bo już nie rozkręcę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 10.12.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 a do wysokości ławki trzeba zminusować podłogę, jakąś kratkę na płytki. Chociaż może za wysoko będzie 48 plus 6 jak piszesz minus jakieś 4 na podłogę daje 50 cm. W sumie nie będzie się chyba za wysoko siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.12.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) piotrulex te wymiary to środek listwy poziomej, kantówki. podeślij proszę jak masz zrobione ławki, jak je ściagać itd co do pionów masz rację, jak dojdą listwy będzie ciężko. niestety będą musiał się z tym męczyć bo już nie rozkręcę.... Jak na foto, mam nadzieję, że pomogłem Dobrze abyś kątów pilnował. Mi z tym minimalnie średnio wyszło. Górna długa ława jest robiona super na styk na szerokość. Muszę nieco kombinować z jej wyciąganiem bo z tyłu mi się lekko zwęża i nie mogę przodu unieść mocno do góry. Albo wtedy skrócić ławę, według potrzeb o jakieś milimetry Ostatnio widziałem na foto saunę. Koleś nie miał pojęcia jak to zrobić przykręcane od tyłu i jak się montuje boazerie. Nie wiem czy mi uwierzysz ale wszystkie łepki wkrętów było widoczne. Dla mnie masakra https://www.facebook.com/photo.php?fbid=578362022626136&set=pcb.2175850506009234&type=3&theater&ifg=1 Znalazłem te zdjęcia, pozwalam sobie wkleić fragment, to ostatnie w innym wymiarze .... Edytowane 10 Grudnia 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.12.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) a do wysokości ławki trzeba zminusować podłogę, jakąś kratkę na płytki. Chociaż może za wysoko będzie 48 plus 6 jak piszesz minus jakieś 4 na podłogę daje 50 cm. W sumie nie będzie się chyba za wysoko siedzieć Hej Poniżej fragment mojego wpisu z 23 strony "Raszka jest wyciągana i ma wysokość 5cm Od poziomu raszki do poziomu dolnej ławy jest 45cm (po wyjęciu drewnianej podogi 50) Górna ława wyżej o kolejne 45cm Szerokość ław to około 55,5cm Ławy są z 6 desek o szerokości 8cm, odstępy na grubość boazerii 14mm i razem wyszło 55,5" Nam ten układ cały czas odpowiada co nie znaczy, że inne są niewygodne czy niepraktyczne Edytowane 10 Grudnia 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 10.12.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 piotrulex a mógłbyś podrzucić zdjęcie całej sauny? środka. bo nie mogę zrozumieć ułożenia tych ławek ze zdjęć. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.12.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Cofnij się kilka stron, np. na 23. Powinny być. Jak nie to postaram się pstryknąć i dodać ale w domu będę najprędzej w środę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturb__ 11.12.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 piotrulex znalazłem, mam taką samą konstrukcję oprócz montażu pieca, w drugą stronę, na stronie drzwi. Powiedz mi co to za kamienie? gdzie kupowałeś? kleiłeś na klej do n. płyty osb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.12.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Kamień sztuczny gdyż podobno bardziej wytrzymałe i stabilne na temperatury. Coś z Leroy nam w oko wpadło. Klej jakiś mocno elastyczny. Dokładnie podam w czwartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.12.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) piotrulex ... Powiedz mi co to za kamienie? gdzie kupowałeś? kleiłeś na klej do n. płyty osb? Na fakturze z LM mam jak niżej KLEJ ODKSZT ATLAS PLUS 20kg - 37,98zł https://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/kleje-i-zaprawy-klejowe/kleje-i-zaprawy-klejace-do-okladzin-ceramicznych/zaprawa-klejowa-plus-atlas,p454893,l392.html KAMIEŃ BETONOWY ELBRUS GRAPHITE 0,47m2 - 36,90 https://www.leroymerlin.pl/materialy-wykonczeniowe/elewacje/kamien-elewacyjny-i-dekoracyjny/plytka-elewacyjna-elbrus-graphite-37-5-x-12-5-cm-maxstone,p421091,l466.html IMPREGNAT DO KAMIENIA KNAP 1l - 31,49 https://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/grunty-i-impregnaty/impregnaty/impregnat-do-kamienia-1l-1l-knap,p152925,l383.html Najpierw sama płyta OSB została cienko pociągnięta klejem. To ściągnęło i kolejnego dnia były do tego klejone płytki Wygląda to dobrze, jak umiejętnie podświetlone to nawet świetnie. Jest to pewna odskocznia od monotonnej, drewnianej całości, świetnie komponuje się z błyszczącym, srebrnym piecem oraz jasnym drewnem Pamiętajmy, że drewno przy piecu bardzo szybko ściemnieje i położenie właśnie po to kamienia skutecznie temu zapobiegnie Korciło mnie nawet aby na suficie przy piecu coś takiego położyć ale już dałem sobie spokój ... Edytowane 13 Grudnia 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts