Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja gruntem szczepnym zrobiłem podkład. Zaraz będę klieił płytki.

Ok

Jak były kładzione płytki, to na przemian do końca, w narożnik dochodziła cała płytka raz z lewej a raz z prawej strony. Jak położył całą z lewej to ta z prawej, co do niej dochodziła, była z grubsza dopasowywana do nierówności już tej położonej

Nie wiem czy to zrozumiałe ale zdjęcia nie dam rady wstawić :(

zrozumiałe :), ale ja tak nie dam rady. bo wymiary ścianki mam pod szerokość dwóch płytek i 2cm na docięcie niestety nie przejdzie. jakoś to będzie

Zdrowych i rodzinnych Świąt!

Ale i tak będziesz musiał co drugi rząd ciąć płytki na pół. Przecież nie zrobisz od góry do dołu łączenia płytek w jednym miejscu ..

Ja robiąc wymiar tej płyty nie pomyślałem o szerokości płytek. Liczyłem głębokość ław ale tu i tak się pomyliłem o jakieś 2-3cm i płytki wchodzą w strefę ław gdzie miało być tylko drewno ;)

Najlepszego :)

My dziś wieczorem oczywiście sauna z naszymi gośćmi, później pasterka :)

Edytowane przez piotrulex

piotrulex , podpowiedz mi jeszcze proszę te poprzeczni w ławkach czy piony (nie siedziska) to z jakiego drewna robiłeś? też abachi?

No co Ty

Robi się z tego samego co konstrukcję sauny. U nas świerk niby. Drewno było bardzo ładne, jasne, równe, gładkie więc dobrze to wygląda. Jak czasem gdzieś indziej pod ławy zaglądam to potrafi być drewno z solidnymi drzazgami niedoheblowane

no to też tak zrobię, tylko dokupię jakiś kantówek bo moje są zielone, a nie chce mi się ich szlifować.

no widzisz, według mnie są prosto. i tak też zamierzam zrobić u siebie. mniej cięcia itd. Ja mam takie L jak niżej i wtedy na tej krótszej ścianie musiałbym mieć cały kamień i w kolejnym warstwie dwie połówki. średnio to by wyglądało według mnie.

IMAG2385.jpg

no to też tak zrobię, tylko dokupię jakiś kantówek bo moje są zielone, a nie chce mi się ich szlifować.

no widzisz, według mnie są prosto. i tak też zamierzam zrobić u siebie. mniej cięcia itd. Ja mam takie L jak niżej i wtedy na tej krótszej ścianie musiałbym mieć cały kamień i w kolejnym warstwie dwie połówki. średnio to by wyglądało według mnie.

Tak, zielone może słabo wyglądać ;)

Jutro Ci podeśle dokładniejsze zdjęcia jak wykonczylem ten kamień przy drzwiach dosłownie kilka dni temu. Naszym zdaniem proste, łatwe w wykonaniu, ale dobrze wygląda

Świetnie Ci idzie

Dziś u nas znów saunowanie a strój na Sylwestra to szlafroki. Nasi goście już zostali uprzedzeni :)

Odpada odwieczny dylemat, zwlasza Pań, w co się ubrać :)

i prośba o te zdjęcia tych ław gdybyś miał czas...

Pierwsze foto robione na etapie budowy, tu pewnie najlepiej wszystko widać. Myślę, że to by wystarczyło. To całe rusztowanie. Oparcie dolnej ławy przykręcone do widocznych pionów na stałe. Tu aby drewno nie pękało delikatnie pod wkręty nawiercałem. Ławy są ściągane jak widzisz na kolejnych zdjęciach

Kolejne to z dzisiejszego poranka

1 (0).jpg

IMG_20181227_092422male.jpg

IMG_20181227_092455male.jpg

IMG_20181227_092512male.jpg

IMG_20181227_092533male.jpg

...a dodatkowo poproszę "Jutro Ci podeśle dokładniejsze zdjęcia jak wykonczylem ten kamień przy drzwiach dosłownie kilka dni temu."

OK

Z jednej strony, tam gdzie łączy się boazeria z kamieniem świerćwałek wypukły. To już dano zrobione i widoczne na wcześniejszych zdjęciach

Tam gdzie kamień dochodzi do drzwi, u Ciebie pewnie też tak będzie. Ważne aby zrobić to idealnie równo. Ja wtedy jedną listwą wykończyłem kamień i drzwi

Coś podobnego https://saunatech.pl/plaskownik-50mm-x-9-5mm-mb.html

Musiałem dać do stolarza aby mi to trochę, prosto skrócił po szerokości

Z drugiej strony drzwi użyłem kątownika wykańczając zarówno boazerie jak i osadzone drzwi https://saunatech.pl/katownik-30mm-x-30mm-1mb.html Tu też musiałem jedną stronę nieco skrócić gdyż drzwi było nieco płyciej osadzone

IMG_20181227_092226male.jpg

IMG_20181227_092254male.jpg

IMG_20181227_092324male.jpg

Tu kolejne

Wlot pod piecem od zewnętrznej strony. Jak sauna nieużywana to chciałem zamknąć aby się nie kurzyło. pomysł sam się nasunął. Starczył 1m ceownika aluminiowego. Teraz w marketach budowlanych tego pełno o różnych kształtach. Przyklejone do paneli na ten sam klej jakim kleiłem panele do OSB. Wyszło OK. Koszt około 13zł

Przy podłodze też jak widać listwa aluminiowa

Foto drzwi z zewnątrz. Je też wykończyłem kątownikiem aluminiowym. Najpierw przykleiłem kątownik z zewnątrz, później osadziłem na stałe drzwi a na końcu dopasowałem drewniany kątownik wewnątrz. Ten aluminiowy zdecydowanie trudniej by był do przycięcia po szerokości ;)

Na ostatnim foto 2 identyczne prezenty od Gwiazdora. Jak widać grzeczni byliśmy :)

IMG_20181227_092656male.jpg

IMG_20181227_092701male.jpg

IMG_20181227_092707male.jpg

IMG_20181227_092845male.jpg

IMG_20181227_092757male.jpg