Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

Prawdopodobnie bez ocieplenia ciężko będzie nagrzać do 80-100 stopni a jeżeli nawet się uda to piec by musiał działać cały czas co może spowodować że go szybko szlak trafi nie mówiąc już o kosztach prądu. Dodatkowo myślę, że problem może być wykraplaniem się pary wodnej na nieocieplonych ścianach co zaowocuje precel czy później grzybem. Tak sobie tylko głośno myślę. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak się zastanawiam po co mam w saunie izolować ściany. jeśli będę z niej korzystać sporadycznie, gdzie sesja grzania będzie trwać 1- 2 godz.

może wystarczy po prostu wymurować z suporeksa ?

To też gdzieś wyczytałeś? Cały czas czekam na te linki gdzie "czytałeś, że do sauny nie powinno dawać się światła na normalny duży prąd, bo to niebezpieczne"

Dawaj, a chętnie poczytam, wiedzy nigdy dość

Przepraszam, mam takie przebłyski, że te Twoje pytania, to taka lekka wkrętka i nie zadajesz ich na poważnie ...

Jak ja się na czymś nie znam, to sporo czytam, aby nie popełnić wielu błędów. Nie spotkałem sauny stawianej z płyt warstwowych, budowanych z suprexa bez izolowania ścian czy konieczności instalacji lamp w saunie suchej np na 12V. Wkręcasz nas z tymi dylematami? Jeśli nie, to nie wymyślaj ponownie koła. Jeśli tak, to oszczędź nam proszę

Edytowane przez piotrulex

Mam piec, który ma pojedynczą ściankę i chodzi mi po głowie dorobienie takiego jakby płaszcza zewnetrznego z cienkiej blaszki np. 1.5mm z przerwą około 3-5cm aby poprawić cyrkulację powietrza przy ściankach. One gdy piec się dobrze rozgrzeje mają około 400stopni i płyta osb przy której stoi piec strasznie się przypaliła. Ciekaw jestem czy coś takiego spowodowało by że więcej ciepła by piec był w stanie oddać. Zasysało by oczywiście świeże powietrze z czerpni pod piecem. Mogę ewentualnie zamówić jakąś perforację, która zostanie wycięta plazmą według mojej specyfikacji.

Mam piec, który ma pojedynczą ściankę i chodzi mi po głowie dorobienie takiego jakby płaszcza zewnetrznego z cienkiej blaszki np. 1.5mm z przerwą około 3-5cm aby poprawić cyrkulację powietrza przy ściankach. One gdy piec się dobrze rozgrzeje mają około 400stopni i płyta osb przy której stoi piec strasznie się przypaliła. Ciekaw jestem czy coś takiego spowodowało by że więcej ciepła by piec był w stanie oddać. Zasysało by oczywiście świeże powietrze z czerpni pod piecem. Mogę ewentualnie zamówić jakąś perforację, która zostanie wycięta plazmą według mojej specyfikacji.

Hej. Możesz mieć racje, zerknij na konstrukcje piecy elektrycznych. Ja mam u siebie blachę dookoła w pewnej odległości od tej blachy bliżej grzałek. Jest właśnie taka przestrzeń gdzie na górze są otwory przez które również wylatuje powietrze. Finalnie piec mogę dotknąć ręką bez obawy poparzenia

Ty piec sam robiłeś czy kupiłeś gotowca?

Tak sam go robiłem ...

Zdolniacha z Ciebie, pograulować i pozazdrościć :)

Zerknij np. na ten, one mają tak samo jak mój elektryczny, jest dodatkowa blacha i na górze dziurki

https://saunatech.pl/narvi-mirva-6-16-m3-piec-opalany-drewnem-do-sauny-finskiej.html

Ja Ci już pewnie pisałem, że bym nie dawał tego OSB, które teraz Ci się pali. Ja bym kleił COŚ bezpośrednio na komin

No mówiłeś ale kupiłem już te płyty krzemionkowo-wapienne

Rozumiem. Ta płyta ma pewnie z 5cm grubości. Zakładając, że piec będzie stał tak jak stoi to dając takie płyty zmniejszasz odległość między piecem, a finalną obudową tego komina. Ty przecież nie musisz chronić komina przed temperaturą od pieca. Lekko rozumiem Twoje intencje, ale całościowo jakoś mi to nie pasuje. No nie wiem, weź to jeszcze z kimś przegadaj co się zna na saunach. Może w jakimś sklepie z akcesoriami czy zagadaj jakąś firmę co sauny stawia.

Dorobiłem te osłony po bokach, był to chyba trafiony pomysł. Powiedzcie o jakim przekroju zrobić dolot powietrza do sauny? Wystarczy 32mm mam taką rurę z której mogę zrobić przepust w ściankach ewentualnie mogę kupić jakaś rurę kanalizacyjną np. 50mm Pierwotnie chciałem dać 100 ale akurat w tym miejscu wypadła kantówka konstrukcji szkieletu altany i mam ograniczone możliwości. Kończę dodatkowo konstrukcję ław po świętach będę miał listwy na siedziska więc koniec już tuż tuż. Czy owe listwy na kołki drewniane mocować czy jednak wkręty od spodu?

Witam ponownie.

Nie mialem ostatnio czasu zagladać na forum. Moja sauna już praiwe skończona. Pozostało zrobić osłony lamp, przody ławek, raszke i upiekszenia typu cwiercwałki itd.

Najlepeij nam się saunuje przy swietle pod ławkami. Górnego prawie w ogole nie włączamy. Nie wiem czy teraz nie robiłbym tylko jednej górnej lampy w jednym rogu. Wystarczyłaby do sprzątania. Poniżej zdjęcia:

sauna jac.jpgsauna jac1.jpgsauna jac3.jpgsauna jac 4.jpgsauna jac 5.jpg

Saunowaliśmy 2 razy. Sauna szybko się nagrzewa (ocieplenie z wełny 5 cm - lambda 0,033 + folia)

Udało mi się zakupić super drzwi, które moge polecic ( to nie zadna reklama) - polska firma TAPIS. Drzwi mają czterostronną ościeżnice z drewna bukowego (również próg, dzięki czemu nie ciągnie spod drzwi), Wszędzie uszczelka. Bardzo solidne - 3 zawiasy.

Ze sklepów internetowych polecam również sauny KUBIK - super kontakt, wszystko na czas.

Edytowane przez kecaj201

... Powiedzcie o jakim przekroju zrobić dolot powietrza do sauny? Wystarczy 32mm mam taką rurę z której mogę zrobić przepust w ściankach ewentualnie mogę kupić jakaś rurę kanalizacyjną np. 50mm Pierwotnie chciałem dać 100 ale akurat w tym miejscu wypadła kantówka konstrukcji szkieletu altany i mam ograniczone możliwości ...

Piszesz o okrągłej rurze o średnicy 32mm? Jeśli tak to moim zdaniem za mało. W tych przekrojach biegły nie jestem, ale moim zdaniem Twój jest za mały. Choć z drugiej strony jak masz drzwi blisko pieca, a pod nimi standardową szparę to pewnie i będzie dobrze. Przekroje moich otworów gdzieś tu podawałem

... Kończę dodatkowo konstrukcję ław po świętach będę miał listwy na siedziska więc koniec już tuż tuż. Czy owe listwy na kołki drewniane mocować czy jednak wkręty od spodu?

Dla mnie oczywistym był montaż na wkręty od spodu. Tylko nie takie najzwyklejsze "czarne", a jakieś tam lepsze "złote". Ja najpierw lekko nawiercałem cieniutkim wiertłem i pilnowałem, aby wkręt był z pół centymetra krótszy. Widuję czasem ławy gdzie w miejscach przykręcania widać od góry czarne spękania

... Najlepeij nam się saunuje przy swietle pod ławkami. Górnego prawie w ogole nie włączamy. Nie wiem czy teraz nie robiłbym tylko jednej górnej lampy w jednym rogu. Wystarczyłaby do sprzątania ...

Z pewnością też o tym pisałem, u nas dokładnie tak samo. Do saunowania używany w 95% led pod ławami. Reszta włączana raczej tylko do zdjęć czy żeby komuś pokazać oraz do sprzątania. Kinkiety też są ozdobą, bez nich jakoś pusto by było. Zbytnio ich nie używamy, ale kosztowały kilka zł, a moim zdaniem dobrze wyglądają. Bez nich jakoś pusto by było :)

... Udało mi się zakupić super drzwi, które moge polecic ( to nie zadna reklama) - polska firma TAPIS. Drzwi mają czterostronną ościeżnice z drewna bukowego (również próg, dzięki czemu nie ciągnie spod drzwi), Wszędzie uszczelka. Bardzo solidne - 3 zawiasy ...

Jak masz solidny wlot pod piecem to próg jak najbardziej może być. Standardowo progu w drzwiach do sauny nie ma, ale sam sobie dorobiłem element do progu podobny, który blokuje mi dopływ pod drzwiami zimnego powietrza. Mogę tym progiem sobie wlot regulować gdyż mam to ruchome

Bardzo ładna sauna :)

Drzwi w saunie powinny mieć szczelinę a nie że są szczelne. Tak przynajmniej mnie uczono

Oczywiście, ja też czytałem, oraz, że piec powinien być zaraz obok drzwi, aby zimne powietrze wlatujące pod drzwiami nagrzewało się od tego pieca

Jeśli jednak jest możliwość, aby zrobić wlot powietrza pod piecem to szpara pod drzwiami robi się zbędna :)

Mnie tego nie uczono, tak wyczytałem w poradnikach na temat budowy sauny, na dodatek brzmi logicznie i jest zgodne z prawami fizyki :)

Choć faktycznie uszczelniony próg to raczej rzadkość. Osobiście ze względów bezpieczeństwa, choćby dla palców u stóp, ja w saunariach wolę mieć bez takich progów :)

Ja mam otwór wentylacyjny pod piecem, drugi w suficie najdalej od wlotowego. Wentylacja działa poprawnie, Wyczytałem na tym forum, ze ktoś zakrywa tą szczelinę pod drzwiami ręcznikiem czy czymś bo mu ciągnie po nogach, dlatego wole mieć próg z uszczelką. Raszka i tak wyjdzie na równo z progiem (próg z tego co pamiętam 5 cm) , także czy bez progu czy z progiem trzeba uważać na paluchy :)

Korzystając z okazji, życzę wszystkim na forum Wesołych Świąt i wielu radosnych chwil podczas wspólnego saunowania :)

Ja mam otwór wentylacyjny pod piecem, drugi w suficie najdalej od wlotowego. Wentylacja działa poprawnie, Wyczytałem na tym forum, ze ktoś zakrywa tą szczelinę pod drzwiami ręcznikiem czy czymś bo mu ciągnie po nogach, dlatego wole mieć próg z uszczelką. Raszka i tak wyjdzie na równo z progiem (próg z tego co pamiętam 5 cm) , także czy bez progu czy z progiem trzeba uważać na paluchy :)

Korzystając z okazji, życzę wszystkim na forum Wesołych Świąt i wielu radosnych chwil podczas wspólnego saunowania :)

W suficie najlepiej zrobić po przekątnej od wlotowego, wtedy najwięcej sauny ten ciąg nam przedmucha :). Też często spotykam wpisy, że ludzie zasłaniają tę szparę pod drzwiami. Też kiedyś kładliśmy tam jakąś "szmatę", niedawno dorobiliśmy taki wyciągany próg. U nas wyszło nieco niżej od wyciąganej podłogi w saunie. Jak mamy małe imprezy saunowe to pomieszczenie w piwnicy gdzie stoi sauna nagrzewamy itd. W momencie gdy nas nachodzi saunowanie wieczorem, idę włączyć samą saunę. W pomieszczeniu zimą mamy zima pewnie z 10 stopni i powietrze wpadające pod drzwiami zdrowo by ciągnęło po kostkach tym co siedzą na dolnej ławie :)

Spokoju dla Was i najbliższych, niech duch sauny będzie z Wami i opiekuje się Świątynia Gorąca :)

W suficie najlepiej zrobić po przekątnej od wlotowego, wtedy najwięcej sauny ten ciąg nam przedmucha :).

Dokładnie tak mam zrobione.

Co do zaleceń wentylacji to polecam zalecenia NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO

- PAŃSTWOWY ZAKŁAD HIGIENY

Zakład Higieny Środowiska:

https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/04/wytyczne-dotycz%C4%85ce-wymaga%C5%84-sanitarno-higienicznych-dla-saun.pdf

Szczelina pod drzwiami może być, ale nie musi. Najlepiej moim zdaniem zrobić otwór wlotowy pod piecem. Wylot najlepiej pod ławami jak w opisie. Ja nie za bardzo miałem jak to zrobić (musiałbym puszczać jakieś kanały wentylacyjne w scianach). Mam tylko po przekątnej wylot powietrza w sufice z zasuwą. Przymknięty do połowy żeby za dużej cyrkulacji też nie było (kwestia wyczucia). W linku, który podaje jest dokładniejszy opis dlaczego zaczęli robić otwór wylotowy pod górną ławą. Przy piecach elektrycznych nie jest już potrzebna aż tak duża wymiana powietrza krotnosc/godzine jak przy tradycyjnych piecach opalanych drewnem. Zresztą...zapraszam do lektury.

Dokładnie tak mam zrobione.

Co do zaleceń wentylacji to polecam zalecenia NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO

- PAŃSTWOWY ZAKŁAD HIGIENY

Zakład Higieny Środowiska ...

Tak, to też czytałem, jak dobrze pamiętam, więcej tam o myciu i utrzymaniu w czystości niż o wskazówkach konstrukcyjnych. Co do wymiarów otworów wentylacyjnych, lub choćby ich proporcji, to tam też nie znalazłem