Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapcham całą przestrzeń. Szczelina ma jakieś 25cm więc dużo tej wełny nie będzie.

Wiesz, 25cm to masz 5x więcej niż mam ja. To tak jakbyś dał na elewacje styropian 100cm zamiast 20cm. Różnica dla termoizolacji żadna

Też się zastanawiam czy płyta KG bezpośrednio pod boazerię to dobry pomysł ...

My na ścianie w narożniku gdzie stoi piec mamy właśnie imitację kamienia. Może nie ze strachu, ale bardziej dla fajnego efektu. Dodatkowo drewno przy piecu szybciej ciemnieje, tak dłużej będzie wyglądała jak nowa :). Nie jesteśmy też fanami dużej ilości surowego drewna, wiec z kamieniem mamy odmianę :). Sauna od zewnątrz też nie jest z drewna. Dłuższy czas stała obita płyta OSB, a później przykleiliśmy na nią szerokie panele podłogowe, które wpadło nam w oko

Jak nie widziałeś to cofnij się troszkę w postach a dałem sporo zdjęć, min. z kamieniem przy piecu

Edytowane przez piotrulex

Piękna robota, fikuśne kształty pomieszczenia, a jak wspaniale wyszło. Ile jakich osób posadzisz w miarę wygodnie? Jak ze wzrostem saunujacych pod skosem?

Dziękuję. Na dolnej ławce spokojnie mieszczą się 3 osoby. Na górnej dwie. Mam 182cm i na dolnej ławce spokojnie siedzę. Dotykajac sie czlowiekami mozna nawet w 7 osob saunowac.

• Like 1

Wiesz, 25cm to masz 5x więcej niż mam ja. To tak jakbyś dał na elewacje styropian 100cm zamiast 20cm. Różnica dla termoizolacji żadna

Też się zastanawiam czy płyta KG bezpośrednio pod boazerię to dobry pomysł ...

u

Wyjdzie tam mi grubo izolacji ale i tak muszę się odsunąć od ściany więc tą Szczeline wypełnic trzeba a balot wełny drogi nie jest.

Czemu płyta karton gips nie jest dobra? Ogniotrwala, a wyklejona folią o tak nie będzie stykać się z sauną, od środka będą deseczki.

... Czemu płyta karton gips nie jest dobra? Ogniotrwala, a wyklejona folią o tak nie będzie stykać się z sauną, od środka będą deseczki.

Nie wiem, nie znam się, głośno myślę

Jak na czymś się nie znam to szukam, czytam, ewentualnie pytam i robię tak jak inni

Jeszcze nigdy nie spotkałem rozwiązania, gdzie bezpośrednio pod deską sauny znajduje się płyta KG "wyklejona" folią aluminiową

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie,:D

planuję wykonać saunę w domu w ogrzewanym garażu.

śledziłem cały ten wątek i dużo już dzięki Wam się dowiedziałem, ale także mam kilka pytań może i oczywistych ale lepiej dopytać niż potem zrobić coś źle.

Będzie to sauna narożna na max 3 osoby, planuję wymiary 190 x 160 i ścięta ściana z drzwiami. wysokość ok 210-220

1 - w garażu mam płytki więc na tym planuję postawić saunę, czy ściany muszę przykręcać do podłogi na kołki i czy uszczelniać czymś przy podłodze?

2 - ściany narożne garażu są wewnętrzne - dosyć grube z tego co pamiętam 2xgruba cegła + styropian pomiędzy. Do nich planuje przykrecić konstrukcje

i teraz .... czy na ścianę od razu wełna 5 cm + folia aluminiowa potem dylatacja 2 cm i boazeria , czy coś jeszcze dać w środek ?

3. - dach planuje od góry OSB potem 2x5 welny folia aluminiowa dylatacja 2 cm i boazeria- tak samo czy coś wiecej dodac ?

4 - ściana skośna z drzwiami - czy może być z zewnątrz OSB ?

5 - wentylacja - wiem gdzie kratki tylko jak zrobić kanały wentylacyjne w tej konstrukcji?

6 - piec tutaj chciałbym coś porządnego ze sterownikiem zewnętrznym - co polecacie? i czy można zrobić tak intalację aby piec podłączyć do "siły" wtyczką tylko na czas saunowania ?

Z góry dziękuję za odpowiedz

pozdrawiam Wszystkich

BART :cool:

[ATTACH=CONFIG]442451[/ATTACH]

tak na szybko:D

2 ławki jedna szer ok 60 cm na wys 95

druga na wys ok 55 szer -40-45 zalezy ile zostanie miejsca

piec wiszący 9kW

drzwi zaznaczone na ziolono

Hej. Nie zrozumiałeś moich intencji i tego co chcę Ci przekazać. Wnętrze pomniejsz o grubość ścian. Skoro lewy bok na zewnątrz ma 60cm to wewnątrz ławka nie będzie miała tyle samo. No chyba, że ściany zrobisz z folii ;).

Jeszcze jedno. Na początku też kombinowaliśmy ze ściętą ścianą, tą z drzwiami, podobnie jak u Ciebie. Po wielu namowach naszych znajomych, doszliśmy do wniosku, że ich posłuchamy i zrobimy w prostokącie. To była świetna decyzja. Bardziej ustawna, nieco łatwiejsza w wykonaniu, wygodniejsza w użytkowaniu. Jak masz miejsce to przemyśl to jeszcze

Piec ze sporym zapasem nawet jakbyś robił w prostokącie. Policz 1KW na 1m3 i w maksie 1KW zapasu

No i dawaj szkic środka z uwzględnieniem grubości ścian i zachowaniem proporcji

Na razie jeszcze nie ogarnąłem tego programu żeby tak wszystko prawidłowo wprowadzać.

Jeżeli chodzi i wymiary to chciałbym żeby to były wymiary wewnętrzne, grubość ścian owszem ma znaczenie, ale na tym etapie tego nie uwzględniam, czy mi wyjdzie +-10 cm to jest do zaakceptowania :D

Bardzo mi zalezy na tej skośnej ścianie, bo zawsze w rogu będzie zajmowała mniej miejsca i wizualnie będzie super. przynajmniej w mojej ocenie.

Witam

Zatem piszę jak ja to widzę, ale fachowcem nie jestem

Ogrzewany garaż OK o ile będzie przy saunie jakiś prysznic i nieco miejsca, aby lekko się odgrodzić i zrobić urokliwe miejsce do wypoczynku między seansami.

My szkielet sauny przytwierdzaliśmy kołkami do posadzki, niczym nie jest uszczelniane

Patrząc od środka sauny to ja bym dał tak:

-boazeria - 14mm

-mała dylatacja - 20mm

- folia aluminiowa do saun

- wełna - 50-60mm

- ściana zewnętrzna sauny z czegokolwiek - ja mam OSB

- dylatacja z - 50mm

- ściana garażu

Na sufit 2xwiecej wełny niż w ścianę, tam najgoręcej więc i straty ciepła będą największe - tak jak piszesz będzie OK

Zewnętrzne ściany na początku miałem tylko z OSB, później widoczne ściany zewnętrzne okleiłem panelami podłogowymi :) - załączam zdjęcie z początku prac

Kanały w konstrukcji, tak jak pisałem, robiłem płaskimi kanałami do DGP, łatwiej mi to było upchnąć w konstrukcję niż okrągłe o podobnym przekroju

Piec mam w takim zestawie, chyba :) https://saunatech.pl/sentiotec-sawo-nordex-9-kw-nr-90ns-n-next-ze-sterownikiem-zewnetrznym-novitek-novicon-si-12.html i jest OK - zdjęcie z widoczną nazwą pieca

Tak. Zasilanie sauny zrobiłem tymczasowo podłączane wtyczką do "siły" i tak już zostało. To gniazdo jest na osobnym bezpieczniku i schodząc do saunarium właśnie tym bezpiecznikiem operujemy

IMG_20181203_172105.jpg

IMG_20181003_182341a.jpg

Dziękuję za szczególowe informacje,

widziałem w necie że dużo osób od razu na ścianę garażu daje wełne np 50 potem folia alu, dylatacja i boazeria czy takie rozwiązanie też jest ok?

bo szczerze nie widzę sensu robić jeszcze osb z tyłu od ścian gdzie i tak to jest niewidoczne.

spotkałem się też z wersją że na ścianę murowaną idzie najpierw folia a dopiero na to wełna i boazeria.

nie znam się na tym kompletnie i nie wiem jakie są plusy i minusy konkretnych rozwiązań:eek:

Dziękuję za szczególowe informacje,

widziałem w necie że dużo osób od razu na ścianę garażu daje wełne np 50 potem folia alu, dylatacja i boazeria czy takie rozwiązanie też jest ok?

bo szczerze nie widzę sensu robić jeszcze osb z tyłu od ścian gdzie i tak to jest niewidoczne.

spotkałem się też z wersją że na ścianę murowaną idzie najpierw folia a dopiero na to wełna i boazeria.

nie znam się na tym kompletnie i nie wiem jakie są plusy i minusy konkretnych rozwiązań:eek:

Prawda, sam mam konstrukcje i wełnę bezpośrednio na ścianę. Zalecają jednak zostawić przerwę na swobodny przepływ powietrza

Ja też się nie znam, poczytałem, zrobiłem, korzystam :)

Opisz nieco jak Ty widzisz saunę w swoim garażu

Jak ja to widzę :cool:

Mam garaż na jeden samochód ale dosyć spory, ogrzewany.

Samochodem w nim nie parkuje, używany jest jako, miejsce na rowery, kosiarkę, drewno kominkowe, spiżarnia itp. przechowalnia innych gadżetów :D

podłoga to gres bardzo dobrej jakości, wykończony cokołami

Saunę chce wstawić w róg na końcu garażu, 2 ściany bezpośrednio przykręcane do ścian garażu a ściana skośna i 2 krótkie budowa szkieletowa.

garaż jest wysoki tzn ok 3 m, ale nad sauną chce wykorzystać jeszcze przestrzeń na przechowywanie, niezbyt ciężkich przedmiotów.

przed sauną w garażu będzie leżaczek i można sobie odpoczywać.

Prysznic jest w pomieszczeniu obok także blisko.

Tak ja to widzę :)

Tak ja to widzę :)

OK. Jak prysznic blisko to może być. Ale później położysz się na leżaczku i będziesz widział dookoła te "rowery, kosiarkę, drewno kominkowe, spiżarnia itp. przechowalnia innych gadżetów"?

No to mi trochę nie pasuje z ideą relaksu. Pomyśl może nad jakimś lekkim wygrodzeniem, coś jak ozdobny, rozkładany parawan. My w saunarium blisko leżaczków mamy kabinę prysznicową, która jest z idealnie przeźroczystego szkła. Chcieliśmy kupić właśnie taki ozdobny parawan z jakimś ładnym obrazkiem, aby przysłaniać prysznic jak nie saunujemy sami. Coś w ten deseń https://allegro.pl/oferta/parawan-pokojowy-dekoracyjny-do-salonu-druk-plaza-6882433835 Życie pokazuje, że nie ma takiej konieczności, nie zapalamy górnego światła, rozstawiamy po kątach świeczki i robi się wystarczająco intymnie. Nie wiem zatem jak taki parawan by się finalnie spisywał, ale ja o czymś takim bym pomyślał :)

Zawsze mogę otworzyć garaż i poleżeć sobie na leżaku na podwórku.

Poza tym w garażu tak mam wszystko ułożone że nie przytłacza mnie to ilością ani widokiem.

Wstawię sobie dobre granie, dyskretne oświetlenie i będzie super, jeżeli wszytko już skończę to pochwalę się fotką oczywiście.

a jeżeli zachce mi się widoków i relaksu w obcowaniu z naturą mam kilka miejscówek w Polsce gdzie można się wybrać na weekend i zrelaksować na maksa :D

a wracając do tematu głównego.

jaki piec polecacie i dlaczego ?

moja preferencja to 9kW ze sterownikiem zewnętrznym (co prawda mam wstępnie coś upatrzone ale chętnie poznam Wasze zdanie)

pozdrawiam

Bart

Foty obowiązkowo :). Nie tylko z końca, ale i z postępów oraz przy każdym dylemacie. Warto się radzić na bieżąco

My też lubimy sobie pojeździć po saunariach, na relaks, różne eventy czy zawody. Coraz mniej mamy na to czasu, a mieszkamy na pustyni saunowej. Na dodatek, w obecnej sytuacji, mając saunę w domu, jesteśmy mocno wygrani no i wygrzani :). Od kiedy mamy swoją saunę mniej jeździmy, teraz przyjeżdżają do nas :) U nas bardzo wygodnie mieści się na siedząco 6 dorosłych osób :)

jaki piec polecacie i dlaczego ?

moja preferencja to 9kW ze sterownikiem zewnętrznym (co prawda mam wstępnie coś upatrzone ale chętnie poznam Wasze zdanie)

pozdrawiam

Bart

Jaki mamy piec to dawałem foto i wklejałem linka. Kupiliśmy gdyż był w rozsądnej cenie, produkowany cały czas w Skandynawii, no i grzałki grubsze niż w Harvia. 9KW, 3 fazy, sterowanie zewnętrzne.

Jak będziemy coś w saunie zmieniać to dla odmiany zapodamy coś w ten deseń

https://saunatech.pl/sawo-aries-6-kw-piec-do-sauny-finskiej-929.html

Dobrze by się komponował w naszym narożniku obłożonym ciemnym kamieniem i szło by go mocniej polewać wodą z aromatami :)