piotrulex 04.05.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) ... jeżeli chodzi i piec - to te kamienie mają wg producenta - lepiej oddawać ciepło niż blacha, zonbaczymy jak będzie w praktyce. obudowanie pieca płotkiem - kwestia gustu i bezpieczeństwa - zdecyduję jak już będzie zainstalowany piec. Blacha nie ma oddawać ciepła, a jest to tak skonstruowane, aby wręcz izolować. Gorąco ma wychodzić jedynie górą przez kamienie. Dlatego mając zwykły piec nie robiliśmy wygrodzenia. Nie jest u nas potrzebny i lepiej tak naszym zdaniem wygląda. Twój piec będzie mocno ozdobny więc tym bardziej szkoda go zasłaniać drewnem Edytowane 4 Maja 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BART85 19.05.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Widzę że temat się nie rozwija, to ja wrzucę kilka fotek z postępu prac [ATTACH=CONFIG]444285[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444286[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444287[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444288[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444289[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.05.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Widzę że temat się nie rozwija, to ja wrzucę kilka fotek z postępu prac ... U mnie żadne z Twoich zdjęć się nie otwiera Temat się może rozwijać, ale zależy to również od Ciebie Ja niebardzo mam co pisać, no chyba że o kolejnych saunowaniach, nowych aromatach itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BART85 20.05.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BART85 20.05.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Mam nadzięję że teraz już jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.05.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Mam nadzięję że teraz już jest ok Pewnie, że OK, ładna, czysta robota. Ja mam czujnik temperatury zamontowany nad piecem gdyż tak było w instrukcji. Ty będziesz miał pewnie po prawej stronie lampki narożnikowej. Zgadza się? Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 26.05.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Właśnie kupiłem do sauny piec firmy tylo 6.6kw. Model combi 6. Z funkcją parową. Mercedes wśród piecy. Model ma 15 lat a sam piec użyty 3 razy. Okazja za 1200pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.05.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Właśnie kupiłem do sauny piec firmy tylo 6.6kw. Model combi 6. Z funkcją parową. Mercedes wśród piecy. Model ma 15 lat a sam piec użyty 3 razy. Okazja za 1200pln. Super, ale bez foto to takie info się nie liczy Dawaj foto pieca i postępów prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 26.05.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.05.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) ... No, faktycznie solidnie maszyna wygląda. Szkoda, że jeszcze na kostce przed domem, a nie już w saunie Jak tam postępy? Dawaj foto jak Ci idzie. Edytowane 26 Maja 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BART85 26.05.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 dokładnie tak, odsunąłem od osi pieca ok 70 cm, takie otrzymałem wskazówki od osoby która zajmuje się montażem saun już ponad 20 lat.chodzi o to że powietrze nad piecem robi się najszybciej ciepłe, co nie koniecznie oznacza że w innej części będzie miało odpowiednią temperaturę, dlatego przesunąłem w stronę ławek.od soboty sauna już działa. jeszcze tylko ławek brakrozpędza się od 20 - 85 w ok 25 min zaraz wrzucę foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BART85 26.05.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.05.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) dokładnie tak, odsunąłem od osi pieca ok 70 cm, takie otrzymałem wskazówki od osoby która zajmuje się montażem saun już ponad 20 lat. chodzi o to że powietrze nad piecem robi się najszybciej ciepłe, co nie koniecznie oznacza że w innej części będzie miało odpowiednią temperaturę, dlatego przesunąłem w stronę ławek. od soboty sauna już działa. jeszcze tylko ławek brak rozpędza się od 20 - 85 w ok 25 min ... Właśnie po to pytałem. Zdania są podzielone w temacie umieszczania tego czujnika. Jedni mówili, że tam gdzie zwykle się siedzi, inni że trzymać się instrukcji. Jak na czymś się nie znam to czytam i zwykle tak robię. Jednak tłumaczenie o czujniku nad ławą gdzie się siedzi, brzmi bardzo rozsądnie Nagrzewa się bardzo ładnie Piec też super wygląda. Zobacz czy będzie bezpiecznie bez płotka, szkoda go zasłaniać Edytowane 26 Maja 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golpol 27.05.2020 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Nadszedł czas żeby sfinalizować zabudowę sauny. Wejście z łazienki, a za ścianą z miejscem na piec znajduje się garaż (tam będzie skrzynka zasilająca). Przygotowałem prosty schemat jak widziałbym jej realizację - wymiary pomieszczenia to 171x236, a planowana wysokość 210. Proszę o opinię czy moje założenia się sprawdzą czy też powinienem coś zmienić w wymiarach. Planuję poświęcić 8cm na ścianach na wełnę, dylatację i boazerię (zdania są co prawda podzielone, ale na razie nie planuję foli). Kubatura netto finalnie będzie miała ok 7,5m3 i zastanawiam się czy szukać pieca 9kW cz też wystarczy słabszy. Przede mną również decyzje odnośnie materiałów - na razie skłaniam się ku osice jako boazeria i abachi na ławy + jakieś ciemniejsze wstawki żeby nie było zbyt monotonnie - czy możecie polecić na pw. jakieś sprawdzone źródło wyposażenia - na razie mam tylko chęci więc interesuje mnie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.05.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) ... wymiary pomieszczenia to 171x236, a planowana wysokość 210 ... To wymiary wewnętrzne sauny na gotowo czy pomieszczenia w którym ją zrobisz? Daj większy rysunek lub większe cyfry na nim gdyż teraz nie widać. Rozmieszczenie super. ... Kubatura netto finalnie będzie miała ok 7,5m3 i zastanawiam się czy szukać pieca 9kW cz też wystarczy słabszy ... Mówią, o 1KW na każdy 1m3 + po 1KW na 1m2 słabiej izolującej powierzchni (np. szklane drzwi). Dla mnie piec byłby idealny. Zerknij na wcześniejsze wpisy w tym temacie, a pytań będziesz miał mniej. Gabaryt sauny pewnie mam podobny i piec pewnie też 9KW. Edytowane 28 Maja 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golpol 29.05.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 To wymiary wewnętrzne sauny na gotowo czy pomieszczenia w którym ją zrobisz? Daj większy rysunek lub większe cyfry na nim gdyż teraz nie widać. Faktycznie niewiele było widać - poprawiam się: Co i jakie ma wymiary jest teraz czytelniejsze. Kantówkę planuje 40x60 i przy wełnie 50 (do przytrzymania jej użyję sznurka jutowego) zostaje mi 10 mm dylatacji - wystarczy ?. Na ławkach przerwy po 10mm będą chyba OK. Jako piec więc 9kW - wstępnie https://saunykubik.pl/90-kw-sauna-8-14-m3/472-piec-narvi-nc-90-kw-sterownik-zewn%C4%99trzny.html - mam nadzieję, że nie będzie to uznane za reklamę. Szerokość - 44 cm i głębokość - 32 cm - będą chyba OK Jak czytam, piec to głównie grzałki - jak można zweryfikować, że posłużą i nie jest to jakaś chińszczyzna (chociaż nie jest to regułą i Made in China nie musi być wcale złe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Faktycznie ... Ja wymiary naszej podaje na stronie 23 Wewnątrz ma 210x170 i wysokość 205 PODSTAWOWE WYMIARY 210 - dolna i górna ława o pełnej długości 175 - tylko dolna ławka o długości około 120 - ulubiony kącik córki Raszka jest wyciągana i ma wysokość 5cm Od poziomu raszki do poziomu dolnej ławy jest 45cm (po wyjęciu drewnianej podogi 50) Górna ława wyżej o kolejne 45cm Szerokość ław to około 55,5cm Ławy są z 6 desek o szerokości 8cm, odstępy na grubość boazerii 14mm i razem wyszło 55,5 Z racji szerokości to Ty na dolnej ławie raczej nie poleżysz Wata u nas szła ta sztywna w arkuszach, żaden sznurek nie był potrzebny Grzałki w naszym piecu były nieco grubsze, niż w niektórych innych, dla nas to było zachętą do zakupu tego co mamy Układ masz super, my na krótszym boku nie mamy górnej ławy. Takie nieco lustrzane odbicie Edytowane 1 Czerwca 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moran33 08.06.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Też chciałbym mieć własną saunę!___Reklama na forum jest płatna. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Tomaszs131 Moderowano link reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.06.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Pogoda słoneczna, a do nas w najbliższy weekend kolejni znajomi wpadają na saunowanie. Jak tam Wasze sauny czy postępy z ich budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shady79 17.06.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Ja to z sąsiadem od stycznia regularnie co 2 dzień Oboje nie chorowaliśmy i żaden wirus nam nie straszny Od wczoraj mamy jeszcze do dyspozycji basen w ogrodzie aby po seansie się miło schłodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts