Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu czytam to forum i bardzo mi pomogło w planowaniu mojej małej sauny.

Teraz mam dylemat odnośnie pieca. Moja sauna ma mieć 190x140x180.

Piec ma być elektryczny i niestety jednofazowy.

Znalazłem takie, które teoretycznie powinny pasować wg tabelek do 6 m3

- Harvia BC45

- Narvi Minex 3,6

-Savo Mini 3,6NB

Czy ktoś miał z tymi piecami do czynienia i może mi doradzić w wyborze?

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu czytam to forum i bardzo mi pomogło w planowaniu mojej małej sauny.

Teraz mam dylemat odnośnie pieca. Moja sauna ma mieć 190x140x180.

Piec ma być elektryczny i niestety jednofazowy.

Znalazłem takie, które teoretycznie powinny pasować wg tabelek do 6 m3

- Harvia BC45

- Narvi Minex 3,6

-Savo Mini 3,6NB

Czy ktoś miał z tymi piecami do czynienia i może mi doradzić w wyborze?

My mamy SAWOTEC + zewnętrzny sterownik i jesteśmy zadowoleni. Patrzyłem na grubość grzałek i wyglądało to lepiej niż w Harvia

1 (9).jpg

IMG_20181227_092845male.jpg

Edytowane przez piotrulex

Witajcie,

mam parę pytań odnośnie konstrukcji pod saunę w domu.

1. Widzę, że większość z was wykorzystuje do budowy zwykłe kantówki z Ciastoramy czy lepiej może do tego celu użyć drewna c24?

2. Jakiej grubości płytę OSB lub sklejkę proponujecie pod kamień dekoracyjny w saunie?

1. Do takich małych pomieszczeń jak sauna domowa, odnoszę wrażenie że standardowe kantówki są wystarczającym rozwiązaniem

2. Według linijki nasza płyta OSB ma około 13mm. Grubszej nie chciałem dawać, aby jeszcze bardziej mi kamień nie odstawał od boazerii. Gdybym dokładnie wiedział w jakim miejscu ma być ten kamień to pewnie bym tak zrobił konstrukcję, aby te różne materiały mi się licowały. Wyszło jak na foto, wykończone świerćwałkiem i odnoszę wrażenie, że jest OK

1 (4).jpg

Ostatecznie zdecydowałem się na Narvi. Podobno ostatnia firma produkująca w Europie.

Co do drewna c24 to różnica w cenie poraża.Na moją konsrukcje wyszło 2700 po zamówieniu suszonej kantówki w tartaku 740.

Z doświadczenia budowy drewutni itp kantowka da radę bez problemu.

Skoro tak mówią :)

Piecyk ładny, niewielki ale w ciekawym kształcie

Dawaj foty z postępu prac, projekt, dziel się wątpliwościami :)

Witam wszystkich,

Proszę Was o podpowiedź, jestem na etapie budowania sauny w domu. A konkretnie w piwnicy od razu zaznaczam ze ma to być budżetowa wersja ;) tak więc miałem jakieś stare kafelki stelaże robię z resztek po więźbie dachowej. Muszę się wczytać jeszcze we wszystkie posty i spr jak to u Was wygląda. Teraz jestem na etapie szukania pieca i nie ukrywam szukam coś używanego. I tu mam pytanie co sądzicie o tym ogłoszeniu?

https://www.olx.pl/oferta/piec-do-sauny-9-kw-CID628-IDF2YBA.html?requestFromAd=1&track%5Bmessage_sent%5D=1&id_at=7839967787

Zastanawiam się nad tym nowym ale kompletni nie wiem na co patrzeć poza mocą. Moja sauna ma mieć ok 7,7m3. Ocieplenie planuje z waty 10cm. Za nie długi czas postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Z góry dziękuje za pomoc.

Nie brałem pod uwagę kupna używanego pieca, więc nie pomogę Ci w tej decyzji.

Nasza sauna miała nie tylko cieszyć ciało i ducha, ale także i oko. Wstępny kosztorys samej sauny wychodził na maksymalnie 6tys i pewnie tak z grubsza wyszło. Do tego wszystko dookoła w tym pomieszczeniu, gdyż to też było niewykończone, piwniczne pomieszczenie (tak jak u Ciebie) z gołym betonem. Zrób porządnie :)

Na zdjęciu pod rowerami widzisz plan sauny, nakreślony żółtą taśmą na posadzce

26178581_1497993040269953_1490853603_o.jpg

26133658_1498003026935621_848006732_o.jpg

• 2 weeks później...

witam serdecznie jestem nowy

ale zamierzam zbudować ogrodową saunę

wymiar 2.0 x1.9 wysokość 1.9 przy ścianie i dalej skos zapewne ścięty

w jednym budynku dodatkowe pomieszczenie jako przebieralnia miejsce na prysznic i na leżaki 2.0 x2.0

na zewnątrz mały tarasik z możliwością prysznicu na zewnątrz

piec opalany drzewem

mam wiele niewiadomych

ale może chcecie mi zwrócić uwagę na podstawowe błędy

witam serdecznie jestem nowy

ale zamierzam zbudować ogrodową saunę

wymiar 2.0 x1.9 wysokość 1.9 przy ścianie i dalej skos zapewne ścięty

w jednym budynku dodatkowe pomieszczenie jako przebieralnia miejsce na prysznic i na leżaki 2.0 x2.0

na zewnątrz mały tarasik z możliwością prysznicu na zewnątrz

piec opalany drzewem

mam wiele niewiadomych

ale może chcecie mi zwrócić uwagę na podstawowe błędy

Daj jakiś projekt, napisz coś więcej to może coś podpowiemy. Ciężko wytykac błędy jak prawie nic nie napisałeś :)

Dla mnie wysokość 190cm to zbyt mało

Wewnętrznie 200cm to też o 10cm dla mnie za mało, abym na ławce wygodnie kopyta wyciągnął

Wypoczywalnia 2x2, a tam przebieralnia, prysznic i leżaki. Jak leżaki to pewnie minimum 2. Dla mnie to też za mało miejsca, aby to było wygodne, no chyba, że maks w 2 osoby tam będziecie przebywać.

Wy (2 osoby) weźmiecie prysznic i walniecie się na leżaki, Wasi znajomi (choćby 2 osoby) będą chcieli iść pod prysznic, do którego muszą dojść, a później gdzieś wypocząć. Dodatkowo drzwi sauny otwierają się na zewnątrz, a to też zajmuje miejsce.

Na początek sam sobie zrób szkic zachowując skalę, najlepiej rzut posadzki, zaplanuj i wrysuj wszystko co potrzebujesz.

Później pytaj

wysokość 1.9m ale przy ścianie dalej skos dachu który zetnę zapewne na wysokości 2.4m może 2.2m płaskim sufitem

projekt mam w głowie dzisiaj ma drewno konstrukcyjne zawitać więc od jutra zacznę coś okładać

ale najpierw szkielet potem dach no i ściany zewnętrzne

następnie podłoga

i już wtedy zacznie się zabawa z sauna

co do ścian zewnętrznych

na kantówce 5x10cm od zewnątrz folia wiatrowa (może jakaś podpowiedź jaka) na to listwa i obiciówka

od wewnątrz wełna 10cm folia alu na papierze listwa i boazeria

dach w ten sam sposób

podłoga zamiast boazerii deska podłogowa i pod legarami siatka stalowa na zatrzymanie gryzoni

co do wymiarów wewnętrznych sauny wyjdzie w praniu

na zewnątrz ma mieć 2.4m x 4.5m

wiec szerokość powinna wyjść około 2.05 tylko długość 1.9 czy nie za dużo

robię to dla 2 osób wiadomo że czasem będzie więcej

W temacie zewnętrznych saun nie podpowiem, nie znam się. Twój opis wygląda OK. Podłogę też solidnie ociepl, aby Ci nie ciągnęło w zimie. 205 już lepiej. Standardowa boazeria ma 210 i zrobiłem tak, aby nie obcinać :). 190 to całkiem sporo, Ja mam nieco mniej tak aby weszły 2 ławy i było przejście. Nie pamiętam ile mam, ale w wątku jest sporo zdjęć i opis. Wysokość z 210 będzie super, na warunki domowe raczej więcej nie potrzeba, no maks 220. Jeśli masz tam w planie prowadzić widowiskowe seanse saunowe to wiadomo, że na machanie ręcznikiem jeszcze wyżej by się przydało :). Piec do zewnętrznej bym raczej dał opalany drewnem tunelowy. Wsad coś jak kominkowy w wypoczywalni co Ci też nieco pomieszczenie ogrzeje. Choćby coś takiego https://saunatech.pl/kota-kuru-tunnel-6-14-m3-piec-na-drewno-do-sauny-finskiej.html

My też zwykle saunujemy w 2 osoby choć sąsiedzi, znajomi czy rodzina jest dość częstym gościem. Wygodnie siedzimy w 6 dorosłych osób o przeciętnych gabarytach. Sami to bardzo wygodnie się kładziemy i taki właśnie miał być minimalny wymiar

zastanawiam się mocno nad przejściem komina przez siane szkieletowa

znalazłem takie coś Kształtka IGNIS PROTECT

https://instalreporter.pl/porady/jak-izolowac-przejscia-rur-spalinowych-i-dymowych-przez-sciany-wykonane-z-palnych-materialow-budowlanych/

no ale gdzie to kupić to już nie znalazłem

może macie jakiś pomysł?