piotrulex 17.06.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Ja to z sąsiadem od stycznia regularnie co 2 dzień Oboje nie chorowaliśmy i żaden wirus nam nie straszny Od wczoraj mamy jeszcze do dyspozycji basen w ogrodzie aby po seansie się miło schłodzić Dawaj foto Na ścianie koło pieca coś wymyśliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shady79 17.06.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Dawaj foto Na ścianie koło pieca coś wymyśliłeś? Jeszcze nie, czekam na kolegę aby mi w tym pomógł ale on w UK i nie wiadomo kiedy uda mi się przylecieć na urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.08.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Pogoda piękna, mało saunowa choć fajnie tak posiedzieć między seansami w szlafroku na tarasie i chłodzić się w niewielkim basenie . Włączamy jak ktoś do nas wpada, a to na szczęście często się przytrafia. Ostatnio sauna chodziła od 20, prawie do 2 w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 15.08.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Witam wszystkich.Od pewnego czasu czytam to forum i bardzo mi pomogło w planowaniu mojej małej sauny.Teraz mam dylemat odnośnie pieca. Moja sauna ma mieć 190x140x180.Piec ma być elektryczny i niestety jednofazowy.Znalazłem takie, które teoretycznie powinny pasować wg tabelek do 6 m3- Harvia BC45- Narvi Minex 3,6-Savo Mini 3,6NBCzy ktoś miał z tymi piecami do czynienia i może mi doradzić w wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark_3at 19.08.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Witajcie, mam parę pytań odnośnie konstrukcji pod saunę w domu. 1. Widzę, że większość z was wykorzystuje do budowy zwykłe kantówki z Ciastoramy czy lepiej może do tego celu użyć drewna c24? 2. Jakiej grubości płytę OSB lub sklejkę proponujecie pod kamień dekoracyjny w saunie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.08.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Od pewnego czasu czytam to forum i bardzo mi pomogło w planowaniu mojej małej sauny. Teraz mam dylemat odnośnie pieca. Moja sauna ma mieć 190x140x180. Piec ma być elektryczny i niestety jednofazowy. Znalazłem takie, które teoretycznie powinny pasować wg tabelek do 6 m3 - Harvia BC45 - Narvi Minex 3,6 -Savo Mini 3,6NB Czy ktoś miał z tymi piecami do czynienia i może mi doradzić w wyborze? My mamy SAWOTEC + zewnętrzny sterownik i jesteśmy zadowoleni. Patrzyłem na grubość grzałek i wyglądało to lepiej niż w Harvia Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.08.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Witajcie, mam parę pytań odnośnie konstrukcji pod saunę w domu. 1. Widzę, że większość z was wykorzystuje do budowy zwykłe kantówki z Ciastoramy czy lepiej może do tego celu użyć drewna c24? 2. Jakiej grubości płytę OSB lub sklejkę proponujecie pod kamień dekoracyjny w saunie? 1. Do takich małych pomieszczeń jak sauna domowa, odnoszę wrażenie że standardowe kantówki są wystarczającym rozwiązaniem 2. Według linijki nasza płyta OSB ma około 13mm. Grubszej nie chciałem dawać, aby jeszcze bardziej mi kamień nie odstawał od boazerii. Gdybym dokładnie wiedział w jakim miejscu ma być ten kamień to pewnie bym tak zrobił konstrukcję, aby te różne materiały mi się licowały. Wyszło jak na foto, wykończone świerćwałkiem i odnoszę wrażenie, że jest OK Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 20.08.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Ostatecznie zdecydowałem się na Narvi. Podobno ostatnia firma produkująca w Europie.Co do drewna c24 to różnica w cenie poraża.Na moją konsrukcje wyszło 2700 po zamówieniu suszonej kantówki w tartaku 740.Z doświadczenia budowy drewutni itp kantowka da radę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.08.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Ostatecznie zdecydowałem się na Narvi. Podobno ostatnia firma produkująca w Europie. Co do drewna c24 to różnica w cenie poraża.Na moją konsrukcje wyszło 2700 po zamówieniu suszonej kantówki w tartaku 740. Z doświadczenia budowy drewutni itp kantowka da radę bez problemu. Skoro tak mówią Piecyk ładny, niewielki ale w ciekawym kształcie Dawaj foty z postępu prac, projekt, dziel się wątpliwościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 25.08.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Na razie zwoze materiały. Dzisiaj zrobiłem podłogę, ale jakoś nie potrafię z telefonu wrzucić zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki1985 28.08.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Witam wszystkich, Proszę Was o podpowiedź, jestem na etapie budowania sauny w domu. A konkretnie w piwnicy od razu zaznaczam ze ma to być budżetowa wersja tak więc miałem jakieś stare kafelki stelaże robię z resztek po więźbie dachowej. Muszę się wczytać jeszcze we wszystkie posty i spr jak to u Was wygląda. Teraz jestem na etapie szukania pieca i nie ukrywam szukam coś używanego. I tu mam pytanie co sądzicie o tym ogłoszeniu? https://www.olx.pl/oferta/piec-do-sauny-9-kw-CID628-IDF2YBA.html?requestFromAd=1&track%5Bmessage_sent%5D=1&id_at=7839967787 Zastanawiam się nad tym nowym ale kompletni nie wiem na co patrzeć poza mocą. Moja sauna ma mieć ok 7,7m3. Ocieplenie planuje z waty 10cm. Za nie długi czas postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 31.08.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Nie brałem pod uwagę kupna używanego pieca, więc nie pomogę Ci w tej decyzji. Nasza sauna miała nie tylko cieszyć ciało i ducha, ale także i oko. Wstępny kosztorys samej sauny wychodził na maksymalnie 6tys i pewnie tak z grubsza wyszło. Do tego wszystko dookoła w tym pomieszczeniu, gdyż to też było niewykończone, piwniczne pomieszczenie (tak jak u Ciebie) z gołym betonem. Zrób porządnie Na zdjęciu pod rowerami widzisz plan sauny, nakreślony żółtą taśmą na posadzce Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 08.09.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 witam serdecznie jestem nowy ale zamierzam zbudować ogrodową saunęwymiar 2.0 x1.9 wysokość 1.9 przy ścianie i dalej skos zapewne ściętyw jednym budynku dodatkowe pomieszczenie jako przebieralnia miejsce na prysznic i na leżaki 2.0 x2.0na zewnątrz mały tarasik z możliwością prysznicu na zewnątrz piec opalany drzewemmam wiele niewiadomych ale może chcecie mi zwrócić uwagę na podstawowe błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.09.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) witam serdecznie jestem nowy ale zamierzam zbudować ogrodową saunę wymiar 2.0 x1.9 wysokość 1.9 przy ścianie i dalej skos zapewne ścięty w jednym budynku dodatkowe pomieszczenie jako przebieralnia miejsce na prysznic i na leżaki 2.0 x2.0 na zewnątrz mały tarasik z możliwością prysznicu na zewnątrz piec opalany drzewem mam wiele niewiadomych ale może chcecie mi zwrócić uwagę na podstawowe błędy Daj jakiś projekt, napisz coś więcej to może coś podpowiemy. Ciężko wytykac błędy jak prawie nic nie napisałeś Dla mnie wysokość 190cm to zbyt mało Wewnętrznie 200cm to też o 10cm dla mnie za mało, abym na ławce wygodnie kopyta wyciągnął Wypoczywalnia 2x2, a tam przebieralnia, prysznic i leżaki. Jak leżaki to pewnie minimum 2. Dla mnie to też za mało miejsca, aby to było wygodne, no chyba, że maks w 2 osoby tam będziecie przebywać. Wy (2 osoby) weźmiecie prysznic i walniecie się na leżaki, Wasi znajomi (choćby 2 osoby) będą chcieli iść pod prysznic, do którego muszą dojść, a później gdzieś wypocząć. Dodatkowo drzwi sauny otwierają się na zewnątrz, a to też zajmuje miejsce. Na początek sam sobie zrób szkic zachowując skalę, najlepiej rzut posadzki, zaplanuj i wrysuj wszystko co potrzebujesz. Później pytaj Edytowane 9 Września 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 09.09.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 wysokość 1.9m ale przy ścianie dalej skos dachu który zetnę zapewne na wysokości 2.4m może 2.2m płaskim sufitem projekt mam w głowie dzisiaj ma drewno konstrukcyjne zawitać więc od jutra zacznę coś okładaćale najpierw szkielet potem dach no i ściany zewnętrzne następnie podłoga i już wtedy zacznie się zabawa z saunaco do ścian zewnętrznychna kantówce 5x10cm od zewnątrz folia wiatrowa (może jakaś podpowiedź jaka) na to listwa i obiciówkaod wewnątrz wełna 10cm folia alu na papierze listwa i boazeriadach w ten sam sposób podłoga zamiast boazerii deska podłogowa i pod legarami siatka stalowa na zatrzymanie gryzonico do wymiarów wewnętrznych sauny wyjdzie w praniuna zewnątrz ma mieć 2.4m x 4.5mwiec szerokość powinna wyjść około 2.05 tylko długość 1.9 czy nie za dużo robię to dla 2 osób wiadomo że czasem będzie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.09.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 W temacie zewnętrznych saun nie podpowiem, nie znam się. Twój opis wygląda OK. Podłogę też solidnie ociepl, aby Ci nie ciągnęło w zimie. 205 już lepiej. Standardowa boazeria ma 210 i zrobiłem tak, aby nie obcinać . 190 to całkiem sporo, Ja mam nieco mniej tak aby weszły 2 ławy i było przejście. Nie pamiętam ile mam, ale w wątku jest sporo zdjęć i opis. Wysokość z 210 będzie super, na warunki domowe raczej więcej nie potrzeba, no maks 220. Jeśli masz tam w planie prowadzić widowiskowe seanse saunowe to wiadomo, że na machanie ręcznikiem jeszcze wyżej by się przydało . Piec do zewnętrznej bym raczej dał opalany drewnem tunelowy. Wsad coś jak kominkowy w wypoczywalni co Ci też nieco pomieszczenie ogrzeje. Choćby coś takiego https://saunatech.pl/kota-kuru-tunnel-6-14-m3-piec-na-drewno-do-sauny-finskiej.html My też zwykle saunujemy w 2 osoby choć sąsiedzi, znajomi czy rodzina jest dość częstym gościem. Wygodnie siedzimy w 6 dorosłych osób o przeciętnych gabarytach. Sami to bardzo wygodnie się kładziemy i taki właśnie miał być minimalny wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 11.09.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 no podłoga 10 wata jak resztaco do pieca no to wypas ale palenisko przy leżaku a z drugiej strony palenisko w saunie? zostawiam na razie to do przemyślenia bloczki fundamentowe wypoziomowane rama dolna zbita jutro do pionu i folia i siatka od spodu i układanie na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 13.09.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 zastanawiam się mocno nad przejściem komina przez siane szkieletowaznalazłem takie coś Kształtka IGNIS PROTECT https://instalreporter.pl/porady/jak-izolowac-przejscia-rur-spalinowych-i-dymowych-przez-sciany-wykonane-z-palnych-materialow-budowlanych/no ale gdzie to kupić to już nie znalazłemmoże macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-marecki 16.09.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 "mk1a" kibicuje Twojej budowie. Zwłaszcza, że w przyszłym roku sam chciałbym postawić saunę w ogrodzie więc z pewnością skorzystam z Twoich doświadczeń. Jak będziesz mógł to wstawiaj zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 16.09.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 tylko jak tu fotki zapodawać no i może coś wiesz w temacie przejścia rury kominowej przez drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts