Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa sauny krok po kroku

CoolaTT

Recommended Posts

W tym temacie nie bardzo Ci pomogę. Ja u siebie planuję piec elektryczny bo mniej zachodu z ogrzaniem, łatwiej regulować temperaturę i fotowoltaika się przyda. Pomyślałbym by ewentualnie wykorzystać kawałem komina ceramicznego gdyby rura w środek się mieściła tak jak wkładają kwasówkę do gazu w taki komin. Może w okolic ktoś docinał i został mu element lub połowa by się nie stykało.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

IMG_20200825_164210370_HDR.jpgIMG_20200826_161520719_HDR.jpgIMG_20200831_141052_01.jpgIMG_20200831_141142517_HDR.jpgIMG_20200902_163846310.jpg

Jestem ponownie. Moja sauna już właściwie skończona. Zostało powiesić szklane drzwi do pomieszczenia sauny.

Z założenia miała być 2 osobowa i stąd rozmiary 190x180x130 + malutka przebieralnia z prysznicem+ beczka do chłodzenia.

Wszystkie prace wykonywałem sam. Oceniłem, że ze wszystkim zmieszczę się w okolicy 7 tys PLN i tylko leciutko przekroczyłem tą kwotę.

Piec narvi minos, boazeria świerk. dodaję parę zdjęć z budowy, bo są jakieś limity resztę dodam póżniej.

Zbiornik obciąłem, a między drewnem, a stelażem dałem folię izolacyjną, żeby przelewająca się woda nie moczyła drewna.

Lampy to nie ledy tylko żarówki do piekarnika z kloszami własnej roboty.

Ta na zdjęciu jest na ścianie i jeszcze dwie pod ławkami.

Edytowane przez Grzegorz 64

IMG_20200923_164924082.jpgIMG_20200923_164940616.jpg

Na razie sam plastik i drabinka, zobaczę jak się sprawdzi.

Listwy na ławki to sztachetki do płotu świerkowe. Jak pojechałem po boazerię to okazało się, że Pan takie też robi.

Na poprzedniej stronie pytałeś o przejście komina przez ścianę. W moim domku mam to zrobione tak, że przez ścianę przechodzi rura kominowa izolowana (150/210 o ile pamiętam), która dodatkowo iest owinięta 5cm wełny niepalnej i blachą stalową. W nią z domku wchodzi rura dymna 130.

Edytowane przez Grzegorz 64
  • Like 1

To co pokazałeś to praktycznie to samo co ja mam w domku.

Listwy świerkowe, bo były tanie :) Płaciłem 3,4 zł za metr bieżący, gdzie olcha ok 7, a abachi 14.

Ja za abachi płaciłem po 16 za metr, ale nie brałem nawet innej opcji pod uwagę :) Nie jest tak odczuwalnie gorące, zero sęków i żywicy oraz ładnie wygląda

Przeliczcie dokładnie czy to się opłaca

Piotrulex na pewno abach lepsze, ale te miałem pod ręką i po taniości, a przez ręcznik nie parzy.

M-marecki doprowadziłem tylko zimną wodę ze ujęcia głębinowego do schłodzenia dla żony, bo ona się beczki boi :)

Po prostu na czas saunowania wpinam wąż ogrodowy do złączki na ścianie.

Odpływ bezpośrednio na grunt-nawadnia trawkę.

Jestem po pierwszym odpaleniu. Na razie kąbinuję z ułożeniem kamieni, bo się piec wyłączał.

Udało się wyciągnąć 75stopni zobaczymy jak będzie następnymi razami, bo na inauguracji byli z nami synowie i wnuczka i ruch był jak w markecie na promocji :)

Beczka sprawiła się super. Nie będę nic kombinował z wykładaniem środka.można przysiąść na drabince, a jeszcze lepiej na miejscu gdzie jest zawór spustowy.

... na pewno abach lepsze, ale te miałem pod ręką i po taniości, a przez ręcznik nie parzy ...

Jestem po pierwszym odpaleniu. Na razie kąbinuję z ułożeniem kamieni, bo się piec wyłączał. Udało się wyciągnąć 75stopni.

Jasne. My staramy się saunować poprawnie czyli oczywiście żadna część ciała nie styka się bezpośrednio z drewnem. Gdyby ława była bardziej gorąca to i tak zbytnio by to nie przeszkadzało

W temacie pieca to zobacz jak masz włożone do niego kamienie. Kamienie wkładaj między grzałki, a nie między zwoje konkretnej grzałki. Musi być w piecu w miarę swobodna cyrkulacja powietrza. Mam nadzieję, że masz nawiew powietrza z zewnątrz sauny pod piecem