m-marecki 16.09.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 W tym temacie nie bardzo Ci pomogę. Ja u siebie planuję piec elektryczny bo mniej zachodu z ogrzaniem, łatwiej regulować temperaturę i fotowoltaika się przyda. Pomyślałbym by ewentualnie wykorzystać kawałem komina ceramicznego gdyby rura w środek się mieściła tak jak wkładają kwasówkę do gazu w taki komin. Może w okolic ktoś docinał i został mu element lub połowa by się nie stykało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 16.09.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 też mam PV ale mam też masę drewna które gnije a mogę spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 25.09.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Jestem ponownie. Moja sauna już właściwie skończona. Zostało powiesić szklane drzwi do pomieszczenia sauny. Z założenia miała być 2 osobowa i stąd rozmiary 190x180x130 + malutka przebieralnia z prysznicem+ beczka do chłodzenia. Wszystkie prace wykonywałem sam. Oceniłem, że ze wszystkim zmieszczę się w okolicy 7 tys PLN i tylko leciutko przekroczyłem tą kwotę. Piec narvi minos, boazeria świerk. dodaję parę zdjęć z budowy, bo są jakieś limity resztę dodam póżniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 25.09.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Na ostatnich zdjęciach efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 25.09.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 To mini prysznic i mini przebieralnia oraz moja beczka wykonana z mauzera 600l. Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem. Mam nadzieję, że w weekend będzie pierwsze saunowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 25.09.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 jak wykonałaś wnętrze małzera?no i oświetlenie super ledami i tylko bez górnych lamp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 25.09.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 (edytowane) Zbiornik obciąłem, a między drewnem, a stelażem dałem folię izolacyjną, żeby przelewająca się woda nie moczyła drewna.Lampy to nie ledy tylko żarówki do piekarnika z kloszami własnej roboty.Ta na zdjęciu jest na ścianie i jeszcze dwie pod ławkami. Edytowane 25 Września 2020 przez Grzegorz 64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 26.09.2020 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 a w środku małzer wykładałeś drewnem czy jest ten plastik?i pytanie o ławki to są listwy boazeryjne czy inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 26.09.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Na razie sam plastik i drabinka, zobaczę jak się sprawdzi. Listwy na ławki to sztachetki do płotu świerkowe. Jak pojechałem po boazerię to okazało się, że Pan takie też robi. Na poprzedniej stronie pytałeś o przejście komina przez ścianę. W moim domku mam to zrobione tak, że przez ścianę przechodzi rura kominowa izolowana (150/210 o ile pamiętam), która dodatkowo iest owinięta 5cm wełny niepalnej i blachą stalową. W nią z domku wchodzi rura dymna 130. Edytowane 26 Września 2020 przez Grzegorz 64 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.09.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Jestem ponownie. Moja sauna już właściwie skończona ... Witaj ponownie, zdolna bestia z Ciebie, piękna sauna, gratulacje Edytowane 26 Września 2020 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 27.09.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 https://allegro.pl/oferta/kd-przejscie-dachowe-izolowane-komin-fi-130-mm-0-5-7432517576ja myślę o takim rozwiązaniu rura dwuwarstwowa wewnątrz 130 a w to kominową 120a listwy świerkowe bo rozumiem że z naszego świerku nie puszczają żywicy i nie nagrzewają się mocno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 27.09.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 To co pokazałeś to praktycznie to samo co ja mam w domku. Listwy świerkowe, bo były tanie Płaciłem 3,4 zł za metr bieżący, gdzie olcha ok 7, a abachi 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 27.09.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 czyli dobrze kombinuje też nie chce fortuny wydać na saunę dlatego pytam czy się żywica nie wytapia bo wszędzie że tylko osika a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.09.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 To co pokazałeś to praktycznie to samo co ja mam w domku. Listwy świerkowe, bo były tanie Płaciłem 3,4 zł za metr bieżący, gdzie olcha ok 7, a abachi 14. Ja za abachi płaciłem po 16 za metr, ale nie brałem nawet innej opcji pod uwagę Nie jest tak odczuwalnie gorące, zero sęków i żywicy oraz ładnie wygląda Przeliczcie dokładnie czy to się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-marecki 28.09.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 "Grzegorz 64" A jak zrobiłeś doprowadzenie i odprowadzenie wody - prysznic? Do tego domu obok czy do gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 28.09.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Piotrulex na pewno abach lepsze, ale te miałem pod ręką i po taniości, a przez ręcznik nie parzy. M-marecki doprowadziłem tylko zimną wodę ze ujęcia głębinowego do schłodzenia dla żony, bo ona się beczki boi Po prostu na czas saunowania wpinam wąż ogrodowy do złączki na ścianie. Odpływ bezpośrednio na grunt-nawadnia trawkę. Jestem po pierwszym odpaleniu. Na razie kąbinuję z ułożeniem kamieni, bo się piec wyłączał. Udało się wyciągnąć 75stopni zobaczymy jak będzie następnymi razami, bo na inauguracji byli z nami synowie i wnuczka i ruch był jak w markecie na promocji Beczka sprawiła się super. Nie będę nic kombinował z wykładaniem środka.można przysiąść na drabince, a jeszcze lepiej na miejscu gdzie jest zawór spustowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.09.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 ... na pewno abach lepsze, ale te miałem pod ręką i po taniości, a przez ręcznik nie parzy ... Jestem po pierwszym odpaleniu. Na razie kąbinuję z ułożeniem kamieni, bo się piec wyłączał. Udało się wyciągnąć 75stopni. Jasne. My staramy się saunować poprawnie czyli oczywiście żadna część ciała nie styka się bezpośrednio z drewnem. Gdyby ława była bardziej gorąca to i tak zbytnio by to nie przeszkadzało W temacie pieca to zobacz jak masz włożone do niego kamienie. Kamienie wkładaj między grzałki, a nie między zwoje konkretnej grzałki. Musi być w piecu w miarę swobodna cyrkulacja powietrza. Mam nadzieję, że masz nawiew powietrza z zewnątrz sauny pod piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 64 28.09.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Oczywiście, że nawiew jest i to dorobiony wbrew instrukcji pieca, gdzie napisane jes,że min 50cm od pieca.Nie pomogło. Eksperymentowałem z kamieniami i praktycznie jak nie widać grzałek to się wyłączał, a jak widać to gdzie lać wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 28.09.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 dzisiaj pół dachu gontem obite jutro rano boazeria przyjeżdżamam nadzieje że pogoda pozwoli mi zamknąć z zewnątrz to w 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 28.09.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 i pytanko na co zwrócić uwagę przy wyborze drzwi do saunymusza być szklane tylko jaka grubość ościeżnice itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts