BCS 29.06.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Na pewno styrmann to nie rewelacja, do tego rzeczywiście mieli kłopoty z grafitowym, jak napisałaś, że lepiej wydać deczko więcej na pewniaka, dlatego dla osób tak podchodzących do tematu polecam Austroterm, towar jeszcze nigdy na budowę nie przyjechał niezgodnej ze zleceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 30.06.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Witam, Ja z kolei zamierzam dać 25cm styropianu z Termoorganiki, ale poradźcie czy: - przy takiej grubości dawać frezowany?, - czy dać "fasadę gold" (w kropki, L=38 ) czy "termonium" (grafitowy, L=32) - różnica w cenie około 15%, czyli przy moim zamówieniu to będzie jakieś 1500zł. - może "golda" frezowanego zamiast termonium bez frezu? Generalnie ma być jak najcieplej... Ściany mam z Porothermu 25 Dryfix, pod dachem 15cm isovera Pofi (między krokwiami) i 18 Super maty pod krokwiami. Dom na płycie 20cm XPSa. Okna Alphaline V90+ z Vetrexa wysunięte 3cm w ocieplenie. Doradźcie proszę jakie ocieplenie będzie najwłaściwsze. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.06.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 przy takiej grubosci - frez bez sensu. Jak najcieplej: To termonium + 0,031 No i kolkuj przy takiej grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 30.06.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dzięki za szybką odpowiedź.Kołkować na całej powierzchni, czy tylko po rogach domu?Dlaczego przy takiej grubości frez nie ma sensu? W ogóle od jakiej grubości frez nie ma sensu i dlaczego?Zawsze wydawało mi się, że płyty z frezem, nawet jak się "rozdejdą", z jakiś tam powodów, to będą lepiej izolować, niż te bez... Nie to żebym się upierał przy płytach frezowanych, ale trochę mnie to zdziwiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.06.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 bo frez eliminuje mostek termiczny na polaczeniach. natomiast powyzej grubosci 15cm jest to juz pomijalne w zasadzie. malo tego - ten frez moze przysporzyc wiecej problemow niz korzysci, jezeli wykonawca jest malo dokladny - moze w niektorych miejscach zrobic wstawke z odwoconym frezem - ponizej 15cm bedzie sie bal a jak bedzie mial tak grubo - moze sobie nie laczyc frez z frezem - zycie na budowie. jest jeszcze jeden aspekt frezu: np w Termoorganice powyzej 15cm grafitowy frezuja w module 24opakowania - i robi sie problem, bo musisz zamowienie zlozyc jako wielokrotnosc 24opakowan (za duzo materialu) lub... koncowke domowic w prostej krawedzi. Czesc producentow wogole nie frezuje powyzej 15 lub 20cm. Ja bym wolal np zamiast grafitowej 0,032 frezowanej zamontowac sobie o 10zl netto/m3 drozsza prosta krawedz 0,031. wiec wypadkowo: doplacam tylko 4zl netto do m3... zwlaszcza ze wlasnie w TO: 0,031 ma TR100 a 0,032 TR80... a to jakby nie bylo - jest roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.06.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 co do kolkowania: kolkowanie po calosci: 2 kolki na plyte. W narozach budynku: dodatkowo naroza plyt. Oczywiscie w termodyblu, czyli frezujemy otwory pod kolki i zaslepkami styropianowymi zatykamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 01.07.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ok, decyzja zapadła, będzie 25cm TO termonium bez frezu, cena 200zł/m3 z najbliższego składu budowlanego.Do tego klej TO-KU bodajże... Otwory na kołki na pewno będę "frezował", pytanie tylko na jaką głębokość? 5cm, 10cm?Czy są takie otwornice, aby ten "środek" użyć jako zaślepki? Wiem, że można kupić specjalnie przygotowane zaślepki, no ale to znowu dodatkowe koszty. Dzięki za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.07.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 ja osobiście użyłbym freza, i grafitu co do tych zaślepek - nie znalazłem jeszcze takiej otwornicy, która pozwalałby wycięty styropian użyć jako zaślepki.... to nie znaczy że nie ma, ja tylko nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekzmarek 07.08.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Ok, decyzja zapadła, będzie 25cm TO termonium bez frezu, cena 200zł/m3 z najbliższego składu budowlanego. Do tego klej TO-KU bodajże... Otwory na kołki na pewno będę "frezował", pytanie tylko na jaką głębokość? 5cm, 10cm? Czy są takie otwornice, aby ten "środek" użyć jako zaślepki? Wiem, że można kupić specjalnie przygotowane zaślepki, no ale to znowu dodatkowe koszty. Dzięki za wszelką pomoc! Styro TermoOrganiki, dobry wybór, mają rekomendacje ITB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 08.08.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi musisz sobie sam policzyć jaki wyjdzie korzystniej, np. jeżeli zastosujesz styropian na 10m2, 10cm grubości styropian z lambda 0,031 (np. grafitowy, to upraszczając obliczenia, bez oporów przyjmowania i oddawania ciepła, wygląda to następująco: U = 0,031/0,1 = 0,31 W/m2K Jeżeli np. grafitowy styropian kosztuje 200zł/m3, to płacisz na tej powierzchni za 1m3 czyli 200zł.Natomiast jeżeli masz styropian z lambda 0,040 i dasz go 13cm grubości, to wynik jest następującyU=0,04/0,13=0,307 W/m2KJeżeli kosztuje 130zł/m3, to potrzebujesz 1,3m3 * 130zł = 169zł za izolację powierzchni 10m2.Wszystko zależy od ceny materiału i od tego czy np. możesz wepchnąć izolację o większej grubości w danym miejscu.http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra5 11.08.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 zarówno styropian jak i wełna mineralna tylko dobrej jakości od sprawdzonych firm , liderów rynku, reszta to chińska taniocha bez parametrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmg82 12.04.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 hej słyszał ktoś cokolwiek na temat styropianu firmy Mariola z Łomży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 13.04.2015 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 to ja zapytam czy ktoś z was używał /kupował styropian firmy ARSANIT ? jakieś opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 13.04.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 czemu koniecznie chcesz kołkować ? ja u siebie daje 25 cm bez kołkowania - warunek jest taki że trzeba cały mur zagruntować a następnie dać klej pod całość płyty - u mnie będzie na grzebień na murze + mniejszy grzebień na płycie styropianowej. Długo zastanawiałem się kołkować czy nie - i wyszło że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokrates72 14.04.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 hej słyszał ktoś cokolwiek na temat styropianu firmy Mariola z Łomży? Osobiście nic nie mam do Marioli ale wybrałbym dla siebie coś markowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmg82 14.04.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Sokrates dzięki za odpowiedź, masz jakieś info na temat tego produktu? ktoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuzi 13.05.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam nie mogę za bardzo znaleź]ć informacji na temat styropianu zewnętrznego na ocieplenie : Solbet Lubartów możecie podzielić się swoimi opiniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts