Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gazobeton czy porotherm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dżizes...coś mi się porobiło... nie mogłam postów wysyłać - w rezultacie skuli mojej nadgorliwości poszły trzy :o ...już się zaczęłam zastanawiać z co dostałam bana :wink:

żartujecie.... domu nie da się zbudować z GK :o

dżizes...coś mi się porobiło... nie mogłam postów wysyłać - w rezultacie skuli mojej nadgorliwości poszły trzy :o ...już się zaczęłam zastanawiać z co dostałam bana :wink:

żartujecie.... domu nie da się zbudować z GK :o

Pani się literki z BK pomyliły. Ach te roztrzepanie kobiet :wink:

teoretycznie się z Tobą zgadzam. Nie ważne z czego sie buduje ważne ile styro da się na zewnątrz...

tylko co z ciepłem które ucieka w fundament? Przez ścianę z materiału cieplejszego mniej ucieknie niż np z tradycyjnej ceramiki ocieplonej nawet metrową warstwą styro...

to takie moje przemyślenie w tym temacie...

nie wiem jak się ma to procentowo do strat ciepła w takiej przegrodzie. Powierzchnia styku ściany z fundamentem jest w sumie niewielka ale myślę że działa to jak wielki radiator (analogia z procesorem tylko że odwrotnie)

Ściana pobiera ciepło z pomieszczeń i oddaje jego część przez styropian na zewnątrz, część przez podstawę do betonowych fundamentów, które są w temperaturze okolo 4-6oC przez cały rok

przez cieplejszą ścianę mniej w ziemie ucieknie... :roll:

teoretycznie to BK w ziemi jest niepolecane ze względu na podciąganie wilgoci, a po drugie temperatura ziemi nawet w srogą zimie nie spada poniżej zera, więc przez fundament ucieka zawsze mniej ciepła niż przez to co nad ziemią

no ale zakładamy że ściana stoi na izolowanym od wilgoci fundamencie betonowym

jedna jest np z maksa druga z BK - na obu ścianach tyle styro że przez te przegrody ucieka na dwór tyle samo ciepła

ale w kierunku ziemi (w fundament) z BK ucieknie mniej ciepła niż z maksa

o to mi chodziło