zimna30 13.01.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Szukam opinii, mam w projekcie gazobeton 25 cm i styropian 12 cm. Chcę zwiększyć energooszczędność domu. Pewnie pogrubię warstwę styropianu, ale czy warto zmieniać gazobeton na porotherm (czym sie go ociepla?). Mieszkam w domu z gazobetonu x2 plus 14cm w sumie stryropianu i jest cieplutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.01.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Ło jeżu ale problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.01.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 bierz co tańsze...i tak docieplasz.... zaoszczędzone w ten sposób pieniądze i tak będziesz miał na co wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 dokładnie, kup to co korzystniej finansowo wychodzi, ja kupiłem BK, dodatkwa zaleta to łatwiejsza obróbka, ps. podlaskie?? a na grupie podlaskiej nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimna30 14.01.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Tak też myślałam, kupię tańsze. Póki co wybudowałam pierwszy dom z GK i jest ciepły, bez problemu. A na podlaską zaraz zajrzę. Dzięki za te sensowne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Tak też myślałam, kupię tańsze. Póki co wybudowałam pierwszy dom z GK i jest ciepły, bez problemu. A na podlaską zaraz zajrzę. Dzięki za te sensowne odpowiedzi. To jakieś novum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.01.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Hm... ... a co to jest GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 a co to jest GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 a co to jest GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Hm... ... a co to jest GK ? Gips und Karton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Hm... ... a co to jest GK ? Zakręciłęm kołem fortuny i coś wyskoczyło z płytami G-K /drapie się po głowie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.01.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dżizes...coś mi się porobiło... nie mogłam postów wysyłać - w rezultacie skuli mojej nadgorliwości poszły trzy ...już się zaczęłam zastanawiać z co dostałam bana żartujecie.... domu nie da się zbudować z GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.01.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dżizes...coś mi się porobiło... nie mogłam postów wysyłać - w rezultacie skuli mojej nadgorliwości poszły trzy ...już się zaczęłam zastanawiać z co dostałam bana żartujecie.... domu nie da się zbudować z GK Pani się literki z BK pomyliły. Ach te roztrzepanie kobiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.01.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 kurcze...gdybym nie wypiła przed chwilą piwska to pewnie bym się domyśliła ... zawsze wiedziałam że alkohol szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.01.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 teoretycznie się z Tobą zgadzam. Nie ważne z czego sie buduje ważne ile styro da się na zewnątrz... tylko co z ciepłem które ucieka w fundament? Przez ścianę z materiału cieplejszego mniej ucieknie niż np z tradycyjnej ceramiki ocieplonej nawet metrową warstwą styro... to takie moje przemyślenie w tym temacie... nie wiem jak się ma to procentowo do strat ciepła w takiej przegrodzie. Powierzchnia styku ściany z fundamentem jest w sumie niewielka ale myślę że działa to jak wielki radiator (analogia z procesorem tylko że odwrotnie) Ściana pobiera ciepło z pomieszczeń i oddaje jego część przez styropian na zewnątrz, część przez podstawę do betonowych fundamentów, które są w temperaturze okolo 4-6oC przez cały rok przez cieplejszą ścianę mniej w ziemie ucieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.01.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 teoretycznie to BK w ziemi jest niepolecane ze względu na podciąganie wilgoci, a po drugie temperatura ziemi nawet w srogą zimie nie spada poniżej zera, więc przez fundament ucieka zawsze mniej ciepła niż przez to co nad ziemią no ale zakładamy że ściana stoi na izolowanym od wilgoci fundamencie betonowym jedna jest np z maksa druga z BK - na obu ścianach tyle styro że przez te przegrody ucieka na dwór tyle samo ciepła ale w kierunku ziemi (w fundament) z BK ucieknie mniej ciepła niż z maksa o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 dlatego trzeba budować na płycie fundamentowej. I mostka nie ma. Właśnie szukam projektanta do płyty, zobaczymy jak wyjdzie z kosztem tego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 nadinterpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 nadinterpretacja zawsze zastanawiałem się jak można popełnić 5753 postów. Oto odpowiedź: jednym słowem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts