Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gazobeton czy porotherm

Recommended Posts

mogę napisać, że tekst o płycie jest co najmniej nieuzasadniony, sama płyta nie jest remedium na straty ciepła, tak lepiej?

zmenia to coś?

nigdy nie byłem dobry w zdaniach współrzędnie złożonych, tym bardziej, jeżeli zasadność ich stosowania jest pomijalna

jak Ty widzisz tą doskonałą izolację w przypadku płyty

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie jestem przekonany że pojedyncze waty.

przy 70mb ściany w moim domu o grubości 24cm daje nam powierzchnię styku prawie 17m2 - fundament jest ocieplony z zewnątrz na głębokość 1m styropianem hydromax 5cm

może ktoś mógłby policzyć jaka jest różnica dla poszczególnych ścian? dla BK, PTH i maxa ?

Jeśli chodzi o mostek to:

Wg Rockwool`a ten mostek ściana- fundament jest największy ze wszytskich.

W domach normowych i więcej lub moze nawet 7- litrowych wg mnie nie ma sensu się tym przejmować bo:

Nie mam już przeliczeń, ale we wspomnianym temacie o pasywnych domach są gdzieś ale:

w normowych domach to poprawa we wskaźniku ze 130 kWh/m2*rok na ok. 120 kWh/m2*rok,- nikła różnica

ale w 3- litrowych to zejście o ok. 5 kWh/m2*rok, a ktos kto buduje 3- litrowy lub pasywny wie. że warto walczytć o te 5 kWh/m2*rok :).

Przy likwidacjki wszystkich mostków zchodzimy ze 130 kWh/m2*rok. do ok. 100 kWh/m2*rok. a w 3- litrowych z ok. 50 kWh/m2*rok. na ok. 30 kWh/m2*rok. Różnica widoczna jest.

Oczywiście wszystko to przyblizone wyniki (na bazie mojego domku).

Wg mnie jeśli ktoś daje 20 cm i więcej izolacji nie dbając o mostki to robi to niepotrzebnie, lepiej zrobić mniejsze grubości i zadbać o mostki wyjdzie to samo albo nawet lepiej.

Ale znowu jeśli ktoś chce dbać o mostki to lepiej dać więcej też izolacji i robić energoszczędnie (+ reku itp), pójść za ciosem.

Jesli jednak ktoś nie chce reku itp , czyli nie chce energooszczędnego tak do końca, to aż tak tymi mostkami nie powinen się przejmować.

Oczywiście to nie znaczy że nie izolujemy ścian fund itp, nie ocieplamy ranm okien itp- po prostu trochę luźniej na to patrzymy.

Mój przykład na koniec:

Patrząc luźniej na mostki mam 35 kWh/m2*rok, jesli prawie się ich pozbędę wyląduję na ok 25 kWh/m2*rok + jeszcze parę innych rzeczy (reku, temp. wewnątrz, zyski itp) to może nawet na 17 kWh/m2*rok (prawie pasywny) i walczę ostro!! :)

pzdr

Isomur to nic innego ja material o podobnym współ. przewodzenia ciepła jak BK,, podobnym ale jednak gorszym.

Ocieplenie ściany find. daje likwidację mostka o ok. 20 %, isomur ok 60%, ja dalem szkło piankowe któremu wierzę w prawie 90%, dodając do tego ocieplenie ściany fund. wierzę w ponad 90% :).

W temacie

http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1260.htm

jest o tym mnóstwo, trezba tylko trafić na odpowiednie strony :).

Dałem tam też swoje zdjęcia z murowania tego szkła piankowego.

pzdr

dlatego trzeba budować na płycie fundamentowej. I mostka nie ma. Właśnie szukam projektanta do płyty, zobaczymy jak wyjdzie z kosztem tego ustrojstwa.

Sama płyta może być supermostkiem.

Nawet wtedy gdy dasz pod nią 30 cm styroduru.

ale jak??

http://images32.fotosik.pl/109/61e4c615b57cdc5e.gif

szukam mostka i nie widzę. Ktoś pomoże znależć zaginony mostek...

Co do mostków nawiązując do mpoplav`a obliczeń zrobiłem też coś co może zobrazuje problem.

http://images25.fotosik.pl/141/76f9cf87bcad8965.jpg

Na osi Y jest grubość izolacji podlogi

Na osi x W/m2 podlogi

Założenia:

1 m po obwodzie delta T=20 C

Pod calym budynkiem delta T=10 C

Założona jest grubość materiału likwidującego mostek taka sama jak styropianu pod podlogą aby zachować ciąglość "izolacji".

- "BK bez mostka"- o grubości (wysokości) jak ocieplenie styropianem pod podlogą, lambda=0,35 (podobnie jak mpopłav przyjąłem ze zględu na wilgoć w betonie kom.)

- "PTH bez mostka"- j.w., lambda=0,52

- "Ceramika bez mostka"- j.w., lambda=0,7

- "Szklo bez mostka"- j.w., lambda=0,048

- "Ocieplona ściana fund. jak podloga"- wiadomo o co chodzi, grubość na ścianie fund. taka sama jak pod podłogą, do 0,8 m głębokości

Wykres zatytuowany: "Z mostkiem" oznacza podlogę bez żadnych zabezpieczeń

Może da to wgląd na element związany z mostkiem.

pzdr

Obawiam się, mój drogi mpoplawie, że ty w żadnych warunkach nie potrafisz dyskutować. Potrafisz się pieklić, pomstować, być obcesowy i niegrzeczny, nie szanować interlokutora, upierać się jak osioł przy największej bzdurze - to potrafisz.

Dyskutować z całą pewność nie potrafisz i tutaj mamy pełną zgodę.

Myślałem, że może pójdziesz po rozum do głowy, ale jak się (swoim zwyczajem) zafiksowałeś na czymś, to będziesz dalej jechał. A więc:

pierwek Który temat zapoczątkował, napisał, w odpowiedzi na Twoje bajanie o fundamentach z BK, w ten sposób:

"no ale zakładamy że ściana stoi na izolowanym od wilgoci fundamencie betonowym"

Ale rozumiem, że Ty wolisz swój film, gdzie ten BK jest pogrążony w ziemi i polany wodą. Jeśli się upierasz, to niechaj tak będzie. I rest my case.