Barbossa 15.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 mogę napisać, że tekst o płycie jest co najmniej nieuzasadniony, sama płyta nie jest remedium na straty ciepła, tak lepiej?zmenia to coś?nigdy nie byłem dobry w zdaniach współrzędnie złożonych, tym bardziej, jeżeli zasadność ich stosowania jest pomijalna jak Ty widzisz tą doskonałą izolację w przypadku płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.01.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 dlatego trzeba budować na płycie fundamentowej. I mostka nie ma. Właśnie szukam projektanta do płyty, zobaczymy jak wyjdzie z kosztem tego ustrojstwa. Sama płyta może być supermostkiem. Nawet wtedy gdy dasz pod nią 30 cm styroduru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.01.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 napisałem czysto hipotetycznie bo sam dom wybudowałem z PTH zwykle na pytanie "z czego budować?" jest odpowiedź : buduj z maxa, jak dasz dużo styropianu to bedzie to samo to jednak nie uwzględnia mostka termicznego który ściana ma na styku z fundamentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.01.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 nie jestem przekonany że pojedyncze waty.przy 70mb ściany w moim domu o grubości 24cm daje nam powierzchnię styku prawie 17m2 - fundament jest ocieplony z zewnątrz na głębokość 1m styropianem hydromax 5cm może ktoś mógłby policzyć jaka jest różnica dla poszczególnych ścian? dla BK, PTH i maxa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 co policzyć? U? jeżeli tak, to np ja nie dam rady, podręczniki do podstawówki niedawno wyrzuciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.01.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 BK-600 lambda = 0,35? Poza tym nie wszystkie domy są najzimniejsze (18 st) przy samej podłodze. Mój np. właśnie tam będzie miał najwięcej (20st np.) - podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.01.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 a jak to się ma do strat rocznych? te 25W różnicy przez co trzeba pomnożyć? w lecie straty ciepła to nawet są wskazane więc te 4mce lata trzeba by odjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Jeśli chodzi o mostek to: Wg Rockwool`a ten mostek ściana- fundament jest największy ze wszytskich. W domach normowych i więcej lub moze nawet 7- litrowych wg mnie nie ma sensu się tym przejmować bo: Nie mam już przeliczeń, ale we wspomnianym temacie o pasywnych domach są gdzieś ale: w normowych domach to poprawa we wskaźniku ze 130 kWh/m2*rok na ok. 120 kWh/m2*rok,- nikła różnica ale w 3- litrowych to zejście o ok. 5 kWh/m2*rok, a ktos kto buduje 3- litrowy lub pasywny wie. że warto walczytć o te 5 kWh/m2*rok . Przy likwidacjki wszystkich mostków zchodzimy ze 130 kWh/m2*rok. do ok. 100 kWh/m2*rok. a w 3- litrowych z ok. 50 kWh/m2*rok. na ok. 30 kWh/m2*rok. Różnica widoczna jest. Oczywiście wszystko to przyblizone wyniki (na bazie mojego domku). Wg mnie jeśli ktoś daje 20 cm i więcej izolacji nie dbając o mostki to robi to niepotrzebnie, lepiej zrobić mniejsze grubości i zadbać o mostki wyjdzie to samo albo nawet lepiej. Ale znowu jeśli ktoś chce dbać o mostki to lepiej dać więcej też izolacji i robić energoszczędnie (+ reku itp), pójść za ciosem. Jesli jednak ktoś nie chce reku itp , czyli nie chce energooszczędnego tak do końca, to aż tak tymi mostkami nie powinen się przejmować. Oczywiście to nie znaczy że nie izolujemy ścian fund itp, nie ocieplamy ranm okien itp- po prostu trochę luźniej na to patrzymy. Mój przykład na koniec: Patrząc luźniej na mostki mam 35 kWh/m2*rok, jesli prawie się ich pozbędę wyląduję na ok 25 kWh/m2*rok + jeszcze parę innych rzeczy (reku, temp. wewnątrz, zyski itp) to może nawet na 17 kWh/m2*rok (prawie pasywny) i walczę ostro!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.01.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 A propos tego mostka, to w tym pokazowym domu Lipińskich załatwili to jakimiś specjalnymi pustakami Isomur czy jakoś tak. Czy ktoś coś o nich wie? Może w to wejsć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.01.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Isomur to nic innego ja material o podobnym współ. przewodzenia ciepła jak BK,, podobnym ale jednak gorszym. Ocieplenie ściany find. daje likwidację mostka o ok. 20 %, isomur ok 60%, ja dalem szkło piankowe któremu wierzę w prawie 90%, dodając do tego ocieplenie ściany fund. wierzę w ponad 90% . W temacie http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1260.htm jest o tym mnóstwo, trezba tylko trafić na odpowiednie strony . Dałem tam też swoje zdjęcia z murowania tego szkła piankowego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.01.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 dlatego trzeba budować na płycie fundamentowej. I mostka nie ma. Właśnie szukam projektanta do płyty, zobaczymy jak wyjdzie z kosztem tego ustrojstwa. Sama płyta może być supermostkiem. Nawet wtedy gdy dasz pod nią 30 cm styroduru. ale jak?? http://images32.fotosik.pl/109/61e4c615b57cdc5e.gif szukam mostka i nie widzę. Ktoś pomoże znależć zaginony mostek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.01.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nie bedzie mostkow, tak tez buduje sie domy pasywne oparte na plycie. Zakladajac ze dobrze to wykonaja to powinno byc OK Jezeli mozesz to daj wiecej styropianu na gruncie bona elewacji zawsze za kilka latek mozna dodac a pod plyta to raczej cienko, mysle ze 30cm powinno byc dobrze Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.01.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 oczywiscie to przykład, styropianu będzie więcej - tak ze 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.01.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 BK-600 lambda = 0,35? ile według ciebie będzie miało BK-600 w ziemi w warunkach wilgotnych ?? A kto chce BK polewać wodą i zakopywać w ziemi? I po co miałby to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.01.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Czytałem ten wątek od początku i wlazłem, żeby sobie podyskutować. A Ty co - znowu masz PMS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nie bedzie mostkow, tak tez buduje sie domy pasywne oparte na plycie. Zakladajac ze dobrze to wykonaja to powinno byc OK wychodząc z takich założeń plyta jest zbędna (chodzi o izolację ofkors) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.01.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Co do mostków nawiązując do mpoplav`a obliczeń zrobiłem też coś co może zobrazuje problem. http://images25.fotosik.pl/141/76f9cf87bcad8965.jpg Na osi Y jest grubość izolacji podlogiNa osi x W/m2 podlogi Założenia:1 m po obwodzie delta T=20 CPod calym budynkiem delta T=10 C Założona jest grubość materiału likwidującego mostek taka sama jak styropianu pod podlogą aby zachować ciąglość "izolacji". - "BK bez mostka"- o grubości (wysokości) jak ocieplenie styropianem pod podlogą, lambda=0,35 (podobnie jak mpopłav przyjąłem ze zględu na wilgoć w betonie kom.)- "PTH bez mostka"- j.w., lambda=0,52- "Ceramika bez mostka"- j.w., lambda=0,7- "Szklo bez mostka"- j.w., lambda=0,048- "Ocieplona ściana fund. jak podloga"- wiadomo o co chodzi, grubość na ścianie fund. taka sama jak pod podłogą, do 0,8 m głębokości Wykres zatytuowany: "Z mostkiem" oznacza podlogę bez żadnych zabezpieczeń Może da to wgląd na element związany z mostkiem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 - "BK bez mostka"- 24 cm grubości (wysokości) BK dodatkowo jako ocieplenie mostka (czyli jeden wiersz), lambda=0,35 (podobnie jak mpopłav przyjąłem) A czemu? Bo ja dalej nie rozumiem - może jakiś rysunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.01.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Jutro drobne korekty, dla lepszego zrozumienia pzdr Poprawiem już jednak, wyżej poprawki nanioslem (zmieniłem poprzedni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Obawiam się, mój drogi mpoplawie, że ty w żadnych warunkach nie potrafisz dyskutować. Potrafisz się pieklić, pomstować, być obcesowy i niegrzeczny, nie szanować interlokutora, upierać się jak osioł przy największej bzdurze - to potrafisz. Dyskutować z całą pewność nie potrafisz i tutaj mamy pełną zgodę. Myślałem, że może pójdziesz po rozum do głowy, ale jak się (swoim zwyczajem) zafiksowałeś na czymś, to będziesz dalej jechał. A więc: pierwek Który temat zapoczątkował, napisał, w odpowiedzi na Twoje bajanie o fundamentach z BK, w ten sposób: "no ale zakładamy że ściana stoi na izolowanym od wilgoci fundamencie betonowym" Ale rozumiem, że Ty wolisz swój film, gdzie ten BK jest pogrążony w ziemi i polany wodą. Jeśli się upierasz, to niechaj tak będzie. I rest my case. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts