Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gazobeton czy porotherm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezier poszedł na łatwizne i wkleił "to co wkleił" :wink:

bzdura

Jezier wkleił ten obrazek dla mnie żeby unaocznić mi koncepcję pierwek co lepiej BK czy ceramika złagodzi ten mostek cieplny, bo ja pisząc swoje posty zapomniałem już że tak kiedyś się robiło

Jeśli celowo wkleił obrazek z "niefajnym" rozwiązaniem to przepraszam.

Dalej uważam,że nie powinno się wstawiać"brzydkich" obrazków.

ech widzę że wsadziłem kij w mrowisko... :)

mi chodziło o coś takiego jak na poniższym obrazku

http://eminet.com.pl/murator/fundament4.jpg

czyli ściana fundamentowa ocieplona - z tym że nad gruntem dałbym to minimum 10-15cm a pod 5-10cm styropianu ale tak żeby ocieplenie ściany fundamentowej i ściany domu się zlicowało...

ciepło i tak będzie uciekać bo przecież pod domem mamy zaledwie 8oC, jednak mostek o którym rozmawiamy ciągle jest

ech widzę że wsadziłem kij w mrowisko... :)

mi chodziło o coś takiego jak na poniższym obrazku

http://eminet.com.pl/murator/fundament4.jpg

czyli ściana fundamentowa ocieplona - z tym że nad gruntem dałbym to minimum 10-15cm a pod 5-10cm styropianu ale tak żeby ocieplenie ściany fundamentowej i ściany domu się zlicowało...

ciepło i tak będzie uciekać bo przecież pod domem mamy zaledwie 8oC, jednak mostek o którym rozmawiamy ciągle jest

Dorysuj sobie na powierzchnie pionowe styropian a na poziomą pod ławą keramzyt i nie masz mostka :wink:

Proponuje Ci zalatwic dziada (mostek) nastepujaco:

* grubsze ocieplenie na sciane fundamentowa (najwyzej bedziesz mial parapecik)

* oczywiscie wylewke odetnij od sciany listwa styropianowa

* Pierwsza wartswe daj BK 400 (jezeli masz inna, pamietaj zeby byla min 30cm nad poziomem gruntu) lub wspomniany keramzyt. Ukladasz je na scianie fundamnetowej (tu gdzie napis masz BK 24cm)

Tego mostaka calkowicie nie usuniesz ale bedzie on tak maly ze mozna spac spokojnie. :lol:

Pzdr.

Proponuje Ci zalatwic dziada (mostek) nastepujaco:

* grubsze ocieplenie na sciane fundamentowa (najwyzej bedziesz mial parapecik)

* oczywiscie wylewke odetnij od sciany listwa styropianowa

* Pierwsza wartswe daj BK 400 (jezeli masz inna, pamietaj zeby byla min 30cm nad poziomem gruntu) lub wspomniany keramzyt. Ukladasz je na scianie fundamnetowej (tu gdzie napis masz BK 24cm)

Tego mostaka calkowicie nie usuniesz ale bedzie on tak maly ze mozna spac spokojnie. :lol:

Pzdr.

Usunie prawie całkowicie jak zrobi tak jak napisałem :)

Nie reagowalem bo uzalem to za blad, ale pod lawe fundamentowa proponujesz dawac jeszcze keramzyt?

Druga sprawa, nie uwazam za najlepsze okladanie styropianem dwoch stron scian fundamentowych, gdzies ta wilgoc podciagnieta musi miec ujscie. Nie myslisz chyba ze fundamenty mimo zabezpieczen sa suchutkie? zczegolnie po ulewach i podniesieniu sie wod powierzchniowych

Pzdr.

Nie reagowalem bo uzalem to za blad, ale pod lawe fundamentowa proponujesz dawac jeszcze keramzyt?

Nie widzę przeciwskazań, 30 cm to aż nadto.

Druga sprawa, nie uwazam za najlepsze okladanie styropianem dwoch stron scian fundamentowych, gdzies ta wilgoc podciagnieta musi miec ujscie.

Jaki wpływ ta podciagnięta wilgoć ma na beton?

Nie myslisz chyba ze fundamenty mimo zabezpieczen sa suchutkie? zczegolnie po ulewach i podniesieniu sie wod powierzchniowych

Pzdr.

Pytam ponownie .... i? Poza tym pod styropianem może być lekka izolacja przeciwwilgociowa.

BTW. Nie piszę złośliwie , prszę tak nie odczytywać.

Jezeli wszytsko bedzie szczelne, poziome izolacje przeciwwilgociowe to niewielki ma wplyw. Najwyzej zima taka zawilgocona sciana fundamentowa (np przy -30C) peknie, no ale co zrobic :lol:

Jezeli gdzies bedzie nieciaglosc, nieszczelnosc w izolacji to mozna bedzie na grzyby do domu zapraszac

wilgotne sciany fundamentowe beda sio gotowac pod styropianem, a jaki to bedzie mialo wplyw na beton to zobaczysz za 10-20 lat. Nie odpiwiem Ci teraz, to zalezy od skali zawilgocenia etc....

Lawa powinna co najwyzej na chudziaku "lezec". To jest element nosny i konstrukcyjny calego domu i lepiej nie przekombinowac z nim. Pustaki moga sie obsuwac, przesuwac i przez to byc niestabilnym podlozem dla law fundamentowych.

No coz, akie tam moje przemyslenia, wybor nalezy do inwestora. Wg Ciebie keramzyt zalatwi mostek? Mozesz sie mocno zdziwic, keramzyt izoluje w pewnym zakresie ale nie zastapi on materialow czysto izolacyjnych. Nie mniej jednak zminimalizuje mostek.

Jeszcze jedno, sciana fundamentowa ocieplona od srodka bedzie chlodzona od zewnatrz, beton byl "grzany" wstepnie przez to wspomniane 8stC z gruntu pod domem, izolujac go od srodka i nie dajac wystarczajacej izolacji z zewnatrz pogorszysz zaistniala sytuacje

Pzdr.

Jezeli wszytsko bedzie szczelne, poziome izolacje przeciwwilgociowe to niewielki ma wplyw. Najwyzej zima taka zawilgocona sciana fundamentowa (np przy -30C) peknie, no ale co zrobic :lol:

Pod izolacją termiczą -30?

Jezeli gdzies bedzie nieciaglosc, nieszczelnosc w izolacji to mozna bedzie na grzyby do domu zapraszac

Przebiją sie przez papę?

wilgotne sciany fundamentowe beda sio gotowac pod styropianem, a jaki to bedzie mialo wplyw na beton to zobaczysz za 10-20 lat.

Tak wszystko mostki po wsiach dawno już sie rozpadły. Bzdury opowiadasz. Woda jesli nie jest agresywna w żadnym stopniu nie szkodzi.

Nie odpiwiem Ci teraz, to zalezy od skali zawilgocenia etc....

Jeżeli nie nie jest żelbet to nie ma znaczenia.

Lawa powinna co najwyzej na chudziaku "lezec".

Widzę,że nie masz pojęcia po co jest "chudziak"

To jest element nosny i konstrukcyjny calego domu i lepiej nie przekombinowac z nim.
?

Pustaki moga sie obsuwac, przesuwac i przez to byc niestabilnym podlozem dla law fundamentowych.

Zagęszczony keramzyt to niestabilne podłoże? :o

No coz, akie tam moje przemyslenia

Twoje napewno, gorzej z merytorycznościa ich.

,

wybor nalezy do inwestora.

Nie inaczej

Wg Ciebie keramzyt zalatwi mostek?

Tak, 30 cm jak pisałem.

Mozesz sie mocno zdziwic, keramzyt izoluje w pewnym zakresie ale nie zastapi on materialow czysto izolacyjnych.

Nie zastępuje, uzupełnia w miejscu w którym lepiej spełni swoją funkcję.

Nie mniej jednak zminimalizuje mostek.

Tu się zgodzę.

Jeszcze jedno, sciana fundamentowa ocieplona od srodka bedzie chlodzona od zewnatrz

Czym będzie chłodzona skoro z obu stro byłby styropian.

,

beton byl "grzany" wstepnie przez to wspomniane 8stC z gruntu pod domem, izolujac go od srodka i nie dajac wystarczajacej izolacji z zewnatrz pogorszysz zaistniala sytuacje

W jaki sposób bo na razie żadnego sensownego argumentu nie było.

Pzdr.

Ja też :D

MOSTEK- c.d.

Mostek z materialów nośnych na ściany najlepiej likwiduje BK- to pewnik (ale musi być suchy). Reszta to mały efekt.

Może to dopomoże, dokładnie sie przyjrzyjcie konstrukcji posadzki ze ścianą fund.

Jest to tak pokazane jakby uwzględniali BK (I wariant na górze tzn. ściana z lambda 0,21) na połączeniu izolacji podłogi z izolacją ściany.

http://images31.fotosik.pl/112/a7c713431e4a4695.jpg

I popatrzcie jakie są mostki....- duuuże. BK pomaga ale nadal jest nie mało.

Dlatego jeśli już BK to tylko BK400 i i tak mostek będzie.

Przyklad?

dom 10x10 m.

Izolacja posadzki 10 cm, styro o lambda 0,04

Izolacja ściany 12 cm, a ściany fund. 12-2=10 cm

Ściana BK- lambda 0,21

U=0,04/0,1+0,35*40/100=0,4+0,14 (to ten mostek)=0,54 W/m2*K

Ściana silka- lambda 0,8

U=0,04/0,1+0,47*40/100=0,4+0,19 (to ten mostek)=0,59 W/m2*K

Ten mostek jest naprawdę duuuży i to z ociepleniem ściany fund.

Tabelę zaczęrpnąlem z Rockwoola.

pzdr

Oooouuu.... :o

Ja jak slysze keramzyt to od razu widze bloczek. Moja nieuwaga, nie pomyslalem o keramzycie jako materiale sypkim tylko od razu uformowanym we wspomniane bloczki.

@Geno , sorki, ale nie zrozumialem Cie - moj tok mslenia opieral sie na bloczkach

Nie zmienia to faktu ze tylko zmniejszasz mostek ale go nie likwidujesz calkowicie, ani nawet "prawie"

Jezeli chodzi o izolacje, zywanie papy itp. to srasznie uproscieles to. Oznacza to ze Ty czy ktos kogo znasz yak idealnie wykonuja prace na stanie zero?

Ja po prostu w to nie wierze. Zakladam zawsze jakis wsp. korekcyjny. Oczywiscie nie mozna popadac w absurd i izolowac bez konca, no ale ...

Zakladzasz ciagleidelane warunki, brak "agersywnej" wody w gruncie, brak bledow wykonwczych, brak silnych mrozow. Po wsiach nie rozsadza fundamentow poniewaz sa one odsloniete i "schna"

Tutaj zgadzam sie z j-j, zreszta wspominalem o tym wczesniej, BK 400 jest jak a razie najlepszym materialem nosnym o bardzo dobrych wlasciwosciach izolacyjnych. nie zalatwia jak widac mostka calkowicie.

Pzdr.

Oooouuu.... :o

Ja jak slysze keramzyt to od razu widze bloczek. Moja nieuwaga, nie pomyslalem o keramzycie jako materiale sypkim tylko od razu uformowanym we wspomniane bloczki.

@Geno , sorki, ale nie zrozumialem Cie - moj tok mslenia opieral sie na bloczkach

Nie zmienia to faktu ze tylko zmniejszasz mostek ale go nie likwidujesz calkowicie, ani nawet "prawie"

Jezeli chodzi o izolacje, zywanie papy itp. to srasznie uproscieles to. Oznacza to ze Ty czy ktos kogo znasz yak idealnie wykonuja prace na stanie zero?

Ja po prostu w to nie wierze. Zakladam zawsze jakis wsp. korekcyjny. Oczywiscie nie mozna popadac w absurd i izolowac bez konca, no ale ...

Zakladzasz ciagleidelane warunki, brak "agersywnej" wody w gruncie, brak bledow wykonwczych, brak silnych mrozow. Po wsiach nie rozsadza fundamentow poniewaz sa one odsloniete i "schna"

Tutaj zgadzam sie z j-j, zreszta wspominalem o tym wczesniej, BK 400 jest jak a razie najlepszym materialem nosnym o bardzo dobrych wlasciwosciach izolacyjnych. nie zalatwia jak widac mostka calkowicie.

Pzdr.

Powtórze jeszcze raz - zaizolowanemu bloczkowi przykrytemu izolacją żaden mróz nie szkodzi. Co zmienia gdyby woda była agresywna? Stosuje się izolację odpowiednią i koniec. BK 400 jest baznadziejnym materiałem nośnym ale ma dobre właściwości izolacyjne. Groźba destrukcyjnego działąnia różnych czynników jest wielokrotnie większa w przypadku BK 400.

Coś mi tu nie pasuje. .... [pomijam oczywiście to, że wciąż dziwnie wysokie lambda dla BK przyjmujecie]

0,21 to bardzo niskie?

Ja wiem że niby BK600 ma 0,16 ale odnioslem się do tabeli, tam było 0,21. Mozna oczywiście współ. liniowy dac 0,3 zamiast 0,35, spoko.

Ściana BK- lambda 0,21

U=0,04/0,1+0,35*40/100=0,4+0,14 (to ten mostek)=0,54 W/m2*K

Ściana silka- lambda 0,8

U=0,04/0,1+0,47*40/100=0,4+0,19 (to ten mostek)=0,59 W/m2*K

ciekawe prawie nie ma różnicy między BK a silką, z nich bezpośrednio wynika że 80% strat łapie styropian a na ścianę przypada tylko 20% strat

silka zimniejsza 4 razy a mimo to ściana z silki i styropianem tylko o 8% gorsza od BK

0,54W * 17m2 * 8 stopni = 73,5W

0,59W * 17m2 * 8 stopni = 80,2W

walczymy o 6,5W ??

Mi sie w ogóle wydawało dziwne że tak duży mostek jest z BK w ścianie.

Ale niby tak wynika z tabeli.

To dziwne szczerze, bo Isomur ma większe lambda niż BK a niby likwiduje mostek w 68% wg producenta.

A kiedy patrzę na współ. liniowy dla ściany z lambda 0,99 i ściany z BK (lambda 0,21) to jakoś nie widze tych 68% poprawy. Gdzieś przeginają i coś mi się wydaje że w tej tabeli jest chyba błąd, hm.

Dodatkowo gdzies widziałem mniejsze te współ. liniowe.

Nawet sprawiłem sobie Katalog mostków cieplnych ale szlag by to trafił- nie ma tam podłóg na gruncie.

pzdr

No właśnie mówię, że intuicyjnie coś tu mocno nie pasi. Moim zdaniem zależność jest przecież liniowa - zmniejszamy U o połowę, to straty maleją o połowę, tak? Więc zamiana ceramiki na BK powinna prawie 3-krotnie redukować ilość traconego ciepła przez styk ściany z funadamentem. A zgadzamy się chyba, że właśnie TO jest mostiem - bo wszędzie obok jest styro.

A tabele robił producent ocieplenia - może chciał udowodnić tezę, że materiał ścienny nie ma znaczenia, tylko izolacja?

Może być tak, ja piszesz mpoplawv, taka mała iliość BK nic nie daje dlatego wygląda to podobnie.

Szkoda że nie ma grubszych wartstw, bo jestem ciekaw jaki byłby współ. liniowy np. przy grubości ocieplenia w posadzce np. 24 cm wtedy cały bloczek BK by wszedł o wysokości 24 cm może byłoby lepiej.

Fakt, faktem, że ja u siebie w szczytowych daję BK400 ale przy wełnie o grubości 0,5 m, więc 0,5 m bloczków BK400 da współ U=0,1/0,5=0,2,

i to da efekt ale 10 cm BK700 o lambda 0,21 dałoby U=0,21/0,1=2,1, może dlatego ten mostek jest tak duży.

Czyli chcą likwidować mostek poprzez BK nalezałoby dać jego dużą grubość.

Ale nadal pozostaje pytanie związane z Isomurem, który ma chyba 11 cm wysokosci i lambda ok 0,29, jak to daje redukcję 68 %- niemozliwe.

Chyba że odniesiemy te 68% do sytuacji bez ocieplenia ściany fundamentowej, wtedy to możliwe i chyba w takiej formie należy to rozpatrywać.

Sam BK o grubosci 10 cm dalby w porównaniu ze ścianą fund. bez ocieplenia na pewno dużą różnicę ale gdy jest ocieplona ściana fund. to efekt mizerny.

Pokrywałoby się to nawet z moim wykresem na poprzedniej stronie.

To by wszystko tlumaczyło.

Wniosek:

Jesli ktoś ociepla ściany fund. to jeśli chce jeszcze zmniejszyć mostek musi dać dużą grubośc BK a za tym idzie taka sama grubość ocieplenia pod posadzką inaczej dawanie BK da skutek mizerny.

Natomiast BK zamiast ocieplenia ściany fund. byłoby na pewno skuteczne, ... czy skuteczniejsze niż ocieplenie ściany fund.?

Nie wiem ale chyba tak skoro Isomur jest skuteczniejszy od tego.

pzdr