Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstrzymanie budowy przez sąsiada

Gość Kamilek

Recommended Posts

Gość Kamilek

Mam pytanie: mam nowego sąsiada który bezposrednio graniczy z moją budową. Zostal on włascicielem domu na mocy testamentu w trakcie, gdy w miescie zalatwiałem pozwolenia na budowe- decyzja sadu o testamencie juz była, żadnych wpisów do księgi wieczystej jeszcze nie, bo to trwa- w związku z tym nie był powiadamiany o zgodach miasta.

Ja rozpoczalem budowe i boje sie, czy on moze ja wstrzymac na mocy tego ze nie byl powiadamiany pomimo ze juz bylo po dezycji sadu w sparwie dziedziczenia ???

Podsumowujac- czy jezeli jest zgoda na budowe, to sasiad moze mi ja wstrzymac, gdyz jako strona nie byl powiadamiany ???

Witam

Jeśli Gmina i Ty zachowaliście całą procedurę administracyjną przy wydawaniu pozwolenia na budowę (zawiadomienie sąsiadów, odczekanie na ewentualne zastrzeżenia, czekanie na uprawomocnienie się pozwolenia, zgłoszenie rozpoczecia budowy etc.), to jesteś (chyba) czysty jak łza. Inne wyjście byłoby przecież totalnym absurdem.

Gorzej jeśli któraś z procedur administracyjnych byłaby niedopełniona - wtedy mógłbys mieć kłopoty.

Pozdrowienia B.

Generalnie po to podajesz wykaz sąsiadów Twojej działki, aby urząd mógł ich powiadomić. Nie jest to Twoją sprawą co się dzieje na sąsiednich działkach. Jeśli urząd powiadomił sąsiadów i w terminie urzędowym nie wpłynęły żadne zastrzeżenia - to nie powinno być problemu.

Rozumiem, że skoro zacząłeś budowę - to Twoje pozwolenie jest już prawomocne 8)

Jeśli tak, to jego "brocha", że się nie zainteresował w urzędzie - pisma wyszły - jest potwierdzenie - nie było sprzeciwów - wg mnie buduj, nie martw się i powodzenia :D