Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czesc! Sciany z czego budowac keramzyt albo suporeks

Recommended Posts

Warto spojrzeć do wyszukiwarki ograniczając hasło do "Wymiany doświadczeń" i "Sondaży". Sporo było mowy na ten temat, wniosek jeden - każdy buduje z czego chce, z czego mu wygodniej, co jest lepiej dostępne, co mu sie przyśniło ;) a każdy materiał ma plusy i minusy. Ja wybrałam bk, a nie keramzyt, bo (ponoć) jest trudniejszy w obróbce i trudniej gwoździe w niego wbijać.

• 2 weeks później...
Jeśli miałabym wybierać między keramzytem a BK, wybrałabym BK.

Jeśli między BK, a ceramiką, wybrałabym (wybrałam) ceramikę.

Uzasadniać nie będę, bo warto poczytać o każdym surowcu i samemu podjąć decyzję.

keramzyt= ceramika, więc wybierasz keramzyt?? :)

ja mam domek z keramzytu

Jeśli miałabym wybierać między keramzytem a BK, wybrałabym BK.

Jeśli między BK, a ceramiką, wybrałabym (wybrałam) ceramikę.

Uzasadniać nie będę, bo warto poczytać o każdym surowcu i samemu podjąć decyzję.

keramzyt= ceramika, więc wybierasz keramzyt?? :)

ja mam domek z keramzytu

To niestety nieprawda... Keramzytobeton nie jest ceramiką. Ceramika to wyroby bazujące na wypalaniu gliny. Keramzytobeton to tylko granuliki gliny zalane betonem, A to oczywiscie nie to samo.

Pozdrawiam,

gdybyś widział moje bloczki z keramzytu zmieniłbyś zdanie o keramzytobetnie (jak to piszesz) wg twego opisu ścianę z cegły palonej należało by nazwać cegłobetonem = cegła łączona na zaprawę cementową. u mnie keramzyt jest łączony zaprawą cementową i formowany w bloczki (pełny bloczek z przewaga keramzytu a nie zaprawy cementowej).

a jeśli masz opory przed zaprawą cementową - to z czego masz tynki? OK, mogą być gipsowe, ale ja wole cem-wap więc i tak ściana to efekt połączenia ceramiki i cementu....

pozdrawiam ciepło z keramzytem :lol: