Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

max zakupiony 5 lat temu...mogę go użyć?

Gość ceza

Recommended Posts

Gość ceza

witam

Czy max zakupiony wiele lat temu, który odleżał i wreszcie doczekał się budowania stracił swoje właściwości, czy budowanie nie będzie zbyt ryzykowne (trwałość, właściwości cieplne)?Chyba nie był zbyt dobrze zabezpieczony.

cezar

Gość ceza
i co zbudowałeś juz coś z niego?nie było większych kłopotów?planuje budowę bliźniaka, mój wspólnik ma kilkuletniego maxa, dziś się dowiem jak był przechowywany, troche się obawiam o jego jakość, może dac sobie spokój i spać spokojnie?nie wiem jeszcze ile moge mu zapłacić za taki materiał. czy możesz mi podpowiedzieć?

Użyłam do budowy ścian wewnętrznych 10-letniej kratówki przechowywanej na dworze przykrytą tylko od góry. Była twardsza i mocniejsza od świeżo zakupionego porothermu. Przebraliśmy ją i ok. 10% wyrzuciliśmy , bo była popękana i wykrzywiona przez mrozy. Max wyglądał podobnie , ale został zużyty na budowę garażu.

Jeżeli pustaki byly dobrze zabezpieczone (przykryte i nie zciekały wodą) to powinny byc OK. Ja częściowo budowalem z putaków 10 letnich i chyba były lepszej jakości jak te co dokupiłem. Pustaki powinien ocenić kier. budowy lub inspektor nadzoru, a najbezpieczniej bedzie jak zbadasz ich wytrzymałość.

jeżeli był przechowywany pod przykryciem, tzn. nie zalany i nie przemarźnięty ... i nie jest rozlasowny czy popękany zbuduj z niego garaż czy inne mniej istotne budynki, ale jeżeli planujesz wykorzystać ten materiał na dom lepiej poradzić się fachowca, który dokładnie oceni materiał... w końcu to ma być Twój dom na lata....