Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łączenie dwóch kawałków wykładziny PCV

pleg

Recommended Posts

Witam

Do pokoju dziecka planuje zakupić wykładzinę PCV (a to się coś wyleje, a to wysypie). Mam problem. Wybrana wykładzina (wzorek) jest za wąska, zatem konieczne będzie sztukowanie z drugiego kawałka. Ma ktoś może doświadczenie w łączeniu takich kawałków? Obawiam się, że po pewnym czasie będą się one podwijać i zaczepiąc będziemy je nogami...

Wystarczy je podkleić. Najlepiej klejem do podłoża/wylewki. Może być tylko na łączeniu ale najlepiej przykleić wykładzinę na całej powierzchni. Jest jeszcze metoda spawania wykładzin na zimno ale jak nie masz wprawy w takich działaniach, to nawet jej nie proponuję.

i to tyle. :)

PCV to najlepszy pomysł do pokoju dla dzieci. Alternatywy po prostu nie ma.

Ja podkleiłam klejem, kupionym razem z wykładziną w sklepie Komfort.

Wcześniej wykładzina kładziona jako druga była nałożona minimalnie na tę pierwszą, czyli na zakładkę, potem bardzo ostrym nożem (takim technicznym, z łamanym ostrzem) mąż przeciął dwie wykładziny na raz (potrzebna spora siła) ciął przy profilu aluminiowym - bo jest bardzo długi, a ja trzymałam z całej siły. Chodziło nam o to aby nie robić żadnych poprawek, no i żeby cięcie było idealnie proste. Dzięki temu jest praktycznie niezauważalne i chodzi się jak po jednolitej wykładzinie.

Są chyba jeszcze jakieś taśmy do podklejania, ale nie jestem pewna.