Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

Witam,

Wszystkich zainteresowanych chciałbym zaprosić do dyskusji na temat "czy inteligencja w budynkach mieszkalnych to ekstrawagancja czy konieczność ?". Jestem w tej dziedzinie praktykiem, bo sam w takim domu mieszkam, ale nie mam firmy która sprzedaje inteligentne budynki;-) i nikomu nic nie będę oferował. Jestem przekonany do tej idei i chce po prostu burzyć mity, że to jest drogie, nie warte instalacji itp. Sam posiadam system intliegentnego budynku który coś tam kosztował, ale dziś zarabia dla nas konkretne pieniądze, dzięki znacznej redukcji kosztów utrzymania budynku. W najbliższym Muratorze będzie na ten temat ciekawy artykuł którey napisaliśmy wspólnie z p. redaktor Małgorzatą Drobnik.

Zapraszam do dyskusji.

pozdrawiam

JacekUnihome

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jak na razie to jestem zdania że to ekstrawagancja szczególnie przy domkach do 200m2. Ale chętnie zobaczę obalenie mitu o tym że jest to drogie bo wg. mnie to nie jest mit, taka instalacja jest droga. Po drugie nie bardzo wiem jak taka instalacja ma zarabiać przy moim 120m2 domku. I może napiszesz szerzej co rozumiesz przez taką inteligentną instalację, bo większość systemów ogrzewania czy wentylacji ma własne systemy sterowania i regulacji. Więc jeżeli mam kocioł ze sterownikiem pogodowym, który dba o odpowiednią temperaturę w domu, nie mam wentylacji, do każdego wyłącznika oświetlenia mam kilk kroków, nie mam żaluzji więc po co mi taki system? Może jest to uzasadnione przy dużych (a raczej bardzo dużych) domach naszpikowanych wszelką automatyką.

Ja rozwazalem budowe inteligentnych instalacji, niestety koszty mnie zablokowaly. Systemy typu EIB czy ICN sa jak dla mnie po prostu za drogie. Niemniej namiastke inteligentnego domu miec bede. Juz teraz mam zrobione centralne i grupowe sterowanie roletami zewnetrznymi. Uzylem tutaj niedrogich sterownikow firmy Bister. To rozwiazanie nie przyniesie mi zadnych oszczednosci, ale za to ile wygody. Wychodzac z domu jednym kliknieciem zamykam wszystkie rolety. W przyszlosci planuje do systemu dolozyc zegar astronomiczny oraz polaczyc go z centrala alarmowa.

Mam takze wentylacje oparta na rekuperatorze. W pierwszej fazie bedzie ona sterowana klasycznie, ale mam wyprowadzony kabel, ktory pozwoli mi na sprzezenie wentylacji z centrala alarmowa. Odpowiedni uklad sterujacy zbuduje sam. Idea jest taka, by wylaczac wentylacje, gdy nikogo nie ma w domu.

Jeszcze inna namiastka inteligentnego domu jest sterowanie obwodami podlogowki. Kazdy obwod bedzie mial wlasny sterownik pokojowy polaczony z silownikiem na rozdzielaczu. Niestety czesc grzejnikowa bedzie pracowac w ukladzie klasycznym, tj. sterownik pokojowy + glowice termostatyczne na grzejnikach.

Wiem, ze moim rozwiazaniom daleko do prawdziwego inteligentnego budynku. Najbardziej brakuje mi tutaj integracji i mozliwosci centralnego i zdalnego sterowania wszystkim. Tak czy inaczej mam jakas namiastke automatyki, ktora ulatwi mi z pewnoscia zycie i przyniesie jakies minimalne oszczednosci. Najwazniejsze jest dla mnie to, ze powstalo to minimalnym kosztem. Systemow profesjonalnych nie udzwignalbym finansowo.

Witam

Jak na razie to jestem zdania że to ekstrawagancja szczególnie przy domkach do 200m2. Ale chętnie zobaczę obalenie mitu o tym że jest to drogie bo wg. mnie to nie jest mit, taka instalacja jest droga. Po drugie nie bardzo wiem jak taka instalacja ma zarabiać przy moim 120m2 domku. I może napiszesz szerzej co rozumiesz przez taką inteligentną instalację, bo większość systemów ogrzewania czy wentylacji ma własne systemy sterowania i regulacji. Więc jeżeli mam kocioł ze sterownikiem pogodowym, który dba o odpowiednią temperaturę w domu, nie mam wentylacji, do każdego wyłącznika oświetlenia mam kilk kroków, nie mam żaluzji więc po co mi taki system? Może jest to uzasadnione przy dużych (a raczej bardzo dużych) domach naszpikowanych wszelką automatyką.

Witaj Miol

Dzięki za posta - to pierwszy w tej dyskusji więc szczególnie ważny :D

W pewnym stopniu zagadzam się z Tobą. Trudno w niewielkim domu, bez wentylacji i żaluzji, z monowalentnym systemem grzewaczym poszaleć z IB :wink:

Można oczywiście zastosować elementy IB, lub "mały IB", ale jeżeli koszty utrzymania domu są już dziś niewielkie to nie przyniesie to ich obniżenia. Ale jeżeli będziesz chciał zamontować jakiekolwiek dodatkowe, odnawlialne źródło energii (jak choćby panele solarne) to zapraszam do dyskusji, bo wtedy bez cienia wątpliwości wskażę oszczędności z zastosowania IB.

Oczywiście już dziś można poprawiać komfort lub/i bezpieczeństwo - np przez zdalną wizualizację (dostępną w sieci lub na GSM) stanów pieca, temperatur itp. Czy taki komfort to nie jest ekstrawagancja tego nie wiem, bo w naszych czasach granica pomiędzy uzasanionym komfortem a ekstrawagancją bardzo się przesunęła. Na przykład czy zakup drugiego samochodu nie jest ekstrawagancją ? 20 lat temu był - (dla mnie) dziś już nie jest.

Oczywiście zagadnienie opłacalności IB jest rozległe i pozwalam sobie odesłać CIę do mojej stronki na ten temat, gdzie jest dyskutowanych wiele zagadnień. Zapraszam na http://www.unihome.pl gdzie opisuję cały pomysł rozbudowywalnego BMS za rozsądne pieniądze. Nawet jeżeli to nie jest tam wprost napisane, to jest to system modułowy.

Co do cen, to dojdziemy na tym forum i do tego wątku. Chcę najpierw dokończyć ankiety, bo z niej wyniknie, do czego uczestnicy forum najchętniej zastosowaliby BMS. Potem podam ceny które udało mi się w Polsce na ten wydzielony fragment uzyskać. Będziesz zaskoczony...

pozdrawiam

JAcek

Fajne te rozwiązania ale niestety BARDZO DROGIE. Poza tym pod pojęciem inteligentny budynek ludzie rozumieją tak wiele rzeczy, że trudno o precyzyjną definicję. Czym innym wg mnie są ułatwienia a czym innym automatyka i sterowanie.

Weźmy np taki włącznik schodowy czy krzyżowy? Czy plasuje się w kategorii inteligentny czy to tylko ułatwienie? Jeżeli nie jest inteligentny to z tej kategorii należy wyrzucić co najmniej połowę rzeczy jakie tam się znajdują i skupić się na systemach które naprawdę automatyzują pracę wszystkich urządzeń w domu - od okien przez wentylację i ogrzewanie po alarm, oświetlenie i nalanie wody do wanny.

Niestety każda część systemu domu inteligentnego nie jest inteligenta a dopiero połączenie wszystkich systemów pozwala powiedzieć "ten dom jest inteligentny"

A to kosztuje fortunę

Witam Bimbelt i biję CI BRAWO!

JEsteś znakomitym przykładem polskiego inżyniera który wiele potrafi zrobić sam i nie musi czekać na super zintegrowane rozwiązania z tzw "Zachodu". Jesteś bliżej Inteligentnego Budynku niż CI się mogło zdawać i zaraz CI to udowadnię, (ale musze chwileczkę powalczyć z mitami 8)

Pierwszy z nich:

Ja rozwazalem budowe inteligentnych instalacji, niestety koszty mnie zablokowaly. Systemy typu EIB czy ICN sa jak dla mnie po prostu za drogie. .

To najczęściej powtarzany mit. Ma uzasadnienie w tym, że instalacje na EIB ma najlepszą promocję. O ile do EIB potrzeba specjalnych kabli (ok 1 Euro za 1mb) to do poważnych systemów wystarczy skrętka komputerowa (Ethernet) lub nawet zwykły kabel telefoniczny (LON) czy nawet wolna para przewodów instlacji elektrycznej. Koszt położenia ich na etapie budowy jest pomijalny.

Niemniej namiastke inteligentnego domu miec bede. Juz teraz mam zrobione centralne i grupowe sterowanie roletami zewnetrznymi. Uzylem tutaj niedrogich sterownikow firmy Bister. To rozwiazanie nie przyniesie mi zadnych oszczednosci, ale za to ile wygody. Wychodzac z domu jednym kliknieciem zamykam wszystkie rolety. W przyszlosci planuje do systemu dolozyc zegar astronomiczny oraz polaczyc go z centrala alarmowa..

I o to właśnie chodzi! Nikt nie może zmuszać nas (choć niektórzy próbują) do korzystania z jedynie słusznych rozwiązań dostawców zintergowanych systemów IB. Mnie na przykład udało się wykorzystać całą masę ogólnodostępnych, tanich sterowników, które potem zostały zintegrowane przez nadrzędny system LON WORKS przez odpowiednie sterowniki (zbierające sygnały i nadające sygnały).

Mam takze wentylacje oparta na rekuperatorze. W pierwszej fazie bedzie ona sterowana klasycznie, ale mam wyprowadzony kabel, ktory pozwoli mi na sprzezenie wentylacji z centrala alarmowa. Odpowiedni uklad sterujacy zbuduje sam. Idea jest taka, by wylaczac wentylacje, gdy nikogo nie ma w domu.

I taki kabel przewidzainy na etapie instalacji rekuperatora to jest świetny początek dla zintegrowanego systemu IB! Ja też od tego zacząłem (rekuperator był zanim zainstalowałem BMS) i teraz mogę przy jego pomocy dogrzewać pomieszczenia (przez wprowadzenie dogrzewania w kanale nawiewnym), robię z tego klimatyzację (latem przez przepuszczanie wody lodowej przez wymiennik w kanale)... a wszystkim tym steruje BMS. KOszt takiego podsystemu sterowania HVAC to na prawdę nie duże pieniądze. I od tego można zacząć. IB z zasady musi być rozbudowywalny (jeżeli jest oparty na tzw systemie otwartym) i to nie prawda że musi kosztować od razu fortunę. To CI któzy nam to chcą sprzedać starają się nam to wmówić... bo prowizja od dużej kwoty jest duża. Ale czy mamy to od razu kupować ?

Wiem, ze moim rozwiazaniom daleko do prawdziwego inteligentnego budynku. Najbardziej brakuje mi tutaj integracji i mozliwosci centralnego i zdalnego sterowania wszystkim. Tak czy inaczej mam jakas namiastke automatyki, ktora ulatwi mi z pewnoscia zycie i przyniesie jakies minimalne oszczednosci. Najwazniejsze jest dla mnie to, ze powstalo to minimalnym kosztem. Systemow profesjonalnych nie udzwignalbym finansowo.

Masz w pełni rację. Tego czego brakuje w Twoim systemie aby stał sie Inteligentny to centralne sterowanie tym wszystkim, wizualizacja i ew. zdalny podgląd/sterowanie . To wszystko nazywa się BMS i da się to zrobić za rozsądne pieniądze. Ale Twoja instalacja ma już przygotowaną automatykę czyli w 75% kosztów zostało poniesione! Pozostałe 25 % to już tylko nakładka na to co już zostało zrobione. I ta nakładka (nawet ze sterownikami) nie musi kosztować fortuny, a może zacząć tym sterować w sposób maksymalnie zoptymalizowany. Twierdzę tak bo sam to tak zrobiłem i teraz używam. W efekcie udało mi sie zredukować koszty rocznego zakupu energii o 49% (pokazałem to na stronie http://www.unihome.pl/index.php?page=ekonomika-unihome) - a tym samym za kilka lat zacznę na tym zarabiać. NIe to drogie na co wydaliśmy kasę, tylko to, co nie przyniesie nam z tego wydatku zysków. Zainstalowanie BMS było dobrą inwestycją.

Zapraszam do dalszej dyskusji. :D

Fajne te rozwiązania ale niestety BARDZO DROGIE. Poza tym pod pojęciem inteligentny budynek ludzie rozumieją tak wiele rzeczy, że trudno o precyzyjną definicję. Czym innym wg mnie są ułatwienia a czym innym automatyka i sterowanie.

Weźmy np taki włącznik schodowy czy krzyżowy? Czy plasuje się w kategorii inteligentny czy to tylko ułatwienie? Jeżeli nie jest inteligentny to z tej kategorii należy wyrzucić co najmniej połowę rzeczy jakie tam się znajdują i skupić się na systemach które naprawdę automatyzują pracę wszystkich urządzeń w domu - od okien przez wentylację i ogrzewanie po alarm, oświetlenie i nalanie wody do wanny.

Niestety każda część systemu domu inteligentnego nie jest inteligenta a dopiero połączenie wszystkich systemów pozwala powiedzieć "ten dom jest inteligentny"

A to kosztuje fortunę

Witaj Sasha

Zgadzam się z prawie wszystkim co piszesz, poza jednym, że kosztuje to fortune. Nieskromnie powiem, że zrobiłem chyba jeden z bardziej rozbudowanych inteligentnych domów mieszkalnych w Polsce , projektuję następne (dla ludzi) i nie zgadzam się z twierdzeniem, że trzeba wydać na to fortunę. No chyba, że ktoś pójdzie do jednej z "profesjonalnych firm" działających na polskim rynku i zamówi sobie taki "kompletny system", wtedy koszt jest pięcio- sześcio cyfrowy, widziałem takie rzeczy. Dostałem ostatnio do ręki taką wycenę (na EIB) i włos mi się zjeżył na głowie... Za "szafe sterowniczą" zarządano od klienta 12.000 zł. Kiedy poprosiłem klienta by mu wytłumaczyli co w tej szafie ma być, okazało sie że przekaźniki do sterowania (może z 40 szt) oraz dwa zabezpieczenia różnicowo prądowe (po 300 zł) oraz obudowa... Razem oceniam to na 3000 zł. No z takim podejściem to zawsze będzie kosztowało fortunę, tym razem zgadzam się :-? . Ale nie dajmy się zwariować, jesteśmy w końcu inżynierami...

Co do definicji Inteligentnego Domu, to znam ich kilka, mam nawet swoją (zajmuję się tym tematem również naukowo), możne je znaleźć na mojej stronce http://www.unihome.pl/index.php?page=testowa

Z definicji, dopiero zintegrowanie róznych sensorów (w tym najprostszego czyli wyłącznika krzyżowego) i aktorów (np żarówek) z innymi podsystemami daje efekt Inteligentnego Budynku. I możemy mieć zainstalowany super alarm, super piec ze sterownikiem, super sterownik do żaluzji, stację pogodową i jeszcze 10 innych super urządzeń ze sterownikami mikropocesorowymi ale nie będzie to dom inteligentny, bo bez naszego udziału, nie będzie on w stanie podejmować samodzielnych decyzji o intereakcji poszczególnych systemów. Jeżeli natomiast zaczniemy integrować te podsystemy ze sobą, tak aby np. otwierając w danym pomieszczeniu okno, wyłączała się latem klima a zimą ogrzewanie , to mamy już pierwszy prosty element inteligentnego budynku. W mojej koncepcji - zwanej UNIHOME - nie ważne jest jaki system połączeń magistrali używamy (ja preferuję LON bo najwięcej się da na nim zrobić za rozsądne pieniądze) nie ważne jak duży system projektujemy (musi być tylko modułowy i rozbudowywalny) ważne jaki efekt(y) sterowania chcemy osiągnąć. Jeżeli ktoś wydzieli jeden podsystem swojego domu - np wentylację z rekuperacją (z oryginalnym sterownikiem lub bez) a do tego podłączy swój piec grzewczy, i podłączy to do sterownika HVAC (specjalizowany sterownik zarządzania tym) i będzie mu on regulował parametry nawiewu w zależności od pogody i pieca i otwarcia okien, to taki budynek jest już dla mnie inteligentny. Bo nie liczba zintegrowanych a podsystemów ich stopień współdziałania wyznacza inteligencję (IQ :wink: ) budynku... Jeżeli zastosuje się jednen z otwartych systemów sterowania, to zmienne sieciowe (czyli parametry stanów, temperatury itp) z tego systemu będą mogły być w przyszłości wykorzystane dla sterowania innym systemem. Dlatego można taki system rozbudowywać latami, ale trzeba stworzyć dobre podwaliny czyli pomysł i konsekwentnie system magistral. Jeżeli taka magistrala to może być zwykły kabel telefoniczny, czy lepiej skrętka UTP to koszt wstępny jest równy cenie tego kabla... czyli 0,5 zł /mb.

Takie jest moje zdanie na temat Twojego postu, ale przyjmę chętnie krytykę :roll:

pozdrawiam

JAcek

Ech wszystko to piękne i takie lukrowane...

ale 100 % z nas powinno sobie zadać parę pytań przed przystąpieniem do czytania czegokolwiek i wyceny

1. Co dla mnie oznacza inteligentny dom

2. Po co mi potrzebny taki system

3. Jakich "funkcji" będę używał

Wychodząc z takich pytań zaczynamy się rozglądać za funkcjonalnością.

i potem.... okazuje się że nie da się zrobić inteligentnego domu za niewielkie pieniądze... bo kwoty za coś sensownego i naprawdę podejmującego decyzje to wielki koszt. a za kwoty do 50 tys to co najwyżej możemy zrobić sobie automatyczne to czy tamto ale żeby zaraz inteligentne? .

ja także myslałem nad zrobieniem takiej instalacji, ale nie chciał bym integrować tam wszystkiego co jest tylko możliwe. myślałem bardziej nad czymś w rodzaju uniwersanlego pilota opartego np. na palmtopie lub monitorze dotykowym.

zastanawiam sie tylko nad jedną rzeczą w jaki sposób mam sterować urządzeniamy takimi jak TV lub DVD (czyli opartymi na zwykłych pilotach na podczerwień).

Pozdrawiam

TOMASZ

witam,

temat IB drążę od 6 miesięcy,przeglądając przeróżne fora i strony oraz wymieniajac się doświadczeniem z użytkownikami różnych systemów.

Jestem pod niesamowitym wrażeniem zrealizowanej koncepcji Unihome autora watku.W tym systemie jest właśiwie wszystko co mozna wymyśleć i w dodatku działa to w praktyce.Dla mnie IB to przede wszystkim komfort, na dugim planie redukcja kosztów.W zwiąku z tym chce instalować system jak najtaniej.Gdybym nastawiał się na zyski wtedy warto byłoby wyłożyc więcej kasy na niektóre elementy (energia z wiatru,słońca itp.) ,które w przyszłości przyniosłyby wymierne korzyści.Właściwie byłem zdecydowany na LCN bo wydawał się najtańszy, mocno konfigurowalny i posiadał wizualizacje w samych urządzeniach dedykowanych dla LCN (dla innych systemów połaczenie w jedną całośc -grzanie,went,klima,oswietlenie itp. +wizyalizacja to koszty ogromne).BMS po otrzymaniu orientacyjnej oferty odpadł od razu - np. serwer 4k euro-szok tym bardziej,ze to komputer z nizszej półki za 1,5k zł)

Sam LON wydaje się trudniejszy w konfiguracji i nie ma specjalnie rozbudowanych elementów sterowniczych/wizualizacyjnych.

Jednak teraz po przeanalizowaniu Unihome +wstępne infa od Jacka zastanawiam się intensywnie nad systemem LON + "własnej roboty" BMS - mozliwości ogromne i rozwiązanie wydaje sie tańsze.

Ogólne założenia mojego IB:

dom 220 m2, caly ogrzewany podlogówką, pompa ciepła.

wentylacja mech. z reku bez GWC wydajnośc 700m3, za to chlodzenie aktywne poprzez wymiennik wody lodowej w wentylacji mech. z dodatkowym wentylatorem o wydajności 1500m3 .wentylacja wykonana na przewymiarowanych kanałach 250.Wymienik równiez byłby wykorzystany w zimie do wstępnego ogrzania powietrza zewnetrznego.

Podłączenie pod solary (zakup w przyszlosci jak państwo bedzie dopłacało jak w całej UE-myśle 1,5-2 lata (może zdaże jeszcze z pompą ciepła?).solary głownie wykorzystywane dla cwu + w przyszlości basen zewnetrzny 8x4m(chyba :) ).Pompa ciepła oczywiście wykorzystywana równiez przez podlągę do chlodzenia pasywnego.Folia p/słoneczna lub żaluzję na przeszkleniach dla zabezpieczenia przed nagrzewaniem w lecie.Standardowo czujki ruchu dla ścieżek świetlnych,podgrzewanie podjazdu, schodów, system kamer,podlewanie ogrodu,czujniki POŚ, ogrzewanie i zasłanianie basenu zewnetrznego-roleta,elektroniczne zamki zewnetrzne -czytnik lini papilarnych, podlącznie i sterowanie przez net.Ogólnie super komfortowo.Wszystko spięte w całośc z wzajemnym sterowaniem bez konieczności nadzoru nad poszczególnymi systemami.Takie mam marzenia.

Wracając do rzeczywistości i przeglądają oferty firm zewnętrznych szacuję koszt wykonania na 150k !!!.Pierwsza mysl-oczywiście rezygnuje z IB , wystarczy mi sterownaie ogrzewaniem i wentylacja + proste sterowanie oswietlenie.

Po przeczytaniu informacji od autora na nowo zaczynam myslec o tak rozbudowanej koncepcji.Tym bardzie,że wole wydac kasę na taki system niz droższe płytki.Pytanie jednak jest czy rzeczywiście mozna to zrobić taniej? nie chodzi o 10-20% ale o zejscie od pułapu 30-40k.Mam nadzieję ,że tak.

Pytanie czy kupować poszczególne urządzenia z zaawansowanym sterowaniem (jest wyraznie droższe od wersji podstawowych) ,czy kupic najtańsze sterowanie i sterować BMS.Niektóre droższe sterowniki sa przystosowane pod dane 485 itp. ,wtedy proste podpięcie i działa .Czy jest możliwośc podlączenia dowolnego urządzenie przez LON i BMS?co z gwarancją urządzeń?Pytań nasuwa się wiele.Praktyków tak zawansowanych systemów nie znam dlatego licze na pomoc autora.Jacku czy mógłbys podać jakieś linki gdzie można zakupić poszczególne czujniki,sterowniki itp. w systemie LON.

Ja przeglądałem np. http://www.label.pl poelcam dla ogólnej orientacji

pzdr

marek

Marku

Dom który opisałeś będzie kosztował coś koło 1,5 mln więc parę złociszy na system chyba się znajdzie ;)

a poważnie - to bardzo podoba mi się koncepcja - sam taką bym poczynił - ale brak funduszy - wg mnie niestety nie masz szans zejść poniżej kwoty 100 tys.

(za taki zakres) o ile ten twój system będzie sterował przedstawionymi przez ciebie częściami wyposażenia.

Ech wszystko to piękne i takie lukrowane...

ale 100 % z nas powinno sobie zadać parę pytań przed przystąpieniem do czytania czegokolwiek i wyceny

1. Co dla mnie oznacza inteligentny dom

2. Po co mi potrzebny taki system

3. Jakich "funkcji" będę używał

Wychodząc z takich pytań zaczynamy się rozglądać za funkcjonalnością.

i potem.... okazuje się że nie da się zrobić inteligentnego domu za niewielkie pieniądze... bo kwoty za coś sensownego i naprawdę podejmującego decyzje to wielki koszt. a za kwoty do 50 tys to co najwyżej możemy zrobić sobie automatyczne to czy tamto ale żeby zaraz inteligentne? .

Na pytania co to jest IB i po co potrzebny jest taki system musimy odpowidzieć sobie sami. Jeżeli ktoś wie czego chce to mu chętnie pomogę, tak jak Markowi, który jak widać ma dobrze przemyślaną koncepcję. Jako że dyskusja cały czas odbywa się na zasadzie - ja mówie da się to zrobić za rozsądne pieniądze, a niektórzy z Was twierdzą że to musi kosztować fortunę, proponuję pewien eksperyment. Bardzo miło mi się mailuje z MArkiem, któego nie znam osobiście poznałem go na tym forum ale podoba mi się to co tu pisze. Proponuję że pomoge MArkowi zrezlizować jego koncepcję BMS tak jak to opisał i (o ile nie będzie chciał szaleć z prezentacją wszystkiego i wystarczą mu podstawowe dane) 8) i jestem przekonany że będzie to kosztowało poniżej 50.000 zł. Marek za tą pomoc będzie proszony jedynie o regularne raportowanie na tym forum co już zrobił i za ile. Oczywiście to potrwa pewniej z rok albo lepiej, ale w koncu mamy czas na pisanie postów a czas leci bardzo szybko. Czy jeżeli usłyszysz Sasha potwierdzenie tego co napisałem od niezależnego Marka (którego, powiadam, nie znam jeszcze osobiście, ale doceniam jego mądre i odważne pomysły) to uwierzysz mi?

Wchodzisz w taki deal Tomaszu Niewierny? :wink:

pozdrawiam

Jacek

Witam wszystkich,

Co do naszego dealu, to MArek chyba zaniemówił na taką propozycję bo się do dziś nie odezwał, ale może korzystając z łagodnej pgody kopie fundamenty pod GWC i dlatego nie odpowiada;-) Ale co ma wisieć nie utonie:-)

Wszystkich którzy są ciekawi jak wygląda ten ("lukrowany" jak określił go ten co nosi damskie torebki :lol:) Inteligentny Dom który udało mi się zbudować, opisał go dość precyzyjnie ze zdjęciami aktualny Murator (numer lutowy - już dostępny w kioskach). Dla wnikliwych rysunek Muratora zawiera kilka szczegółów którymi różni się od zdjęć - ale ładnie to wygląda i podaba mi się.

Jestem gotowy podejmować dalszą dyskusją, ale nie zarzucajcie mi że rekuperator jest w piwnicy bo naprawdę jest na strychu :D

Zapraszam do dalszej dyskusji 8)

JAcek

Dziękuję TOamszowi za fajną lekturę na cały dzisiejszy wieczór!

Mówiąc szczerze nie wpadłem nigdy na tą stronę "Elektroda", ale stała się dla mnie dziś hitem wieczoru, czytałem z otwartymi ustami!!! Dzisaz, ja nie widziałem że ten inteligenty budynek to takie banalne! To ja od 5 lat główkuję, jeżdę na szkolenia za granicę, ściagam soft, programuję nocami a tu facet w 6 linijkach podaje gotowy przepis na IB. Cytuję bo to warto:

"Co do sterowania to ja to będę robił na Compaq-u z Allegro za 30 zł + linux. Proste skrypty w bash-u, sterowanie automatyką c.o. poprzez DS1820 i digitemp, sterowanie pompkami i innymi akcesoriami przez parapin, być może poprzez drugi wolny com i I2C inną automatyką, do tego ups 1,5KW i tanim kosztem zastępujemy automatykę za grube pieniądze. Co prawda sporo przy tym pracy, ale zaoszczędzić można dobrą średnią krajową a to już warto się miesiąc z tym "bawić". "

Uwielbiam ludzi którzy mają taką łatwość roziązywania problemów na papierze. Chciałbym to zobaczyc kiedyś działające...

pozdrawiam

JAcek

Uwielbiam ludzi którzy mają taką łatwość roziązywania problemów na papierze. Chciałbym to zobaczyc kiedyś działające...

Oj tam :) - się czepiasz - to może naprawdę działać bo niby dlaczego ma nie działać? A że na papierze? Jeżeli jest dobrze zaprojektowane na papierze to musi zadziałać - a jeżeli źle... to będzie to fajna zabawka :)