Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

Wracajac do inteligentengo domu chcialbym zbudowac na podzespolach Telematika:

http://www.telematik.pl/

Tak sobie mysle, ze zastosowanie sterownika PLC (mp. na poczatek AF-20MRE AC/DC 12-24V x 2, 24 Wejscia, 12 wyjsc) + panel operatorski SH-300 (koszt w sumie ok. 1400PLN) w zupelnosci wystarczy do:

1. Sterowania wentylacji + GWC

2. Sterowania ogrzewaniem (5 stref, czyli parter + osobno kazdy pokoj na poddaszu)

3. Sterowanie roletami

4. Sterowanie oswietleniem na parterze

W razie koniecznosci rozbudowy dokladamy kolejne moduly wejsc/wyjsc. Okablowanie ukladam "gwiezdziscie".

Jedyne co mnie martwi, to wspolczesne kotly grzewcze - zazwyczaj maja swoja "inteligencje", z ktorej ja chcialbym zrezygnowac na rzecz sterowania wlacz/wylacz. Czy nie grozi to urtata parametrow pieca grzewczego?

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIe wiem co to znaczy sterowanie światłem na parterze, ale u mnie w rozbudowanym BMS powyższy zakres to ok 100 wejść i wyjść miniumum(mam w sumie kilkaset ale to ze względu na prowadzone testy). Taki sterownik z maksymalną kartą rozszerzeń to do 100 we/wy, jezeli ktos jest pewien że tego nie przekroczy to oczywiście można tak zrobić. Problem sterowania piecem jest poważny, musi to być piec który posiada możliwość sterowania z zewnątrz a rzeczywiście nie każdy to ma... (albo ma tylko dostawcy nie chcą powiedzieć). W praktyce pieca nie powinno sterować się tylko wlącz-wyłącz, tylko okresla się kiedy i z jakimi parametrami ma sie włączyć. Proponuję przemysleć sobie co chcemy sterować a potem skontaktować sie z dystrybutorem czy pozwala na takie sterowanie w danym piecu, inaczej inteligencja domu zakończy się na scenaruiuszach świetlnych;-)

JAcekUnihome

PS po przemysleniu (i kontaktem z firmą) dochodze do wniosku, że taki serownik to rzeczywiście alternatywa do EIB (tyle samo może za 1/10 ceny;-) Ale poważnego BMS ani na jednym ani na drugim zrobić nie bedzie można...

• 5 months później...

Dzien dobry, widze ze rozgorzala tu dyskusja na temat inteligentnego domu,systemow,cen.Szukajac w necie informacji na ten temat natknalem sie na nowe forum o tej tematyce.Wydaje mi sie ze jest bardzo ciekawa i pokazuje ze nie trzeba byc majetnym czlowiekiem zeby taki system zamontowac u siebie w domu no i cel tej strony jest ciekawy,prezentowac rozne systemy na jednym forum i o nich mowic.Adres tej strony http://www.inteligentnydom.pun.pl .Pomysl tego forum prezentowanie roznych systemow na jednej platformie godny zainteresowania.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witajcie,

Pomysl tego forum prezentowanie roznych systemow na jednej platformie godny zainteresowania.

To rzeczywiście dobry pomysł, ale jak dla mnie za dużo tam reklzm a za mało porównań systemów...

Skusiło mnie to hasło, ale poza nową oferta ubezpieczeniową nie dowiedziałem sie tam niczego nowego.

Może to kwestia czasu ?

pozdrawiam

JAcek

• 1 year później...
witam jest pan z Poznania a ja z Krakowa więc to 30 % więcej niż tradycyjna instalacja? mam rozumieć ze mam dom 220 m wiec standardowa instalacja szacunkowy koszt to 7-9 tyś zł wiec zamierzam wydać 15 tyś zł to wystarczy? i co mianowicie w tej cenie firma SEPA ma zaoferować w tej cenie czyli 15 tyś zł pytam bo mam zamiar w przyszłym roku wykonać taką instalacje i dlaczego na forum! bo to świetna informacja dla innych ludzi borykających się z problemem oj a ile to może kosztować owszem też jestem ciekaw,Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Mam u siebie od działający od 6 lat system eHouse inteligentny dom w systemie eHouse strona producenta

Serdecznie polecam. Jest bardzo elastyczny, współpracuje z PC i umożliwia łatwe samodzielne zmiany bez potrzeby wzywania serwisu itd.

przykłady projektowania i realizacji domu w tym systemie znajdują się na stronie projektowanie automatyki budynku w systemie eHouse

• 5 months później...
Witam. Jako użytkownik automatyki domowej mogę gorąco polecić system NEXO firmy Nexwell. Wśród jego licznych cech należy zaznaczyć przede wszystkim dużą stabilność pracy, stosunkowo umiarkowaną cenę oraz fakt iż jako produkt w 100% polski posiada bardzo dobre wsparcie techniczne. Również bardzo łatwo można ten system sprogramować. Domyślnie elementy przychodzą bez jakichkolwiek instrukcji, jednakże bez większego problemu można je znaleźć na stronie producenta. Prawda jest taka że system może sterować wszystkim co ma jakiekolwiek styki sterujące. Dodatkowo wiem że w fazie testów są moduły umożliwiające sterowanie urządzeniami audio-wideo za pomocą podczerwieni. Możliwe w tym momencie stanie się np. załączenie telewizji, wyboru programu, załączenie nagrywania i wiele innych z poziomu telefonu komórkowego lub tableta. Na naszej stronie znajdziecie również inne informacje o możliwościach jakie oferuje inteligentny dom wykonany za pomocą systemu NEXO

• 1 month później...
A co powiecie na taki zintegrowany system w domu,mieszkaniu ?

http://www.zhouse.pl/

Troszke sobie o tym wszystkim poczytałem,przyjrzalem sie temu i wcale nie jest to glupie.Jestem tylko ciekaw jak sie to sprawdza w praktyce...Moze ktoś korzysta z takiego rozwiązania?

Jeżeli chodzi o systemy bezprzewodowe to zdecydowanie polecam Fibaro. System ten jest również oparty protokół Z-wave. Wyróżnia go na tle innych systemów przede wszystkim przystępna cena oraz brak ingerencji w strukturę budynku. Zainteresowanych odsyłam do strony http://www.fibaro.com lub proponuje odwiedzenie któregoś z domów wzorcowych.

• 2 weeks później...
Co do urządzeń bezprzewodowych to zdania są podzielone. Nie znam osobiście systemu bezprzewodowego o takich możliwościach jak systemy przewodowe. Np sterowanie temperaturą oparte o regulator PID, sterownie tradycyjnymi urządzeniami za pomocą podczerwieni (oczywiście wszystko bezprzewodowo bo system Control4 ma takie możliwości, ale trzeba ułożyć kabel do diod podczerwieni). Ciekaw jestem (i tu proszę o opinie osób posiadające sterowanie roletami) jaka jest niezawodność przekaźników w urządzeniach bezprzewodowych sterujących roletami. Prąd rozruchowy silników od rolet jest dość spory i jeżeli urządzenie trafi w szczyt przebiegu zasilania fazowego to często dochodzi do zespawania zestyków w przekaźnikach. Firma Nexwell rozwiązała problem robiąc przekaźniki wymienne. W razie ich uszkodzenia możne szybko je wymienić za parę złotych. Z tego co widziałem FIBARO ma małe moduły dopuszkowe z zalanymi przekaźnikami. W przypadku ich uszkodzenia konieczna jest wymiana całej kostki za kilkaset złotych.

• 1 month później...

ohnsorge1982:

Te przekaźniki w fibaro przenoszą moc od 8-16A w zależności od modelu. Prędzej Ci bezpiecznik wywali niż się ten przekaźnik zespawa. Poza tym nie ma chyba rolet które by potrzebowały takiego prądu rozruchowego. Mam już cały dom na fibaro. niedawno skończyłem przenosiny z HOMIQa.

aha te fibarowe sterowniki rolet podają położenie rolety ustawiasz se je suwakiem na ile chcesz % i masz jeszcze w interfejsie taki dodatkowy przycisk lamelki że roleta się tylko lekko rozszczelnia ale nie otwiera.

Powiem jedno, z homiqa byłem zadowolony, ale to co zobaczyłem teraz TO JEST PRZEPAŚĆ.

Aplikacja natywna jest wyśmienita i wielokrotnie szybsza niz stronka www w homiku (która swoją drogą jest bardzo przyzwoita)

Możliwość dowolnej konfiguracji scen i dostęp do skrótów zmienia podejście do automatyki:)

obadaj interfejs centralki - demo HC2 które ma być w sprzedaży w październiku.

Ja na pewno wymieniam moje HC1 :)

http://hc2online.fibaro.com/

tak na marginesie to gdybym drugi raz budował domek to wywalił bym jakieś 70% włączników do światła i rolet (po prostu nigdy ich nie używałem;). po niecałym roku mieszkania w inteligentnym domu nie wyobrażam sobie jak można się w dzisiejszych czasach zastanawiać nad taką instalacją.

przecież to całkowicie zmienia życie. Nie zawracasz sobie niczym gitary:)

brakuje mi jeszcze sterowania podczerwienią ale tego chyba jeszcze nikt w Polsce nie ma.