Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

to firma chyba jednososobowa ... chłopak siad 8 lat temu i napisał sterowniki potem je wcielił w życie i sprzedaje instalatorom dużo taniej niż konkurencja.. oczywiście bez obudowy czyli to nie jest piękna oprawa + marketing. kupujesz gołe sterowniki które musisz obudować i dokupić wszelkie czujniki

tylko że czujnik kosztuje 3-4 zł a u konkurencji ładnie obudowany np 300 zł

więc zastanówmy się czy chcemy wydać 50 tyś czy 5 i mieć coś tak samo funkcjonalnego

mi się ten system bardzo podoba choć wymaga dopracowania estetycznego

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to firma chyba jednososobowa ... chłopak siad 8 lat temu i napisał sterowniki potem je wcielił w życie i sprzedaje instalatorom dużo taniej niż konkurencja.. oczywiście bez obudowy czyli to nie jest piękna oprawa + marketing. kupujesz gołe sterowniki które musisz obudować i dokupić wszelkie czujniki

tylko że czujnik kosztuje 3-4 zł a u konkurencji ładnie obudowany np 300 zł

więc zastanówmy się czy chcemy wydać 50 tyś czy 5 i mieć coś tak samo funkcjonalnego

mi się ten system bardzo podoba choć wymaga dopracowania estetycznego

fido wchodzisz w to

Może jest to sposób jak zrobić inteligentną instalację ale nie płacąc fortuny

tak - wchodze

ale asekuracynie

niestety ciągnę przewody do kotłowni - a systetem tego nie wymaga - wręcz przeciwnie -

przwody chce mieć w kotłowni też dla tego aby mieć elastyczność na przyszłość - np dla zielonego źródła

już znam system - przynajmniej tak mi się wydaje

obecnie sprawdzam np przełączniki (dzwonkowe) które mają być bezprądowo otwarte

czyli jest kłopot bo nie ma takich wiele jedynie ponoć mają Elda Forum

ale będe to sprawdzał w przyszłym tygodniu

tak - wchodze

ale asekuracynie

niestety ciągnę przewody do kotłowni - a systetem tego nie wymaga - wręcz przeciwnie -

przwody chce mieć w kotłowni też dla tego aby mieć elastyczność na przyszłość - np dla zielonego źródła

już znam system - przynajmniej tak mi się wydaje

A opiszesz swoje dalsze spostrzeżenia

A swoją drogą podziwiam Cię w dążeniu do realizacji wizji Twojego domu.

Co tzn system nie wymaga przewodów w kotłowni

masz na myśłi konsekwencje dla domu inteligentnego czy pasywnego?

gdy decydujesz się na system to przełączniki wymagają jedyniepociągnięcia przewodu sterującego a więc nie 1,5mm tylko zwykły 0,5mm

czyli skrętka UTP która ma aż 8 par czyli wystarczy dla 4 przełączników

o systemie można dokłądnie przeczytać na stronie właściciela

ja jedynie robię jedną ułomność

będę miał wszystkie przewody w kotłowni - więc dopłacam do przewodów ale potem mogę podłączyć co chce do sytemu

zarówno mogę przepiąć na alternetywne źródło pradu jaki i sytem jak równieź pomę przepinać sterowniki pomiędzy obwodami

• 1 month później...

Jacek, nie możesz zrobić projektu tylko na podstawie marzeń.

Inwestor musi Ci bardzo dokładnie wskazać gdzie stanie piec, zmywarka, silnik do rolet i inne. A potem zatwierdzić projekt.

Projektu musi się potem psychastenicznie trzymać pod groźbą kucia ścian. Projekt z pewnością jest załącznikiem do umowy gdzie jest także harmonogram, terminy płatności i kary za odstąpienie z winy inwestora.

Czy jest rozwiązanie dla inwestorów niezdecydowanych np. radiowe albo przez sieć 230V ?

pozdrawiam

Witajcie

Przede wszystkim - przepraszam wszystkich za tak długie milczenie!

Po seminarium w kwietniu w Krakowie zrobiło nam się tyle pracy że nie miałem czasu zaglądać na forum Muratora - koncentrując sie na naszym forum na http://www.unihome.pl Dodatkowo - nie wiem dlaczego - przestałem dostawać maile z informacjami o Waszych odpowiedziach na tym forum. Ale wszedłem tu n chwile, wytrzeszczyłem oczy ile tu się dzieje - a teraz bije sie w pierś Mea Kulpa - no postaram się teraz to nadrobić

:(

ZW uderzył w sedno sprawy - MUSI BYĆ PROJEKT systemu BMS inaczej cała zabawa skazana jest na niepowidzenie (czyli kucie, przerabianie i niezadowolenie). Powtarzam to wszystkim którzy chcą zrobić swój BMS w koncepcji UNIHOME i projektujemy teraz w domach których jeszcze nie ma!

Dla "inwestorów niezdecydowanych" pozostają już tylko zabawki... Ale z drugiej strony czy jest inwestor który mówi - najpierw wybuduje dom a potem zastanowię się gdzie ma być łazienka ? Przecież teoretycznie zawsze można potem ją wykuć w pokoju czy przedsionku :( A łazienka to włąsnie pomieszczenie wymagające podłączenia CO, wody (nawet ciepłej i zimnej), cyrkulacji, prądu, wentylacji.. Tak więc jeżeli Inwestor znajduje czas na zastanowienie się gdzie maja być w jego domu łazienki - to bardzo proszę zastanowić się gdzie będą elementy BMS (tzn czym i gdzie będziemy chcieli sterować). Inwestorów "niezdecydowanych" zapraszam ponownie - przy budowie ich drugiego domu :wink:

Idąc jednak dalej ZW zarzuca mi zamkniętość systemu otwartego jakim jest LON"

Proponujesz system zamknięty. Zamknięty w tym sensie że nie dopuszcza łatwych i tanich zmian w koncepcji i użytkowaniu. To czy kod źródłowy jest otwarty niewiele mnie interesuje, bo ja się na tym nie znam.

W przypadku pralki, telewizora i systemu alarmowego "zamkniętość" systemu nie przeszkadza bo każdy z grubsza wie czego od nich oczekuje i to się nie zmienia w czasie. A nawet jeśli - można sobie kupić tanio nowszy sprzęt.

Dla inteligentnego sterowania domem nie jest to dopuszczalne. "inteligentny" to przede wszystkim otwarty na zmiany i elastyczny. Ja nie chcę sobie kupić automatu do sterowania roletami za kilka tys zł., bo są rozwiązania wielokrotnie tańsze. Ja chciałbym aby inteligentny system uczył się ode mnie co ma robić i kiedy.

Ad rem:

Mam wrażenie że nauczanie systemu LON będzie dla użytkownika bardzo kosztowne - każdy feedback do systemu = opłata dla serwisanta. Lub/i kucie ścian celem przenoszenia kabli sterujących (ew. - choinka pod sufitem

No tak oczywiście masz rację.... przynajmniej z tym telewizorem :D

Postaram się w punktach odnieść się do Twoich obaw:

Kto powiedział że system

nie dopuszcza łatwych i tanich zmian w koncepcji i użytkowaniu?

Czy ja tak gdzieś napisałem ? Jeżeli tak to przepraszam, nie taka była moja intencja. System UNIHOME dopuszcza szereg zmian w sterowaniu i parametryzacji. Ograniczenia - o ile sa to dotyczą możliwości (hardwarowych) sterowania jakimiś urządzeniami. Na przykład - jeżeli zintegrowaliśmy piec gazowy czy PC na poziomie włącz- wyłącz to nie możemy z poziomu LON sterować krzywą kotłową... BMS UNIHOME zakłada jednak wiele możliwości wprowadzenia feed-back i nawet pobawienia sie całym domowym systemem. Co więcej uczy się on naszego domu - a my możemy to podglądać na wielodniowych wykresach i w to ingerować.. Ograniczone to jest oczywiście względami bezpieczeństwa. Dostajemy skonfigurowany system - a głębokość możliwych przez użytkownika zmian ustalamy wspólnie. Oczywiście masz rację, ze ograniczeniem są również położone już kable - ale to też nie tak, że do końca życia będziemy zdani na ich łaskę i niełaskę. Testujemy w UNIHOME rozwiązania LONoverIP - czyli przesyłanie zmiennych LON przez IP (czyli np przez istniejącą sieć WIFI) i jest to już dostępne - choć nikt nie powiedział że tanie... Ale jest alternatywa.

A nauczenie się sterowania BMS UNIHOME jest w pierwszej warstwie użytkownika tak banalne, że może to robić nawet dziecko.. Jeżeli zaś chcemy wejść głębiej - to możemy to zrobić - oczywiście o ile chcemy to robić i poświęcimy trochę czasu na nauczenie się tego.

Ideą twórców BMS UNIHOME jest zainstalować system i zapomnieć o nim a nie jeździć do tego budynku co tydzień...

pozdrawiam

Jacek

Co do serwisowania instalacji LON - to serwisantów jest wielu - ale siedzą oni w dużych firmach i nie ogłaszają się w necie;-)

Witam melvx

Cieszę się z tego postu. Daje on spojrzenie "z drugiej strony" czyli

od strony firmy która robi BMS na codzien i wie jakie są ogrniaczenia i atuty gotowych rozwiazań. Do kilku kwesti odniosę się jednak polemicznie:

Witam,

Twierdzi on, że system jest może kosztować "poniżej 50tys. PLN". Jest to stwierdzenie w stylu odpowiedzi na pytanie: "ile kosztuje samochód?". Wszystko zależy co do systemu chcemy "upakować" i czy zlecamy to firmie zewnętrznej czy robimy to systemem "gospodarczym". Przeznaczając 50tys. tylko i wyłącznie na sprzęt i materiały faktycznie można zrobić rewelacyjny, bardzo rozbudowany system, ale nie łudźmy się - dając zlecenie firmie zewnętrznej możliwości systemu drastycznie spadną. (ze zrozumiałych względów - koszty firmy, zarobek, itd).

Kiedyś - może rzeczywiście nie na tym forum deklarowałem co można zrobić za poniżej 50.000 zł BRUTTO*

To Wracając do ceny:

sterowanie światłami - ok

roletami - ok

bramami - ok

ogrzewaniem - ok,

klimatyzacją i wentylacją - ok

wraz z oprogramowaniem i z dowolnie wielkim, kolorowym panelem

ponieważ w UNIHOME stosujemy typowy dotykowy ekran LCD (ponizej 2000 zł brutto za 17 cali) i dlatego że jesteśmy małą grupą ludzi i robimy to "po godzinach" a nie wielką firmą która z tego ma żyć. Nas to bawi i stanowi wyzwanie - na życie zarabiamy gdzie indziej. To tak trochę jak rozwój systemów otwartych..

*Oczywiście - diabeł tkwi w szczegółach bo zgodzę się że:

Oczywiście głównym kryterium ceny jest LICZBA PUNKTÓW w/w wymienionych.

I tu właśnie tkwi sedno sprawy - mówimy o systemach a nie mówimy na jak dużym obiekcie...

Tak czy siak, jest pewien poziom kosztów poniżej którego nie można zejść. (chociażby ze względu na elementy wykonawcze, jak już wspomniał JacekUnihome).

Tak i w UNIHOME to jest poziom ok 25.000 zł za system absolutne minimum.

Generalnie zasada jest jedna: stosunkowo tanie są wejścia/wyjścia dyskretne (dwustanowe), jednak we/wy analogowe to już jakby inny poziom cenowy (we/wy analogowe wykorzystywane są m.in. to pomiaru temperatury, sterowania rekuperacją, klimatyzacją).

I tu się nie zgodzę. Urządzenia które stosujemy mają zazwyczaj taką samą cene za wejście analogowe czy dwustanowe. Cenę robia sterowniki swobodnie programowalne wykonujące skomlikowane obliczenia, porównania, zapamietujące trendy i wyciągające wnioski. Czyli właściwa INTELIGENCJA.

Co się tyczy zastosowania takiego czy innego systemu: najbardziej elastycznym podejściem jest wciąż poprowadzenie wszelkich przewodów do rozdzielnicy (przewody od czujników temperatury, przycisków, lamp, rolet i innych obwodów) - rozwiązanie stosunkowo drogie ze względu na koszt rozłożenia samej instalacji. Dodatkowo warto "opleść" budynek jakimś przewodem "logicznym" (np. skrętka). Da nam to wtedy możliwość zastosowania urządzeń rozproszonych w jakimś standardzie (LON, EIB, RS485, I2t, TCP/IP, itd.).

I tu się nie zgodzę - bo uważam, że:

1. System z centralnym sterownikiem jest bardzo nieelastyczny, drogi (kilkakrotnie więcej kabla - dla porównania 1 km lub 8 km dla tego samego budynku) i zawodny (uszkodzenie sterownika - zatrzymanie CAŁEGO domu!)

2. Proste oplecenie budynku ma duże szanse minąć się z naszymi potrzebami.

3. System EIB nie działa na skrętce - wymaga specjalnego "kabla systemowego" (po 1 Euro za metr)

Co się tyczy samodzielnego programowania instalacji: prawda jest taka, że dla większości czytelników tego forum (bez obrazy) sprawa jest raczej nieosiągalna. Należałoby znać podstawy chociażby podstawy programowania i wiele czasu poświęcić na naukę.

I tu sie w pełni zgadzam. To nie wiedza "tajemna" jak ktoś sugerował - ale wiedza ścisła. Jak ktoś się tego nauczył i umie to nie robimy tajemnic. Ale Akademii LON nie proawdzimy (prowadzi stowarzyszenie PLUG)

Co się tyczy samodzielnego rozbudowywania instalacji przez użytkownika - nie widzę specjalnie takiej możliwości jeśli użytkownik nie dysponuje wiedzą, potrzebną, aby samodzielnie zparametryzować system na poziomie programu.

No i tu sie zgodze - choć jak pisałem wcześniej ZW - to co można zmieniać w sofcie jest w pewnym stopniu konfigurowalne dla ludzi chcących suię tym bawić. Co rozwiązanie to obyczaj:D

Pozdrawiam

Jacek

witam

ja w http://www.iqHome.eu poszedłem jednak w system wszystko ro rozdzielni

mało tego poszedłem w systam podwójny

od przełączników porowadziłem zarówno FTP jak i 3x1,5

wszystko dla tego że:

nie wiem jakie systemy będą w przyszłości

nie wiem jakiemu systemowi mogę zaufać

zawsze moge połączyć tradycyjny system

idea?

tak jak buduje dom pasywny dla przesstrogi że będzie drgo tak boję się że kiedyś ktoś mi powie sprzedam ci moduł LON, czy dowolnie inny ale 5x drożej lub powie niestety teraz to już nie produkuje tych modułów - wymień pan na inne

ale też przykład pragmatyczny:

ile kosztuje 5 czyjników zalania umieszczonych w różnych pomieszczeniach?

każdy od 200 do 300zł (nie wiem ile kosztuje i jacka)

a ja znalazłem sposób za 19 zł + kabel do każdego pomieszcznia - tanio i skutecznie

jeżeli ktoś mi powie że za 5 lat nie będzie sytemu za grosze to mu nie uwerzę

a ja mam elastyczność - wszystko w rozdzielni

owszem jest to drogie i nie robie hydrauliki do każdego punktu w domu co nie znaczy że nie warto kablevpołożyć gwieździście

powiem wam z praktyki ile to będzie kosztować (gwiazda)

5000zł kable + 6000 zł elektrycy + większa rozdzielnia (nie kupiłem jej jeszcze) choć sądze że 5 rozdzielni małych i rozproszonych kosztuje tyle samo

tradycyjnie to kosztuje:

3000 kable + 4000 elektrycy

to jest oczywiście moje zdanie

witam

ja w http://www.iqHome.eu poszedłem jednak w system wszystko ro rozdzielni

mało tego poszedłem w systam podwójny

od przełączników porowadziłem zarówno FTP jak i 3x1,5

wszystko dla tego że:

fido znowu robimy tak samo :lol: tylko ja dałem 3x1mm2

Obiecałem ci nowe linki to zajrzyj tutaj

http://forum.muratordom.pl/post2644706.htm#2644706

system inteligentnego domu Nexio.

Panowie,

Powiem szczerze, że mnie Wasza dyskusja zaczyna fascynować!

Fido i Odaro odkryli nowy sposób projektowania Inteligentnego Budynku.

Nazwałbym go RB - czyli Rozpoznanie Bojem (jak ktoś miał na studiach Wojsko to pewnie pamięta). To znaczy zamiast prowadzić planowe działania - obaj Panowie najpierw zrobili "uniwersalną" instalacje okablowania w gwiazdę a potem chcą dopasować do tego cały budynek. Ide o zakad (moge się założyć o skrzynke piwa) że nie będzie się na tym dało zrobić wszystkiego czego będą chcieli mieć. Na razie Fido już zapłacił za okablowanie 4000 zł więcej niz to wymagał system. Mógł mieć projekt systemu BMS - i spać spokojnie. A teraz będzie miał trochę emocji jak to połączyć... To trochę tak jakby zrobić rury z ciepłą woda do każdego pokoju - a potem się zastanawiać w którym pokoju zrobimy łazienkę... A i tak potem sie może okazać że właściwie w łazience to potrzebujemy jeszcze wentylację wyciągową (w pokojach nawiewową..)

Jak Wam już pisałem - poprowadzenie wszystkich kabli do rozdzielni to najstarsza, historyczna metoda projektowania IB.. Ale współczesna rozdzielnia to nie stara centrala telefoniczna z wtyczkami które można sobie było dowolnie przełączać... Jak kable będą raz połączone (i przycięte) to nie bardzo widzę możliwość ich ponownego łączenia w inny system. Jeżeli mogę Wam coś poradzić - to jeżeli obliczycie (albo rozpoznacie bojem?) że Wasze rozdzielnie będą miały po 64 moduły Es - to pomnóżcie to od razu przez 2 - to może uda sie Wam to przełączanie zmieścić chociaż w rozdzielniach.

Pozdrawiam i z napięciem czekam kto się ze mna założy :roll:

Jacek

moja rozdzielnia nie będzie miała 64S tylko dużo więcej może 1m szerokości na 2 m szerokości

masz dużo większe doświadczenie więc nie odważę się założyć tobą że wszystko pogodzi moja gwiazda

niech żyje rozpoznanie bojem :-)

tak poza protokołem

jeżeli okazę się że czegoś nie przemyślałem to jedna para doprowadzona do wyłącznika czyli w moim przypadku 3x1,5 oraz FTP może zmienić swą funkcje na magistrala + zasilanie modułu BSM

Jacku

czy dobrze zrozumiałem że FTP (8x0,5) nie nadaje się jako magistrala LON?

owszem dołozyłem 4000 zł ale to jest koszt z zamontowaniem i uruchomieniem systemu http://www.isys.pl

oraz co najważniejsze nie jestem pewien czy różnica jest taka wielka bo w cenie mam monitoring + alarm + 5 domofonów + żaluzje które i tak ciągnąłbym do punktów centralnych

ja podałem różnicę pomiędzy mną a sąsiadem który robił tradycyjną instalacje bez żaluzji, monitoringu i domogfonu

dojdzie mi koszt tylko modułów około 4500zł

jacku nie odpowiedziałeś ile by kosztowało w unihomie kontrola zalania 5 pomieszczeń wraz z odcięciem zaworu wody w przypadku zalania?

Witajcie,

Szkoda Fido że sie nie chcesz założyć... bo jak tak lubię piwo;-)

Co do kabla - to jak wcześniej mówiłem, LON ma tą cenna cechę że działa na dowolnych dwóch przewodach (drutach, lince - robiiłem już podłączenia na YDY 2x1,5 na skrętce na kablach telefonicznych czy p.poż i zawsze działało...)

Co do isys to jestem pełen podziwu dla jego twórcy, w swojej kategorii (o ile to wszystko sprawnie działa) to bardzo dużo rzeczy zostało zintegrowane. Zasadniczym mankamentem tego rozwiązania jest to, że jest to system sterownia zero-jedynkowego - czyli włącz/wyłącz (dobrze że ma choc histerezy). Takie sterowanie może sporo - ale dom w którym to działa to nie jest Inteligentny Budynek - tylko zautomatyzowany budynek, a to wielka różnica. W isis nie widze żadnych inteligentnych algorytmów (niezbędnych do ekonomicznego działania HVAC czy zarządzania Zieloną Energią). To zupełnie inna klasa systemów - oczywiście za zupełnie inne pieniądze (zawsze jest coś za coś). Swoją droga - skoro Fido już zadecydował o zainstalowaniu tego systemiku to zastanawiam się czy sprawdził w necie ile jest serwisantów isis i kto mu to naprawi, kiedy jednoosobowa firma przestawi się z automatyki budynków na np. automatyke dla samochodów... Taki jest problem z systemami "firmowymi" - czyli tymi robionymi przez jedna firmę. Ale powodzenia:-).

Odpowiadając na poprzednie pytanie - stosuje czujniki zalania po 24 zł (zresztą można do UNIHOME podłączyc dowolne dajęce sygnał NO lub NC).

Jacek

jacku

ja nie zdecydowałem jaki system robię tylko jak kabluje

na to będę miał czas

isys mogę potraktować w kategoriach testów

ale równie dobrze może to być LON lub inny

intencja była jedna - nie wiem co będę potrzebował i w jakim zakresie a tynki kładę już

wrócę do automatyki prawdopodobnie po roku od zamieszkania

rok przeznaczę na naukę domu - co jest mi potrzebne a co nie i na wybór systemu

obecnie musze pilnować pasywności domu a nie automatyki

więc może nawet wrócimy do LONa

obecnie wiem czego chce a czego nie min dzięki tobie Jacku (lista marzeń).

sytemy to ja będę porónywał dopiero po tym jak mi z głowy zejdzie szczelność styropianu, wełny, podłogówka itp

jacku

ja nie zdecydowałem jaki system robię tylko jak kabluje

na to będę miał czas

isys mogę potraktować w kategoriach testów

ale równie dobrze może to być LON lub inny

intencja była jedna - nie wiem co będę potrzebował i w jakim zakresie a tynki kładę już wrócę do automatyki prawdopodobnie po roku od zamieszkania

rok przeznaczę na naukę domu - co jest mi potrzebne a co nie i na wybór systemu

OK Fido - roumiem choć nie przestaję się dziwic tej metodzie RB:-?

Ale szanuję Twoja decyzje - to w końcu Twój dom...

obecnie musze pilnować pasywności domu a nie automatyki

więc może nawet wrócimy do LONa

obecnie wiem czego chce a czego nie min dzięki tobie Jacku (lista marzeń).

sytemy to ja będę porónywał dopiero po tym jak mi z głowy zejdzie szczelność styropianu, wełny, podłogówka itp

I tu się z Tobą w pełni zgadzam. Elementy "pasywności" to powinna być podstawa każdego IB. Dobra automatyka do nieszczelnego domu to jak super nawigacja satelitarna do nieszczelnego jachtu. I tak na morzu pójdzie na dno - i nic mu ta nawigacja nie pomoże :lol:

Ze swej strony - choć nie znam się na Domach Pasywnych - po wizycie u Ciebie na budowie, gdzie dużo ciekawych rzeczy widziałem - po przemysleniu to na Twoim miejscu bardzo mocno skupiłbym się na problemie odcięcia się od energii słońca latem.. Jak pamiętam masz duże południowe przeszklenia i przy całym "termosowaniu" konstrukcji być może większym problemem będzie wychłodzenie Twojego domu latem niż nagrzanie go zimą. Teraz kiedy "pilnujesz styropianu" zwróć prosze uwagę na odpowiedni system żaluzji oraz odpowiednio wydajną wentylacją (mam nadzieję że choć na to masz projket!) - podłączenia! Zaniedbania w tej materii sa bardzo bolesne (wiem z autopsji - zbagatelizowałem to i do dzis mam kilka pomieszczeń bez wentylacji/FreeCoolingu) nad czym dziś wylewam krokodyle łzy...

Pamiętaj - łatwiej dziś nagrzać niż wychłodzić taki dobrze wyizolowany dom z elewacją na południe...

pozdrawiam i życzę miłej pracy

Jacek

masz na myśłi konsekwencje dla domu inteligentnego czy pasywnego?

gdy decydujesz się na system to przełączniki wymagają jedyniepociągnięcia przewodu sterującego a więc nie 1,5mm tylko zwykły 0,5mm

czyli skrętka UTP która ma aż 8 par czyli wystarczy dla 4 przełączników

Fido

Skrętka UTP ma 8 żył - czyli 4 pary....

Jacek

......

Włąściwie w każdej lini wyłączników sa wyłączniki dzwonkowe...

Generalnie każde dzwonkowe - oczywiście problem kiedy chcemy podwójny

Osobiście używam Bush Duro - ładne i niezawodne (dadzą się przerobic na podwójny dzwonkowy) ale widziałem też inne

Jacek

Drodzy Forumowicze śledzący ten wątek!

Jestem Wam winien podsumowanie Sondażu od którego zacząłem tą dyskusję.

Żałuję trochę, że nie wstrzeliłem się w Waszą dyskusje (str.3) na temat - po co w ogóle automatyka czy inteligencja w budynku mieszkalnym - zainteresowanych odsyłam do kilku ciekawych wypowiedzi na ten temat. Myślę, że tych 27 internautów którzy odpowiedzieli na moje pytania - do czego Ci inteligentny budynek daje reprezentatywna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Najwięcej z Was (33%) powiedziało - do sterownia ogrzewaniem. Na drugim miejscu (29%) było sterownie oświetleniem. To musze przyznać bardzo mnie ucieszyło. Wygląda na to, ze to co robię ma jakiś sens...

Moja teza, że inteligencja (świadomie pisze Inteligencja a nie automatyka) jest potrzebna w domu mieszkalnym przede wszystkim by podnosić ekonomikę użytkowania budynku, znajduje potwierdznie w Waszych oczekiwaniach i konsekwentnie odpowiedziach! POnad 75 % z Was chciałoby aby IB sterował HVAC i oświetleniem (zakładam że sterownie oświetleniem to automatyczne gaszenie światła a nie scenraiusze świetlne...). Oczywiście ktoś może zarzucic że 27 osób to nie grupa reprezentatywna. Zgoda - ale to jest i tak największa grupa ludzi jaka się na ten temat wypowiedziała w ten sposób i mnie to na dziś wystarczy...

Bo robiąc coś dla ludzi (a nie dla pieniędzy) człowiek czasem chce potwierdzenia, że to ma dla kogoś sens... Dziękuje Wam wszystkim i zapraszam do dalszej dyskusji.

Jacek