Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

oczywiście UTP/FTP ma 8 żył

co do zabezpieczenia przed przegrzaniem to z uwagi na mnogość przewodów z wielką niechęcią ale zabezpieczyłem połacie południowe i zachodnie

musiałem tam pociągnąć 4x 1,5 + FTP od silnia przez przełącznik do rozdzielni - to chyba najdroższe przedsięwziącie ale na wszelki wypadek dałem takie kable

nie jestem do końca przekonany że będą one koniecne - z uwagi na moją koncepcje dużych okapów + dorobienie w górnej części futryny dodatkowego wystającego okapu (coś jak symetria paraprtu)

co do dzwonkowych - to właśnie ja mam mieć w domu tylko podwójne dzwonkowe - i takie znalazłem i można z nimi robić cuda - zmieniać na zwykłe przęłączniki, odwracać biegun - czyli normalnie zamknięte itp

pogrupowałem je parami tak że w jednym miejscu mam 2 podwójne czyli 4 przełączniki czyli 8 żył czyli jedno UTP

co do ferecoolingu to wkupuje dodatkowyą wężownicę i będę z solara ściągał ciepło w głąb ziemi i podwyższał sprawność pompy lub odwrotnie chłodził wentylacje

projekt wentylacji oczywiście mam

patrząc od domów pasywnych i oszczędzaniu eniergii to jedno w automatyce nie podoba mi się - że sama pobiera prąd

stąd np podoba mi się solar który napędzany jest bez automatyki a na zasadzie fotowoltaiki - czyli jest dodatkowy panek - jak świeci mocno to kręci się silnik fotoogniwami - zero pradu

pozdrawiam

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do zabezpieczenia przed przegrzaniem to z uwagi na mnogość przewodów z wielką niechęcią ale zabezpieczyłem połacie południowe i zachodnie

co do ferecoolingu to wkupuje dodatkowyą wężownicę i będę z solara ściągał ciepło w głąb ziemi i podwyższał sprawność pompy lub odwrotnie chłodził wentylacje

patrząc od domów pasywnych i oszczędzaniu energii to jedno w automatyce nie podoba mi się - że sama pobiera prąd

stąd np podoba mi się solar który napędzany jest bez automatyki a na zasadzie fotowoltaiki - czyli jest dodatkowy panek - jak świeci mocno to kręci się silnik fotoogniwami - zero pradu

pozdrawiam

Fido

Piszesz takimi skrótami że zbliżasz się do węzełkowego pisma inków Kipu...

Niektóre Twoje wypowiedzi sa tak skrotowe jak owe Kipu i chyba tylko Ty wiesz jak je zinterpretować... Sorry ale trudno mi się do nich odnieść. Inne też nie wiem czy mówimy o tym samym..

Z tego co zrozumiałem :cry: to chyba nie dogadaliśmy się - napisałem, że :

na Twoim miejscu bardzo mocno skupiłbym się na problemie odcięcia się od energii słońca latem.. Jak pamiętam masz duże południowe przeszklenia i przy całym "termosowaniu" konstrukcji być może większym problemem będzie wychłodzenie Twojego domu latem niż nagrzanie go zimą.

I nie chodziło mi o przegrzanie kabli tylko całego domu i problemem z obniżeniem w nim temperatury latem!!! Czy dobrze mnie zrozumiałeś ?

Nie wiem co to jest "dodatkowy panek" ale pomysł zasilania Paneli słonecznych z modułów fotowoltaicznych jest stary jak to forum, ale nie taki banalny w realizacji. W Gali UNIHOME solary sa tak właśnie zasilane - ale uwaga wymaga to sporych dodatkowych akumulatorów ponieważ nie zawsze jest wystarczająco słońca by napędzić pompy i trakery solarne a one (pompy szczególnie) nie lubia być nie zasilane...:cry: Więc fotowoltaika ładuje akumulatory a z tych zasilane są panele solarne. Nawet część BMS z tego działa... Ale uwaga - to gdzies trzeba umieścić i na to też trzeba zrobic projekcik :roll: - inaczej (bez baterii i automatyki) to będzie raz chodziło a raz stało... a nie o to nam chyba chodzi...

Co do "freecooling" działający jako odbiór energii z wentylacji i przerzucenie jej do Ziemi to oczywiście jest to podstawa dobrego działania systemu freecoolingu (w UNIHOME jest specjalny sterownik do tego zadania). Nie nastawiałbym się jednak na zwiększenie wydajności pompy ciepła z ciepła odzyskanego z wentylacji - efekt jest po okresie letnim niezauważalny... Ziemia jest jednak na głębokości 1,5 m bardzo energietycznie pojemna (zimna) i ilość ciepła w niej bardziej zależy od typu gruntu/pory roku niż od tego czy wrzucimy tam (marne) kilkadziesiąt kilowatogodzin energii przez kilka miesięcy...

pozdrawiam

Jacek

sorry

odpowiadam często już dość wyeksploatowany

więc nie sprawdzam to co napisałem

z drugiej strony skoro twierdzisz że pisze pismem węzełkowym a co za tym idzie starasz się rozwikłać tajemnice moich zapisów to znaczy że zapisy we są coś warte czyli twoją nagane traktuje to w kategoriach pochwały :-)

oczywiście - chodzi o zabezpieczenie przed przegżaniem południowych połaci okien (nie przewódów czy kabli)

co do solarów to na razie robie 3 elementy systemu;

1. bufor z dodatkową wężownicą

2. rurki na strych z kotłowni

3. 200m wężownicy wkopanej obok dolnego źródła

zanim dokończe system solarny chce przebadać dom - czyli na 2 lata odpuszczam temat inwestycji

mam już dość teorii

co do fotowoltaiki to miałem na myśli ten model solarów z wbudowanym fotoogniwem

czy on się nie sprawdza?

Fido

OK nie ma sprawy - nie chce się czepiać i zwracam uwagę tak tylko w kwestii formalnej - chciałbym aby wszyscy czytelnicy tego forum coś wiedzieli z naszej dyskusji bo stosując takie skróty wyjdziemy na czarnoksiężników by nie powiedzieć szarlatanów Inteligentnych Budynków :evil:

Co do fotowoltaiczengo zasialania napędu paneli słonecznych to osobiście

nie znam modelu z bezpośrednim połączeniem fotowoltaiki z napędem modułu trakera - ale teoretycznie rzecz biorąc nie bardzo wyobrażam sobie jak on miałby startować ? Jeżeli taki moduł kończy pracę jednego dnia patrząc na zachód - to jak ma rano się zasilić, po to by czerpać energię ze wschodu (pozostał odwrócony na zachód) ? A przecież rankiem na zachodzie nie ma odpowiedniej energii słonecznej... Musi się więc obrócić o ok 180st. W moim układzie temu właśnie (m innymi) służą wspomniane akumulatory... Pozwalają mu startować każdego ranka z pozycji na wschód... i szukać najjaśniejszego miejsca na niebie - bez względu na to czy dobrze słoneczko przygrzewa czy kryje się za chmurkami..

pozdrawiam

Jacek :D

co do inteligentnych solarów zasilanych fotoogniwami to mam coś takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=375019952

sprzedawca napisał:

Oprócz pompy amerykańskiej jaka wchodi w skład oferowanego zestawu posiadam w ofercie również pompę niemieckiej produkcji , która w swoim wyposażeniu ma czujnik temperatury. W połączeniu z elektroniką w jaką wyposażona jest pompa daje to wpełni samoregulujący się układ bez potrzeby instalowania wcale nie taniego sterownika solarnego. Biorąc pod uwagę oszczędności wynikające z bardzo niskiego zużycia energii ( które daje możliwośc zasilania poprzez fotowoltaikę ) i odchodzący koszty sterownika, różnica w cenie pomiędzy normalną pompą cyrkulacyjną kalkuluje się niemal już na starcie.

co sądzisz? mi nie zależy na nadążaniu za słońcem tylko samowystarczalności układu

Witaj,

Trochę nie dogadaliśmy się - wszystko przez te skróty myślowe...

Napisłeś o panelu "który napędzany jest bez automatyki a na zasadzie fotowoltaiki - czyli jest dodatkowy panek - jak świeci mocno to kręci się silnik fotoogniwami"

Ja zrozumiełem że piszesz o nadążnych Ty o pisałeś o stacjonarnych.. To dwie inne bajki..

Rzeczywiście umknął mojej uwadze ten patencik z pompa zasilaną bezpośrednio ze słońca ale to dlatego że go chyba nie doceniam (albo nie znam jego zalet...)

Nie bardzo sobie jednak wyobrażam jak by to miało działać bez sterownika...

Jak rozumiem jeżeli tylko zaświeci słońce to pompa zaczyna się kręcić i przepompowywać czynnik chłodzący. A co jeżeli temperatura czynnika jest niższa niż temperatura wody w zasobniku? - to co wychładzamy zasobnik? Po to jest potrzebny pomiar temperatury w dwóch punktach (porównanie dT)... i swiadome włączenie pompy tylko kiedy to ma sens.. no i właśnie po to niebędny jest sterownik... Jak widać z podanego przez Ciebie linku - na Allegro ludzie sie na to nie rzucili... (brak ofert) . Jezeli dołoża do tego dwa czujniki temperatury - to może to być fajna zabawka ;-).

W klasycznym rozwiąznaniu ze sterownikiem, jeżeli przyjąć, że pompa ze sterowniikiem (- bo sterownik regulje obroty pompy od 0 d0 100%) średnio pobierają nawet 50W/h to zakładając że w słonczeny dzień panel stacjonarny pracuje przez 7 h - daje to 350 Wh czyli 0,35 kWh. Koszt pracy pompy i sterownika przez 1 dzień ok 17 groszy. W ciągu całego roku szacuję że wydamy na to mniej niż 30 zł... Nie wiem czy warto ryzykować za 30 zł rocznie

jeżeli sterownik (z histereza!) kosztuje na Allegro ok 100 zł.. Najleiej moim zdaniem to zrobić (tak jak zreszta to mamy to opracowane w Unihome) - duży panel PV (0,44kW) zasila akumulatory i z nich są zasilane wszystkie pompy i sterowniki (a nawet napędy naprowadzające trakery) - wszystko działa za darmo i świadomie... Ostatnio zasiliłem z tego też FreeCooling :D

pozdrawiam

Jacek

na paewno masz racje niby 30 zł to mało i warto mieć pewny sprzęt

ale pozostaje ta nuta ciekowości i eksperymentowania

pociągnę jednak wątek

sprzedawca chwalił produkt że to jest tak sprzężone że silniczek napędzany fotoogniwem rkęci się ze zmienną prędkością - powodu je to to że jak kręci się powoli słońce zdąży ogrzać przepływającą ciecz zawsze

im mniej słońca tym powolej ogrzewa się więc i powolej cieć przepływa.

teoretycznie genialne - a praktyka?

może podrążysz temat jako eksperymentator i zadzwonisz do człowieka?

sprzedawca chwalił produkt że to jest tak sprzężone że silniczek napędzany fotoogniwem rkęci się ze zmienną prędkością - powodu je to to że jak kręci się powoli słońce zdąży ogrzać przepływającą ciecz zawsze

im mniej słońca tym powolej ogrzewa się więc i powolej cieć przepływa.

teoretycznie genialne - a praktyka?

może podrążysz temat jako eksperymentator i zadzwonisz do człowieka?

Nie wiem czy to jest genialne. Ja bym wolał aby obroty silnika pompki były proporcjonalne do różnicy temeratur zasobnika i kolektora a nie intensywności słońca... Mówiąc szczerze szkoda mi czasu na drążenie takich genialnych pomysłow - z prostej przyczyny nie mam na to czasu;-) Może ktoś z forumowiczów się tym zajmie - ja mam kolejkę realizacji projektów BMS UNIHOME i chciałbym się z tym uporać na czas - bo każdy ma prace projektowa lub zanikowe i chce to zrobić dobrze. Więc z powodów technicznych opisanych w poprzednim poście pozwól że nie będę tego drążył... Ale jak masz czas to próbuj (a może ktoś inny ?)

pozdrawiam

Jacek

No właśnie Fido..

Ale takie rozważania podstawowe zostawmy dla innego forum - bardziej nastawionego na dyskusje o panelach solarnych. Nasze forum z założenia powinno sie koncentrować na Inteligentnym Domu Mieszkalnym.

Jak myślicie czym różnią się miedzy sobą różne technologie IB? Czy dom w którym można na pilota otworzyć bramę, zamknąć rolety czy nawet ściemnić światło zasługuje na miano inteligentnego, a może po prostu Zautomatyzowanego??? CZy istnieje Waszym zdaniem różnica pomiędzy Domem Zautomatyzowanym a Domem Inteligentnym ? Na czym ona polega ? Ktoś mnie o to zapytał i zafrpowało mnie to na tyle, że napisałem właśnie na ten temat artykuł (ukaże sie jesienią w jednym z poczytnych - mam nadzieję - tytułów) i jestem ciekaw Waszych opini!

pozdrawiam wakacyjnie

Wasz JacekUnihome:-)

nie uwłaczając domownikom ale to oni są najsłabszym ogniwem jeżeli chodzi o inteligencje

dzieci nie gaszą świateł, nie myślą o wodzie itp

dla mnie inteligentny to wręcz wymuszający pewne zachowanie budynku poza kontrolą (oczywiście z możliwością ręcznej zmiany)

ten brak inteligencji domowników ma 2 podstawowe podłoża:

1. lenistwo

2. brak czujników które szybko wykryją zmiany np. wilgotności, nasłonecznienia, wiatru

Tak zgadzam się z Tobą.. Domownicy są najgorsi;-))

Oczywiście dlatego że są nie przewidywalni i nie trzymają sie reguł...

Ale moje pytanie było inne :"CZy istnieje Waszym zdaniem różnica pomiędzy Domem Zautomatyzowanym a Domem Inteligentnym ? Na czym ona polega ?"

To jest ciekawe - gdzie się kończy "zautomatyzowanie" a zaczyna "sztuczna inteligencja (AI)". Piszesz że BMS ma coś wymuszać. To ryzykowne... i w sumie mało inteligentne. Czy chciałbyś aby zamykał drzwi ? gasił świato (kiedy ?) wyłączał ekspres do kawy ? Czy może przewidywał pewne sytuacje i starał sie zaproponować pewne rozwiązania.... Ja bym wolał propozycje..

Z tym pytaniem zostawiam CIe na wakacje - ponieważ lecę na urlop:-))

Pozdrawiam wszystkich- odezwę się dopiero we wrześniu

Jacek

automatyka polega w/g mnie na tym że poprzez moje aktywne działanie powoduje skutek

czyli np uruchamiam scene TV (zamykam żaluzje, włączam odpowiednie oświetlenie inne wyłączam - zamiast robić to po kolei ręcznie)

inteligencja domu polega z jednej strony na propozycjach ale z drugiej strony wymuszaniu zachowania

wymuszanie moim zdaniem jest konieczne aby nauczyć domowników pewnych zachowań i przyzwyczaić ich że np jeżeli chcą świeże powietrze to nie otwierają okna ale podkręcają wentylacje

bez rygoru nie będzie efektu i co z inteligencji jak domownicy będą łamać reguły poprzez odrzucenie twoich przemyślanych algorytmów

np. moja żona zawsze włącza światło w korytarzu jak się budzi - wtedy jest ciemno (np w zimie) ale już to światło świeci się bez względu na to czy się rozjaśni czy też wyjdzie - inteligentny dom powinien sam wiedzieć czy jest potrzeba załączyć światło i kiedy wyłączyć wyłączyć - jeżeli ustawie progi zbyt rygorystycznie zawsze mogę zmienić parametry

tak więc inteligentny dom musi wymusić pewne wzorce zachowań które po czasie stają się akceptowalne.

czy jest możliwe np. nauczenie się karate bez bulu?

• 1 month później...

Witajcie po wakacjach!

Najpierw odniose się do ostatniej wypowiedzi Fido

automatyka polega w/g mnie na tym że poprzez moje aktywne działanie powoduje skutek

czyli np uruchamiam scene TV (zamykam żaluzje, włączam odpowiednie oświetlenie inne wyłączam - zamiast robić to po kolei ręcznie)

No i trudno się z Fido nie zgodzić. Jeżeli przyjąć, że "Aktywnie działanie Fido" to jego świadome przyciśniecie jakiegoś przycisku, a reszta to wykonanie jakiejś wcześniej zaprogramowanej akcji (lub ciągu działań) to się dobrze rozumiemy.

inteligencja domu polega z jednej strony na propozycjach ale z drugiej strony wymuszaniu zachowania

wymuszanie moim zdaniem jest konieczne aby nauczyć domowników pewnych zachowań i przyzwyczaić ich że np jeżeli chcą świeże powietrze to nie otwierają okna ale podkręcają wentylacje

No i tu już się zgodzić nie mogę. "Proponować" może również system automatyki - na zasadzie ciągu logicznych zdarzeń. Np. wchodzę do domu, IB wie ze jest noc - proponuje mi załączenie światła - jeżeli ja nie przerwę tego dzialania (np wyłącznikiem) to on włącza światlo. I świeci i jest pięknie. Ale to nie jest inteligencja!

Podobnie z tym "wymuszaniem zachowania". Po pierwsze nie podoba mi sie takie podejście - bo to brzmi jak działania Orwelowskiego "Big Brothera;-) a nie o to chyba nam chodzi. Fido chce nauczyć domowników na zasadzie psa Pawłowa - (bez rygoru nie będzie efektu i co z inteligencji jak domownicy będą łamać reguły poprzez odrzucenie twoich przemyślanych algorytmów

) jeżeli zrobisz to to będzie kara (może w ramach tak pojętej inteligencji zamontować tzw pastucha elektrycznego zamiast barierki dla dziecka?).

I nie zgodzę się z twierdzeniem,

inteligentny dom musi wymusić pewne wzorce zachowań które po czasie stają się akceptowalne.

Sorry ale takiej inteligencji budynków ja nie projektuje... Według mnie IB polega na tym, ze (jak każdy stystem AI) stara się naśladować proces logicznego wnioskowania i tworzyć jakąś wizję działania - i tą wizję proponować. Nie jest to

łatwe do zrozumienia ale spróbuję się wspomóc przykładem. Wyobrażmy sobie ze jest koniec lata i są dwa bardzo ciepłe dni i dwie ciepłe noce. System HVAC był włączył się i cały czas pracuje na schładzanie (free cooling) bo cały czas temp. na zewnątrz jest wyższa o tej w domu. Ale trzeciego dnia jest załamanie pogody, dom jest jeszcze trochę ciepły - czy system powienien dalej chłodzić, czy może przejść do trybu dogrzewania ? No bo jeżeli następna noc i kolejne dni będą dalej zimne - to może powinien zaproponować włączenie systemu grzewczego ? A jeżeli wróci ciepła pogoda to może powinien chłodzić ? A może powinien nic nie robić i czekać (w jakim stanie ???). A taka właśnie pogoda była u nas przez ostanie kilka dni... Tu prosta automatyka nie będzie poprawnie działać. Jeżeli klasyczny system grzewczy jest przestawiony na "lato" to nie włączy grzania i odwrotnie. Jeżeli będzie to automatyka działająca na zasadzie różnicy temperatur to będzie w tym okresie co kilkanaście godzin na przemian grzać i chłodzić. By to poprawnie rozwiązać jest włąsnie potrzebna budynkowi pseudo-inteligencja - tak by analizując dane meteo (temp, opady, ciśnienie itp) wiedział czego się może spodziewać z zewnątrz budynku (jego szybkiego wychładzania czy nagrzewania) i to wykorzystywać do podejmowania zoptymalizowanych decyzji. Tłumaczyłem to ostatnio przemiłemu dziennikarzowi "Polityki' - to napisał (Polityka z tego tygodnia), że mój system IB zajmuję się meteorologią;-) No chyba nie dogadaliśmy się.. ale coś bylo na rzeczy;-)

Ale reasumując - chciałbym aby BMS nie był strażnikiem czy elektronicznym psem targającym domowników jak coś zrobia nie zgodnie ze wzorem - wolałbym aby to był inteligentny analityk podpowiadający mieszkańcom optymalne decyzje. Nad tym pracuję od kilku lat i to się udaje... Ja tam lubię BMS Unihome a nie boję się go:-)

pozdrawiam

Jacek

PS

czy jest możliwe np. nauczenie się karate bez bulu?

Nie wiem ale nie chciałbym aby mój dom sprawiał mi ból. Tu chcę odpoczywać...

dobry przykład podałeś

może i zbyt drastyczny rygor proponuję

myślałem raczej o rygorze mniej uciążliwym

np załączam energooszczędne diody które są w nocy wystarczające do poruszania się

co do twojego przykładu to pewnie łączenie z serwerem pogody +analiza prognozy pogody pomogłaby

ale z drugiej strony skoro system ma zajmować się propozycjami lato/zima to chyba jest to na tyle poważna sprrawa że np dziecko jako domownik nie powinno o tym decydować - więc jakieś ograniczenia muszą być

Oczywiście

Ale do załączenie energooszczędnych żarówek LED nie trzeba inteligencji- wystarczy czujnik ruchu za 60 zł i żarówka LED...

Zabawa z przewidywaniem pogody to robota która mnie zajmuje tego lata (i jesieni) i są pierwsze efekty... Mam nadzieję do wiosny to mieć gotowe:-)

Co zaś się tyczy tego kto to ma przełączać - to ani dziecko, ani dorosły tylko właśnie BMS ma to wymyślać i wykonywać - no chyba ze Pan Domu mu w tym przeszkodzi.. W Unihome jest taka logika, że system coś wymysla (bo jest logiczny i inteligentny) potem proponuje to zrobić (ja dostaję maila, SMS powiadomienie głosem - co chcesz) i jezeli sią zgadzam to nie robię nic - a BMS wie, ze ma to wykonać. Jeżeli się z daną decyzją nie zgadzam - to mam określony czas na zadziałanie (zwrotny mail, sms, wyłącznik, kliknięcie) i wtedy wykonuje się akcja alternatywna. Tak więc wystarczy nie robić nic - a budynek sam się optymalizuje. Czyż nie jest to dziecinnie proste ?

Dlatego pozwalam sobie nazwać UNIHOME systemem inteligentnym...

pozdrawiam

Jacek

No musze przyznać, że fajnei to wygląda, szczególnie ten styropian!

Jestem ciekaw jak to się będzie sprawdzało, szczególnie kiedy będą instalacje - no i kominek;-)

Przeraża mnie tylko jak to chłodzić w lecie... ale nie jestem specem od domów pasywnych, więc będe się przyglądał..

Czekam na dalsze informacje.

Jacek