Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

czesc,

nie pisalem bo mialem sporo pracy.

Oczywscie jestem jak najbardziej za.Jeżeli tylko Jackowi wystarczy cierpliwości...

Dom jest w fazie projektu wiec przed IB jeszcze długa droga. Aby nie popełnic wielu duzych błędów przy konstrukcji już dzisiaj chce znać koncepcję mojego IB+ inne instalacje.

sasha

jak zacząłem myślec nad budowa domu to zakładałem, że 400k wystarczy.Po pewnym czasie właściwie przy domu 200m potrzebne jest 600k.Tak jak zauważyłeś przy aby zrealizowac to wszystko co sobie wymarzyłem i to w miarę solidnie to rzeczywiście i 1,5 mln może być mało :).Oczywiście taka kwota nie wchodzi w gre więc zejdę na ziemię i rozpocznę powolna eliminację.Na całe szczeście IB będzie eliminowane na końcu (chyba,że system EIB itp.) więc jest szansa ,ze ją zrealizuje ,tym bardziej, przy pomocy Jacka (za którą to jestem z góy wdzięczny).

Do tej pory najbardziej sie przeliczyłem w koszcie ogrzewania.Jeżeli chcę zrealizować "klimę " latem to musze wejść w pompę ciepłą i to najlepiej na kolektorach pionowych ,, o których nie myslałem a teraz się zastanawiam.

Pompa z instalacją chłodzenia aktywnego to koszt ok. 60 k (nawet polskie pompy) +kolektor pionowy? 20k+instalacje wewnetrzne.Liczyłem na mniej.Chyba,że gazowy kocioł + zwykłe kimatyzatory split i utrzymanie chłodu dodatkowo przez reku.Ostateczna decyzję podejme jak będę miał gotowy projekt.

jacekunihome

gratulacje publikacji w muratorze , (możesz się spodziewać kolejnych zainteresowanych :) ).

pzdr

marek

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Marku oraz pozostali sympatyków tego forum

Dzięki za miłe słowo na temat artykułu - napisałem go ponad pół roku temu, ale tyle trwa cykl wydawniczy w Muraktorze. Cieszę się że opublikowali go w jublileuszowym numerze, bo czytam ich od 25 lat!

Ale do rzeczy. Marku, cierpliwości mi starczy, ważne byś wiedział co chcesz po w jakiej kolejności wdrażać (tzn co jest dla Ciebie najważniejsze w IB). Z IB jest tak, że najpierw trzeba mieć koncpepcję co się chce zrobić, potem przygotować niezbęde instalacje, a potem to można już realizować przez wiele wiele lat. W praktyce i tak nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego co się nam w przyszłości zamarzy... Ja nie planowłem MTW (wiatraka), a teraz to bardzo ważny podsystem. Dlatego też najlepiej jest wdrażać systemy otwarte które z definicji zakładają jedną magistrale a potem możiwość zakupu różnych modułów u różnych producentów, a wszystko to powinno pasować do siebie przez przyjęty standard wymiany informacji. Piszę powinno ponieważ czasem diabeł tkwi w szczegółach, ale o tym nie chcę (na razie) nudzić. W systemie LON jeszcze mi się to nie zdarzyło, ale w innych widziałem taką pseudo - zgodność. Będziemy z Markiem pracowali nad tym aby wybrać najlepsze moduły za rozsądne pieniądze, ale to po kolei - najpierw musimy się zastanowić czym będziemy chciieli sterować oraz gdzie tym zarządzać a gdzie prezentować. Każdemu kto przymierza się do IB, radziłbym najpierw koncepcyjnie dojść do etapu określenia czym chce sterować i na co mnie zdecydowanie będzie stać...bo to dla mnie naprawdę ważne. Na etapie budowy nie możemy się zastanawiać się czy wprawić okna czy kupić rekuperator i elementy automatyki do niego. Taki dylamat kończy się zawsze tak samo... Jako że mam już wiele zapytań od forumowiczów pytających już o "koszt dachu" tej budowli zwanej IB, a mało kto mówi o fundamentach (jak wiemy od rozległości fundamentów będzie zależała powierzchnia dachu;-). Postanowiłem więc, że dla wszystkich zainteresowanych tą tematyką przygotuję w najbliższym czasie zakładkę na stronie http://www.unihome.pl - "Inteligentny dom krok po kroku" w której będę mówił o tym jak budować IB "od fundamentów a nie od dachu".

Specjalnie dla was będzie to przewodnik który będzie się rozwijał razem z tworzonym wspólnie z Markiem projektem. Ale jak ktoś liczy na to że ten "dach" będzie przed wakacjami to nie z nami :cry: . Będziemy to tworzyli powoli ale z głową:-) Jak ktoś chce szybko to proponuję kupić tego "Compaqa z Allegro za 30 zł" i robić to samemu od zera w linuxie, jest taki Gość co to potrafi, link cytowałem powyżej :wink:

pozdrawiam

JAcek

• 2 weeks później...
Gość ZW

Ja bym chciał mieć w inteligentnym budynku

- posprzątane gdy w piątek wracam po pracy

- świeże zakupy w lodówce i spiżarni

- itd,

wszystkie upierdliwe czynności których nie da się automatyzować istniejącymi, tanimi metodami ;)

sprawami z ankiety świetnie zajmują się rozproszone układy ćwierćinteligentne jak termostat pogodowy lub zupełnie głupie jak wyłącznik zmierzchowy. Nie wyobrażam sobie zresztą programowania tego wszystkiego.

Wiem, wybiegłem myślą ze 20 lat naprzód.

pozdrawiam

- itd,

wszystkie upierdliwe czynności których nie da się automatyzować istniejącymi, tanimi metodami ;)

sprawami z ankiety świetnie zajmują się rozproszone układy ćwierćinteligentne jak termostat pogodowy lub zupełnie głupie jak wyłącznik zmierzchowy. Nie wyobrażam sobie zresztą programowania tego wszystkiego.

Wiem, wybiegłem myślą ze 20 lat naprzód.

pozdrawiam

eee tam

jakie 20 lat później

żonę opisałeś ;)

E... to się da bez problemu :lol:

Mój BMS UNIHOME ma taki program że włącza odkurzacz który to sam sprząta podczas mojej nieobecności. Potrafi sam wyjechać ze stacji dokującej posprzątać cały poziom (np parter) a jak mu się skończy bateria to wraca się ładować. I muszę Wam przyznać że sprząta dużo dokładniej niż ja sam... (bo wjeżda pod meble). Nazywa się ROOMBA i produkują go seryjnie amerykanie. Myślałem że to jakaś ściema, kiedy zaprosiłem przedstawiciela (tylko tak to sprzdają) to nie sprzątałem wcześnej przez tydzień przed kominkiem... Bałem się że rep nie dotrze, i będę to musiał sam... Ale rep dotarł, wyjął cudo (całkiem małe) i jak mi posprzątało w koło tego kominaka, to już z nami zostało... Pomimo dużej ceny to prawdziwie inteligentna zabawka:-) Teraz jest zintergrowana z BMS i ma założone programy sprzątania (tego nie ma w standardzie) i robi to perfekcyjnie.

Swieże zakupy robię sam, bo jeszcze nikt nie wymyślił tego co mi się jutro zamarzy. Sam nie wiem :wink:

Ale to co innego niż sprzątanie

pozdrawiam

JAcek

Gość ZW
...

E... to się da bez problemu :lol:

Mój BMS UNIHOME ma taki program że włącza odkurzacz który to sam sprząta podczas mojej nieobecności. ... Nazywa się ROOMBA...

pozdrawiam

JAcek

Co prawda sprzątnięte > odkurzone ale inteligentny odkurzacz to już coś ;)

Ile takie cudo kosztuje ?

dopisałem: już wiem - uff :o 2-3 centralne... No ale za to sam sprząta. To mam zagwostkę :) Potrzebuję 2 bo mam schody a nie wygląda jakby chodził po schodach.

Żona odpada bo też późno wraca.

Raczej gosposia, ale stała gosposia to koszty >> BI. Szczególnie jeśli ma pracować przyjemnością :)

pozdrawiam

Gość ZW

Ad drugie życzenie - zakupy

...

Swieże zakupy robię sam, bo jeszcze nikt nie wymyślił tego co mi się jutro zamarzy. Sam nie wiem :wink:

...

Słyszałem o inteligentnych lodówkach które potrafią kupować przez internet. Pomijam chwilowy brak dostawców takiej usługi... Sęk w tym że one realizują jakieś programy dietetyczne a nie o to chodzi.

Inteligencja lodówce przydałaby się do trzech rzeczy:

- Żeby lodówka nauczyła się co jemy na co dzień, w jakiej porze roku itp. i realizowała zakupy "standard", świeże i w odpowiedniej ilości. Obowiązkowo kontrola jakości przed przyjęciem dostawy !

- Żeby czasem inteligentnie proponowała (nie zamawiała automatycznie) jakieś urozmaicenie, nowość. W tym kilkanaście sekund prezentacji o co biega.

- Żeby potrafiła zaproponować coś na szczególne okazje (goście, etc) na podstawie krótkiego hasła "jutro będą teściowie zamów coś extra" ;) I żeby to coś nie było standardem opracowanym przez sprzedawcę jedzenia czy lodówki tylko zgodnie z upodobaniami moimi czy gości.

Podkład techniczny dziś już istnieje. Ale za nic nie wyobrażam sobie inteligentnego sterowania taką lodówką, szczególnie sposobu uczenia.

pozdrawiam

Gość ZW

Jacek - żarty żartami ale przykład lodówki pokazuje przepaść jaka dzieli przyszłe NIB (Naprawdę Inteligentne Budynki) od dzisiejszych półautomatów które potrafią sterować żaluzjami według programu pracowicie wprowadzonego przez użytkownika.

Jeśli jakiś spec od marketingu IB przeczytał moje życzenia, to dołączam do chętnych na testy takiej lodówki :D lub innego AGD oczywiście.

pozdrawiam, też życzę miłego weekendu

Jacek - żarty żartami ale przykład lodówki pokazuje przepaść jaka dzieli przyszłe NIB (Naprawdę Inteligentne Budynki) od dzisiejszych półautomatów które potrafią sterować żaluzjami według programu pracowicie wprowadzonego przez użytkownika.

No i właśnie znowu dochodzimy do ściany bo oczywiście masz rację.

To co dzisiaj nazywamy inteligentnymi budynkami to proste urządzenia które jak za swoje możliwości kosztują niewspółmiernie drogo. A inteligentnego domu nie da się zrobić za 50 tys.

Całe to bajanie o pierwszym etapie (kable) to również bzdura - bo te kable to mogą być do sterowania tym czy tamtym ale nie do urzeczywistnienia wizji inteligentnego budynku gdyż taki budynek projektuje się jako inteligentny i (powrót do kosztów) nie kosztuje to 50 tys.

Wg mnie sensownie wykonana instalacja która obejmuje swoim zakresem:

okna/rolety/drzwi/opady deszczu/pomiary warunków atmosferycznych

alarmy/powiadamianie/reakcje

temp/wilgotność powietrza/odzysk ciepła/wentylacja/klimatyzacja

konfigurowalne oświetlenie

sterowanie ogrodem/podlewanie

sterowanie urządzeniami przez tel kom. bądź www (piece, kuchenki, mikro itd)

Czy to kosztuje 50 tys?

Gość ZW
...

Czy to kosztuje 50 tys?

Sasha, sterowanie zrobi Ci ktoś z forum na linuksie za 1000 zł, moze za 10 ale na pewno < 50 tys.

To co NAPRAWDĘ kosztuje to czujniki i elementy wykonawcze: "konfigurowalne oświetlenie" czyli zdalnie sterowane ściemniacze, automatyczny odkurzacz, czujniki światła, ciepła, wilgoci, gazów itp. Nic to nie ma wspólnego z inteligencją, to są tylko bardzo fajne udogodnienia. Dlatego też są bardzo drogie.

Inteligencja to algorytmy sterowania a dokładnie uczenia się systemu jak się zachować w danej sytuacji. Dziecku zajmuje to kilkanaście lat. Nie przypuszczam żeby komputer, o wiele gorzej wyposażony niż przeciętne dziecko pojął szybciej zasady savoir-vivru, doboru potraw, kompozycji oświetlenia, sterowania wentylacją, zasad ochrony fizycznej, hodowania kwiatków i wielu innych spraw które sprawiają że o domu można z uznaniem powiedzieć "inteligentny". Co więcej żeby nauczył się elastycznie reagować na zmienne czynniki, pamiętać i wyciągać wnioski.

Cała technika już istnieje, tylko nie ma czym tego połączyć w całość. To znaczy łączy się w całość czymś w rodzaju wielokanałowego sterownika czasowo-zmierzchowo-deszczowego i nazywa się to "inteligencją".

Gdy powstanie rozwiązanie naprawdę inteligentne, które potrafi nauczyć się dostosowywać się do moich kaprysów BEZ INGERENCJI (czyli programowania) z mojej strony, będę pierwszym który to kupi.

pozdrawiam

ale ja właśnie do tego piję

wszędzie jest pełno ludzi co to mówią "panie zrób pan sobie inteligentny dom a jeżeli nie masz pan kasy to zrób pan chociaż 1 etap czyli kable".

próbuję przedstawić tezę że nie da się zrobić pierwszego etapu bez projektu i analizy wymagań - reszta to betka - materiały są dostępne - ale całość i tak trudno będzie nazwać inteligentnym a nawet jeżeli to w niewielkim zakresie.

Jedno jest jednak pewne - nie będzie to kosztować 50 tys. a jak będzie to ja kupuję już teraz. Jestem w trakcie tynków wew - zapraszam do siebie na budowę

To co dzisiaj nazywamy inteligentnymi budynkami to proste urządzenia które jak za swoje możliwości kosztują niewspółmiernie drogo. A inteligentnego domu nie da się zrobić za 50 tys.

Z pierwszym twierdzeniem się zgodzę z drugim zdecydowanie nie !

Całe to bajanie o pierwszym etapie (kable) to również bzdura - bo te kable to mogą być do sterowania tym czy tamtym ale nie do urzeczywistnienia wizji inteligentnego budynku gdyż taki budynek projektuje się jako inteligentny i (powrót do kosztów) nie kosztuje to 50 tys.

Macie Panowie racje. Najczęściej bajanie o pierwszym etapie ma na celu "chwycenie klienta" . Jak ktoś wyłożył na kable (z projektem i nadzorem) 20 tysi, to nie będzie zmieniał systemu, nawet jeżeli nie będzie mu działał tak jaksobie to wymarzył... To smutna prawda o dostępnych w Polsce "gotowych, sprawdzonych systemach IB"

Czy to kosztuje 50 tys?

System BMS Unihome, który to wszystko zrealizuje na LON kosztuje mniej (bez alarmu, okablowania, softu do prezentacji, bo to są rzeczy na które można wydać bardzo dużo albo pomijalnie mało). Ale w tych pieniądzach może być jeszcze kilka innych ciekawych rzeczy o których nie napisałeś. Wiem bo sam taką instalację mam i właśnie projektuję dwie następne (MArek będzie trzeci ale jest zapracowany...). Jak chcecie poczytać co jeszcze można w instalacji poniżej 50.000 zł wycisnąc z prawdziwego BMS to zapraszam do lektury opisu tego co już zrobiłem na http://www.unihome.pl/index.php?page=how-cmsms-works

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

JAcek

...

To co NAPRAWDĘ kosztuje to czujniki i elementy wykonawcze: "konfigurowalne oświetlenie" czyli zdalnie sterowane ściemniacze, automatyczny odkurzacz, czujniki światła, ciepła, wilgoci, gazów itp. Nic to nie ma wspólnego z inteligencją, to są tylko bardzo fajne udogodnienia. Dlatego też są bardzo drogie.

Panowie

W pełni sie zgadzam! Ściemniacze czy czujniki nie mają nic wspólnego z Inteligencją.!

Inteligencja to algorytmy sterowania a dokładnie uczenia się systemu jak się zachować w danej sytuacji. Dziecku zajmuje to kilkanaście lat. Nie przypuszczam żeby komputer, o wiele gorzej wyposażony niż przeciętne dziecko pojął szybciej zasady savoir-vivru, doboru potraw, kompozycji oświetlenia, sterowania wentylacją, zasad ochrony fizycznej, hodowania kwiatków i wielu innych spraw które sprawiają że o domu można z uznaniem powiedzieć "inteligentny". Co więcej żeby nauczył się elastycznie reagować na zmienne czynniki, pamiętać i wyciągać wnioski.

Cała technika już istnieje, tylko nie ma czym tego połączyć w całość. To znaczy łączy się w całość czymś w rodzaju wielokanałowego sterownika czasowo-zmierzchowo-deszczowego i nazywa się to "inteligencją".

OCzywiście to jest sedno sprawy. Ale Inteligentne działania w ramach budynku zostały już wymyślone. Są to przemysłowe sterowniki któe mają zaszytą pseudo ineligencje w postaci gotowych algorytmów, których pisanie i testowanie w linuxie zajęłoby nam 20 lat (oczywiście da się to tak zrobić)! ALe po co wywarzać otwarte drzwi ? BIorę gotowe sterowniki z gotowymi algorytmami, dodaję trochę własnego softu, łaczę to w pseudo-inteligentny system który pozwala mi obniżyć koszty mediów w domu o 50 %. Mnie to wystarcza, a że nie mogę sobie z moim IB porozmawiać o Mozarcie (bo lubie), to jakoś przeżyję. Uważam, ze nawet ograniczona inteligencja, jeżeli spełnia swoje zadanie (czyli zarabia na siębie) jest uzasadniona. Dziś już nie muszę w nocy biegać i przełączać różnych źródeł ciepła po to tylko by to zoptymalizować z wentylacją/rekuperacją,i nie martwię się że mam za dużo czy za mało prądu ze ZE bo to się optymalizuje- to jest właśnie ten zakres który mi wystarczy. Takie jest podejście w BMS UNIHOME

A co się da zintergrować w ramach tych właśnie sterowników to zamieściłem właśnie na stronie http://www.unihome.pl/index.php?page=jak-samemu-zaprojektowac-inteligentny-dom

pozdrawiam

Jacek

cały ten wątek jest założony dla ciebie i twojego rozwiązania które sprzedajesz i OK - nie i tak będzie. Możesz mi wskazać co te twoje systemy robią takiego inteligentnego? Nie mogłem się doczytać na stronie, która podałeś już ze 3 razy

OK odsyłam do mojej strony bo na niej opisałem pewną rozbodowaną filozofię którą staram się propagować a nie sprzedawać (nie ma sklepu gdzie można by kupic BMS UNIHOME). Na forum Muratora nie ma miejsca by robić wykłądy. Z drugiej strony bez zrozumienia prponowanego podejścia nie można dyskutować o tym czy to co robię ma w ogóle sens czy nie.

A co moje systemy robią takiego inteligentnego ? Optymalizują żużycie energi przełączając ich źródła według algorytmów doboru najbardziej ekonomicznie uzasadnionych w danej chwili (ananlizując oczywiście aktualne zapotrzebowanie). Jeżeli jest słońce, to staram się pozyskać maksimum potrzebnego ciepła i prądu ze słońca - jeżeli jest go za mało (na aktualne potrzeby domu i 4 osób) to staram się do tego dołożyć energię pozyskaną z wiatru, jeżeli i to nie wystarcza odzyskują ją z ziemi (pompa ciepła) i tak dalej, gdzie na końcu tych prioryteów jest prąd z ZE i gaz z gazowni. Z drugiej strony cały czas optymalizuje zużycie energii we wszystkich postaciach które mogę pozyskać i muszę kupić. Z trzeciej jeżeli powstają nadmiary Zielonej Energii to robię wszystko aby ją efektywnie zmagazynować. To niewiele i bardzo wiele, biorąc pod uwag fakt, że dziś płacę za kupowaną energię 40% tego co płaciłem kilka lat temu, i to mnie zachęca do dalszych poszukiwań i badań. Wydaje mi się że wielu inwestorów kupuje dziś kosztowne zabawki (jak próżniowe panele solarne) i przez to że ich nie zestrajają z systemem CO+CWU, nie uzyskują optyalnego efektu ekonomicznego...

Nie mam firmy która sprzedaje to co wymyśliłem, może kiedyś powstanie (mam już propozycje). Dziś natomiast mam wiedzę jak to zrobić korzystając z dostępnej w Polsce technologii (LON) i bo zrobiłem to już u siebie w domu, a aktualnie pomagam zrealizować podobne systemy ludziom którzy dostrzegjąc konieczność optymalizacji chcą uzyskać podobne efeky. Dyskusja na tym forum jest dla mnie cenną wymianą informacji i opinii na temat tego czy aktywność w tej dziedzinie ma w ogóle sens i czy inwestorzy mają tego świadomość.

Widać ma skoro dyskutuemy :)

pozdrawiam

Jacek

no tak...

tylko że zarówno pompa ciepła, rekuperator, mają już sterowniki pogodowe i do tego w pełni programowalne (poza solarami) za ułamek kwoty o której mówisz. Do tego pompa ciepła jako źródło ogrzewania świetnie uzupełnia się z rozbudowanym sterownikiem nowoczenych rekuperatorów. To działa w pełeni automatycznie.

Nie zrozum mnie źle, ale szukam u ciebie wartosci dodanej i kurcze nie mogę znaleźć. Podaj mi gdzie ten twój system jest lepszy od odstępnych na rynku sterowników dla reku i PC i w jaki sposób ten system zarabia na siebie - bo tego również nie mogę się jakoś doczytać.

Przcież stosując "zaawansowane" sterowniki PC i do reku można programować temp w domu w trybie tygodniowym. Większość markowych PC ma naprawdę zaawansowane sterwniki pogodowe w standardzie.

Reku z GWC z autmoatycznym bypassem będzie sam dobierał powietrze z zew a z nagrzewnicą będzie w zimie jeszcze lepiej (nagrzewnica przyznaję jest bez sensu - ale to standard)

i co gorsze - wydam na całość 4-5 tys zł

wrócę do początku posta. Gdzie wartość dodana?

Gość ZW

Jacku mam prośbę

Czy mógłbyś w prostych żołnierskich słowach podsumować na czym polega funkcja centralnego sterownika (LON ?). Mam w domu parę sterowników zupełnie głupich i niczym nie połączonych i radzą sobie bardzo dobrze bez centralnego nadzoru. Co więcej - ewentualny pad jednego nie zaburzy pozostałych.

Przykłady sterowania rozproszonego:

1. Pralka kończy pod koniec 2 taryfy żeby mokre rzeczy nie leżały długo

2. Zmywarka stosuje się do 2 taryfy j.w.

3. Oświetlenie zew. włącza się gdy jest ciemno

4. Światło w garażu włącza się gdy jest potrzebne ale tylko wtedy gdy jest ciemno.

Oczywiście wszystko w/w można jednym pstryknięciem zawiesić i sterować ręcznie.

Powyższe funkcje w wersji rozproszonej kosztowały mniej niż 200 zł. Działa samo, nie wymaga nadzoru. Nie psuje się, bo nie ma co się zepsuć a jeśli nawet, to przywrócenie dowolnej funkcji wyniesie poniżej 100zł z robocizną.

Co więcej dostanę od centralnego sterowania ?

pozdrawiam

ZW,

Czy mógłbyś w prostych żołnierskich słowach podsumować na czym polega funkcja centralnego sterownika (LON ?).

Napisałem o tym na stronie http://www.unihome.pl

Chcaiłbym tylko powtórzyć, że BMS UNIHOME to klasyczny przykład sterowania rozproszonego bazującego na wymianie danych (temperatur, stanów) pomiędzy wieloma sterownikami. Sorry ale nie jestem w stanie w paru żołnierskich słowach podsumować co robi tak rozbudowany system.

Zapraszam na seminarium BMS UNIHOME (kilka godzin wykładu i dyskusji) które będę organizował w marcu w Krakowie w Hotelu Dom Casimi, wstęp dla forumowiczów będzie wolny.

Saha,

no tak...

tylko że zarówno pompa ciepła, rekuperator, mają już sterowniki pogodowe i do tego w pełni programowalne (poza solarami) za ułamek kwoty o której mówisz. Do tego pompa ciepła jako źródło ogrzewania świetnie uzupełnia się z rozbudowanym sterownikiem nowoczenych rekuperatorów. To działa w pełeni automatycznie.

Zgadzam się, tylko że ja nie podałem żadnej kwoty! Napisałem że IB w koncepcji BMS UNIHOME da się zrobić za mniej niż 50.000 zł, ale ja mówiłem o całym systemie a nie wycinku dotyczącym wentylacji i jednego źródła ciepła w aspekcie tem zew. bez GUI. O tym co wchodzi w skład takiego systemu napisałem na stronie unihome i nie jest to sterowanie pogodowe tylko pełna optymalizacja. Jeżeli u Ciebie (rekuperator z PC) działa w sposób zoptymalizowany w pełni automatycznie i możesz to oglądąć/zmieniać w wybranym miescu swojego domu i przez internet to rzeczywiście nie ma tu (w tym fragmencie systemu) miejsca dla BMS i nie warto wydawać pieniędzy.

A jeżeli intersuje CIe co możnaby zintegrować i po co to robić w ramach takiego systemu, a wnikliwa lektura strony http://www.unihome.pl nie odpowiada na to pytanie, to zapraszam na seminarium BMS UNIHOME do Krakowa w marcu. Tego po prostu nie da sie wytłumaczyć w prostych postach, Sorry...

pozdrawiam

Jacek