Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

Jacku

mniej niż 50 tys to chyba nie 5 chociaż matematycznie by się to zgadzało.

za 50 tys można mieć pompę ciepła z rekuperatorem dla domu o pow 100m2.

Dlaczego z uporem odsyłasz mnie do strony na której nie ma nic poza bełkotem i to niespecjalnie sensownym bo ekonomicznie zupełnie nieuzasadnionym.

Piszesz że koszty spadły o 600 zł ale trzeba było wywalić kocioł kondensacyjny i zamiast niego wstawić solary - koszt 15 tys + PC - koszt co najmniej 35 tys. Razem coś koło 50 tys zł.

Dalej piszesz że stało się to dzięki zoptymalizowaniu systemu co jest po prostu kłamstwem bo oszczędności w żadnym razie nie wynikają z tego systemu a z zainstalowania nowych źródeł energii.

Kręcisz coś Pan

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszesz że koszty spadły o 600 zł ale trzeba było wywalić kocioł kondensacyjny i zamiast niego wstawić solary - koszt 15 tys + PC - koszt co najmniej 35 tys. Razem coś koło 50 tys zł.

Dalej piszesz że stało się to dzięki zoptymalizowaniu systemu co jest po prostu kłamstwem bo oszczędności w żadnym razie nie wynikają z tego systemu a z zainstalowania nowych źródeł energii.

Nie lubię takiego tonu rozmowy, to nie jest twórcze. Zamiast zarzucać kłamstwo lepiej spytać. Jeżeli CIę to wszystko co piszę irytuje - to przecież nie masz obowiązku czytnia tego i odpisywania, jest tu przecież wiele innych wątków, prawda ?

Zgadzam się z tobą, że to nie wprost zastosowanie BMS dało tak znaczne obniżenie kosztów utrzymania domu Galia, tylko zmiana systemów przetwarzania potrzebnej jej energii. Ale bez BMS nie byłbym nigdy świadom tego, że mój piec kondensacyjny nie działa efektywnie i że najlepiej zrobię jak go szybko zamknę na kłódkę. Czy wszyscy mają taką swiadomość? - nie wiem. Słyszę tylko narzekania że gaz drozeje. Co więcej, przyłączając kolejne źródła ciepła - mój dom i ja uczymy się co tak naprawdę ma wpływ na efektywność CO i CWU, a co jest gadżetem. Oczywiście nie namiawiam nikogo na kupowanie sobie BMS po to tylko by się dowiedział że ma zły system CO+CWU. Ale posiadanie BMS, daje ogromne możliwości świadomego zarządzania energią już posiadaną a tym samym daje możliwość przechodzenia na źródła o mniejszej mocy (przez lepsze ich wykorzystywanie). Jeżeli ceny gazu będą nadal rosły to każdy w końcu wymieni piec gazowy na coś, ale na co i jakiej mocy ? Mój piec gazowy miałem 24 kW, pompę ciepła już 18 kW. Ale PC współdziaładziś z Reku, a poprzednio to były dwa osobne systemy które raz współdziałały a innym razem się gryzły. Oba miały sterowniki pogodowe... Dziś maję jeden - BMS. Innym klasycznym przykładem jest wykorzystywanie solarów czy wiatraka do wspomagania ogrzewania. Okazuje się to "dopalanie ze słońca" jest bardzo efektywne, ale tego się nie da robić ręcznie.... To nad czym ja pracuję (naukowo) to poszukiwanie optymalnego zestawu urządzeń do taniego pozyskiwania energi na potrzeby Domu MIeszkalnego w Polsce. Ale by to świadomie robić i potem kontrolować musi to być budynek opomiarowany, dane musza być wizualizowane i archiwizowane. Po to potrzebana jest mojemu budynkowi inteligencja. W przypadku zwykłych użytkowników - nie mających potrzeb badania, BMS może służyć optymalizacji przez zarządzanie. Bo kiedy prąd w Polsce osiągnie cenę Belgijską (0,8 zł) to znów może się okazać, że PC nie jest panaceum na tanie grzanie... Przez świadome zarządzanie energią i wspomaganie się słońcem możne będzie mówić o realnej redukcji kosztów - choć masz racje nie bezpośrednio z zastosowania IB, ale jednak dzięki niemu. Ludzie to zaczynają rozumieć, że IB to nie tylko scenariusze świetlne...

A mądrej głowie dość w dwie słowie :o

Pozdrawiam

Jacek

Jacku - moje spostrzeżenia są spowodowane analizą takich systemów pod kątem mojego własnego właśnie powstającego domu. Niestety producenci i osoby które te systemy oferują nie mają tak naprawdę nic do zaoferowania poza paroma frazesami o inteligentnym domu w którym to woda o zadanej temp leje się do wanny o określonej porze - oczywiście sterowane przez net bądź sms.

Postawiłem sobie parę pytań - na początku- ile czasu stoję w korkach i ile czasu gadam przed domem przez telefon i ile czasu trwa napełnienie wanny. Te czasy są niestety nie do pogodzenia.

Co do sterowania ogrzewaniem i ciepłą wodą to niestety nie sztuką jest wydać 150 tys na systemy do ogrzewania i cwu + ileś dziesiąt tysięcy na sterowanie które optymalizuje pracę tych urządzeń. Takie rozwiązania nie mają racji bytu. To nie jest twórcze tylko bezsensowne.

Poza tym nie zarzucam ci kłamstwa tylko nadużycie - ponieważ przypisujesz BMS a spadek zużycia energii wynika z zastosowania solarów i PC. Aby było śmieszniej i idąc twoim tokiem rozumowania można sprzedawać gotowe inteligentne rozwiązania w cenie 60 tys (PC+reku) wraz z urządzeniami i oddzielnymi sterownikami bo nie ma potrzeby aby je łączyć, a jeżeli nawet to taki sterownik robiłby to samo co te wcześniej wspomniane dwa.

ten system niestety nie posiada wartości dodanej - niczego nie usprawnia, nic nie optymalizuje. Wszystko co robi to kosztuje bo trzeba go wykonać.

PS

Nie jestem przeciwnikiem wszelakiej myśli technicznej ale Twój przykład to idealny przykład myślenia dobrego inżyniera (którym niewątpliwie jesteś). Sam mam na co dzień do czynienia z inżynierami (branża IT) i wyobraź sobie oni coś tam produkują. Najczęściej to coś nie nadaje się na rynek - a wiesz dlaczego? Bo realizuje proste funkcje w bardzo skomplikowany (czytaj: drogi) sposób.

Kiedy budujesz jakiś produkt to najpierw musisz pomyśleć jak z niego można korzystać a potem myśl o funkcjonalności. Taka moja drobna rada

PS 2

mam nadzieję że cię nie uraziłem

pozdrawiam serdecznie

witam,

widze,ze dyskusja sie rozkreca :).Nie odzywam się bo wieczorami siedze na projektem i staram sie poprawiac architekta :D.

Z Waszej dyskusji każdy zainteresowany powinien wyciągnąc pewne wnioski.

Kazdy ma wlasne wyobrażenie o IB swojego domu.Wielu jest zadowolonych kiedy kociol na paliwo stale bedzie regulowany sterownikiem pokojowym.Dzieki projektowi Unihome mozna wyobrazic sobie koncepcje skrajnie rozbudowana.Sprawa kosztow to jak zawsze druga strona medalu.Wszytsko zalezy od konkretnego domu i potrzeb mieszkancow.Ja chce miec wygodnie bez koniecznosci ciaglych zmian ustawien ,recznego zamykania grup rolet itp.Musi to kosztowac, jezeli na Lon ma byc tansze to jestem za.Ktos inny kupuje deske za 300 zl/m i nie zastanawia sie nad zwrotem kosztow.Trudno podejsc do tematu tylko i wylacznie liczac na zwrot kosztow instalacji i redukcje kosztow eksploatacji w przyszlosci.Projekt Jacka to rzeczywiscie podejscie baaardzo przyszlosciowe poniewaz instalacja gazu+pompy ciepla wydaje sie ekonomicznie i nie tylko, bledne.Zakładam,ze zrodla zasilania domu w energie pojawialy sie etapowo.Calosc projektu ma charakter doswiadczalny, przedstawiajacy konkretna koncepcje ,ktora mozna uzytkowac,analizowac i ostatecznie przeliczyc.Jak pisze Jacek sie oplaca.Przy domu 500m nawet tak rozbudowany system ma sens.Przy 200 raczej nastawic sie na 1 zrodlo ciepla + zrodla odnawialne w miare warunkow.Inwestorzy pakuja sie w pompe ciepla +reku+klime+prozniowe solary itp.,kazdy sterowany osobno nawet zaawansowanie ale razem raczej marnie.Niby wszystko dziala ale nikt nie liczy jakie sa straty poprzez zle wspoldzialanie.Szczegolnie po zamieszkaniu. Ja zakladam ,ze IB ma max. wykorzystac wszelkie systemy dla oszczednosci energi.Mozna analizowac pewne parametry i poprawiac wspolzaleznosci.Aby to mialo sens musi system miec zdecydowanie wieksza ilosc czujnikow, na bazie ktorych odbywac sie bedzie odpowiednie wspoldzialanie.Tu licze na Unihome (indywidualne algorytmy sterownikow).Jezeli na tym systemie poprawie komfort to dodatkowo super.Rozumiem podejscie Sashy, ma byc oplacalnie w przyszlosci.Zakladam,ze sam powinienes przeanalizowac na czym Ci zalezy.Nie musisz pakowac sie w system zaawansowany.Wtedy koszty beda nieporownywalnie mniejsze i bedziesz zadowolony bo kazdym innm systemem koszty beda 200% wieksze.Ja chce to wyposrodkowac i mam nadzieje,ze z pomoca Jacka uda sie zminimalizowac koszty.Kazdy inny system mnie przerosnie i bede zmuszony rezygnowac z pewnych rozwiazan.

Pojawiajace sie w poprzednich postach wizje super IB przyszlosci fajnie wygladaja jednak realizacja bardzo trudna technologicznie.Chociaz Roomba z wlasnym sterowanie to juz wyrazna namiastka super wygody.Jezeli na Lon bede potrafil sterowac "kazdym" urzadzeniem w miare technologicznych mozliwosci to na pewno system bedzie rozbudowywany o przerozne elementy.

Obecnie przegladalem oferty producentow sterownikow zdania.pl, micromex.com.pl, pomimo wstepnej wymiany zapotrzebowania, firmy nie udzielily infa na temat cen?!Mam jeszcze sporo czasu wiec nie mam cisnienia.W momencie zatwierdzenia projektu domu bede sie udzielal intensywniej poniewaz system chce budowac w trakcie budowy domu tak aby przy instalacjach elektrycznych wpinac juz pewne sprawdzone uklady w calosc.

pzdr

marek

tylko co to znaczy system zaawansowany? Dla mnie zaawansowany oznacza to co dla innych "gwiezdne wojny", a prostych rzeczy nie chcę sobie komplikować.

1. Jakie są faktyczne możliwości przedstawianego systemu?

2. W czym jest on lepszy od rozbudowanych sterowników dostarczanych przez producentów urządzeń tj. PC czy reku?

3. Jak podniesie mój komfort życia w stosunku do dostępnych prostych urządzeń?

4. Ile będzie kosztował i czy warto zapłacić kwotę X aby podnieść sobie standard życia.

to są kluczowe pytania na które żaden, ale to naprawdę żaden producent / oferent takich systemów nie jest w stanie sensownie odpowiedzieć.

Każdy z nich mówi mniej więcej to samo

- kup pan pompę ciepła

- solary

- kominek z DGP

- reku z GWC

- rozbudowany alarm

- zrób pan skomplikowaną instalację do cwu i co

- rolety ze sterowaniem

- zrób pan kosztowną instalację do światła

- zrób pan podlewanie ogrody

a my to zintegrujemy i dom będzie inteligentny.

tylko że niestety

- PC ma programowanie co najmniej tygodniowe a najczęściej bardzo rozbudowany sterownik zawierający całą masę funkcji

- solary... hmnn latem i tak będzie nadprodukcja energii a zimą niedobór - co tu optymalizować - a z resztą robi to ichniejszy sterownik

- alarm... prostego raczej się nie opłaca a skomplikowane mają odjechane funkcje

- skomplikowana instalacja do cwu i co - już PC prze draża mocno sprawę i przy podłogówce można się pobawić sterownikami ale dotyczy to bardziej PC i hydrauliki niż inteligentnego domu

- rolety - sterowanie nimi można zrobić - no może i faktycznie - tylko po co nazywać to zaraz inteligentnym?

- ogórd - bardzo rozbudowany sterownik kosztuje 500 zł i 200 trzeba położyć na czujnik wilgotności

- reku z GWC - niektóre mają naprawdę zaawansowane sterowniki

- Kominek ... tylko po cholerę kupiłem PC

itd itd

jednym światełkiem w tunelu jest oświetlenie... ale koszt budowy takowego do którego warto byłoby zastosować zaawansowane sterowanie jest kosmiczny i po prostu niewiele osób ma takie cudo.

Jacku, przekonaj mnie że warto.

witam

przyłączam się do rozmowy jak tylko Jacek Powiedział mi o tym wątku.

To ja jestem drugą osobą, która będzie pod skrzydłami Jacka budować system LON.

Tek więc jestem po stronie Jacka ale nadal temat obserwuje z pewną dozą ostrożności. (czytaj wydatkowania kosztów)

może i dobrze że teraz się przyłączyłem bo mogę co nieco podsumować wątek.

Słyszałem powiedzenie które bardzo dobrze tu zobrazuje problem:

"ludzie mali rozmawiają o ludziach, duzi o rzeczach, a wielcy o ideałach"

w tym wątku występuje spór czy mówić o rzeczach czy ideałach.

Moim celem - myśle że na tyle poznałem Jacka że jego też - jest rozmowa o ideałach. Sceptycy mówią o rzeczach.

RZECZY to podsystemy czyli mówienie po co prowadzić badania jak pompa ciepłą sama pomyśli co jest optymalne, podobnie wentylacja.

Dlaczego systemy zdecentralizowane są tańsze:

Bo producenci sprzedają systemy gotowe - czyli seryjne a to zawsze będzie tańsze. jednak wyprodukowanie takiej pompy - wymagało sporej sumy wydanej na badania.

IDEAŁ to dom który ma jeden system zarządzania - sterowników.

Uważam że jeżeli pompa ciepła, wentylacja itp bez sterownika, z jednym systemem sterowników LON będzie tańsza pod jednym warunkiem że wejdzie do seryjnej produkcji. Zanim to się może stać to muszą nastąpić kosztowne próby optymalizacji + zainteresowanie takich firm jak Vailant.

o mojej koncepcji możecie poczytać na http://www.iQhome.eu

Zajmuje sie budową domu pasywnego i wydaje pieniądze często ponadnormatywnie aby osiągnąć jeden cel wizje domu samowystarczalnego - może jestem szalony ale wiem że przy współpracy z Jackiem taki dom powstanie. Skończę cytatem " ludzie bez marzeń czują pustkę"

mała dygresja co do lodówki:

Lodówka też może robić zakupy i proponować djetę

wystarczy aby półki miały maty naciskowe i będzie analizowała jakie produkty są w lodówce a następnie przeszukiwała książkę kucharską optymalnie dobierając propozycje posiłku. następnie na panelu wyświetla np. 3 propozycje posiłku (w nawiasie pisząc ile osoba ma wydać na posiłek - bo jeżeli co ś jest w lodówce to nie musi wydawać pieniędzy) a użytkownik wybiera co chce jeść. Po fakcie program sprawdza czy użytkownik połknął optymalną ilść witamin, białka itp i następnie proponuje posiłki które zawierają brakujące witaminki.

Czyli da się zrobić wystarczy maty naciskowe + przysłowiowy program na linuksie i porządek w lodówce

takie maty ma np LCN

chyba będę przeciwwagą w tym wątku

co do lodówki to LOL :) - serio

kolejny przykład myśli technicznej zupełnie bezsensowny w praktyce. Maty?

wszystko trzymasz w lodówce ? Nie masz dzieci? Jesteś pedantem? Nie gotujesz? Masz lodówkę 2m x 4 m. Nie masz żony która lubi przestawiać? Nie masz zamrażarki. Nie masz spiżarni.Ten system jest dla ciebie.

Nie spełnienie któregokolwiek warunku spowoduje złe działenie systemu a źle działający system jest ZŁY.

Wyjściem byłoby aby każdy produkt spożywczy posiadał chip, który jednocześnie sprawdza zawartość - czy przypadkiem nie jest pusto - tylko że te chipy muszą być wklejane w sklepie bo inaczej będziesz musiał pakować wszystko w domu po raz drugi.

Witajcie,

Dziękuję Markowi że się ujawnił i próbuje podzielać mój punkt widzenia. NAsza umowa stoi i Markowi (jeżeli będzie chciał) też pomogę zrobić projekt na LON-a. Nb producenci sterowników LON nie chętnie dają ceny bo ich sterowniki trzeba dopiero zaprogramować i nie opłaca się im tego robić dla małej instalacji... Wiem bo sam miałem ten problem aby wydobyć od nich 30, a teraz mogę kupować następne po 1 sztuce, bo wiedzą że sam je oprogramuje. Jako że programowanie ich w koncepcji UNIHOME załatwiam sam, więc jest teoretycznie możlwość zakupu ich przeze mnie (pisze teoretycznie bo nie chcę się w to bawić, ale widzę że będę musiał, bo nie ruszymy z miejsca).

Kwestia czy warto będzie musiała być zadecydowana indywidualnie, bo to co dla jednych będzie drogim gadżetem dla innych dobrą inwestycją. Powtarzam mówimy cały czas o wydatkach poniżej 50.000 zł, za to można zrobić full wypas. A co to znaczy - znów odeśle do mojej strony, bo z pierwszym inwestorem jesteśmy na etapie ustalania czym ma sterować BMS UNIHOME. Jego wstępna lista oczekiwań wygląda tak: http://www.unihome.pl/index.php?page=jak-samemu-zaprojektowac-inteligentny-dom i jak znam życie będzie przez następnych kilka miesięcy się rozrastała... Odsyłam tam, bo ta lista się nie zmieści jako post... Zwróćice uwagę, że jeden tyko wymieniony tam punkt "Indywidualne sterowanie temperaturą w wybranych pomieszczeniach " to temat na rozprawę doktorską (mój znajomy obronił z tego niedawno dokorat robiąc to w właśnie na bazie LON), więc wierzcie mi że jest co robić. Oczywiście lista ta i cała ta instalacja jest to w znacznym stopniu kopia tego co jest u mnie, dlatego mogę świadomie szacować koszty, bo koszt kolejnej instalacji jest już znacznie mniejszy niż pierwszej. Dlatego szacuję to wszystko na <50.000 zł. Nie jestem w stanie podać ostatecznej kwoty, bo to zależy od wielu czynników - np systemu GUI (czyli wizualizacji) która może kosztować 2000 ale i 12.000 zł w zależności od tego co kto będzie chciał i czym zmieniać. To są już ustalenia indywidualne, ale będę o tym informował na bieżąco na swojej stronie.

Nie ujawiniam też wielu szczegółów technicznych rozwiązań BMS UNIHOME, bo jestem w trakcie badań zdolności patentowej najciekawszych z nich. Po ew. dokonaniiu zgłoszeń patentowych będę pisał więcej na temat szczegółów technicznych.

Nasza dyskusją na tym forum pokazuje, że to co robię jest dla wielu na granicy hochsztplerstwa i kuglarstwa, bo jest to dość niezwykłe. ALe chciałbym abyśmy dyskuowali o wynikach a nie o tym co jest dla kogoś subiektywnie możliwe a co nie, bo to jest względne, i można się czasem pomylić...

pozdrawiam

JAcek

tym inwestorem jestem ja Fido

ok co do lodówki to podałem rozwiązanie prymitywne - na dziś

ale czy pierwsze samochody nie były wyśmiewane i konie biegały szybciej

Ciekaw jestem czy Microsoft w porównaniu z producentami żywności nie wymyśłi chip-a który będzie zastępował kod kreskowy i którego będzie rozpoznawała nie tylko kasa ale i system wi-fi kuchenny... zaraz zaraz przecież już to się dzieje

poptrzcie jakie tu są możliwości dla reklamy - jedz to bo to ma super witaminki

ale nie chce mi się o tym gadać

ciesze sie że jest sceptyk bo może sprowadzi na ziemie

ja jestem w trakcie poznawania marzeń

wracając do spraw przyziemnych

genialne w LONie jest to genialne że mogę system rozbudowywać

to dla mnie kluczowe

mam pieniądze to je wydaje nie mam lub nie chce wydawać to mam trochę więcej kabli w ścianach.

odwracając pytanie

czy kogoś stać aby już dziś powiedzieć

NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ MOŻLIWOŚCI ROZBUDOWY BO NIE DOŁOŻYŁEM 500 ZŁ DO KABLI?

te idee są piękne ... zupełnie jak socjalizm

jako idea - świetny - tyle że nie do wprowadzenia do normalnego życia - a każda próba kończy się upadkiem.

Tempo dyskusji staje się tu tak duże, że odpowiadajac na jednego posta dużej niż 5 minut można wypaść z toku dyskusji... Tak mie się właśnie przytrafiło :lol:

CIeszę sie, ze włączył sie Fido, to on jest tym pierwszym który (chyba) będzie miał zainstalowany drugi BMS UNIHOME. Jego szalone pomysły mnie inspirują, bo np. automatyczny system karmienia psa i rybek był jeszcze tydzień temu poza zainteresowaniem BMS UNIHOME - dziś jest juz w ofercie :roll: Sam go zrobię w Gali bo mam taki problem, że kiedy jadę na narty, pies jest zdany na sąsiadów. Urzadzenia już zamówione. Lodówki z matami jednak się nie podejmę, bo tu Sasha ma rację - to nie będzie działało, bo wszystkie produkty trzeba by tam trzymać i to w jednym miejscu a to chyba ze względu na dzieci nie możliwe. KTo ma dzieci wie, że kładzenie butów na jedno miejsce jest poza wyobraźnią normalnych pociech... :evil:

Cieszę się również, że Sasha jest takim (racjonalnym) sceptykiem. Takie głosy też są potrzebne, bo inaczej popadlibyśmy w utopijną euforię. Tym bardziej że Sasha twardo stąpa po ziemi, jest typowym Tomaszem Niewiernym i punktuje każde nieprecyzyjne słowo. No i dobrze. Mam do Sashy dwa pytania, w nawiązaniu do jego ostatnich zarzutów. Sasha - sugerujesz że efekt obniżenia kosztów Gali to efekt wprowadzenia PC + solarów. OK, jezeli tak to mam do Ciebie dwa pytania (tylko odpowiedz bez szukania w necie:

1. Jeżeli dwa lata temu wprowadziłem PC + solar nadążny i obniżyły sie z tego powodu koszty utrzymania budynku, to idąc Twoim rozumowaniem (że to jedyny powód redukcji), jakie będą koszty w następnym (drugim) roku użytkowania takiego systemu? Takie same czy się zmniejszą ? Jedyne co zrobiłem to dopracowałem w tym czasie BMS UNIHOME. Według Twojej logiki, powinny pozostać takie same +/- ciepła zima. Odpowiedz proszę tak / nie - a jezeli się ew. zmienjszą to o ile % i dlaczego ?

2. Pytanie drugie może CI się wydać abstrakcyjne - ale też odpowiedz proszę tak z głowy jak myślisz i czujesz.

Teoretycy wyliczyli ostatnio, że można zrobić samochód który będzie miał możliwość pionowego startu i latania na krótkie odległości. Badania empiryczne to potwierdzają.

Za ile lat Twoim zdaniem wejdzie do seryjnej produkcji taki samochód ?

A. ok. 10 lat

B. ok. 2 lat

C. ok 7 lat

Czekam na odpowiedzi

Jacek

tym inwestorem jestem ja Fido

ok co do lodówki to podałem rozwiązanie prymitywne - na dziś

ale czy pierwsze samochody nie były wyśmiewane i konie biegały szybciej

Ciekaw jestem czy Microsoft w porównaniu z producentami żywności nie wymyśłi chip-a który będzie zastępował kod kreskowy i którego będzie rozpoznawała nie tylko kasa ale i system wi-fi kuchenny... zaraz zaraz przecież już to się dzieje

poptrzcie jakie tu są możliwości dla reklamy - jedz to bo to ma super witaminki

ale nie chce mi się o tym gadać

ciesze sie że jest sceptyk bo może sprowadzi na ziemie

ja jestem w trakcie poznawania marzeń

takie chipy już są tylko że one nie sprawdzają zawartości czy też objętości opakowania

tylko że aby to zadziałało producenci żywności musieliby dołączać takie chipy do opakowań a ty musiałbyś mieć czytniki w całym domu.

może za 20 lat...

Gość ZW
...

w tym wątku występuje spór czy mówić o rzeczach czy ideałach.

Moim celem - myśle że na tyle poznałem Jacka że jego też - jest rozmowa o ideałach. ...

IDEAŁ to dom który ma jeden system zarządzania - sterowników.

...

mała dygresja co do lodówki:

Lodówka też może robić zakupy i proponować djetę

wystarczy aby półki miały maty naciskowe i będzie analizowała jakie produkty są w lodówce a następnie przeszukiwała książkę kucharską optymalnie dobierając propozycje posiłku. następnie na panelu wyświetla np. 3 propozycje posiłku (w nawiasie pisząc ile osoba ma wydać na posiłek - bo jeżeli co ś jest w lodówce to nie musi wydawać pieniędzy) a użytkownik wybiera co chce jeść. Po fakcie program sprawdza czy użytkownik połknął optymalną ilść witamin, białka itp i następnie proponuje posiłki które zawierają brakujące witaminki.

...

fido, jeśli chcecie mówić o ideałach dlaczego zamieniłeś mój ideał lodówki w jakąś karykaturę która waży produkty, podlicza witaminy i dobiera optymalną (a co to takiego ?) dietę ? Przecież zupełnie nie o to chodzi w mojej wizji inteligentnej lodówki co od razu podkreśliłem.

...

Nasza dyskusją na tym forum pokazuje, że to co robię jest dla wielu na granicy hochsztplerstwa i kuglarstwa, bo jest to dość niezwykłe... chciałbym abyśmy dyskuowali o wynikach

Szkoda że tak oceniasz pytania moje i Sashy. Nigdy nie zarzuciłem Ci kuglarstwa.

Nie rozumiem po prostu o czym sterownik pralki miałby rozmawiać ze sterownikiem zmywarki, ogrzewania lub oświetlenia. Tajemnica przedpatentowa ? ok, trudno.

pozdrawiam

PS: w przeciwieństwie do lodówki inteligentny odkurzacz proponowany przez Jacka jest już bliski ideałowi. Brak mu tylko chodzenia po schodach :) ale to mała wada.

Takich pomysłów właśnie szukam.

napisałem o lodówce - ale to mnie na dziś nie intereuje - szkoda czasu

pytanie podstawowe:

czy ten wątek służy pytaniu czy coś empitycznego (czyli czarna skrzynka pod tytułem ID) ma sens?

czy też czy ma na celu rozwiązywania danego problemu - podczas gdy sceptycy będą odnośili się do danego przypadku.

ja jestem zwolennikiem drugiego podejścia

Jacku - gdzie o nim piszemy - tu, na maila, czy na twoim forum

uwagę, że jeden tyko wymieniony tam punkt "Indywidualne sterowanie temperaturą w wybranych pomieszczeniach " to temat na rozprawę doktorską (mój znajomy obronił z tego niedawno dokorat robiąc to w właśnie na bazie LON), więc wieżcie mi że jest co robić.

Fajnie, ze ktos od strony wdrozeniowcow ma system, ktory wdraza u siebie :D i chce o nim podyskutowac.

Tylko inwestorow najczesciej nie interesuje ideologia. Wojna system centralny kontra rozproszony to jak wojna windows kontra UNIX :D Usera interesuje , ze to i to bedzie dzialalo tak i tak oi oszczedzi mu 10 minut przy porannym wstawaniu.

Jesli mam powiedzmy 6 pokoi to wiem jaka temperatura ma byc w kazdym z nich z wyprzedzeniem tygodniowym w cyklu dzien noc. W kazdym z systemow rozproszonych mozna to zrealizowac. Co innego gdyby tych pokoi bylo 50.

Swiatlo. Nie potrzebuje siedzac na kanapie wygaszac lewego skrzydla zamku a sterowac tym co mam w pokoju. Moze byc to system na pilota typu Lutron, X-comfort Muellera albo reczne sterowanie hotelowe na przelacznikach bistabilnych.

Ciekawe mozliwosci daje np pilot logitech Harmony gdzie moze sterowac : kinem domowym, roletami, oswietleniem itp za pomoca makr - to samo co EIBy a kilka rzedow wielkosci taniej.

Sterowanie typu jak jest ciemno to opusc zaluzje latwiej taniej i prosciej zrealizowac systemem rozproszonym.

Ja bym instalowal system zintegrowany gdybym mial w domu osobe z ograniczona poczytalnoscia a bez opieki. Tutaj trzeba zalozyc ze system bedzie madrzejszy od uzytkownika ktory chce spalic chalupe, odkreci kran i zaleje dom, zostawi otwarte okno etc etc. Patrzac na Japonie gdzie kupa kasy jest wydawana zeby zrobotyzowac opieke nad starszymi to jest kierunek rozwoju instalacji prawdziwie inteligentych.

A propo odkurzania to Irobot roomba za 300 USD ma tansze chinskie odpowiedniki odkurzaczy samobieznych za jakies 100-200 USD.

pozdrawiam

Zonzi

Gość ZW
...

czy też czy ma na celu rozwiązywania danego problemu - podczas gdy sceptycy będą odnośili się do danego przypadku.

ja jestem zwolennikiem drugiego podejścia

Jacku - gdzie o nim piszemy - tu, na maila, czy na twoim forum

fido - pomóż laikowi zrozumieć najpierw na czym ów problem polega ! ;)

Ja sobie żyję i naprawdę myślałem że nie potrzebuję łączyć sterowników w system. A Wy nie chcecie mi powiedzieć po co ?

Mam nadzieję że ostatnie zdanie nie oznacza wyproszenia postronnych z dyskusji ? ;)

pozdrawiam

po co łączyć?

ja powiem przykłąd

będę miał robiony rekuperator

kupa blachy + ... sterowanie

po co dawać tam sterowanie odrębne ... jak mogę zastosować to z LONa

oszczędność

dla mnie wartość dodana to możliwość wydawania skomplikowanych komend kilku systemom na raz

1. otwieram okno - kontaktron alarmu zamyka wentylacje - po co ma isę wentylować jak okno otwarte

2. chce napalić w kominku - zamyka mi wentylator nawiewny - aby wyciąg był samoczynny przez komin i aby nie fuknęło na mnie z kominka

3. wychodzę a system mówi czy okna otwarte + wyłącza niektóre obiegi pradu + choćby zasuwa żaluzje

4. jest sciepłą temperatura na zewnątrz - wenylacja wentyluje bardziej (bo mniej ciepła tracę) a podłogówka akumuluje mniej - bo isę ogrzewa podłoga od słońca

można to zrobić ręcznie - powiedzą zwolennicy dezintegracji - ale po co?

w/g mnie to jest tak jak z wentylacją mechaniczną u mnie i u mojego sąsiada

koszt kominów = kosztowi wnetylacji z rekuperatorem i GWC a dodatkowo dostaję jako wartość dodaną brak strat ciepła + klimę z GWC + możliwość sterowania wentylacją + działającą wentylacje latem (grawitacyjna nie działa w upały) = to jest integracja

problem polega na tym aby to zaplanować na etapie wykonawczym - bo stosowanie gdy już nie ma się kabli w ścianiue to dodatkowy koszt malowania pomieszczeń, i zastanawiania się ile to ten system pozwoli aoszczędzić. A jak to się robi na etapie projektu to pytanie brzmi o ile droższy jest ten sytem od tradycyjnego

stąd do dodatkowych kabli dołożę 500 zł a nie zbuduje nowe okablowanie za 3000 zł

Gość ZW
...

dla mnie wartość dodana to możliwość wydawania skomplikowanych komend kilku systemom na raz...

Dzięki. O taką właśnie odpowiedź mi chodziło.

Przyznaję że nie dam rady zaprogramować znanych mi "zwykłych" sterowników tak aby współgrały ze sobą jednocześnie jeśli jest to potrzebne. Gdzie to jest potrzebne to już pole do kreacji... znalazło by się parę miejsc.

Np. jak poniższe rozwiązać systemem LON ?

Nie ma nikogo w domu, woda na głównym zaworze jest wyłączona z centralki alarmowej.

O 13.00 (2 taryfa) startuje zmywarka. Woda powinna się włączyć ale tylko pod warunkiem że zmywarka jest włączona i do chwili gdy nie skończy. Po zakończeniu mycia woda się zamyka aż do powrotu ludzi i wężyki już niestraszne.

Ile by to kosztowało circa ? Bez kosztu kabli, zakładając że już są. Tylko sterowniki + uruchomienie.

pozdrawiam

PS:

...

stąd do dodatkowych kabli dołożę 500 zł a nie zbuduje nowe okablowanie za 3000 zł

Dla tych co już kabli nie mają - widziałem zdalne przełączniki Moellera na radio. Ale drogie jak diabli 1 zestaw cennikowo coś pod 500 zł. Chyba potrafią współpracować ze sobą ale nie wnikałem w temat.