Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

co do moelera - dla mnie to zabawka - po pierwsze sytemy radiowe są łatwe do zeskanowania po drugie ponoć baterie padają np. raz do roku - a jak się ma np 50 takich sterowań to średnio raz na tydzień pada jedna bateria w jednym steroweniku - zabawa w wymianę baterii - ale nie o tym mowa

co do sterowania wodą to pwenie prosta sprawa - sygnał z LONu na zawór odcinający wodę + jednocześnie załączenie zmywarki

myśle że to pestka:

podzesopły to

elektroniczny zawór do zimnej dwody (koszt?)

+ jeden stycznik odcinający napięcie na zmywarce

+ miejsce dla przesyły danych w sterowniku

z tego co wiem to jeden sterownik LON ma 4 we + 3wyj + 8temp

czyli jak chcesz sterować zaworem zimnej wody (bo nie ma sensu do zmywarki prowadzić dwóch) to zajmujesz jedno wyjście na sterowniku

zmywarka ma sę uruchamiać jak jest załączony stycznik do prądu czyli zajmujesz drugie wyjście ze sterownika

podsumowując:

na steroeniku zajmuje 2 wyjścia

4 wejścia mogę użyć choćby do takich celów:

wyłącznik przy wejściu gasi nie tylko światła w domu, sprawdza czy są zamknięte okna ale właśnie jedno wejście używasz do info od przełącznika aby równieź ten przełącznik wydawał polecenie zakręć zawory

i tu jest inteligencja - jeden przycisk może spwodować 100 rozkazów

czy dobrze Jacku rozumię? czy na tym polega idea?

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jeszcze jendo skoro ten sterownik ma możliwośćpodłączenia tanich (20zł) DS - mierników temperatury to przy okazji jak w zmywarce pęknie rurka i zaleje kuchnę to sterownik wyczuwa wysoką temperaturę wody np 40st i wyłącza dopływ wody

niech mi ktoś powie że jakieś śmieszne systemy dezintegrowane mogą tak się dozbudować w tak prasty sposób

kupujesz pudełko i czieszysz się że masz np 5 przycisków którymi to możesz to i to zrobić. a jak zadajesz pytanie sprzedającemu że chciałbyś jeszcze coś dodatkowo zarządzać to ... odpowiedź... nie da się ... a LON zajmujesz 2 porty + jeden aktor + program jacka i gotowe

Gość ZW

To ja teraz spróbuję swoimi słowami:

1 nadajnik przy wejściu do domu, koniecznie sterowany z alarmu wysyła sygnał "tu master - dom zamknięty" /nie chcę klepać x spraw wychodząc np. osobno alarm i osobno System, bo wtedy syndrom zostawionego żelazka i tak dopadnie ;) /

2. Odbiornik przy zaworze głównym odbiera sygnał "tu master - dom zamknięty" i zamyka wodę.

3. Nadchodzi 13.00 /niektórzy może pamiętają te emocje ;) /. Sterownik zmywarki wysyła sygnał "tu zmywarka - chcę umyć naczynia".

4. Sterownik zaworu głównego odbiera sygnał od zmywarki i włącza wodę. Odsyła do zmywarki "tu zawór - OK" /bez "tu zawór OK" niech się zmywarka nie waży włączyć, naprawy kosztują słono/

5. Sterownik zmywarki włącza prąd.

dotąd było łatwo.

6a. Zmywarka skończyła i... ?

Zmywarka jest głupia, nie umie powiedzieć że skończyła. To znaczy mówi ale językiem niezrozumiałym dla sterowników (wydaje serię pisków).

może tak:

6b. Sterownik zmywarki wie jak długo trwa najdłuższy cykl i wysyła sygnał zakończenia po prostu po określonym czasie.

7. Sterownik zaworu głównego odcina wodę.

Czy dobrze sobie to wyobrażam ?

Jeśli dobrze sobie wyobrażam, to robimy kosztorys bez kabli:

1. Stycznik x 2 (zawór i zmywarka): 200 zł

2. Elektrozawór: (?) 100 zł

3. Inteligentny sterownik x 3 (wejściowy, zawór, zmywarka): ...?

W/w "nie da się" zrobić na linuksie. tzn każdy ze sterowników musiałby mieć w środku takiego mini-linuksa ;) Albo jakieś centralne sterowanie, które a priori odrzucam ze względu na totalne skutki awarii.

pozdrawiam

tak sobie dywagujemy

ciekawe co powie na to master czyli jacek

ja to widzę tak.

1. jeden lub więcej styczników w centrali

2. zawory zamykające wodę - aktor czyli na wyjściu sterownika

3. jedem sterownik to koszt w/g jacka około 1000 zł i w nim mamy 4we+3wy+8temperatur

4. jeden wyłącznik przy wejściu podłączony do wejścia sterownika

5. zegar sterujący (nie wiem czy to ma sterownik czy oddzielny)

jak widać pozostaje nam masa wetjść wyjść pomiarów temp do zastosowania

logicznie to ja widzę tak:

1. naciskam przycisk przy wejściu

2. sygnał do sterownika WYCHDZĘ

3. sterownik LON wyłącza wodę na zaworach

4. zegar sterujący mówi jest 13.00 - włącz wodę i zmywarkę (obwody podpięte pod zegar sterujący i stycznik równolegle jak światło na klatce schodowej zarówno jedno jak i drugie działa

5. dodatkowe wejście np można podpiąć pod dodatkowy czujnik zalania (lub pomiar temperatury) gdy sterownik na wejściu dostaje sygnał zalewa - wysyła sygnał zamknąć zawory

jest to o tyle lepsze że zmywarka nie wie sama od siebie czy się załączyć

myśle ze należy załadować naczynia - i przycisnąć przycisk załącz program - jako że nie ma napięcia to się nie załącza - czekan na prad do 13.00

bo niby skąd zmywarka miałaby widzieć czy ma zmywać?

kolejna wartość dodana - siedzę sobie i po roku myśle a dokupie zmierzchówkę i podłącze pod wolne wejście steroenika

i mam już ten przycisk przy wyjściu z domu

każę mu dodatkowo (oprócz czarami ze zmywarką i wodą) włącz prąd na tarasie ale tylko jak jest ciemno

oczywiście każę: sprawdź kontaktrony czy okna zamknięte

i wyłącz kilka niepotrzebnych obwodów bo może zapomniałem żelazko wyłączyć

no i oczywiście wenytlować musisz na niższych obrotach czyli mniej pradu zużywam

czy nie jest to wartość dodana?

mało tego jak zauważycie mam kable + mam kilka wolnych miejsc na sterowniku - czyli jedyny koszt to koszt poniesionego czasu na nowy pomysł + ewentualnie dokupienie jednego gadżetu (np zmierzchówki) który programowalnie podłączam nie do jednego elementu ale do całego systemu

możne też latać po domu, sprawdzać czy wszystko wyłączone, wyłączyć wodę na zworze, włączyć światło na podjeździe i niech się świeci... przecież prąd tani :-)

a za 5 lat (bo lcd tanieją) dokupuje wizualizacji i ubaw na nowo

Można też nie kupować TV LCD tylko mieć TV lampowy - a może samo radio albo czarnobiały - po co kolory. przecież TV LCD kosztuje - a jeżeli nie "widać różnicy" to po co przepłacać"

otwarty sustem - to klucz sukcesu = wydajesz ile chcesz

a za kolejny rok myśle sobie

rolety mam podpięte do LONa

oj wieje za bardzo i niszczy mi rolety

a może by tak pomiar wiatru podpiąć na wejście sterownika

jak wieje za bardzo to stterownik wysyła rozkaz - zamknij rolery

zaraz zaraz - przecież jak wieje to może przy okazji komunikować się ze zraszaczem który nie załąncza się bo po co rozpylać na 20 m wodę - jak wieje to poczakaj

a posiadacze zamkniętego systemu kują ściany i kupują miernik siły wiatru tylko do rolet

wyzwanie to kupno sterowalnych urządzeń w fazie projektu

Gość ZW
...1. jeden lub więcej styczników w centrali

No nie, tu mnie zaniepokoiłeś. Styczniki w "centrali" ?

Przecież wtedy do "centrali" trzeba doprowadzić przynajmniej kable 230V i już mamy system zamknięty. Albo ostycznikować wszystkie obwody hmm...

Wyobrażam sobie inteligentną puszkę pod gniazdko z wbudowanym sterownikiem i stycznikiem lub czujnikiem. O wielkości takiej jak standardowe puszki pod gniazdka, ostatecznie pogłębionej. Ta puszka "jakoś" komunikuje się z innymi puszkami i programatorem i jest zasilana z obwodu 230V bez "centrali".

Albo łatwiej - przelotka jak mechaniczny zegar, tylko z antenką

3. jedem sterownik to koszt w/g jacka około 1000 zł i w nim mamy 4we+3wy+8temperatur

Jeśli ma zegar sterujący to właściwie komplet. czekamy na opinię fachowca.

Hm, sporo. 3,5 tys pln + robocizna programisty instalatora, pewnie też nie tania. Jak się rozpowszechni mam nadzieję że zejdzie o 70-80%.

4. zegar sterujący mówi jest 13.00 - włącz wodę i zmywarkę (obwody podpięte pod zegar sterujący i stycznik równolegle jak światło na klatce schodowej zarówno jedno jak i drugie działa

5. dodatkowe wejście np można podpiąć pod dodatkowy czujnik zalania (lub pomiar temperatury) gdy sterownik na wejściu dostaje sygnał zalewa - wysyła sygnał zamknąć zawory

Generalnie tak właśnie. tylko potrzeba więcej komunikacji.

Np, co się wydarzy jeśli przyjdzie czas zmywania a czujnik zalania właśnie wyłączył wodę ? Zmywarka do naprawy - to mało inteligentne, wystarczy zegar sterujący.

"One" muszą ze sobą rozmawiać żeby było inteligentnie. Niech sterownik zmywarki zapyta albo sprawdzi czy woda jest. Niech master zawór zapyta przed odcięciem wody czy "ktoś" (czyli np zmywarka) właśnie nie korzysta itd. W razie awarii niech czujnik zalania rozgłosi że jest awaria, żeby sterowniki urządzeń mogły zareagować.

jest to o tyle lepsze że zmywarka nie wie sama od siebie czy się załączyć

myśle ze należy załadować naczynia - i przycisnąć przycisk załącz program - jako że nie ma napięcia to się nie załącza - czekan na prad do 13.00

bo niby skąd zmywarka miałaby widzieć czy ma zmywać?

Dokładnie tak to działa teraz w wersji głupiej, czyli bez świadomości zamknięcia wody, zalania itp.

kolejna wartość dodana - siedzę sobie i po roku myśle a dokupie zmierzchówkę i podłącze pod wolne wejście steroenika

i mam już ten przycisk przy wyjściu z domu

Uwaga - światło zewnętrzne jest potrzebne szczególnie gdy do domu wracasz po zmroku, czyli gdy Cię tam nie ma ;) Ale także gdy jesteś i wychodzisz wyrzucić śmieci.

System ćwierćinteligentny sprawdzi godzinę i po północy (albo lepiej - po położeniu się wszystkich domowników spać) przełączy ze zmierzchowego na czujnik ruchu. Więcej inteligencji nie potrafię sobie wyobrazić dla oświetlenia zew. ;)

...

otwarty sustem - to klucz sukcesu = wydajesz ile chcesz

tu ostatni, największy problem - prowadzenie kabli.

Muszę przed otynkowaniem wiedzieć czego oczekuję od Systemu.

Albo prowadzić sterowanie do każdego gniazdka i co gorsza - czujnika. Jakiego, gdzie ?

Jest wersja na radio ? Powiedzmy że nie boję się skanowania sygnałów od zmywarki ;)

pozdrawiam

PS: częściowo rozwiązałem - urządzenia z jednej fazy mogą rozmawiać po kablu 230V + switch, który sygnały z jednej fazy roześle do pozostałych.

nigdy o takim switchu nie słyszałem ale wydaje się proste.

OK nie szukam w necie i jestem ciekaw jaka będzie twoja ocena

Pyt

1. Jeżeli dwa lata temu wprowadziłem PC + solar nadążny i obniżyły sie z tego powodu koszty utrzymania budynku, to idąc Twoim rozumowaniem (że to jedyny powód redukcji), jakie będą koszty w następnym (drugim) roku użytkowania takiego systemu? Takie same czy się zmniejszą ? Jedyne co zrobiłem to dopracowałem w tym czasie BMS UNIHOME. Według Twojej logiki, powinny pozostać takie same +/- ciepła zima. Odpowiedz proszę tak / nie - a jezeli się ew. zmienjszą to o ile % i dlaczego ?

Odp

Wychodząc od początku i od mojej logiki to PC + solary to rozwiązanie na dzis ekonomicznie nieuzasadnione - chyba że masz basen :)

Oczywiście w pierwszym roku widać znaczne zmniejszenie kosztów i ten spadek wynika bezpośrednio z zastosowania urządzeń. W drugim roku i po uruchomieniu twojego systemu mogę ??? się spodziewać spadku kosztów w wyniku optymalizacji tych dwóch systemów przez twój system . Tyle teoria - z tym że nigdzie nie widziałem skuteczności - więc nie wiem o ile % mniej zapłącę i jaka będzie skuteczność systemu.

Tak jak w przypadku PC + reku te koszty i zyski można określić

np

50.000 koszt pc+reku - 4.000 obniżenie kosztów za ogrzewanie

to po roku i po uruchmonieniu systemu będzie dodatkowo

40.000 koszt IB- x - obniżenie kosztów

Ważne jest to że optymalizacja wg mnie może przynieść co najwyżej 10% (uważam że netto ok 100 zł / rok) zysku co w tym przypadku oznacza żę system nie zarabia na siebie ponieważ ponad 95% zysku wygenerowały urządzenia

2. Pytanie drugie może CI się wydać abstrakcyjne - ale też odpowiedz proszę tak z głowy jak myślisz i czujesz.

Teoretycy wyliczyli ostatnio, że można zrobić samochód który będzie miał możliwość pionowego startu i latania na krótkie odległości. Badania empiryczne to potwierdzają.

Za ile lat Twoim zdaniem wejdzie do seryjnej produkcji taki samochód ?

A. ok. 10 lat

B. ok. 2 lat

C. ok 7 lat

ODP

Teoretycy wyliczają coś cały czas :) i jeżlei ten samochód byłby co najmniej tak mobilny jak dzisiejsze samochody to niech wchodzi do produkcji jutro. Ale obawiam się że nie ma szans nawet za 10 lat.

PS

mam wysoką temp o gdybym napisał jakiś skrót myślowy to mi wybaczcie

fido

klima z gwc jest niewydolna,tym bardziej,ze budujac dom pasywny z pewnoscia bedziesz mial poludniowe przeszklenia i tu problem z bardzo duzym przyrostem temeperatury w domu w upalne dni.Aby to zbilansowac to musi byc wydajna klima oraz system p/sloneczny na oknach.sam nad tym siedze od kilku tygodni i nie potrafie dobrac systemu najkorzystniejszego ekonomicznie.

jacku

jak wyglada sprawa dobrania sterownikow do poszczegolnych urzadzen np. reku czy PC.Czy jest sens kupowac zaawansowane sterowniki np.viessmanna? z drugiej strony nie wyobrazam sobie napisania algorytmow pogodowych dla ogrzewania pc, histerezy itp. moze jednak niektore sterowniki fabryczne warto wykorzystac?tym bardziej ,ze niektore udostepniaja magistrale 485

zonzi

mozesz podac przyklad chinskiej podroby roomby?

ja mam robo maxx (niemcy) i sie nie sprawdza

pzdr

marek

Witam Panowie,

Widzę ze dyskusja nabrała tempa - nie nadążam czytać a co dopiero pisać :o

POstaram sie krótko. W BMS UNIHOME nie uzywam żadnego pilota (no może poza TV sat). Zrezygnowałem z pilotów bo nigdy nie wiadomo gdzie są... Mam duży (17'') touch screen w przedpokoju i na nim jest wszystko - co pewnie trudno by było pokazać i zobaczyć i wysterować w pilocie. Plus tego taki, że kiedykolwiek przechodzę koło niego - nie sposób nie zauważyć stanów alarmowych wywalonych na cały ekran, czy innych ciekawych informacji. Oczywiście z niego mogę sterować roletami - ale tego nie robię bo sens IB jest dla mnie taki, że uczę budynek moich zachowań - a potem on sam je odtwarza. Zaluzje odsłaniają się na dzień i w kilku innych przypadkach, światło też ma określone zachowania i stany, że nie wspomnę o wentylacji - to jest zautomatyzowane i właściwie nie wiem do czego byłby mi ten pilot... ALe sprawdzę ten nad którym się tak zachwycacie jak go można zintegrować z LONem, tak z ciekawości.

A co do chińskij roomby to bym jej nie kupił. Mam ostatnio jak najgorsze zdanie o chinskich produktach z dziedziny Building Automation. Po dwóch naprawach musiałem zdjąć i oddać sprzedawcy chiński wiatrak 1 kW bo częściej się psuł niż działał.. Zamówiłem w końcu amerykański i mam nadzieję że nie urwą mu się śmigła w czasie porwistych wiatrów, kiedy to ja liczę na dużo energii. Nie jestem bynajmniej amerykanofilem ale uznaję, że jak coś jest tam zrobione to jest dopracowane (jak LON WORKS). A o takie rzeczy nam chodzi, bo walczymy o prawdziwy komfort a nie pseudo komfort, czyź nie Panowie?

pozdrawiam

Jacek

widzę że jak nie dotkniesz ran to nie uwierzysz

to co? mam doświadczać dogmatu?

lubię wiedzieć i lubię się zastanowić nad tym zrobię i to nie jest kwestią wiary bo jak na razie to nie mamy absolutnie żadnych funkcjonalności podanych przez Jacka, które wykraczają poza "normalne" sterowanie.

Czy są oszczędności - zakładam że tak - ale chciałbym wiedzieć przynajmniej czy ta zabawa ma sens... jakąś namacalną korzyść chciałbym zobaczyć poza optymalizacją ... może... jakiś slogan: z naszym systemem wasze reku będą działać dłużej i zużywać mniej prądu. :8 Cokolwiek :)

Marku

Oczywiście masz racje. Rozmawiałem o tym ostatnio z Fido, Nie ma sensu pisać oprogramowania tak skomlikowanych sterowników jak sterowniki pieca czy PC. Sam uważam że to wyważanie otwartych drzwi. U mnie całą dystrybucją ciepła do grzejników (nie licząc indywidualnych ograncizników) oraz podłogówki steruje świetny sterownik firmowy DeDitrich, a ja sobie z nim gadam. W życiu nie chciałoby mi się pisać tak skomplikowanych algorytmów jak on ma zaaplikowane... a i pewnie zrobiłbym to gorzej niż oni. Co do PC to wybrałem dostawcę pompy pod kątem współpracy z LON i kazałem sobie wyprowadzić sygnały dla mnie ważne na zewnątrz. Trochę marudzili ale postawieni pod murem że pod tym warunkiem w ogóle kupię PC w końcu "zrobili wyjątek". Dlatego mam ich sterownik który ma praktycznie stałe nastawy, i mój system który dynamicznie zarządza pompą kiedy potrzeba. Tak jest moim zdaniem optymalnie. Pompa to jednak pożeracz energii... :wink:

pozdro

Jacek

Gość ZW
... na razie to nie mamy absolutnie żadnych funkcjonalności podanych przez Jacka, które wykraczają poza "normalne" sterowanie.

... może... jakiś slogan: z naszym systemem wasze reku będą działać dłużej i zużywać mniej prądu. :8 Cokolwiek :)

Czekaj, daj mu szansę ;)

Wyżej z fidem obmyśliliśmy prosty układ zmywarka - zawór wody, który w teorii mógłby być inteligentnie sterowany z systemem LON.

Jacek jeszcze nie zweryfikował tych fantazji. Mam nadzieję że powie "tak to dokładnie działa", ewentualnie jakieś drobne uwagi ;)

pozdrawiam

Mawram, co automatyczny odkurzacz ma nie tak ?

pozdrawiam

ZW

konstrukcja jest marna i jest bardzo niedokladny,moc mala itp. jako odkurzacz nie dziala tak jak bym oczekiwal.mozna uzywac do wstepnego oczyszczania powierzchni przed wlasciwym oodkurzaniem. obecnie pracuje jako inteligentna zabawka dla mojego dziecka, przy okazji troche pozbiera ciastek :).Synek ma niecale 2 latka.Z roomba mam teraz problem czy nie zrezygnowac z centralnego odkurzacza i kupic 2 roomby na kazda kondygnacje.

pzdr

słuchaj ZW - zanim Jacek się odniesie do tematu to ja zbadałem sprawe

jak wiecie buduje dom pasywny i walcze o każdy kilowat

pomyślałem zaraz zaraz przecież ten zawór pobiera prad

a ile?

zadzwoniłęm do pierwszego producenta i powiedział że otwarcie zaworu wymaga ciągłego poboru mocy 8W - to zabójstwo być skazany na dożywocie 8W na każdy zawór - a chciałbym ich dac kilka

w końcu znalazłem w innej firmie zawory które się nadają

zawory głównie dydykowane są do podłogówki ale nadją sie do wody

są o tyle ciekawe że w zależności od ustawień ręcznych mogą pobierać prąd albo przy stanie zamkniętym albo przy stanie otwartym

a więc np jak czujka zalania mówi że jest woda - wtedy odzina zawór wodę i pobiera prąd w pozostałych przypadkach nie ma poboru mocy. a teraz uwaga taki zawór pobiera tylko 2,5 Wata.

cudo.

czekam na opinia jacka podobnie jak ty ZW

Oczywiście ze mozna tylko nie wiem za bardzo po co ?

Prawdopodobieństwo zalania przez np. zapsuty zawór jest tak niewielkie, że lepiej informować o ew zalaniu niż odcianć wodę (przynajmniej ja tak zrobiłem). Kto miał do czynienia z hydrauliką wie, że po odciąciu głównego zaworu wodnego w rurach i tak jest tyle wody że zaleje nam mieszkanie...

W koncepcji BMS UNIHOME są tzw stany budynku (nie widziałem aby ktoś inny to robił). Właśnie doszliście (brawo!) do jednego z podstawowych stanów tzn. NIKTO NE JE DOMA :wink: Inne stany UNIHOME to SPIMY, KRÓTKIE WYJŚCIE i jeszcze inne. Dla tych globalnych stanów wiele rzeczy się wyłącza/ włącza usypia/niepozwala załączyć itp. Oczywiście można sterować tym centralny zawór wody, gazu itp. To jest banalne i mozna zastosować Wasze zawory - nie powinny brać w ogól prądu (bo się przełączają) albo brać znikomy np 2,5 W. Nie jest banalne wiedzieć kiedy urządzenie takie jak pralka czy zmywarka zakończyło pracę, ale nie jestem pewien czy to jest przydatne, jak by się ktoś upierał to są metody aby to od niej wyciągnąć.

Co do wezwań o konkrety dla Niewiernych to podam może jeden (więcej jest na stronie unihome:

1. Temperatura powietrza po rekuperacji nie zawsze jest jest wyższa od aktualnej tepmperatury w pomieszczeniu. Jeżeli tego (wzajemnie) nie kontrolować to okresowo nawiew może wychładzać pomieszczenie (i tak się dzieje!). Należy więc połączyć temperaturę nawiewu z źródłem ciepła i to koordynować (np dogrzewać nadmuchiwane powietrze) lub wyłączać nawiew przy zbyt niskiej relatywnej temperaturze. To samo dotyczy klimatyzacji.

Standardowe sterowniki pieca oraz wentylacji/rekuperacji tego nie załatwią.

pozdrawiam

JAcek

PS piszę tylko wieczorami bo mam prace do wykonania i nie wchodzę do netu.

włanie skończyłem soramowę z przedstawicielem WILO

mają pompe która jest do CO któa ma wyjście LONWorks

teraz pytanie jedynie do czego może to pomóc

celów badawczych - ile pobiera energii, jak często pracuje itp?

jakie macie pomysły na współpracę pompy podłogówki z CO

ja też jestem zwolennikiem odcięcia jedynie zaworu na całej instalacji a nie w kilku miejscach - bo niby po co