Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

Gość ZW
..

Oczywiście ze mozna tylko nie wiem za bardzo po co ?

Prawdopodobieństwo zalania przez np. zapsuty zawór jest tak niewielkie, że lepiej informować o ew zalaniu niż odcianć wodę (przynajmniej ja tak zrobiłem). Kto miał do czynienia z hydrauliką wie, że po odciąciu głównego zaworu wodnego w rurach i tak jest tyle wody że zaleje nam mieszkanie...

Jacek, pytasz po co ?

Po pierwsze nie chodzi o awarię zaworu ale głupiego wężyka np. od kibelka. Mi się to odpukać nie zdarzyło ale znam takiego co mu się zdarzyło.

Nie mów że wyciek ok 30 l wody (tyle circa mam w instalacji wody) to jest to samo co kilkugodzinny, kilkudniowy wyciek z całą mocą głównego wodociągu.

Gdybym dostał informację o zalaniu np. będąc na urlopie to już wolę nic nie wiedzieć. Dostanę zawału kilka dni później.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ZW
a czy nie lepiej odzić LONem zawór główny jak jesteś na urlopie i przy każdym wyjściu z domu

wtedy jest spokój ciśnienie nie pójdzie bo odcięty dopływ

Ups, no to od początku.

W czasie gdy jestem w pracy/na urlopie/śpię mój półinteligentny dom nie stoi bezczynnie.

Na przykład: ćwierćinteligentna zmywarka czeka na 2 taryfę żeby myć o 40% taniej. Słuszne to i zgodne z filozofią domu inteligentnego - oszczędnego.

Jeśli wyłączę wodę na sztywno to bym nie mógł myć taniej. Jak zostawię wodę a wężyk pęknie....

LON by tutaj mógł inteligentnie wyłączyć wodę po wyjściu z domu i przywrócić ją na czas pracy zmywarki. Pytanie czy działa to tak jak to sobie naiwnie wyobrażam ?

pozdrawiam

PS: układ ze zmywarką i zaworem można załatwić kolejnym głupim sterownikiem czasowym ale LON mógłby dodać inteligencję - np. jeśli jeden sterownik padnie to drugi zareaguje stosownie do sytuacji czego zwykłe sterowniki nie potrafią.

układ ze zmywarką i zaworem można załatwić kolejnym głupim sterownikiem czasowym ale LON mógłby dodać inteligencję - np. jeśli jeden sterownik padnie to drugi zareaguje stosownie do sytuacji czego zwykłe sterowniki nie potrafią.

niesamowite - wy się nabijacie czy naprawdę planujecie takie rzeczy?

Gość ZW
układ ze zmywarką i zaworem można załatwić kolejnym głupim sterownikiem czasowym ale LON mógłby dodać inteligencję - np. jeśli jeden sterownik padnie to drugi zareaguje stosownie do sytuacji czego zwykłe sterowniki nie potrafią.

niesamowite - wy się nabijacie czy naprawdę planujecie takie rzeczy?

Elektrozawór rzeczywiście dopiero planuję ale za to zupełnie poważnie. Kosztuje to grosze a daje bezcenny komfort.

Funkcje które opisywałem wcześniej (i inne) naprawdę u mnie działają. Bez inteligencji, bardzo tanio i bardzo ułatwiają życie.

pozdrawiam

to zrób 2 obwody

jeden do pralki i zmywarki i na końcu ustaw zawory

jeżeli do pralko dajesz jedynie zimną wodę - do zmywarki ja daje jedynie zimną

to po jednym zaworze na pralkę i jednym na zmywarkę

drugi obwód na pozostałe rzeczy - one nie pracują jak ciebie w domu nie ma i wystarczy odciąć je na jednym zaworze?

Gość ZW
to zrób 2 obwody

jeden do pralki i zmywarki i na końcu ustaw zawory

jeżeli do pralko dajesz jedynie zimną wodę - do zmywarki ja daje jedynie zimną

to po jednym zaworze na pralkę i jednym na zmywarkę

...

Ja już mam zrobioną instalację, otynkowaną i okaflowana i pomalowaną. Nie uśmiecha mi się rozkuwać ściany i prowadzić drugi obwód.

Zresztą ten "problem" to był tylko przykład. Można go rozwiązać tak czy siak albo z LONem. Choci o potwierdzenie jak działa LON.

Wciąż czekamy na opinię fachowca !

pozdrawiam

popraw jeżeli się mylę

w instalacji jest załżmy 30 litrów

jezeli zamkniemy ją zaworem na początku koło licznika

to ciśnienia nie ma w instalcji

jezeli ten zawór jest stosunkowo nisko to nie wyleje się te 30 l

tylko mniej - grawitacyjnie

więc da sie to zrobić jednym zaworem

jedyny problem powstanie wtedy gdy coś się stanie podczas prania czy zmywania

czy tak?

Gość ZW
...

jedyny problem powstanie wtedy gdy coś się stanie podczas prania czy zmywania

czy tak?

Dokładnie tak. Problem powstaje jeśli wężyk padnie podczas otwartego zaworu głównego.

Taki problem dość trudno jest inteligentnie ominąć bez inteligentnych sterowników:

Zmywarce wolno się włączyć tylko gdy woda jest otwarta

AND

W domu w stanie "zamkniętym" woda może płynąć tylko na życzenie jednego z uprawnionych sterowników (np. zmywarki)

AND

Zmywarka ma prawo włączyć się tylko od 13.00 do zakończenia mycia.

AND

Jeśli czujnik zalania zgłosił awarię zmywarka ma się natychmiast wyłączyć A PO WYŁĄCZENIU ZMYWARKI zawór główny ma odciąć wodę.

LON w teorii załatwi powyższe kosztem 3 sterowników i czujnika zalania.

Jeśli jeszcze te sterowniki potrafią dogadać się przez radio lub przewód fazowy 230V (nie założyłem kabli EIB, czekam na normalnego producenta, który nie będzie mnie zmuszał do rozkuwania ścian) to uznaję ten wynalazek za wybitny.

czekamy na opinię fachowca

pozdro

tak sobie pomyślałem

a może zadać problem pompie

znalazłem na http://www.Wilo.pl pompy z podłączeniem do BMS

jest model Stratos ECO Z BMS

może tam można uzyskać sygnał:

1. spadku ciśnienia

2. przepływu strumienia wyciekającej wody

3 czy też innego na podstawie którego logicznie można odciąć zawory

algorytm:

jeżeli nikogo nie ma w domu i pralka, zmywarka nie pracuje a pompa daje sygnał przepływu (jak to informacja???)to zamknij zawory bo zalewa

pozostaje tylko pytanie co jeżeli zmywarka pracuje i wtedy następuje zalanie

tak sobie pomyślałem

a może zadać problem pompie

znalazłem na http://www.Wilo.pl pompy z podłączeniem do BMS

jest model Stratos ECO Z BMS

może tam można uzyskać sygnał:

1. spadku ciśnienia

2. przepływu strumienia wyciekającej wody

3 czy też innego na podstawie którego logicznie można odciąć zawory

algorytm:

jeżeli nikogo nie ma w domu i pralka, zmywarka nie pracuje a pompa daje sygnał przepływu (jak to informacja???)to zamknij zawory bo zalewa

pozostaje tylko pytanie co jeżeli zmywarka pracuje i wtedy następuje zalanie

Witam z gór

Panowie, integracja ma sens i to baaardzo duży. PRzykładów można by mnożyć wiele, część opisałem na stronie unihome. Podany przez Fido jest bardzo konkretny i dotyczy tylko małego fragmentu zagadnienia. Podam następny, który mi się tu wczoraj przydażył. Na wsi często wyłączaja prąd - jeżęli ktoś z Was wyprowadził się z miasta to wie. Jestem na wakacjach - w grórach na nartach i dostaję sygnał SMS że w moim ineligentny domu nie ma prądu. Zdarza się. Ale po 1 h nie dostaję sygnały że już wrócił a myslę sobie że już powienien był (tak sobie myślałem, że ZE powienien usunąc awarie). Dzwonię do ZE i dowiaduje się że mają planowe remonty i potrwa to cały tydzień (dokładniej codziennie od 9 do 14) W domu mam lodówkę i zamrażarkę . Już raz po dłuższej awarii sieci energetycznej wywalałem ich całą zawartość do śmieci :x Ale po tym już wiem że zawsze kiedy nie ma prądu te urządznia będą przełączane na zasilanie awaryjne i przez kolejnych 7 dni BMS będzie zasilał gniazada nr 12 i 32 z zaislania awaryjnego a ja mogę spać spokojnie bp produkty przeżyją. Skad będzie się brał prąd na ich zasilanie to już kolejna sztuczka, ale tego tu nie ujawnię 8) . Współdziałanie systemów to podstawa bezpieczeństwa współczesnego budynku mieszkalnego. Komfort tego że mnie tam nie ma, ale nie muszę się martwić o to czy go nie zalewa, czy lodówka, zamrażarka, alarm, kamery i inne ważne systemy są cały czas zasilane = to dla mnie podstawa. Nie da się tego zrobić prostym łączniem sterowników z alarmem, ale da się LONem.

PRzykładów można mnożyć wiele.

pozdrawiam

Jacek

zmywarki

tak zobaczyłem z ciekawości zmywarki i znalazłem np taką:

http://www.mixmedia.pl/?zobacz=9168

BOSCH SGS 56M08EU

pisze tam:

Aqua Stop: To automatyczne zabezpieczenie odcinające dopływ wody bezpośrednio przy kranie. Chroni przed wydostaniem się wody na zewnątrz urządzenia oraz przed wyciekiem wody z przyłącza (np. na skutek pęknięcia węża doprowadzającego wodę). Aqua Stop gwarantuje pełne zabezpieczenie mieszkania przed zalaniem

Funkcja Opóźnionego startu: Umożliwia zaprogramowanie zmywarki z opóźnieniem tak, aby uruchomiła się w najbardziej odpowiednim momencie, nawet do 19 godzin

tak więc producenci tez myślą

wężyki można zastąpić sztywnym podłączeniem

ja już myślałem ze część obwodów należy doprowadzić do zegara sterującego w rozdzielni a tu już te patenty są pomyślane

więc nie zawsze warto przekomplikować

wybaczcie mi, ale po przeczytaniu całego wątku, informacji ze strony unihome nadal nie wiem do czego ma służyć "inteligentny dom":

do sterowania zaworami przy wężyku? (na marginesie - elektrozawór otworzy się przy zaniku napięcia)

jakiś czas temu chciałem montować to u siebie, ale po "zdobyciu jakiejś tam wiedzy" zrezygnowałem z tego - na tym etapie nie rozpatrywałem jeszcze kosztów

co ma mi dać ten system:

sterowanie pompą ciepła i ogrzewaniem podłogowym? - dodam falownik i pompa będzie bardziej efektywnie pracować (nie spodziewam się fajerwerków)

reku - mogę wydzielić 2 strefy: w ciągu dnia wymiana powietrza następuje w na parterze 80% - w sypialniach 20% wieczorem odwrotnie, załączenie alarmu przestawia reku na 30%

zabezpieczenia - pożar, zanik prądu daje centralka alarmowa (sygnał do operatora i do mnie SMS)

jeżeli chcę zrobić podtrzymanie wszelkich "systemów" - mogę postawić wiatrak na dachu (np 4 szt. po 300W) + baterię akumulatorów :)

zmywarki mają programatory - kiedy mają rozpocząć zmywanie

Cały czas nie widzę idei, dla której miałbym kłaść taką instalację

Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

NIe odbierajcie mnie źle,

Nie krytykuję tego systemu, bo żeby coś krytykować trzeba to rozumieć - dla mnie jest to na tym etapie gadżet

Cały czas nie widzę idei, dla której miałbym kłaść taką instalację

Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

NIe odbierajcie mnie źle,

Nie krytykuję tego systemu, bo żeby coś krytykować trzeba to rozumieć - dla mnie jest to na tym etapie gadżet

Aero

szukam tej odpowiedzi w tym wątku od jakiegoś czasu i na razie bezskutecznie. Wg mnie ten system i jemu podobne nie mają nic do zaoferowania inwestorowi i bezsensownie komplikują proste sprawy. Dalej nikt mnie nie przekonał nad wyższością tego systemu nad standardowym wyposażeniem jakie większość z nas montuje w nowo-budowanych domach

taka mała dygresja

są zawory które można ręcznie ustawić czy zanik prądu spowoduje zamknięcie wody czy na odwrót otwarcie.

ja mam natomiast inny problem z domem inteligentnym

budując dom pasywny - sam nie wiem czy cały swój wysiłek inteligencji domu nie skierować na:

a. funkcje komfortu

b. zakup urzędzeń do produkcji prądu (np wiatraki)

bo po prostu u mnie nie ma czego oszczędzać

łatwiej jest np kupić pompe obiegową energooszczędną

niz zwykłą a następnie jak napisał układ komplikować aby ograniczyć jej straty.

dla mnie największy efekt dawałby dom który automatyke ma zintegrowaną ale nie ma elementów dublujących się czyli pralkę kupuje bez elektroniki itp

po co podwajać koszty

Daje Ci możliwość sterowania, takiego, jakie chcesz.

Czyli chcesz mieć możliwość odcięcia zaworu jak wychodzisz z domu - zamiast biegać do zaworu "zrobi się samo". Chcesz mieć możliwość scen świetlnych - robisz, chcesz mieć alarm dla tlenku węgla - robisz plus dodajesz zwiększenie wentylacji jak taki alarm i np. wysłanie smsa o takim alarmie.

Ponadto system otwarty daje Ci możliwość łatwej rozbudowy po zamieszkaniu, bez rozwalania chałupy np. czujniki gazu usypiającego :-)

taka mała dygresja

są zawory które można ręcznie ustawić czy zanik prądu spowoduje zamknięcie wody czy na odwrót otwarcie.

ja mam natomiast inny problem z domem inteligentnym

budując dom pasywny - sam nie wiem czy cały swój wysiłek inteligencji domu nie skierować na:

a. funkcje komfortu

b. zakup urzędzeń do produkcji prądu (np wiatraki)

Jak dla mnie to jedyne zastosowania domu inteligentnego, przy czym ja prądu produkować nie zamierzam, więc zostaje komfort i wygoda.

Oszczędności wg. mnie są znikome w stosunku do nakładów.

Ale co do postów powyżej, w kwestii urządzeń standardowych i możliwości programowania na tydzień - zastosowanie układów programowalnych łączonych z innymi daje możliwość reakcji dynamicznej. Zamiast programować cały tydzień, że obniżamy wentylację w godzinach 9-16 to obniżamy wentylację jak wyjdziemy z domu. W ten sposób jak nie pójdziemy do pracy, to się nie będziemy podduszać, a jak szef nam każe przyjść na 6 rano to wentylacja obniży wymianę 3 godziny wcześniej. Tak samo np. pompa obiegowa.

wyjście z domu jest ściśle powiązane z załączeniem alarmu

jak to napisał Jacek

stan domu= nikogo nie ma w domu

wtedy jednym przyciskiem powinno się:

- załączyć alarm

- zmniejszyć wentylacje

- sprawdzić czy wszstkie okan są pozamykane

- zamknąć dopyw wody (czyba że pralka, suszarka)

- jak ktoś nie ma podłogówki to obniżyć temperature w grzejnikach

- wyłczyć wszelkie prądożerne obwody (typu czujka podczerwieni dla TV)

- ustawić dozownik aby jedzenie pies sam dostał

- wyłączyć recyrkulacje ciepłej wody

mżna zawsze latać i robić to ręcznie no i wpaść do sąsiada aby rzucił kość psu

myśłe że posiadanie możliwości programowania domu to przydatna rzecz pod warunkiem:

- nie komplikowania

- rozsądnych pieniędzy

- panowania nad tym