Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

jeżeli mamy nie wchodzić w szczegóły to proponuje zmienić tok rozumowania na stworzenie STANÓW domu:

proponuje taki podział

1. noc - wszyscy śpią

2. nikogo nie ma w domu

3. dzień

4. okerślone warunki na zewnątrz:

- słońce

- wiatr

- zimno

jak już wymyślimy stany to możwmy pomyśleć co wtedy powinno się dziać w domu

co wy na to?

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam niejasne wrażenie, że jeśli nastąpi awaria "matrixa" to nic nie będzie działało

jest lepiej, jeśli mamy system demokratyczny niż centralnie sterowany :wink:

wydaje mi się, że lepiej jednak spożytkować pieniądze np na wiatrak czy ogniowo niż brnąć w komplikacje, co będzie za 10 lat - jakiś element sterujący padnie i dopiero się problem pojawi - czym go zastąpić

Bierze informacje od alarmu, że wyszedłeś z domu, od zmywarki, że chce się włączyć i np. czujnika zalania.

Wyszedłeś - zawór się zamyka.

Zmywarka - chce się włączyć - zawór się otwiera.

Pękł wężyk - idzie info do zmywarki - wyłącz się bo zamykam awaryjnie zawór i potem zawór się zamyka.

Mamy więc układ przy zmywarce, przy zaworze i alarm.

Tak widzę ten model.

czyli jeśli dobrze rozumiem - wspomniany"zawór" od zmywarki ma swój układ sterujący, który tylko wysyła informacje o decyzji, którą podjął?

tylko ile kosztuje taka zmywarka aby mogła się komunikować ze światem zew i to tylko po to aby wypluć z siebie informację że będę zmywała :)

no dobrze - zakładam, że np pompa ciepła, reku, zmywarka, pompa obiegowa Wilo mają wyjścia pod tą instalację, a co z resztą? do każdego elementu wykonawczego należy dodać moduł informacyjny i sterujący - przecież jest to straszne (awaryjne) rozbudowanie automatyki

a wszystko po to, żeby na monitorze pojawił się komunikat:

"witaj Domowniku: Proces mycia Twoich talerzy zostały rozpoczęto o godzinie 14.15, a zakończony o 15.30, zużyto 18 l wody i 1,2345564 kW energii elektrycznej"

może troszkę przejaskrawiam, ale mniej więcej tak to odbieram

zastanawiam się po jakim czasie znudzi się śledzenie informacji ile prądu pobrała pralka, pompa itp - większość tych urządzeń ma już programator czasowy i chyba nie trzeba dorabiać to tego domowego "kabla" :)

Gorzej kiedy dostaniesz komunikat:

Witaj domowni#%?: podcc5678$@?wnj ,whjioaqiHPhoh k;'

Wystąpił Błąd Krytyczny

twoja zmywarka będzie zmywać 24h na dobę - pralka również, rolety bedą się podnosić i opuszczać co 3min i 22 sek a alarm nie będzie działał - nie wspomnę oczwiście o ogrzewaniu i ciepłej wodzie w domu, odcięciu wody do toalet itd

i co wtedy domowniku? Będziesz odcinał poszczególne systemy czy po prostu będziesz czekał aż ktoś zdalnie zaingeruje w system (czy też przyjedzie)

zapomniałem :) - aby zdalnie zaingerować też musisz wydać kasę i to też może się zepsuć.

:)

oczywiście jest to mocno przejaskrawione, ale ... problem cały czas pozostaje

uważam, że niektóre elementy mogą zostać zautomatyzowane np. rolety - jednym guzikiem zamykam cały dom, gdy jedna roleta się nie domknie system podaje informacje, że coś jest nie tak - to jest zaleta, choć z drugiej strony nie zawsze włączenie telewizora musi się wiązać z opuszczeniem rolet (ktoś o tym pisał wcześniej)

specjalnie przejaskrawiam

system BI nie jest systemem BI bez inteligentnych urządzeń - a te kosztują.

Sam system sterowania nie wystarcza aby móc powiedzieć że coś jest inteligentne a co więcej oszczędza pieniądze. Równie dobrze można wyobrazić sobie system który odcina wodę (zawór główny) jak nie ma nas w domu itd. Inne tego typu strerowania też można zrobić tanim kosztem i nie ma w tym za grosz inteligencji.

Gorzej kiedy dostaniesz komunikat:

Witaj domowni#%?: podcc5678$@?wnj ,whjioaqiHPhoh k;'

Wystąpił Błąd Krytyczny

twoja zmywarka będzie zmywać 24h na dobę - pralka również, rolety bedą się podnosić i opuszczać co 3min i 22 sek a alarm nie będzie działał - nie wspomnę oczwiście o ogrzewaniu i ciepłej wodzie w domu, odcięciu wody do toalet itd.

Wszystko może się zepsuć.

Natomiast ciągle mylisz system centralny od rozproszonego a komunikującego się.

Zepsuje się zmywarka to nie wpłynie to na pralkę czy alarm.

Co do tego ile kosztuje zmywarka z możliwością komunikacji nie mam pojęcia, bo nie zamierzam takiej instalować, to był przykład dydaktyczny :-)

Ale wyłączenie obiegówki moim zdaniem jest fajnym pomysłem. Nie mam regularnego porządku dnia, czasem wychodzę z domu o 6 rano czasem o 11 a czasem pracuję z domu. Kilka innych pomysłów również przypadło mi do gustu, ale nie zamierzam mieć aż takiego zakresu usług jak Jacek. Na przykład sterowania z internetu na pewno bym nie zastosował, wizja zrobienia sobie big brothera z mojego domu jest raczej mało nęcąca :-)

Oczywiście masz rację

tylko oprócz zmywarki jeszcze czego nie będziesz instalował? Z dostępnych dla normalnego zjadacza chleba przedmiotów AGD żadne z urządzeń nie ma możliwości komunikacji.

O czym do cholery mówimy? O inteligentnym domu za ileś tam dziesiątek tysięcy złotych tylko po to aby po wyjściu z domu i włączeniu alarmu odciął wodę?

Dlaczego ileśdziesiąt za wyłączenie wody?

Wyłączanie wody to zawór + układ sterujący i już.

A ilu rzeczy nie będę instalował? Pompy ciepła nawet jak mi gaz wyjdzie drogo ;-)

Jak na razie o ile będę coś robić w kierunku uinteligentnienia chałupy to będą to sceny świetlne, sterowanie wentylacją, pompą, rolety.

Fajnym pomysłem jest czujnik zalania, bo widziałem co pęknięty wężyk robi w minutę w łazience, zanim zdążyłem dobiec do zaworu i wyłączyć wodę.

Moje zainteresowanie LONem właśnie stąd się wzięło, że systemy, komercyjne są straszliwie ułomne, zamknięte i dają tylko kawałki. Tutaj łatwo będzie coś kiedyś dodać (taką mam nadzieję).

czyli moja koncepcje o liestę stanów - padła?

Nie wiem czy "stany" nie są zbyt uogólnione. Oczywiście "nikogo nie ma w domu" na takim stanie będzie wiele rzeczy obsługiwanych.

Ale już w kwestii pogody to nie mówiłbm o stanach tylko raczej źródłach informacji - termometr, higrometr etc.

Ja bym raczej wydzielił źródła informacji i jakie reakcje na nim.

Chyba że rozpiszemy to bardzo dokładnie

- upał - włącz gwc

- sucho - włącz nawilżacz

i połączenia sucho i nikogo nie ma w domu - włącz nawilżacz na minumum :D

Gość ZW
czyli moja koncepcje o liestę stanów - padła?

może spróbujmy stworzyć komplet a potem zapyrtamy Jacka ilt to może kosztować?

Nie padła. Czy dom mógłby zachowywać się inteligentnie bez znajomości stanu w którym się znalazł ? ;).

Ja prosty człowiek nie potrafię zrozumieć działania Systemu na przykładzie wielkiej wizji domu który robi wszystko. Stąd skromny dydaktyczny przykład ze zmywarką i zaworem wody. Jest bezsensowny ekonomicznie ale dobrze ilustruje działanie takiego idealnego, otwartego, rozproszonego systemu.

Jacek czy system LON działa tak właśnie jak opisuję niżej: ?

1. Sterowniki LON mogą porozumiewać się każdy z każdym bez pośrednictwa centralnego matriksa. Wszystkie decyzje podejmują same na podstawie własnych rejestrów i odebranych sygnałów.

2. Zestaw komunikatów i reakcji można dowolnie ustawić i jest możliwa dowolnie długa lista stanów, warunków i zależności między nimi. Tak trochę analogicznie do firewalla.

3. System jest otwarty, tzn, że sterowniki LON do komunikowania się nie potrzebują innych kabli niż istniejące już w domu (np. faza 230V, radio).

czy tak właśnie jest ?

pozdrawiam

z tego co mi się wydaje to sterownik główny (jak to piszesz matrixa) nie istnieje

istnieją moduły logiczne które mają ograniczoną ilość wejść, wyjść

podstawowy to

wejść 5

wyjść 3

+ pomiar 8 temperatur

wejścia to np czujnik zalania, czujka ruchu, kontaktron i inne czyli wszelie urządzenia które podają sygnał sterownikowi

wyjścia to inaczej aktory - czyli urządzenia które dostają sygnał wykonawczy od sterownika - czyli np. zawór termostatyczny, zawór zalania, siłownik rolet itp

Każdy sterownik może się komunikować z następnym

ilość sterownikw jest uzależnoina od ilości podłączonych urządzeń

A NIE FUNKCJI

czyli musmy mieć liste urządzeć we/wy i wtedy wiemy ile steroników kupić

a potem pozostaje sprawa zaprogramowania całego matrixa czyli wzajemnej komunikacji pomiędzy sterownikami w zależności od stanów

myśle że to dobrze rozumie - jacku