Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

czyli tworzy się matrix neuronowy (może to zbyt górnolotne ale..)

a cała logika opiera się na bramkach "jeśli a to b lub x lub... 0"

nadal wydaje mi się, że jest to przerost formy nad treścią :)

owszem niektóre elementy mogą być częściowo zautomatyzowane, np: ogrzewanie, wentylacja, poziom szamba, alarmy rolety częściowo oświetlenie,

ale do tego wszystkiego chyba nie potrzeba całego systemu (łącznie z panelem kontrolnym) można zaprogramować ogrzewanie wentylacje, resztę można uruchomić z "palca"

z resztą trochę ruchu nie zawadzi .. :)

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie

Wezwany do tablicy, zgłaszam się do odpowiedzi z gór.

Miło mi powitać na tym forum nowych dyskutantów, kłaniam się im szczególnie 8) Ale do rzeczy, bo mam spore zaległości w odpowiedziach :cry:

Zamiast programować cały tydzień, że obniżamy wentylację w godzinach 9-16 to obniżamy wentylację jak wyjdziemy z domu. W ten sposób jak nie pójdziemy do pracy, to się nie będziemy podduszać, a jak szef nam każe przyjść na 6 rano to wentylacja obniży wymianę 3 godziny wcześniej. Tak samo np. pompa obiegowa.

No właśnie to jest najlepsza odpowiedz dlaczego potrzebujemy inteligentny system rozproszony. Robienie autoamtyki na zegarach i stycznikach (oraz tzw programatorach tygodniowych) to układ bardzo mało elstyczny, zakładający że co tydzien robimy to samo... A my chcemy normalnie życ i dom powienien

nam w tym pomóc a nie przeszkadzać.

każdy z każdym się komunikuje

stąd otwartość systemu

dokładam moduł i poszerzam system

Tak dokładnie to działa. KAżdy sterownik LON z z każdym innym sterownikiem jedną parą przewodu sygnałowego (ja stosuję skrętkę UTP, ale może to być cokolwiek innego stabilnego). Otwartość polega na tym, że można w dowolnym momencie w przyszłości dokupić urzadzenie z interfejsem LON, i podłączyć go tą parą przewodów, zasilić (najcześciej - 24 V DC) i doprogamować zmienne tego urządzenia do sieci LON. Od tej chwili stan tego urządzenia i wszystkie jego zmienne są dostępne dla wszystkich innych urządzeń sieci. Jak widzicie dla "zmywarki" stan - "wyszedłem z domu" oraz stan "zalana podłoga" są stanami wystarczającymi aby zrobić prostą koniunkcję i wysterować wyłączenie danego obwodu ziasilania (zmywarki) oraz wyterować inny obwód zasilania (zawór wody). Tych warunków (czytaj zmiennych mojących wpływ) może być oczywiście znacznie więcej. Oczywiście trzeba to działanie w systemi doprogramować, ale to już niewielka robota dla programisty systemowego.

Ale jednak zamiast dyskusji o odcinaniu wody (choć to temat dobry - ale banalny do realizacji, jak wykazałem wyzej i już sami opisaliście) zachęcałbym raczej do zaproponowanej przez Fido dyskusji na temat stanów budynku. W moim przypadku stany wyznaczają podstawowe predefiniowane zestawy w których dom coś-może-zrobić i czegoś-niemoże-zrobić. Jest tego znacznie więcej niż sie na pierwszy rzuto oka wydaje... I jest to bardzo ważne, bo w sumie wyznacza poziom "inteligencji budynku", bo zaczyna on w pewnym momencie nas skutecznie wyręczać z prostych czynności.

PRzy okazji odniosę się do tego co się da wyciągnąć z urządzeń (jak zmywarka) a czego się nie da. Teoretycznie jeżeli w czymś zapala się dioda (czy inna kontrolka) to da się ten sygnał wyciągnąć do LONa. Problem raczej w tym, że wymaga to ingerencji w urządzenie będące na gwarancji i najczęściej jej utratę, a to już jest problem. Daltego proponuję zawsze zastanowić sie jakie sygnały będziemy z lub/i do urządzenia chcieli przekazać i dobrać takie urządzenie które ma już takie wejścia-wyjścia. Jak pisałem pod takim kątem dobrałem pompę ciepła...

Co do styczników - to musze Was zmartwić, że niestety w praktyce muszą byc i to w każdym systemie IB... Sterowniki mają niektóe wyjścia które można obciążać prądowo, ale nie dla większych mocy stosuje się przekaźniki z kilku względów.

Pozdrawiam i jeżeli będą pytania jestem do Waszej dyspozycji

Jacek

witam

cieszę się z tych wyjaśnień, ale nasuwa się pytanie ile (w cenach katalogowych lub nawet na oko) kosztuje jeden moduł (jeśli dobrze pamiętam ma 5 wyjść)

i chyba nie wszystkie urządzenia w domu jest sens podłączać

pompy ciepła nie da się przecież dostosować do stanów (pracuje w II taryfie), a jeżeli zdarzy się nam wyjazd urlopowy to wystarczy raz na dwa / trzy lata przeprogramować pompę,

niestety cały czas widzę więcej minusów niż plusów takiej instalacji

Witam,

W przypadku SYSTEMU trudno mówić o cenie jednego modułu bo to zwykle nie ma sensu. System musi składać się z kilku modułów oraz programu narzędziowego i ew wizualizacyjnego/ew serwera www (jeżeli chcemy widzieć co robi system i mieć na to wpływ). Tak więc realny koszt sterownika składa sie z kosztu hadrware sterownika+oprogramowania+ częsci programów jw. Oczywiście teoretycznie można zaprogramować i zamonotwać 1 sterownik, raz zaprogramowany (czyli nie potrzeba będzie sofru narzędziowego) i bez wizualizacji - na zasadzie sterownika przemysłowego którego program dobrze znamy i nie będziemy nigdy zmieniać i wizualizować. Ale nie będzie to system i nie wiem kto by sie tego podjął zrobić :wink: W takim przypadku lepiej zastosować sterownik nie systemowy tylko stand-alone (np sterownik temperatury dostępny na allegro za 500 zł). Nie będzie miał możliwości działania z innymi i wizualizację będzie miał na wyśwetlaczu - ale spełni swoje zadanie. W systemie LON sterowniki (hardware) kosztują od ok 800 do 4000 zł.

U mnie pompa ciepła pracuje zgodnie ze stanami budynku (zarówno w I jak i II taryfie), bo jak pisałem zamówiłem taką na której będę mógł z pozycji BMS dynamicznie zmieniać paramatry (np krzywą kotłową). Ma to moim zdaniem sens.

pozdrawiam

JAcek

Witam,

U mnie pompa ciepła pracuje zgodnie ze stanami budynku (zarówno w I jak i II taryfie), bo jak pisałem zamówiłem taką na której będę mógł z pozycji BMS dynamicznie zmieniać paramatry (np krzywą kotłową). Ma to moim zdaniem sens.

Panie Jacku

bardzo proszę o sprecyzowanie "stany budynku" czy oznacza to np okres, kiedy nie ma domowników(wyjście do pracy)? Pompa może nagrzać wodę w buforze (w taniej taryfie) , ale z racji bezwładności podłogówki nie wiem jak można wykorzystać LON? W którym momencie można coś "wycisnąć" z krzywej?

pozdr

Przemek

ja się z tm tematem (bezwładności podłogówki) bujam od dawana - jak na razie nik mi nie chce powiedzieć jakie jest przesunięcie czasowe

a/utraty ciepła po zaprzestaniu "ładowania" płyty grzejnej

b/ wzrostu temperatury po rozpoczęciu grzania

i chyba dopiero to stwierdzę po wybudowaniu domu

sterowanie LONem może odbyć sie tylko takimi rozkazami jakie się zada - a więc to my musimy znać odpowiedzi na powyższe odpowiedzi i "kazać odpowiedni reagowac" LONowi

ja to tak rozumie

a stany to są okersy w których dom ma się odpowiednio zachowywać: czyli np

nikogo nie ma w domu dom robi to a to

jest noc i ludzie są w domu ... rób to ...

witam wszystkich,

tez zastanawiam sie nad sensem sterowania podlogowka przez IB (oszczednosc), generalnie planuje wszedzie podlogowe ogrzewanie.okazuje sie,ze sterowanie czasowe jest bardzo trudne do realizacji.

w Instalatorze Polskim byl fajny artykul o bezwladnosci podlogowki (polecam czasopismo -stosunkowo obiektywne).

fido

Generalnie nagrzanie plyty podlogowej do temp. docelowej to 2-3 godziny, zmiana temperatury w pomieszczeniu zarowno dla wzrostu jak i obnizenia temeperatury to ok. 6 godz.Wydaje sie sterowanie takim ukladem malo efektywne.Jednak nawet w zakresie tak dlugich okresow czasowe ograniczenie zuzycia pradu np. przez PC na pewno da jakas oszczednosc.Dla mnie wazniejsze bedzie mozliwosc regulacji temp. w poszczegolnych pomieszczeniach (zakladam,ze w pewnych pomieszczeniach bede uzywal nizszych temperatur)-jezeli ktos ma doswiadczenia czy mozna podlogowka to osiagnac to bylbym wdzieczny-osobiscie wydaje sie,ze przy duzej bezwkladnosci i sprawnej wentylacji pomieszczenia sie usredniaja.

Natomiast najwazniejsza sprawa dla mnie (zona lubi cieplo) to mozliwosc zapewnienia zmian temp. w krotkim czasie , przy zastosowaniu jako glowne zrodlo PC.Tu stawiam na wnetylacje mechaniczna.Tak jak pisalem na poczatku zakladam ponadprzecietna sparwnosc WM i dzieki temu mozliowsc "klimatyzacji" latem poprzez wymiennik chlodniczy w WM.Odwrotnie zima.Tak bede chcial zaprogramowac IB np. {szybkie dogrzanie pomieszczenia do temp...}- uruchamia sie nagrzewnica wodna w WM i wzrasta wydajnosc nawiewow, odcina sie gora itp., dogrzanie pomieszczen nastepuje dzieki WM, tak planuje, jak bedzie zobaczymy.

Kominek tez jest ok ale przez WM moge to zrobic przez telefon kiedy otrzymam informacje alarmowa o spadku temeperatuty ponizej pewnej granicy np. szybki spadek temp. na zewnatrz).Bardzo mocno draze temat klimatyzacji przez WM a przeciez ogrzewanie bedzie dzialalo tak samo wiec licze,ze sie sprawdzi.

Jacek

ciesze sie odnoscie informacji na temat uzyskania informacji z urzadzen zewnetrznych poprzez np. sygnalu na LED, wydaje sie oprocz mozliwosci utraty gwarancji :( wlasciwie mozliwosci nieograniczone (zakladam,ze tak podpiales roombe).Balem sie ,ze ingerencja w urzadzenia musi byc "inwazyjniejsza".Oczywiscie nie bede tak podpinal PC ale tansze urzadzenia to moze byc zabawa.

pzdr

marek

ps.

dzieki watkowi zaczalem intensywniej uzywac moj odkurzacz Robo maxx ( niemiecka podrobka Roomby) - wlasnie sie zepsol-chociaz moj maly probowal na nim jezdzic :)

dla mnie 6 godzin bezwładność podłgówki to nie jest wcale tragedia

a wręcz zaleta

bo skoro bezwładność to 6 godzin to i akumulacja może następować 6 godzin wcześniej czyli z przesunięciem na taryfie nocnej.

czyli jak ładuje podłogówke w nocy to przesunięcie o 6 godzin (nawet 2-3godziny) jest ok bo pozwoli uchwycić taryfe nocną nie tylko dla celów ładowania bufora ale i też podłogi.

wniosek:

bufor może być mniejszy lub inaczej akumulator to również podłogówka.

a sterowanie bardzo łatwo uzyskam

w każdej pętli podłogówki - na dane pomieszczenie mam termoregulator tygodniowy.

np. w sypialni niedość że chce uzyskać temperature niższą to jeszcze tylko jest mi ona potrzebna w godzinach wieczornych więc WM (wentylacje mechaniczną) zrobiłem dla 3 sypialni NIEZALEŻNĄ - to znaczy nawiew wywiew.

choć nie bedę ją załączał niezależnie

Uwaga - to co chcesz zrobić ma dozę błędu

wentlacja mechaniczna miesza powietrze w całym domu bo nawiew w jednych pomieszczeniach potem wyciąg w innych a na kńcu rekuperator miesza powietrze więc nie jest to do końca da się zmieniać temperature w poszczególnych pokojach.

bardzo proszę o sprecyzowanie "stany budynku" czy oznacza to np okres, kiedy nie ma domowników(wyjście do pracy)? Pompa może nagrzać wodę w buforze (w taniej taryfie) , ale z racji bezwładności podłogówki nie wiem jak można wykorzystać LON? W którym momencie można coś "wycisnąć" z krzywej?

Panowie

Stany budynku to predefinowane zestawy działań dla określonych urządzeń (głównie aktorów). Nie dziwię się że nie jest to jasne, bo sam to sobie wymyśliłem na potrzeby UNIHOME. Ale nie jest to żadne epokowe odkrycie, bo po pierwsze takie bardzo uproszczone stany stosują producenci automatyki wszelkich lepszych pieców (np. stan "wakacje") a pozatym każdy z Was jak się zacznie zastanawiać to do tego dojdzie (tak Fido ostatnio krzyknął Eureka i zaczął projektować stany swojego domu). Nie istnieje tu jeden schemat, bo i inteligencja czy nawet automatyka budynków jest bardzo różna. Trzeba przyjąć założenie, że w poszczególnych stanach każde urządzenie może albo nie może wykonywać swoich zadań - tak z definicji. Po zastanowieniu stanów może być całkiem sporo. Ale tłumaczenie ich dla Gali (pierwsze wdrożenie UNIHOME) nie zmieści się w postach...

Co do (kuszącego skądinąd) pomysłu nagrzewania wody w buforze to musze Wam przyznać, że o ile nie będziemy mieli domu prawie-idealnie-pasywnego, to się to nie opłaca (sam jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie u Fido). Proste przeliczenia ilości ciepła potrzebnego do ogrzania budynku w ciągu 12 godzin dnia dadzą Wam pojęie o tym jaki trzeba by mieć zasobnik by to zrobić. Pobawcie się tym zakładając że C=m*Cw*dT, gdzie Ciepło właściwe wody to 4,2kJ/kg*C (o ile dobrze pamiętam). Mnie to sie nie bardzo udaje.... i nie ma co wyciągać z krzywej kotłowej, bo nie mam takich pojemności bym sobie ciepełka zgromadził na cały zimowy dzień... Oczywiście latam mógłbym handlować ciepłem :-?

dla mnie 6 godzin bezwładność podłgówki to nie jest wcale tragedia

a wręcz zaleta

bo skoro bezwładność to 6 godzin to i akumulacja może następować 6 godzin wcześniej czyli z przesunięciem na taryfie nocnej.

czyli jak ładuje podłogówke w nocy to przesunięcie o 6 godzin (nawet 2-3godziny) jest ok bo pozwoli uchwycić taryfe nocną nie tylko dla celów ładowania bufora ale i też podłogi.

Ok Fido, jest jednak jeden mały problem - na ile ładujesz tą podłogówkę, na maxa, na 50%, a może na 30%? . Aby skutecznie utrzymywać temperaturę w domu z wyprzedzeniem 6 godzin musiałbyś znać temperature otoczenia z sześcio godzinnym wyprzedzeniem. Jeżeli to potrafisz, to lepiej zagraj w totka, bo znajomość wyników losowania w sobotę rano da CI pewną wygraną w sobotę wieczór :lol: i będzie CIę stać na idealny dom bez ogrzewania! ALe poważnie, problem zapewnienia komfortu cieplnego przy dużej bezwładności ogrzewania podłogowego (zakładam PC) to poważny problem któego znam tylko dwa (działające) rozwiązania. Pierwsze polega na utrzymywaniu w miare stałej temp przez całą dobę, z lekkim przegrzewaniem podłogi w nocy. Przy zbyt dużej temp w dzien (bo się ociepliło) można na chwilę wyłączyć podłogówkę. Ryzyko jest takie, że w dzień się nie ociepli tylko zrobi się bardzo zimno i wtedy niestety przestanie być komfortowo.... Drugie polega na posiadaniu dodatkowgo źródła ciepła, włączanego kiedy się nagle oziębia. Tu rozwiązanie planowane przez Marka (mawram), jest bardzo dobre - sam je stosuje. Jedynym jego problemem jest fakt, że trzeba mieć spory wymiennik ciepła w kanałach wentylacji. Ja mam w dwa wymienniki - w sumie ich moc to 7 kW (nigdy nie chodziły na full). Automatyka włącza je tak aby utrzynywać stałą temperaturę (zagadnienie gdzie - w którym pomieszczeniu - to osobny spory problem). Dopiero rozprowadzenie ciepła przez powietrze daje możliwośc w miarę szybkiego "dogrzania" domu. Ale DGP nadaje się do tego tylko w małych instalacjach.

I tu pisząc o sterowaniu dogrzewaniem powietrza w wentylacji odpowiedziałem Wam po co (również) w domu potrzebny mi LON :wink:

pozdrawiam

Jacek

czy ktoś coś robił w oparciu o system Moellera Xcomfort ?

Nie znam tego standardu ale zgadzam się z Fido, że bezprzewodówka to zabawki. Testowałem kilka standardów, ale żaden nie dawał gwarancji stabilnego działania w dłuższym czasie... Kupiłem właśnie najnowszą, "profesjonalną" bezprzewodową stację meteo TFA- NEXUS i jak się okazało mam ogromny problem z pomiarem wiatru w odległości 50 m od domu - choć producent twierdzi że powino działać do 100 m. Raz działa a raz nie działa a dystrybutor rozkłada ręce.. Nie powierzyłbym takiemu systemowi pracy żadnego pieca grzewczego, wentylacji ani nawet przygotowania CWU... Komfort i zdrowie mojej rodziny to nie teren do zabawy..

pozdrawiam

Jacek

co do podłogówki

to moje założenia (których nie uwzględniał Jacek) są następujące:

1. dom szczelny - pasywny bedzie w ograniczonym zakresie reagował na przyszłą temperature w czasie dnia

czyli skoro jest szczelny to nie uzyskam zbyt dużo ciepła z zewnątrz podobnie jak i go nie oddam

wpradzie słońce przez szyby może mieć istotny czynnik ale 2ga cecha domu bezwładność ścian i podłogi odbierze ciepło od słońca + wentylacja rozganiająca powietrze po domu spowoduje dogonienie ciepłą słońca po domu

Wniosek taki czołg byle słoneczko nie zatrzyma

2. co do sterowaniem podłogówką

a. będzie miało tylko w maym stopniu podnosić temperature czyli akumulować ponadnormatywnie ale jeżeli już to nastąpi to przecież ściany u mnie celowo wykonane z materiału akumulacyjnego skoro tak to podłogówka z dużym trudem podniesie temperature

b. to co chcoiłbym osiągnąć to OBNIŻANIE temperatury na noc - czyli wręcz nie ładuję podłogówki z takim opóżnieniem aby w nocy było chłodniej. Skolei nocą zaczynał ładować podłogówkę do do stanu zadanego na dzień z lekkim przewymiarowaniem - i to jest w moim znaczeniu akumulacja. akumulacja która odbywa się nocą a zanim zacznie oddawać jest dzień.

... Kupiłem właśnie najnowszą, "profesjonalną" bezprzewodową stację meteo TFA- NEXUS i jak się okazało mam ogromny problem z pomiarem wiatru w odległości 50 m od domu - choć producent twierdzi że powino działać do 100 m.

Jacku,

ja mam amatorską stacje pogodaową WS 3600 (kupilem ja dla oceny wiatru, na bieżaco wykorzystuje w żeglarstwie ,bedac w miescie trudno ocenic dokladnie sile wiatru)

musze przyznac ,ze jestem zadowolony.dokladnosc,awaryjnosc,obsluga ok.

w otwartym terenie odbior ok 70m.mozna dokupić przekazniki radiowe zwiekszajace zasieg.

Wlasnie sie zastanawiam czy bede w stanie wykorzystc to w swoim systemie.Stacja laczy sie z PC przez RS232, ma aplikacje pogodowa umozliwiajaca dostep do danych,archiwizacje i przedstawianie danych bezposrednio na serwer http://www.Moze do czegos sie przyda

pzdr

marek

MArku

Jacku,

ja mam amatorską stacje pogodaową WS 3600

Taką właśnie stację WS - no może jej poprzednią wersję też używam do dziś(kupioną w Conradzie), ale Nexus-a kupiłem jak "następny etap". Producentem tych stacji jest ta sama firma (chyba TFA), używają tego samego sofru -accuweather (inne wersje). Poprzednia stacja WS- własnie rozwalił się w niej miernik siły wiatru - rozleciało się łożysko. Pytałem dystrybutora - sam wiatromierz ok 300 zł (cała stacia 399 zł!), dlatego zdecydowałęm na następną generacje. Może ktoś ma do sprzedania :wink: Argumentem za Nexusem było

1. Wspomniany wiatromierz (w Nexsus-ie jest taki "profesjonalny" z trzech połówek kuli :D mam nadzije że wytrzyma moje szalone wiatry

2. Działanie na USB - z RS 232 jest problem z transmisją na większą odległość - z USB sobie potrafię poradzić

3. Przez połaczenie bezpowodowe czujników miała mieć lepsze możliwości współdziałania ze stacją bazowa... podobno...

Ale w praktyce chyba będzie trzeba przejść na wyższe częstotliwości bo 433MHz ma widać ograniczania..

pozdrawiam

JAcek

Po małej przerwie ponownie witam :-)

Chciałbym powrócić do technologii LON.

Jacku jak wygląda programowanie urządzeń? Jakie są programy narzędziowe?

Trochę mnie przeraża twoje stwierdzenie, że od pięciu lat studiujesz temat. Ja raczej nie chciałbym poświęcić aż tyle czasu temu tematowi :D

• 4 weeks później...

Witajcie,

Po zimowych wakacjach czas się wziąć do roboty - odpowiadam

Jacku jak wygląda programowanie urządzeń? Jakie są programy narzędziowe?

Trochę mnie przeraża twoje stwierdzenie, że od pięciu lat studiujesz temat. Ja raczej nie chciałbym poświęcić aż tyle czasu temu tematowi

To duży temat... bo w dużym uproszczeniu mamy tu programy narzędziowe i programy do pisania wizualizacji. NIestety wchodząc w LONa wkraczamy w pole zastosowań profesjonalnych (a nie domowych) i tu zaczynają się programy narzędziowe i spore ceny. Generalnie podstawowy program do LONa - czyli LON Maker - to wydatek 1350 Euro netto. Dużo to i mało zważywszy na to że jest to narzędzie to PROGRAMOWANIA sterowników a nie do jednorkotnego zastosowania domowego. Problem w tym, że nie da się LON MAkerem programować sterowników WSZYSTKICH dostawców, ponieważ niektózy mają dodtkowe swoje softy dedykowane do ich hardware. To są narzędzie i jako takie nie jest jeszcze drogie. NIkt z nas nie kupuje wiertarki licząc że zamortyzuje się ona na pierwszych kilku dziurach które wywiercimy. Dlatego nie powinno się ich kupować na jedną instalację bo to się nie opłaca... Zncznie droższe sa narzdzia do przentacji (i modyfikacji w czasie rzeczywistym) zmiennych sieci LON (czyli tzw programy SCADA). Tu możemy mieć znów narzędzia od 1000 do nawet kilku tysięcy Euro za instalację... W koncepcji UNIHOME mamy to zrobione w miarę tanio, dla użytkownika końcowego ponieważ to co ma być zrobione drogimi narzędziami robimy raz (programujemy), potem proponujemy zakup (w miare zasobności kieszeni) albo małego webowego albo bardziej rozbudowanego interfejsu użytkownika (czyli pseudo SCADy lub SCADy). Odpowidając na Twoje pytanie - to własnie optymalizowanie narzędzi i sterowników dla różnych podsystemów BMS zabrało nam dokładnie 5 lat.. (będąc Geantelmanem o kosztach nie wspomnę) ;-)

pozdrawiam

JAcek

No dobra to jakie minimum trzeba wykonać na etapie stanu surowego aby w przyszłości nie zamknąć sobie drogi do instalacji inteligentnej.

Na forum elektryków piszą że samo położenie skrętki komputerowej to o wiele za mało.

Chcą w przyszłości zrobić instalację opisywaną w tym wątku co trzeba wykonać podczas instalacji elektrycznej, hydraulicznej, CO, roletowej itd.