Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny Dom Mieszkalny

Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważałeś zainstalowanie systemów inteligentnego budynku w swoim domu? Czym (jedno najważniejsz

Recommended Posts

No dobra to jakie minimum trzeba wykonać na etapie stanu surowego aby w przyszłości nie zamknąć sobie drogi do instalacji inteligentnej.

Na forum elektryków piszą że samo położenie skrętki komputerowej to o wiele za mało.

Chcą w przyszłości zrobić instalację opisywaną w tym wątku co trzeba wykonać podczas instalacji elektrycznej, hydraulicznej, CO, roletowej itd.

Witam,

Elektrycy mówią prawdę. Samo położenie skrętki to za mało ponieważ bez projektu BMS nie wiadomo gdzie ją położyć... A skrętka to tylko sterowanie a trzeba te urządzenia jeszcze zasilać.. Rozwiązanie jest jedno - trzeba zrobić projekt systemu BMS. Oczywiście można to zlecić firmie sprzedającej sterowniki - jest to zazwyczaj kosztowne tym bardziej że firmy raczej chcą sprzedać swoje rozwiazania (a nie konkurencji choć by była tańsze) Alternatywnie można śledzić to co robimy na http://www.unihome.pl gdzie (dla zarejestrowanych członków forum) krok po kroku powoli pokazujemy jak zrobić projekt samemu pod nadzorem fachowców.

Jesteśmy tam na etapie I - czyli opisywaniu "marzeń inwestora". Następny etap to naniesienie tego na planowane urządzenia grzewcze, wentylacje, oświetlenie (czyli wszystko czym zamarzyło nam się sterować) i wspólne opracowanie optymalnej oferty przez firmy zajmujące się dostawą poszczególnych elementów BMS. W koncenpcji UNIHOME, opartej na profesjonalnym systemie Inteligencji budynkowej LON nie ma rzeczy których się nie da zrobić, sterować wizualizować, kwestia ceny, bo te same proste funkconalności można zrobić za 1000 zł i za 4000 zł - kwestia jakie urządzenia się zastosuje. Tak więc moją rolą jest pomoc (czasem odpłatna czasem nie, to zależy) w stworzeniu planu KOMPLETNEGO SYSTEMU bazując na urządzeniach wielu dostawców technologii LON. Taki system to jednak trochę skomplikowanej automatyki z informatyką i trzeba mieć sporo doświadczenia by to dobrze połączyć... i nie da się tego opisać w poście, sorry.

Reasumując polecam kontakt z firmami robiącymi projekty BMS (sam taką niedawno założyłem;-) Nie reklamuję się tu ze swoimi usługami tylko polecam zawsze poszukać najpierw wśród firm konkurencyjnych.. (wystraczy dobrze poszukać w googlach).

Dla zainteresowanych rozwiazaniem BMS UNIHOME przygotowujemy 1 dniowe zamknięte seminarium 05.04.2008 w Krakowie. Dla aktywnych członków forum UNIHOME jest nieodpłatne. Z tego co wiem jest jeszcze kilka wolnych miejsc.

Odpowiadając na pytanie: miniumum= koncepcja co chcemy sterować i ile chcemy na to wydać + projekt BMS

pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 232
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ZW
...

Elektrycy mówią prawdę. Samo położenie skrętki to za mało ponieważ bez projektu BMS nie wiadomo gdzie ją położyć... Jesteśmy tam na etapie I - czyli opisywaniu "marzeń inwestora". Następny etap to naniesienie tego na planowane urządzenia grzewcze, wentylacje, oświetlenie (czyli wszystko czym zamarzyło nam się sterować)

pozdrawiam

Jacek

Jacek, nie możesz zrobić projektu tylko na podstawie marzeń.

Inwestor musi Ci bardzo dokładnie wskazać gdzie stanie piec, zmywarka, silnik do rolet i inne. A potem zatwierdzić projekt.

Projektu musi się potem psychastenicznie trzymać pod groźbą kucia ścian. Projekt z pewnością jest załącznikiem do umowy gdzie jest także harmonogram, terminy płatności i kary za odstąpienie z winy inwestora.

Czy jest rozwiązanie dla inwestorów niezdecydowanych np. radiowe albo przez sieć 230V ?

pozdrawiam

W koncepcji UNIHOME mamy to zrobione w miarę tanio, dla użytkownika końcowego ponieważ to co ma być zrobione drogimi narzędziami robimy raz (programujemy), potem proponujemy zakup (w miare zasobności kieszeni) albo małego webowego albo bardziej rozbudowanego interfejsu użytkownika (czyli pseudo SCADy lub SCADy). Odpowidając na Twoje pytanie - to własnie optymalizowanie narzędzi i sterowników dla różnych podsystemów BMS zabrało nam dokładnie 5 lat.. (będąc Geantelmanem o kosztach nie wspomnę) ;-)

pozdrawiam

JAcek

Czyli podsumowując LON raczej nie jest systemem do samodzielnej zabawy, tylko bierzemy firmę (np. Twoją ;-) )

Ale przy braniu firmy przestaje mi wychodzić tanio.

Poza tym dodajemy coś nowego do systemu i bierzemy firmę ...

A miało być tak pięknie, wycieczki do zakładów pracy

W koncepcji UNIHOME mamy to zrobione w miarę tanio, dla użytkownika końcowego ponieważ to co ma być zrobione drogimi narzędziami robimy raz (programujemy), potem proponujemy zakup (w miare zasobności kieszeni) albo małego webowego albo bardziej rozbudowanego interfejsu użytkownika (czyli pseudo SCADy lub SCADy). Odpowidając na Twoje pytanie - to własnie optymalizowanie narzędzi i sterowników dla różnych podsystemów BMS zabrało nam dokładnie 5 lat.. (będąc Geantelmanem o kosztach nie wspomnę) ;-)

pozdrawiam

JAcek

Czyli podsumowując LON raczej nie jest systemem do samodzielnej zabawy, tylko bierzemy firmę (np. Twoją ;-) )

Ale przy braniu firmy przestaje mi wychodzić tanio.

Poza tym dodajemy coś nowego do systemu i bierzemy firmę ...

A miało być tak pięknie, wycieczki do zakładów pracy

No ale może jest jakoś możliwość wykonania wstępnej instalacji w wersji podstawowej z możliwością dalsze rozbudowy.

Trzeba byłoby tylko zdefiniować co jest wersją podstawową.

Jeżeli jest to możliwe spróbuje coś zaproponować

dla mnie sytemy otwarte powinny mieć jedną zelete:

możliwość programowania dla mas (ludzi)

nie powinna to być wiedza tajemna dla programistów

próba wmówienia ludziom że sterownik jest programowalny TYLKO przez czarnoksięznika (programiste) jak sie ma do ery internetu dzie kruluje JOOMLA

źródłem sukcesu nie jest ukrywanie wiedzy lecz narzędzia które udostępnią masom (ogółowi) możliwości konfiguracji

np. telefony komórkowe ... czy istnieją obecnie trędy które mówią MY PRZEDSTAWICIELE MOTORLOI, SONY ITP MÓWIMY CO JEST DOBRE I TY SZARY CZŁOWIEKU NIE MASZ PRAWA INGERENCJI W PROGRAM

czy też udostępnia się platformę na basie której każdy robi co chce i co uważa że dla niego jest potrzebne.

Pytanie do jacka: czy era ograniczeń minęła i open source kruluje czy też idziemy w kierunku: szaraku tylko ja wiem co jest dobre dla ciebie i tylko aj wiem jak to zrobić

Panowie,

Co ja na to poradzę że to wszystko nie jest takie banalne...

Ale sami jesteśmy sobie winni, bo na nasz wykrzyczany wniosek, mineły czasy kiedy panował wysoki stopień unifkacji urządzeń grzewczych w domach (wszyscy mieli w łazienkach piecyk PG4 i wtedy wszystko było proste;-)))

Jak słusznie zauważacie każdy zestaw urządzeń wymaga zaprojektowania współfunkcjonowania a zmiana pieca przeprojektowania systemu sterowania i współpracy z innymi podsystemami. Czy era "uproszczenia i otwarcia" wkorczyła do IB - chyba jeszcze nie... A systemy otwarte chyba nigdy nie będą dla mas... Joomla nie jest dla mnie standardem - osobiście uzywam freeCMS i szlag mnie trafia że tego czy tamtego nie mogę... Kiedy wejdziemy w IB w erę otwartych prostych ogólnodostępnych CMS, to będziemy mieli te same ograniczenia co w "uproszczonych CMS dla każdego". Coś za coś.

Ale macie rację za dużo tu mitów. Sam wykonuję kiedy mogę pracę u podstaw by przybliżyć ludziom (czyli Wam) tajniki systemów otwartych i LONa... Ale musicie mi uwierzyć że tego się nie da zrobć w postach... (albo może ja nie potrafię). Dlatego uczestniczę w konferencjach (co roku na AGH) a sam też robię co jakiś czas spotkania w formie seminariów gdzie przez cały dzien o tym rozmawiamy i dyskujujemy (- najlbliższe 05.04 ). W 8 godzin można liznąć temat, ale nikomu nie zagwarantuję że będzie po tym umiał programować IB:-). A więc jednak wiedza dla CZarnoksiężników, sorry.

Ale z drugiej strony, jeżeli Czarnoksiężnicy chcą i mogą rozsądnie tanio zaprojektować i wskazać gdzie co kupić by całe rozwiażanie wyszło rozsądnie tanio, to co w tym złego ? Ja jak przychodze do lekarza to nie pytam gdzie można kupić te książki z których się on uczył, tylko pytam co mam zrobić, bo mnie boli a chcę by przestało. Ja oczekuję rozwiązania... i płacę mu za to- choć może wydawać mi się czasem Czarnoksiężnikiem;-), bo kasę wziął a mnie boli dalej!. Albo dlaczego nie robimy sami obliczeń konstrukcji budynku tylko zlecamy to konstruktorom? Może tak trzeba podejść do IB ?

JAcek

jeżeli zepsuje się sterownik to nikt poza twórcą nie wie co w nim było i jak był zaprogramowany.

Fido

No niezupełnie tak...

Na tym właśnie polega istota systemów otwartych!!!

Jeżeli coś jest poprawnie zrobione w takim systemie (np LON) to KAŻDY PROFESJONALISTA który zna LONa może przyjść i po zapoznaniu się z dokumnetnacją instalacji naprawić, zmienić i w szczególności przeprogramować system, ponieważ wiedza którą zdobył na studiach oraz na szkoleniach LON wystarczy do tego aby usiąść i to zrobić z marszu. Wiedza ta jest rozległa ale nie ma tam "skrywanych" tajemnic. Jeżeli ktoś chce to mogę podać gdzie prowadzone są szkolenia z LONa (nie tanie). W przypadku systemów zamkniętych - wiedza jest ograniczona tylko do kręgu "swoich" którzy są zobowiązani do trzymania cen za każde ruszenie palcem.. Dlatego właśnie promuję systemy otwarte :lol: Ale musi to być "pure LON" czyli urządzenia z certyfikatem zgodności z LON (LON MARK), bo jest na rynku kilka "sporo" urządzeń "kompatybilnych", tzn główne rozwiązanie jest firmowe (=zamknięte), ale gdzieś na końcu jest interface do LON. To dalej system zamknięty, bo dopóki ktoś z jednej czy drugiej Wielkiej Firmy nie przyjdzie i nie naprawi tego to nikt inny tego nie zrobi. A to rzeczywiście kosztuje słono...

pozdro

Jacek

No ale może jest jakoś możliwość wykonania wstępnej instalacji w wersji podstawowej z możliwością dalsze rozbudowy.

Trzeba byłoby tylko zdefiniować co jest wersją podstawową

Temu własnie słuzy zakładka na stronie http://www.unihome.pl/index.php?page=jak-samemu-zaprojektowac-inteligentny-dom :wink:

Tam proponujemy zaczynac od spisu marzeń, 2-3 wizyty na budowie, ustalenie zestawu urządzeń i podsystemów z którymi BMS ma współpracować i można zrobić wstępny projekt!. Każda poważna firma zajmujące się systemami IB taki projekt chętnie zrobi (jedni za darmo inni nie) zakładając że człowiek wie czego oczekuje i jest zdecydowany jaki sprzet chce zintegrować, no i oczywiście że kupi to od tej firmy :) Z projektu powinny wynikać instalacje niezbędne do wykonania jako prace zanikowe. Tyle.

Jacek

Gość ZW
...

Tam proponujemy zaczynac od spisu marzeń, 2-3 wizyty na budowie, ustalenie zestawu urządzeń i podsystemów z którymi BMS ma współpracować i można zrobić wstępny projekt!. ...zakładając że człowiek wie czego oczekuje i jest zdecydowany jaki sprzet chce zintegrować, ...

Jacek a jeśli człowiek nie wie czego oczekuje ?

Albo jeśli wydaje mu się że wie a po paru miesiącach będzie chciał zmienić ?

Proponujesz system zamknięty. Zamknięty w tym sensie że nie dopuszcza łatwych i tanich zmian w koncepcji i użytkowaniu. To czy kod źródłowy jest otwarty niewiele mnie interesuje, bo ja się na tym nie znam.

W przypadku pralki, telewizora i systemu alarmowego "zamkniętość" systemu nie przeszkadza bo każdy z grubsza wie czego od nich oczekuje i to się nie zmienia w czasie. A nawet jeśli - można sobie kupić tanio nowszy sprzęt.

Dla inteligentnego sterowania domem nie jest to dopuszczalne. "inteligentny" to przede wszystkim otwarty na zmiany i elastyczny. Ja nie chcę sobie kupić automatu do sterowania roletami za kilka tys zł., bo są rozwiązania wielokrotnie tańsze. Ja chciałbym aby inteligentny system uczył się ode mnie co ma robić i kiedy.

Ad rem:

Mam wrażenie że nauczanie systemu LON będzie dla użytkownika bardzo kosztowne - każdy feedback do systemu = opłata dla serwisanta. Lub/i kucie ścian celem przenoszenia kabli sterujących (ew. - choinka pod sufitem ;)

A propos dostępności serwisu - google są bardzo skąpe na hasło "LON serwis" lub "LON serwisant". Spodziewałem się choć linków sponsorowanych a są tylko zwykłe linki i nie na temat.

Prośba o polemikę.

pozdrawiam

Wywołując ten kierunek nie wiedziałem że trafie na czuły punkt

zgadzam się z poprzednikiem

dla mnie definicja otwarty oznacza że:

1. sam będę mógł przy nim manipulować choć troche

2. sam go rozbuduje/naprawie

lub

3. nie będzie monopolisty (projektanta) który wie co należy zmienić i powie mi cene z kosmosu za naprawe/rozbudowe itp

dlatego chętnie poznam na seminarium idee - być może będę mógł choć troche nad tym panować

tak pomyślałem aby być niezależnym i mieć system otwarty - jako laik

to sprawę widze jedynie tak:

WSZYTKIE KLUCZOWE PRZEWODY PROWADZĘ DO KOTŁOWNI

DZIĘKI TEMU MOGĘ ŁĄCZYĆ WSZYSTKO/ZMIENIAĆ SYSTEMY/URZĄDZENIA ITP

zgadza sie?

Gość ZW
...

WSZYTKIE KLUCZOWE PRZEWODY PROWADZĘ DO KOTŁOWNI

DZIĘKI TEMU MOGĘ ŁĄCZYĆ WSZYSTKO/ZMIENIAĆ SYSTEMY/URZĄDZENIA ITP

zgadza sie?

Niestety nie zgadza się :wink:, bo chodzi o ten drugi koniec.

Ewentualnie ciągniesz skrętkę w pobliże każdego gniazdka 230. Ale co z przedłużaczami, których i tak nie unikniesz w nowym domu ?

Nie rozumiem jak projektant systemu który kosztuje kilka tys zł / element czyli kilkadziesiąt tys pln mógł pominąć taki "drobny" szczegół. W dodatku w XXI wieku bardzo łatwy do ominięcia przez radio czy przez sieć 230V, do której i tak jestem "przywiązany" ze wszystkimi gadżetami.

pozdrawiam

Gość ZW

Rozdzielacz pod oknem ? Np.: jedno wyjście do sterowania rolet a drugie do zapomnianej lampki na przedłużaczu robiącej nastrój. (Wszystkie reklamy domów inteligentnych obiecują robienie nastroju światłem dlatego wybrałem taki przykład).

Czyli choinka na podłodze.

Może to i rzeczywiście nie przeszkadza. I tak tyle kabli się pałęta za sofami, szafkami i łóżkami...

pozdrawiam

Witam,

Właśnie przekopałem się przez cały (dość ciekawy) wątek i chciałbym dorzucić swoje trzy grosze.

Na wstępie napiszę, że reprezentuję tą drugą stronę - instaluję systemy tzw. "inteligentnego budynku".

Przyznam się, że niewiele wiem na temat topologii, możliwości LONa (a tym bardziej poziomu cen). Zastanawia mnie jednak kwestia wielokrotnie poruszana przez JacekUnihome w tym wątku. Twierdzi on, że system jest może kosztować "poniżej 50tys. PLN". Jest to stwierdzenie w stylu odpowiedzi na pytanie: "ile kosztuje samochód?". Wszystko zależy co do systemu chcemy "upakować" i czy zlecamy to firmie zewnętrznej czy robimy to systemem "gospodarczym". Przeznaczając 50tys. tylko i wyłącznie na sprzęt i materiały faktycznie można zrobić rewelacyjny, bardzo rozbudowany system, ale nie łudźmy się - dając zlecenie firmie zewnętrznej możliwości systemu drastycznie spadną. (ze zrozumiałych względów - koszty firmy, zarobek, itd).

Tak czy siak, jest pewien poziom kosztów poniżej którego nie można zejść. (chociażby ze względu na elementy wykonawcze, jak już wspomniał JacekUnihome). Generalnie zasada jest jedna: stosunkowo tanie są wejścia/wyjścia dyskretne (dwustanowe), jednak we/wy analogowe to już jakby inny poziom cenowy (we/wy analogowe wykorzystywane są m.in. to pomiaru temperatury, sterowania rekuperacją, klimatyzacją).

Co się tyczy zastosowania takiego czy innego systemu: najbardziej elastycznym podejściem jest wciąż poprowadzenie wszelkich przewodów do rozdzielnicy (przewody od czujników temperatury, przycisków, lamp, rolet i innych obwodów) - rozwiązanie stosunkowo drogie ze względu na koszt rozłożenia samej instalacji. Dodatkowo warto "opleść" budynek jakimś przewodem "logicznym" (np. skrętka). Da nam to wtedy możliwość zastosowania urządzeń rozproszonych w jakimś standardzie (LON, EIB, RS485, I2t, TCP/IP, itd.).

Jak już wszystkie przewody są w rozdzielni to naprawdę możemy wybierać w każdym z dostępnych systemów.

Sam często wykonuję instalacje z centralnym kontrolerem. Kontroler ma możliwość współpracy z większością dostępnych na rynku standardów przesyłu danych (w tym także bezprzewodowych - np. EnOcean), a także rozbudowy o dalsze "podkontrolery" podłączone np. po TCP/IP (wykorzystując standardowy okablowanie Ethernetowe). Istnieje więc możliwość dalszej przyszłościowej rozbudowy pod wymagania.

Co się tyczy samodzielnego programowania instalacji: prawda jest taka, że dla większości czytelników tego forum (bez obrazy) sprawa jest raczej nieosiągalna. Należałoby znać podstawy chociażby podstawy programowania i wiele czasu poświęcić na naukę. My postanowiliśmy temat trochę rozwinąć: ZAWSZE proponujemy klientowi panel dotykowy (czy chce go kupić to już inna sprawa) - dość droga zabawka, ale o dużej funkcjonalności. Dzięki temu otrzymuje możliwość sterowania funkcjami czasowymi (np. ekran do ustawiania czasowych zmian temperatur, itd.), włączania wszystkich funkcji, sprawdzania statusów, itd. Jest to, jak sama nazwa wskazuje HMI - human machine interface. Ale się trochę zapętliłem - stworzyliśmy także możliwość programowania przez użytkownika funkcjonalności instalacji. Przykładowo, user naciska przycisk programuj, w tym trybie (podobnie zresztą jak w normalnym trybie pracy) ma przedstawiony na rzutach (lub zdjęciach) rozkład pomieszczeń, wybiera na ekranie jakiś klawisz, klawisz pojawia się w osobnym oknie i wtedy należy nacisnąć konkretny przycisk. Ok - mamy już wybrane zdarzenie (sensor). Teraz następuje powrót do rzutów pomieszczeń i user tworzy "makro" - przypisuje akcje jakie mają być wywołane pojawieniem się impulsu na tym przycisku. Przykładowo - na ekranie naciska daną żarówkę. Po jej wybraniu ma jeszcze opcje: ON, OFF, TOGGLE. Po wybraniu funkcji zostaje ona zapamiętana pod danym przyciskiem. Takich funkcji (na chwilę obecną) można zaprogramować 8 (z czego pojedynczą funkcją może też być np. wyłącz wszystkie światła w salonie czy wyłącz światła w całym domu).

Co się tyczy samodzielnego rozbudowywania instalacji przez użytkownika - nie widzę specjalnie takiej możliwości jeśli użytkownik nie dysponuje wiedzą, potrzebną, aby samodzielnie zparametryzować system na poziomie programu. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie je poznam ;)

Wracając do ceny: jeśli pod pojęciem "cena" nie ma zawartych systemów typu alarm, monitoring, multiroom, to uważam, że przy końcowej sumie 60tys. netto da się zrobić system pozwalający na sterowanie światłami, roletami, bramami, ogrzewaniem, klimatyzacją i wentylacją wraz z niewielkim, kolorowym panelem (w tej cenia także dostęp przez LAN, PDA, itp.), wraz z kompletną instalacją elektryczną, TV, tel,LAN, itd. itp. (ale bez bajerów typu multiroom). Oczywiście głównym kryterium ceny jest LICZBA PUNKTÓW w/w wymienionych.

Może troszkę zagmatwałem swoją wypowiedź, ale mogę udzielić dalszych wyjaśnień :)

z pozdrowieniami

Gość ZW
Witam,

=...

Co się tyczy samodzielnego programowania instalacji: prawda jest taka, że dla większości czytelników tego forum (bez obrazy) sprawa jest raczej nieosiągalna. Należałoby znać podstawy chociażby podstawy programowania i wiele czasu poświęcić na naukę. ...

Co się tyczy samodzielnego rozbudowywania instalacji przez użytkownika - nie widzę specjalnie takiej możliwości jeśli użytkownik nie dysponuje wiedzą, potrzebną, aby samodzielnie zparametryzować system na poziomie programu. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie je poznam ;)

z pozdrowieniami

Witam,

Proszę - oto wizja systemu z punktu widzenia usera:

Przypadek 1 przeprogramowanie

Wizualizacja foto jest fajna ale nie konieczna. Wystarczy lista sterowników z ludzkimi nazwami (np. "zmywarka", "rolety sypialnia 1") i pod spodem opisane co robią w formie listy czynności i zależności od innych sterowników. Dostęp z PC czy z komórki, nie musi być drogi panel dotykowy

User chce dodać warunek aby rolety zamykały się podczas pracy zmywarki:

1. Wchodzę do listy sterowników

2. Wchodzę do sterownika rolet

3. Dodaję zdarzenie z listy: "zamknij", warunek "zmywarka" jest w stanie "włączona"

4. User programuje inne zdarzenia. Może wstawiać, kopiować, usuwać, przestawiać kolejność.

"OK", wyjście.

Przykład: formatowanie warunkowe excel.

Ideał: jeśli wyłączę zmywarkę podczas zamkniętych rolet system widząc że zaszło nietypowe zdarzenie sam mnie zapyta "czy zapamiętać nowe ustawienie" ? ;) Jak to zrobi ? Nie mam pojęcia.

Przypadek 2 rozbudowa

User dodaje sterownik pralki, która ma być wyłączana jeśli główny zawór wody jest zamkniety.

1. User kupuje "pusty" sterownik, włącza go między pralkę i gniazdko

2. Wchodzi o ekranu sterowania

3. Pojawia się napis "system wykrył nowe urządzenie", "nazwij", "opisz". User podaje nazwę urządzenia i proste parametry opisu.

4. User programuje zdarzenie według przypadku 1 "wyłącz" jeśli "zawód wody" jest "zamknięty"

Przykład: instalacja nowego połączenia WiFi

W/w czynności są dostępne mentalnie dla bardzo wielu osób, które stać na IB.

i te koncepty już dzisiaj istnieją, tylko trzeba je wprogramować do systemu.

Wyjątkowo odpornym na wiedzę zaprogramuje każdy serwisant - informatyk z sąsiedztwa.

pozdrawiam