Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyrzutnia zużytego powietrza - czy tylko dach?

adiz1

Recommended Posts

Kończą mi instalację went. mech. nawiewno wywiewnej z odzyskiem ciepła. Zwyczajowo wyrzut zużytego powietrza daje się gdzieś na połaci dachu - czy jednak są możliwe inne rozwiązania (nie chciał bym dziurawić dachu)? Np kratką poprzez ściany szczytowe na nieużytkowym poddaszu, bądź rurę wyprowadzić z poddaszaw gdzieś na podbitkę okapu (perforowany siding)?

Kończą mi instalację went. mech. nawiewno wywiewnej z odzyskiem ciepła. Zwyczajowo wyrzut zużytego powietrza daje się gdzieś na połaci dachu - czy jednak są możliwe inne rozwiązania (nie chciał bym dziurawić dachu)? Np kratką poprzez ściany szczytowe na nieużytkowym poddaszu, bądź rurę wyprowadzić w okolicach podbitki okapu (perforowany siding)?

A gdzież to takie zwyczaje panują :roll:

Standardowo można zrobić w ścianie szczytowej przy zachowaniu należytych odległości od okien itp.

A gdzież to takie zwyczaje panują :roll:...

Np w wyposażeniu zespołu wentylacyjnego (f-ma Atlantic Ventilation) jest specjalna "wyrzutnia" powietrza na dach.

Standardowo można zrobić w ścianie szczytowej przy zachowaniu należytych odległości od okien itp.

Tu z kolei ja mam wątpliwości (bo ze względów estetycznych i wykonawczych to miejsce wyrzutu by mi najbardziej odpowiadało) czy kratka na ścianie nie przyczyni się do zabrudzenia elewacji (np będzie sie coś wykraplać i ściekać po tynku)? A o co chodzi z tą odległością od okien?

A gdzież to takie zwyczaje panują :roll:...

Np w wyposażeniu zespołu wentylacyjnego (f-ma Atlantic Ventilation) jest specjalna "wyrzutnia" powietrza na dach.

Ja też będę miał na dach ale dlatego, że tak przewidziałem i robiłem miejsce w kominie od kominka (w sensie dodatkowy szyb wentylacyjny)

Tu z kolei ja mam wątpliwości (bo ze względów estetycznych i wykonawczych to miejsce wyrzutu by mi najbardziej odpowiadało) czy kratka na ścianie nie przyczyni się do zabrudzenia elewacji (np będzie sie coś wykraplać i ściekać po tynku)? A o co chodzi z tą odległością od okien?

Nie pamiętam w tej chwili gdzie czytałem ale są odległości minimalne które należy zachować.

A co do estetyki, brudzenia i skraplania ... wyrzutnia fi 200mm na wysokości 7-8m ppt u mnie byłaby niezauważalna, zwłaszcza dobrana w kolorze elewacji. Brudzić się nie powinno bo w instalacji są filtry, a skraplać ma się w wymienniku a nie na wyrzutni.

Mamy wyrzutnię w podbitce dachu...Na razie nic sie nie brudzi, a skropliny są przecież odprowadzane do kanalizacji...

Masz może fotkę, jak to wygląda z zewnątrz? Będę niezmiernie wdzięczny.

Moje obawy co do tego czy wyrzucane powietrze nie będzie "brudzić" tłumaczę sobie tym, że w chłodnych porach roku usuwane powietrze będzie pewnie ciut cieplejsze niż to na zewnątrz, stąd obawa i wykraplanie się pary wodnej.