adiz1 14.01.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Kończą mi instalację went. mech. nawiewno wywiewnej z odzyskiem ciepła. Zwyczajowo wyrzut zużytego powietrza daje się gdzieś na połaci dachu - czy jednak są możliwe inne rozwiązania (nie chciał bym dziurawić dachu)? Np kratką poprzez ściany szczytowe na nieużytkowym poddaszu, bądź rurę wyprowadzić z poddaszaw gdzieś na podbitkę okapu (perforowany siding)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.01.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Kończą mi instalację went. mech. nawiewno wywiewnej z odzyskiem ciepła. Zwyczajowo wyrzut zużytego powietrza daje się gdzieś na połaci dachu - czy jednak są możliwe inne rozwiązania (nie chciał bym dziurawić dachu)? Np kratką poprzez ściany szczytowe na nieużytkowym poddaszu, bądź rurę wyprowadzić w okolicach podbitki okapu (perforowany siding)? A gdzież to takie zwyczaje panują Standardowo można zrobić w ścianie szczytowej przy zachowaniu należytych odległości od okien itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 14.01.2008 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A gdzież to takie zwyczaje panują ... Np w wyposażeniu zespołu wentylacyjnego (f-ma Atlantic Ventilation) jest specjalna "wyrzutnia" powietrza na dach. Standardowo można zrobić w ścianie szczytowej przy zachowaniu należytych odległości od okien itp. Tu z kolei ja mam wątpliwości (bo ze względów estetycznych i wykonawczych to miejsce wyrzutu by mi najbardziej odpowiadało) czy kratka na ścianie nie przyczyni się do zabrudzenia elewacji (np będzie sie coś wykraplać i ściekać po tynku)? A o co chodzi z tą odległością od okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.01.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A gdzież to takie zwyczaje panują ... Np w wyposażeniu zespołu wentylacyjnego (f-ma Atlantic Ventilation) jest specjalna "wyrzutnia" powietrza na dach. Ja też będę miał na dach ale dlatego, że tak przewidziałem i robiłem miejsce w kominie od kominka (w sensie dodatkowy szyb wentylacyjny) Standardowo można zrobić w ścianie szczytowej przy zachowaniu należytych odległości od okien itp. Tu z kolei ja mam wątpliwości (bo ze względów estetycznych i wykonawczych to miejsce wyrzutu by mi najbardziej odpowiadało) czy kratka na ścianie nie przyczyni się do zabrudzenia elewacji (np będzie sie coś wykraplać i ściekać po tynku)? A o co chodzi z tą odległością od okien? Nie pamiętam w tej chwili gdzie czytałem ale są odległości minimalne które należy zachować. A co do estetyki, brudzenia i skraplania ... wyrzutnia fi 200mm na wysokości 7-8m ppt u mnie byłaby niezauważalna, zwłaszcza dobrana w kolorze elewacji. Brudzić się nie powinno bo w instalacji są filtry, a skraplać ma się w wymienniku a nie na wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 14.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Mamy wyrzutnię w podbitce dachu...Na razie nic sie nie brudzi, a skropliny są przecież odprowadzane do kanalizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 14.01.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Mamy wyrzutnię w podbitce dachu...Na razie nic sie nie brudzi, a skropliny są przecież odprowadzane do kanalizacji... Masz może fotkę, jak to wygląda z zewnątrz? Będę niezmiernie wdzięczny. Moje obawy co do tego czy wyrzucane powietrze nie będzie "brudzić" tłumaczę sobie tym, że w chłodnych porach roku usuwane powietrze będzie pewnie ciut cieplejsze niż to na zewnątrz, stąd obawa i wykraplanie się pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 14.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja mam w ścianie szczytowej, nic się nie brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 14.01.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A ja mam centrale w garazu, wiec wyrzutnia na scianie, mam nadzieje, ze nie bedzie brudzic. Uruchomienie niedlugo. Pozyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 14.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ja planuje zrobić tak jak Mice, czyli dodatkowy szyb w kominie od kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.01.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ja takze mam centrale w garazu-mam miec lada miesiac,wykute sa 2 otwory w sasiednich scianach garazu,w okreslonym oddaleniu....kilku metrow....jeden czerpnia,drugi wyrzutnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts